Drepturile de autor şi patriotismul

4 septembrie 2015
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

„Enescu nu poate fi cîntat în ţara lui!” – a titrat o televiziune „de ştiri”. De fapt, nu despre asta era vorba, dar dă bine la popor să bagi exclamaţii de-astea cu iz patriotic. Chestiunea e în realitate pur tehnică, dar în cultura şi în societatea românească astfel de probleme sînt abordate emoţional. Şi apoi lăsate baltă.

Într-un interviu pentru Mediafax, dl Mihai Constantinescu, care organizează de atîta amar de ani Festivalul Enescu, spunea că lipsesc partiturile pentru lucrările lui Enescu. Drepturile asupra lor sînt deţinute de editurile Salabert şi Enoch, care “ar fi dispuse să le vîndă şi mîine”, dar “cineva trebuie să le şi cumpere sau să se înţeleagă cu ele”. “E ruşinos”, spune dl Constantinescu, ar fi nevoie de “un proiect naţional” pentru partiturile lui Enescu. Televiziunea de ştiri cu pricina a reţinut doar chestiunea cu “ruşinea”, preluată şi de alte site-uri (dar, după gustul meu, orice discuţie despre televiziunile “de ştiri” este o pierdere de timp). Totuşi, în acelaşi interviu, organizatorul festivalului spune că se vor cînta, la această ediţie, 20 de opusuri enesciene, şi că orchestrele mari au propriile partituri. Şi că a existat, acum 20 de ani, o tentativă de negociere cu editurile franceze, dar s-a blocat.

Dl Mihai Constantinescu ştie ce spune şi pune problema corect. Opinia publică de la noi însă – cu ajutorul “ştirilor” sau nu – e dominată de emoţii “patriotice” cînd vine vorba despre asemenea probleme. Şi de-abia aici devine interesant. Cum s-ar putea rezolva ruşinea de a nu avea partiturile lui Enescu? Strict tehnic. Cineva din România ar trebui să negocieze cu deţinătorii drepturilor asupra partiturilor lui Enescu, să plătească suma convenită şi gata. E firesc, e normal, e ca şi cînd un cetăţean s-ar duce la magazin să-şi facă necesarele cumpărături: acolo nimeni nu se indignează că mărfurile au un preţ. Cînd e vorba de artă, apar indignări. Patriotismul ipocrit scoate nasul şi umple spaţiul de adjective: “inadmisibil, revoltător, jenant” etc. Aşa se întîmplă ori de cîte ori vine vorba despre vreun mare artist român: lumea crede că e al ţării, un fel de proprietate colectivă, un “bun al întregului popor”, cum spuneau comuniştii.

Simbolic, aşa este. Dar numai simbolic. Cînd vine vorba despre drepturile de autor şi despre proprietatea asupra operei, nu mai e deloc aşa. Cînd, bunăoară, proprietarul unei opere a lui Brîncuşi a anunţat că vrea s-o scoată la vînzare, s-au iţit capetele patrioţilor: să se ia măsuri, să nu o cumpere străinii! De ce? E plină lumea de tablouri ale şcolii flamande ori ale primitivilor italieni, dar poporul olandez şi poporul italian nu se indignează pentru asta. (Dimpotrivă: la o adică, e un motiv de mîndrie că un artist de-al tău a umplut muzeele planetei). Cînd s-au scos la licitaţie nişte manuscrise ale lui Cioran, un român bine intenţionat a făcut gestul nobil de a-şi cheltui banii proprii şi le-a cumpărat, pentru a le dona statului român. Ce s-a întîmplat după aceea? Nimic. Şi toată lumea a uitat gestul.

În cazul lui Enescu, indignarea patriotică nu merge pînă într-acolo încît să le ceară instituţiilor culturale ale statului să întreprindă gestul strict tehnic de a negocia cu editurile franceze. Iar tipul ăsta de mentalitate mi se pare că predomină atunci cînd, în general, vine vorba despre cultură şi artă. Multă lume are impresia că sînt pe bază de sentimente patriotice. Nu. Sînt pe bani. Şi, ca să funcţioneze, e nevoie de instituţii serioase, de management bun, de recunoaşterea adevărului simplu că obiectele culturale au (şi) o valoare materială. Şi că orice ban dat pentru cultură e o investiţe pe termen lung, foarte rentabilă. Dacă ne mulţumim să scoatem din buzunarul de la piept, din cînd în cînd, patriotismul ipocrit şi dragostea declarativă pentru „marile valori”, nu reuşim să ieşim din mentalitatea noastră provincială tradiţională. Mai e mult pînă departe.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.