Drepturile de autor şi patriotismul

4 septembrie 2015
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

„Enescu nu poate fi cîntat în ţara lui!” – a titrat o televiziune „de ştiri”. De fapt, nu despre asta era vorba, dar dă bine la popor să bagi exclamaţii de-astea cu iz patriotic. Chestiunea e în realitate pur tehnică, dar în cultura şi în societatea românească astfel de probleme sînt abordate emoţional. Şi apoi lăsate baltă.

Într-un interviu pentru Mediafax, dl Mihai Constantinescu, care organizează de atîta amar de ani Festivalul Enescu, spunea că lipsesc partiturile pentru lucrările lui Enescu. Drepturile asupra lor sînt deţinute de editurile Salabert şi Enoch, care “ar fi dispuse să le vîndă şi mîine”, dar “cineva trebuie să le şi cumpere sau să se înţeleagă cu ele”. “E ruşinos”, spune dl Constantinescu, ar fi nevoie de “un proiect naţional” pentru partiturile lui Enescu. Televiziunea de ştiri cu pricina a reţinut doar chestiunea cu “ruşinea”, preluată şi de alte site-uri (dar, după gustul meu, orice discuţie despre televiziunile “de ştiri” este o pierdere de timp). Totuşi, în acelaşi interviu, organizatorul festivalului spune că se vor cînta, la această ediţie, 20 de opusuri enesciene, şi că orchestrele mari au propriile partituri. Şi că a existat, acum 20 de ani, o tentativă de negociere cu editurile franceze, dar s-a blocat.

Dl Mihai Constantinescu ştie ce spune şi pune problema corect. Opinia publică de la noi însă – cu ajutorul “ştirilor” sau nu – e dominată de emoţii “patriotice” cînd vine vorba despre asemenea probleme. Şi de-abia aici devine interesant. Cum s-ar putea rezolva ruşinea de a nu avea partiturile lui Enescu? Strict tehnic. Cineva din România ar trebui să negocieze cu deţinătorii drepturilor asupra partiturilor lui Enescu, să plătească suma convenită şi gata. E firesc, e normal, e ca şi cînd un cetăţean s-ar duce la magazin să-şi facă necesarele cumpărături: acolo nimeni nu se indignează că mărfurile au un preţ. Cînd e vorba de artă, apar indignări. Patriotismul ipocrit scoate nasul şi umple spaţiul de adjective: “inadmisibil, revoltător, jenant” etc. Aşa se întîmplă ori de cîte ori vine vorba despre vreun mare artist român: lumea crede că e al ţării, un fel de proprietate colectivă, un “bun al întregului popor”, cum spuneau comuniştii.

Simbolic, aşa este. Dar numai simbolic. Cînd vine vorba despre drepturile de autor şi despre proprietatea asupra operei, nu mai e deloc aşa. Cînd, bunăoară, proprietarul unei opere a lui Brîncuşi a anunţat că vrea s-o scoată la vînzare, s-au iţit capetele patrioţilor: să se ia măsuri, să nu o cumpere străinii! De ce? E plină lumea de tablouri ale şcolii flamande ori ale primitivilor italieni, dar poporul olandez şi poporul italian nu se indignează pentru asta. (Dimpotrivă: la o adică, e un motiv de mîndrie că un artist de-al tău a umplut muzeele planetei). Cînd s-au scos la licitaţie nişte manuscrise ale lui Cioran, un român bine intenţionat a făcut gestul nobil de a-şi cheltui banii proprii şi le-a cumpărat, pentru a le dona statului român. Ce s-a întîmplat după aceea? Nimic. Şi toată lumea a uitat gestul.

