Dreptatea tîrzie a lui Pavel Wonka

21 octombrie 2019
Dreptatea tîrzie a lui Pavel Wonka jpeg

Fac ce fac şi la această rubrică mai menţionez cîte un fapt sau personaj din Cehia. Am şi de ce să revin recurent în acest spaţiu. Înghesuiţi cum stau ei în mijlocul Europei, parcă ar fi nişte români în oglindă. Se spune că românii sînt o insulă de latinitate într-o mare slavă. Cehii ar fi în acest caz slavii dintr-o mare de latinitate. Oricum, cei mai vestici slavi. Nu ştiu dacă acest fapt i-a făcut să fie în timp mai inventivi, neastîmpăraţi, nonconformişti şi cît dintr-un presupus „spirit ceh” a contribuit la creaţiile lui Kafka sau Hašek. Dar de ieşit din rînd au ieşit constant.

Două exemple din secolul trecut. În primăvara lui 1942, partizanii cehi au fost cei ce l-au ucis într-un atentat pe Reinhard Heydrich, arhitectul “soluţiei finale” şi decimator al elitei poloneze. Şi tot cehii au făcut „Primăvara de la Praga”, din 1968, un elegant moment de solidaritate naţională. Nu degeaba istoricul britanic Tony Judt, într-un moment de impas profesional, s-a apucat să înveţe limba cehă.

Acum mă voi referi la un alt moment interesant din istoria recentă a Cehiei. În 1986, în plin comunism, un ceh a vrut să candideze la parlament ca independent. Pavel Wonka a invocat constituţia, care stipula dreptul oricărui cetăţean de a alege şi a fi ales, chiar dacă nu e membru de partid. Este probabil singurul episod din istoria blocului sovietic în care cineva a vrut să testeze în acest fel dreptul de a candida, prevăzut formal de toate constituţiile comuniste. Bineînţeles, gestul lui l-a dus la puşcărie, pe el, dar şi pe mama sa.

Povestea ia apoi un parcurs tragic. E eliberat pe motiv de boală, dar pentru că nu s-a prezentat la miliţie la verificări, e din nou încarcerat pentru un nou termen, de cinci luni. Pavel Wonka protestează, face greva foamei şi e maltratat în detenţie. Moare la 35 de ani în închisoare în circumstanţe neelucidate.

Epilogul s-a consumat acum cîteva zile. Apelul său legat de cea de-a doua încarcerare nu a mai apucat a fi judecat în perioada comunistă pentru că a murit. Dar într-un fel, apelul a fost judecat săptămîna trecută, cînd, după o insistenţă de cursă lungă a fratelui său Jiří Wonka, o instanţă cehă a stabilit că cea de-a doua încarcerare a fost ilegală.

Procesul nu s-a mai judecat la Trutnov, unde a fost iniţiat, ci într-o localitate din apropiere. La Trutnov, judecătoarea Marcela Horváthová s-a recuzat. Ea a fost cea care în 1988 i-a dat lui Pavel Wonka sentinţa suplimentară de cinci luni.

Povestea de mai sus e culeasă de pe site-ul Radio Prague International. Aici mi-a atras atenţia meniul site-ului. Sînt şapte categorii: de ştiri, de afaceri, de sport, de cultură, de călătorii şi de reportaje. Cu obişnuinţele de surfing online românesc, m-a mirat că nu văd atotputernicele rubrici de Monden, Can-Can, Politică, Opinii, nelipsite de pe niciun portal autohton. Dar şi mai mirat am fost că printre categoriile Radio Prague International este una de Istorie, cu subcategoriile „1968”, „Arheologie”, „Comunism”, „Relaţiile ceho-germane”, „Al doilea război mondial” şi „Istoria radioului cehesc”. Aceste genuri şi obiceiurile de consum jurnalistic care le întreţin spun fără îndoială multe despre ipotetica, intuitiva „abordare cehească” a lucrurilor.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Pavel Wonka. Sursa: Arhiva personală Jiří Wonka/ radio.cz

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Bătălia de la Rovine  Foto twitter com
O istorie mai puțin cunoscută a românilor. Când au avut loc, de fapt, primele lupte cu turcii și motivul adevărat de la care au pornit
Prima bătălie dintre români și turci nu a fost cea de la Rovine. A fost, să zicem, prima mare invazie otomană în teritoriile valahe, dar nu și prima confruntare. De fapt, primele conflicte dintre români și turci au pornit de la stăpânirea asupra Dobrogei, cu atacuri de-o parte și de alta.
image png
Această greșeală zilnică legată de lenjeria intimă te-ar putea costa sănătatea. Verifică dacă și tu o faci
Te-ai întrebat vreodată cât de mult îți pot afecta sănătatea cele mai mici și aparent inofensive obiceiuri?
Regele Charles  foto   Profimedia jpg
Regele Charles vorbește despre starea sa de sănătate. Cum se simte suveranul britanic
În timpul unei întâlniri cu o fostă bolnavă de cancer, Regele Charles a vorbit și despre propria sa boală, cât și despre tratamentul care îi este administrat.
moda de lux
Moda de lux ca investiție. Cum gențile Birkin și Kelly au întrecut performanța burselor în 2025
Cu toate că industria modei se confruntă cu dificultăți anul acesta, există unele segmente, la intersecția dintre lifestyle și modul în care investim, care continuă să evolueze. Articolele de lux, vintage și cele sport, de designer, sunt opțiuni atractive pentru investitori, spun analiștii.
image png
Scapă de riduri și de petele de pe tenul tău! Încearcă o mască de cartofi făcută în casă care ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire și redă strălucirea pielii tale
Cartofii – acei campioni discreți ai bucătăriei – s-au strecurat în tăcere și în universul frumuseții, oferind mai mult decât savoare în farfurie.
Coiful chalcidic de la Balș mp4 thumbnail png
Comoară antică expusă pentru prima dată: coiful chalcidic de la Balș, vechi de 2.500 de ani, prezentat publicului la Slatina
Un muzeu din Oltenia expune pentru prima dată, și pentru doar două zile, o piesă de o valoare extraordinară: un coif chalcidic datând din secolul IV î.Hr.. Artefactul a fost descoperit întâmplător cu 20 de ani în urmă, de un cetățean care săpa un șanț pe proprietatea sa.
Castelul Corvinilor din Hunedoara  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL JPG
Cum și-a cheltuit Ioan de Hunedoara marea avere. Faimoasele cetăți și mănăstiri ridicate de eroul medieval
Alături de Castelul Corvinilor din Hunedoara, mai multe cetăți și mănăstiri construite în Transilvania medievală au păstrat „moștenirea” lui Ioan de Hunedoara.
stat scaun adobestock jpg
Obiceiul banal care poate afecta grav sănătatea creierului! Puțini oameni cunosc riscul la care se expun
Cu toții încercăm să evităm obiceiurile care ne vor afecta starea de sănătate. Însă, de multe ori, acestea pot fi mult mai subtile decât am crede, iar mulți oameni ajung să facă aceste lucruri în fiecare zi, fără să știe cât de serios le este afectat organismul.
batalia de la rovine
17 mai: Bătălia de la Rovine, încheiată cu victoria trupelor muntene în fața celor otomane. Mircea cel Bătrân a rămas însă fără coroană
Pe 17 mai, în 1395, a avut loc Bătălia de la Rovine, iar în aceeași zi, dar în 1848, s-a încheiat Marea Adunare Națională de la Blaj. Tot într-o zi de 17 mai au început audierile televizate în Senatul Statelor Unite în Afacerea Watergate, iar alpinistul român Constantin Lăcătușu a ajuns pe Everest.