Drepturi şi practici

15 decembrie 2014
Drepturi şi practici jpeg

“E dreptul meu!”. O expresie pe care am auzit-o destul de des în jurul meu. Am auzit vorbindu-se despre drepturi în diverse forme. Dreptul la libertatea de exprimare, dreptul la alegeri libere, dreptul la viaţă. Cred că puţini dintre noi ştiu totuşi cu adevărat care anume sînt drepturile omului, cine se ocupă de ele şi ce presupune încălcarea lor.

Anul acesta, evenimentul TEDxCaleaVictorieiED a fost dedicat educaţiei pentru drepturile omului. Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), unul dintre vorbitorii invitaţi, a spus atunci cîteva lucruri care mi-au rămas în minte. “În anul 2014 afirm că întreaga regiune trece printr-o criză a drepturilor omului. Şi ea se datorează faptului că noi nu am reuşit să interiorizăm valorile democraţiei, vorbesc în special de ţările post-comuniste. Am fost supuşi unui proces accelerat de integrare în NATO şi Uniunea Europeană, ce a presupus preluarea legislaţiei Europene într-un ritm foarte alert, fără ca societatea să reuşească să ajungă să creadă în ele. Nu cred că este relevant să fie utilizată sintagma persoană cu dizabilităţi în loc de persoană cu handicap, sau visually chalenged people în loc de blind, sau rom în loc de ţigan. Pot să folosesc rom în loc de ţigan. Dar poate în timp, dacă nu fac nimic pentru acea comunitate, cuvîntul rom va fi umplut cu acel conţinut peiorativ pe care îl are cuvîntul ţigan. Sînt interesat să am  accesibilizate spaţiile publice pentru persoane cu dizabilităţi.

Să am programe adaptate pentru persoane cu dizabilităţi. Sînt interesat ca elevul din clasa întîi, care este perceput ca fiind cu ADHD şi este exclus din şcoală, să primească sprijinul pe care de fapt legea i-l asigură şi să înveţe într-o şcoală clasică.”

Mi-am făcut probleme că în acest articol nu sînt date multele exemple de proiecte ale ONG-urilor, despre lucrurile pe care le fac acestea pentru prevenirea şi combaterea drepturilor omului. Că nu scriu despre politicile publicile influenţate de APADOR-CH, Alături de Voi şi mulţi ca aceştia. În preajma Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, care este pe 10 decembrie, posibil să fi fost prea puţin.

“Nu cred că soluţia ar fi corectitudinea politică. Sau doar corectitudinea politică... Strategia noastră este de a face diferenţă între formal şi efectiv. Noi credem în drepturile omului în mod efectiv, aplicat. A construi încredere în drepturile omului să traducem această acţiune în activitatea noastră zilnică... Credem că drepturile omului este ceva dat, că nu mai trebuie să lucrăm, nu mai trebuie să fim atenţi la acest aspect... Nu. Vorbim despre o mentalitate, un fel de a gîndi. O stare de spirit. A avea mintea deshisă, respectiv, mintea limitată. La noi, se face distincţie între copiii de la grădiniţă, cînd este vorba de maşina cu care este adus la şcoală, cum este îmbrăcat, dacă este “brand-uit”, unde îşi organizează ziua de naştere, etc.”, a mai spus Asztalos.

Pentru schimbarea unor atitudini şi mentalităţi, una dintre regulile care se aplică este cea a “celor şapte ani de acasă”, a fost de părere procurorul Alexandra Lăncrănjan, un alt vorbitor din cadrul evenimentului. “Dacă ajungem să discutăm despre schimbatul paradigmelor colective, vor fi momente cînd vi se va părea imposibil. Cu toate acestea nu trebuie să renunţaţi. Staţi drepţi, decideţi ce vreţi de la viaţă. Singura politică publică cu adevărat eficientă sîntem noi.”. Căci “drepturile omului au fost create prin acţiuni simple ale unor oameni ca noi.”

