După Brexit. Moartea referendumului?

29 iulie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Încep să am îndoieli în legătură cu eficacitatea referendumului. Sigur, e democratic: poporul se pronunţă direct asupra unei teme, nu prin „intermediari” (adică prin parlamentari). E cinstit, e nobil, e frumos, e bine. Dar îi poţi cere poporului să se pronunţe asupra unor teme complicate, greu de înţeles pentru cei mai mulţi dintre cetăţeni? Poţi face referendum pe orice temă?

Eram, cu ani în urmă, în Elveţia tocmai cînd se organiza, într-un canton, un referendum privind creşterea programului la supermarketuri: cetăţenii erau chemaţi să se pronunţe dacă magazinele trebuia să fie deschise şi joi după-amiază (cînd, pînă atunci, erau închise). Au învins cumpărăturile: majoritatea a spus „da”, pentru că după-amiaza de joi era potrivită pentru a face cumpărături pentru sfîrşitul de săptămînă. În acest caz, referendumul e eficient: cetăţenii ştiu despre ce e vorba, ştiu ce vor şi se pronunţă. În plus, este vorba despre Elveţia, unde referendumul are o tradiţie îndelungată. În Italia, prin Constituţie, referendumul e „abrogativ”: cetăţenii sînt întrebaţi dacă o anumită lege/reglementare trebuie schimbată/modificată sau dacă rămîne în vigoare aşa cum e.

Cazul cel mai cunoscut e, probabil, referendumul asupra divorţului: după ce s-a introdus, în 1970, o lege care reglementa divorţul, în 1974 mai multe organizaţii catolice au iniţiat un referendum pentru abrogarea ei. Au participat la vot 87% dintre cetăţeni, iar 59,6% s-au pronunţat pentru păstrarea legii. Din nou, e o temă asupra căreia orice cetăţean se poate pronunţa. Italia însă e un exemplu tipic de utilizare exagerată a referendumului: au fost 67 de referendumuri, din 1974 pînă azi. Partidul Radical a promovat, în anii 1990, mai multe referendumuri pe teme foarte specializate (cariera magistraţilor, sistemul de alegere în Consiliul Superior al Magistraturii, limitarea cercetărilor pe embrion, decontarea cheltuielilor electorale ale partidelor etc.), la care cetăţenii s-au prezentat să voteze în proporţie de aproximativ 30%. Aşa că ideea de referendum mai degrabă s-a uzat cu astfel de teme.

Există însă şi cazurile cunoscute ale chemării cetăţenilor să aprobe ori dezaprobe Tratatul constituţional european. Adică să se pronunţe asupra unui text juridic lung şi complicat, din care foarte puţini înţeleg cu adevărat ceva. La vremea respectivă, în 2005, cetăţenii francezi şi cei olandezi au respins Tratatul şi au pus în dificultate întreaga Uniune Europeană. Dar nu l-au respins pentru că nu era bun sau nu le plăcea ce scrie în el, ci din motive de politică internă, din frecuşuri politico-mediatice franceze şi olandeze. S-a discutat atunci, printre altele, dacă e corect ca un tratat de o asemenea importanţă europeană să fie blocat din cauza simpatiilor şi antipatiilor politice naţionale ale unora şi altora. Elveţienii şi norvegienii au votat împotriva aderării ţărilor lor la UE. Dar apoi, cu calm şi tenacitate, politicienii din cele două ţări au votat acorduri bilaterale cu UE care, în multe privinţe (comerţ, spaţiul Schengen etc.), le acordă celor două state cam drepturi şi obligaţii ca şi cum ar fi în UE. Deci „nu”-ul categoric al votului popular a fost muiat un pic.

Am senzaţia că, tot mai des, referendumul devine un instrument acaparat de partide, personaje şi discursuri populiste. Acum, britanicii s-au pronunţat pentru ieşirea din UE. Referendumul a fost anunţat în campania electorală de David Cameron (şi a avut un rol în victoria sa), care pe atunci făcea pe durul anti-UE. Pînă la referendum, s-a mai calmat, înclina mai degrabă spre rămînerea ţării în UE. A ieşit cum a ieşit, mai ales din cauza retoricii populiste a lui Nigel Farage. Dar, şi în acest caz, mi se pare că o bună parte a poporului a înţeles doar suprafaţa retoricii (pieptul umflat patriotic, critica birocraţilor bruxellezi, est-europenii şi imigranţii care iau locurile de muncă etc.). N-a înţeles însă complexitatea chestiunii, efectele economice şi politice. N-a înţeles – şi nici nu i-a păsat – că votul britanicilor va avea efecte şi asupra celorlalte ţări şi celorlalţi cetăţeni europeni. Se cuvenea, aşadar, convocarea unui asemenea referendum? Strict democratic vorbind, da: poporul are dreptul să-şi hotărască soarta. Dacă ne gîndim însă la efecte şi consecinţe, mai bine nu.

