Dreptatea tîrzie a lui Pavel Wonka

21 octombrie 2019
Dreptatea tîrzie a lui Pavel Wonka jpeg

Fac ce fac şi la această rubrică mai menţionez cîte un fapt sau personaj din Cehia. Am şi de ce să revin recurent în acest spaţiu. Înghesuiţi cum stau ei în mijlocul Europei, parcă ar fi nişte români în oglindă. Se spune că românii sînt o insulă de latinitate într-o mare slavă. Cehii ar fi în acest caz slavii dintr-o mare de latinitate. Oricum, cei mai vestici slavi. Nu ştiu dacă acest fapt i-a făcut să fie în timp mai inventivi, neastîmpăraţi, nonconformişti şi cît dintr-un presupus „spirit ceh” a contribuit la creaţiile lui Kafka sau Hašek. Dar de ieşit din rînd au ieşit constant.

Două exemple din secolul trecut. În primăvara lui 1942, partizanii cehi au fost cei ce l-au ucis într-un atentat pe Reinhard Heydrich, arhitectul “soluţiei finale” şi decimator al elitei poloneze. Şi tot cehii au făcut „Primăvara de la Praga”, din 1968, un elegant moment de solidaritate naţională. Nu degeaba istoricul britanic Tony Judt, într-un moment de impas profesional, s-a apucat să înveţe limba cehă.

Acum mă voi referi la un alt moment interesant din istoria recentă a Cehiei. În 1986, în plin comunism, un ceh a vrut să candideze la parlament ca independent. Pavel Wonka a invocat constituţia, care stipula dreptul oricărui cetăţean de a alege şi a fi ales, chiar dacă nu e membru de partid. Este probabil singurul episod din istoria blocului sovietic în care cineva a vrut să testeze în acest fel dreptul de a candida, prevăzut formal de toate constituţiile comuniste. Bineînţeles, gestul lui l-a dus la puşcărie, pe el, dar şi pe mama sa.

Povestea ia apoi un parcurs tragic. E eliberat pe motiv de boală, dar pentru că nu s-a prezentat la miliţie la verificări, e din nou încarcerat pentru un nou termen, de cinci luni. Pavel Wonka protestează, face greva foamei şi e maltratat în detenţie. Moare la 35 de ani în închisoare în circumstanţe neelucidate.

Epilogul s-a consumat acum cîteva zile. Apelul său legat de cea de-a doua încarcerare nu a mai apucat a fi judecat în perioada comunistă pentru că a murit. Dar într-un fel, apelul a fost judecat săptămîna trecută, cînd, după o insistenţă de cursă lungă a fratelui său Jiří Wonka, o instanţă cehă a stabilit că cea de-a doua încarcerare a fost ilegală.

Procesul nu s-a mai judecat la Trutnov, unde a fost iniţiat, ci într-o localitate din apropiere. La Trutnov, judecătoarea Marcela Horváthová s-a recuzat. Ea a fost cea care în 1988 i-a dat lui Pavel Wonka sentinţa suplimentară de cinci luni.

Povestea de mai sus e culeasă de pe site-ul Radio Prague International. Aici mi-a atras atenţia meniul site-ului. Sînt şapte categorii: de ştiri, de afaceri, de sport, de cultură, de călătorii şi de reportaje. Cu obişnuinţele de surfing online românesc, m-a mirat că nu văd atotputernicele rubrici de Monden, Can-Can, Politică, Opinii, nelipsite de pe niciun portal autohton. Dar şi mai mirat am fost că printre categoriile Radio Prague International este una de Istorie, cu subcategoriile „1968”, „Arheologie”, „Comunism”, „Relaţiile ceho-germane”, „Al doilea război mondial” şi „Istoria radioului cehesc”. Aceste genuri şi obiceiurile de consum jurnalistic care le întreţin spun fără îndoială multe despre ipotetica, intuitiva „abordare cehească” a lucrurilor.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Pavel Wonka. Sursa: Arhiva personală Jiří Wonka/ radio.cz

Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.
pexels engin akyurt 2952871 jpg
Top 7 cărți de istorie pe care trebuie neapărat să le citești
Acum îți oferim șapte propuneri de cărți care nu trebuie să lipsească din biblioteca ta.

Adevarul.ro

image
Cine a transformat România într-o țară de asistați social
România ocupă locul al doilea în Europa la numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Dintre acestea, aproape un milion și jumătate ar putea să-și găsească un job, dar nu vor. Sau, după cum spun unii sociologi, ar vrea, dar acești oameni nu sunt încurajați de autorități.
image
Un bărbat a păstrat ani de zile o piatră crezând că este aur. S-a dovedit că aceasta este mult mai valoroasă
În 2015, David Hole făcea o cercetare în Parcul Regional Maryborough, în apropiere de Melbourne, Australia. Înarmat cu un detector de metale, el a descoperit ceva ieșit din comun - o piatră roșiatică foarte grea, care se afla în niște argilă galbenă.
image
Litoralul românesc, tărâmul uraganelor. Un expert estimează că fenomenele extreme din Marea Neagră vor fi tot mai dese EXCLUSIV
Profesorul universitar Eugen Rusu estimează că litoralul românesc va fi lovit în următorii ani de valuri cu o înălțime de 10 metri și vânturi ce vor atinge viteze de 130 de kilometri pe oră.

HIstoria.ro

image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.
image
Cum a fost reclasificat un împărat roman ca femeie? Controversele antice și ce a dus la această decizie
Muzeul North Hertfordshire a luat decizia invocând mai multe dovezi în acest sens, inclusiv faptul că textele clasice susțin că împăratul a spus o dată „nu îmi spuneți Domn, întrucât sunt o Doamnă”. „Este doar politicos și respectuos să fim sensibili față de identificarea pronumelor pentru persoane