Create sau încălcate, cert este că dincolo de politici şi acţiuni, drepturile omului ţin de practici. De atitudinile şi comportamentele fiecăruia dintre noi, faţă de cei din jur. Pînă la practică însă, mai multe despre drepturile omului, la nivel european, se pot afla dintr-un quiz simpatic ce se găseşte aici.

TEDxCaleaVictorieiED este un eveniment dedicat educatiei care este organizat independent. Anul acesta a fost finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, Fondul ONG în România. Mai multe detalii despre program se găsesc aici.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

profimedia 0946992606 jpg
Principalii actori geopolitici care vor face jocurile în Siria după căderea lui Assad, potrivit experților
Sirienii vor dori cu siguranță să-și traseze propriul curs politic, fără interferențe din exterior, după înlăturarea președintelui Bashar al-Assad, însă sunt șanse ca planurile lor să fie zădărnicite de ambițiile geopolitice ale țărilor vecine lor, care au deja un punct de sprijin în țară.
farul fcsb jpg
dresaj caini   foto pixabay jpg
Câinii pot comunica prin apăsarea butoanelor? Ce au descoperit cercetătorii care au urmărit comportamentul a mii de exemplare
Comportamentul câtorva mii de câini, ale căror apăsări de butoane au fost înregistrate folosind o aplicație, a fost urmărit de cercetători, ajungându-se la concluzia că animalele înțeleg semnificația cuvintelor utilizate mai frecvent pe aceste plăci de sunet, scrie The Washington Post.
image png
Igor Cuciuc a primit un semn din „lumea de dincolo”. Crede că vine din partea fiicei sale decedate, Andreea
Igor Cuciuc nu-și poate reveni în urma morții fiicei sale, Andreea. Tânăra în vârstă de 17 ani s-a stins vulgerător din viață în timp ce se afla la petrecerea de la Balul Bobocilor. Părinții ei încă nu pot accepta moartea sa și zilnic postează diverse mesaje pe rețelele de socializare.
Fly Project  photo credit Ramona Murgu(1) jpg
INTERVIU Tudor Ionescu – Fly Project: „Al doilea album l-am înregistrat într-o garsonieră plină de mucegai“ FOTO
Muzica nu a lipsit niciodată din viața lui Tudor Ionescu, însă, când era mic, fiecare membru al familiei îi vedea un alt viitor decât cel de artist.
irinel columbeanu jpg
Orgiile pe care le organiza Irinel Columbeanu la vila de la Izvorani, povestite de o vedetă TV: „Era Hugh Hefner de România!”
Acesta a vorbit de perioada de glorie a lui Irinel, când acesta o avea iubită pe Anna Lesko.
erotica 4512433 1280 jpg
Planul elaborat pe care un bărbat l-a pus la cale pentru a fugi cu amanta. Și-a înscenat moartea, dar a avut parte de o surpriză
Un bărbat din Statele Unite a pus la cale un plan care ar putea părea demn de un scenariu de film: și-a înscenat moartea pentru a fugi cu amanta, lăsând în urma sa o operațiune de căutare masivă și o întreagă familie îngrijorată.
FOTO IPJ Alba
Jandarmii au intervenit pentru deblocarea unei mașini din nămeți. În vehicul se afla și un copil
Jandarmii din Alba au deblocat din nămeţi, duminică seara, o maşină în care se aflau doi adulţi şi un copil în vârstă de doi ani. Ei au povestit jandarmilor că se întorceau de la ski şi s-au rătăcit, iar apoi au rămas blocaţi în stratul gros de zăpadă din zonă.
Schengen shutterstock 8 jpg
Cu cât ar putea să crească PIB-ul României după aderarea la spațiul Schengen. Principalii beneficiari în următorul deceniu
Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani, arată un comunciat al asociaţiei patronale RESTO Constanţa.