În cazul lui Enescu, indignarea patriotică nu merge pînă într-acolo încît să le ceară instituţiilor culturale ale statului să întreprindă gestul strict tehnic de a negocia cu editurile franceze. Iar tipul ăsta de mentalitate mi se pare că predomină atunci cînd, în general, vine vorba despre cultură şi artă. Multă lume are impresia că sînt pe bază de sentimente patriotice. Nu. Sînt pe bani. Şi, ca să funcţioneze, e nevoie de instituţii serioase, de management bun, de recunoaşterea adevărului simplu că obiectele culturale au (şi) o valoare materială. Şi că orice ban dat pentru cultură e o investiţe pe termen lung, foarte rentabilă. Dacă ne mulţumim să scoatem din buzunarul de la piept, din cînd în cînd, patriotismul ipocrit şi dragostea declarativă pentru „marile valori”, nu reuşim să ieşim din mentalitatea noastră provincială tradiţională. Mai e mult pînă departe.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

atelier batut monede1   foto FB muzeul judetean olt jpg
Atelierul unde se bat monede: meșteșugul gravării matrițelor păstrat dinainte de 1989
Un muzeu din Oltenia le oferă vizitatorilor posibilitatea de a vedea cum se băteau în trecut monedele și chiar de a-și încerca puterile pentru a realiza replici.
strada petrolistilor1 jpeg
Cea mai lungă stradă din România, unică în Europa. Măsoară 18 kilometri, include 31 de podețe și 21 de poduri, depășind un record impresionant
În țara noastră există câteva străzi care impresionează prin lungimea pe care o au. Însă, titlul de cea mai lungă stradă din România revine unei străzi de-a dreptul neașteptate, dintr-un loc la care nu ne-am fi așteptat niciodată! Aceasta se întinde de-a lungul a zeci de kilometri!
Pakistanul a folosit avioane J 10C pentru a respinge atacul Indiei FOTO Shutterstock jpg
Dezvăluiri despre ajutorul acordat de China Pakistanului pentru a se apăra de atacul Indiei
China a oferit ajutor Pakistanului pentru a riposta față de represaliile Indiei, după un atac presupus terorist în regiunea disputată Kashmir, relatează The Telegraph.
studenti facultate pixabay jpeg
Cum a devenit educația o problemă de securitate națională
Ministrul Educației, Daniel David, a prezentat analiza-diagnostic privind sistemul de învățământ românesc, anunțată încă de la începutul anului, subliniind că analfabetismul funcțional și abandonul școlar au ajuns la cote alarmante și apreciind că putem vorbi de o problemă de securitate națională.
Hartă Marea Neagră FOTO Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa
De ce este Marea Neagră unică la nivel mondial. Legătura cu potopul biblic și fenomenele incredibile care au loc în apele sale
Marea Neagră este considerată de specialiști, unică pe Terra. Este cel mai mare bazin meromictic din lume și totodată cel mai mare bazin maritim, intern, de pe Glob. Marea Neagră datorită caracteristicilor sale unice este un adevărat „muzeu” subacvatic, dar și casa unor specii-relicvă.
miron barnovschi1 jpeg
A fost cel mai ghinionist domnitor român din istorie. O singură decizie i-a adus moartea
De-a lungul istoriei, nenumărați domnitori români s-au remarcat în timpul domniilor lor, iar numele acestora rămâne faimos chiar și în ziua de astăzi. Însă, pe lângă aceste legende au existat și nenumărați lideri despre care puțini oameni își mai amintesc în zilele noastre. Iar unul dintre acești do
lapte bivolita adobestock jpg
Lactatele, arma secretă contra diabetului: Studiul care schimbă tot ce știam despre dietă și glicemie
Un studiu recent arată că lactatele pot reduce glicemia fără a favoriza îngrășarea. Află ce spun cercetătorii și ce dietă funcționează cel mai bine.
image png
Reorganizare în partide și calcule pentru noul guvern. Riscul reprezentat de partidul AUR în Parlament
După alegerile prezidențiale, necesitatea unui nou Executiv aduce calcule și mai complicate pentru cele patru partide pro-europene nominalizate de câștigătorul alegerilor prezidențiale Nicușor Dan. De partea cealaltă, rămas în conducerea opoziției, AUR și-ar putea întări forțele.
Insulele verzi ale Greciei ascunse din Arhipelagul Sporade în Marea Egee Colaj DMS
Grecia 2025: Revoluția turistică care răstoarnă vedetele clasice și dă coroana noilor insule
Descoperă cum noile destinații din Grecia cuceresc turiștii în 2025, detronând insulele clasice precum Santorini și Mykonos. Vezi ce insule surpriză conduc topurile și de ce trebuie să le vizitezi acum!