Am senzaţia că, tot mai des, referendumul devine un instrument acaparat de partide, personaje şi discursuri populiste. În epoca noastră dominată de mass-media şi comunicare, în care politicienii nu mai pot exista fără o intensă mediatizare (în care contează mai mult cum vorbeşti decît ce faci – vezi cazul lui Nigel Farage, care n-a făcut, ca politician, nimic, dar a vorbit mult şi convingător), referendumul se transformă într-o jucărie riscantă şi costisitoare. Numai bună pentru populiştii care invocă la tot pasul „voinţa poporului”, fără să le pese de consecinţe.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
Podul superb din România care a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial. E considerat o capodoperă a ingineriei
Podul de la Cernavodă, inaugurat în 1895 și considerat o capodoperă a ingineriei vremii, a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial.
Fabrica de ciment din Azuga, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Transformarea geografică a României Mari în timpul Marii Crize Economice
România Mare s-a format în anul 1918 și a început un proces de dezvoltare care se intensifica de la an la an în urma acțiunilor inițiate de persoanele particulare sau de către autorități.
soldati russia jpg
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de a fi evacuați în Rusia
Rusia a început o evacuare pe scară largă a trupelor și echipamentelor sale militare din Siria. Retragerea trupelor este însoțită de tradiționala beție a soldaților, dar și de jafuri.
selena gomez benny blanco gettyimages jpg
Selena Gomez, cerută în căsătorie de Benny Blanco! Cum arată inelul de logodnă
Selena Gomez (32 de ani) a anunțat că s-a logodit cu producătorul Benny Blanco (36 de ani). Actrița a postat pe rețeaua socială Instagram o fotografie cu un inel de logodnă cu un diamant uriaș. Anunțul a venit după ce cuplul și-a confirmat relația anul trecut. Selena Gomez a împărtăşit vestea pe Ins
Eugen Sechila, Calin Georgescu si Elena Puiu Sechila, foto Facebook jpg
Eugen Sechila, bodyguardul lui Călin Georgescu, săltat de pe stradă de polițiști. A fost dus la audieri, la Parchetul General
Eugen Sechila, bodyguardul lui Călin Georgescu, a fost ridicat joi de pe stradă de polițiști. El a fost dus la audieri, la Parchetul General.
extrageri loto
Numerele câștigătoare la Loto, joi, 12 decembrie. La Noroc sunt în joc peste 2,3 milioane de euro, iar la Joker peste un milion de euro
Au fost stabilite numerele câștigătoare la tragerile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de joi, 12 decembrie. S-a suplimentat fondul de câștiguri al categoriei I la Loto 6/49 cu 100.000 de lei.
tiramisu dubai jpg
Te-ai săturat de rețeta clasică de tiramisu? Iată cum poți obține un desert de vis pentru musafirii de Crăciun
Dacă vrei să-ți impresionezi musafirii de Crăciun cu un desert rafinat, însă ai obosit de tradiționalul tiramisu, avem soluția perfectă pentru tine.
Iata top 6 lucruri de care ai nevoie intr un birou! jpg
Iată top 6 lucruri de care ai nevoie într-un birou!
Un birou bine organizat nu este doar un loc de lucru, ci un spațiu care îți inspiră productivitatea, confortul și creativitatea.
raceala jpg
Alimentele care ajută la întărirea sistemului imunitar în timpul sezonului de rece: „Pot susține sănătatea inimii și scăderea inflamației în organism”
Odată cu începerea sezonului de răceală și gripă, este recomandat să vă mențineți sistemul imunitar puternic. Nu există o pastilă magică, dar există anumite alimente bogate în nutrienți care vă pot ajuta, susțin specialiștii.