Dragostea de cultură naște ordonanțe

19 iunie 2015
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Avem nu doar “cel mai cinstit Guvern” (cum a zis cîndva premierul), ci şi “cel mai iubitor de cultură”. Căci altfel nu-mi explic de ce a dat o ordonanţă de urgenţă privind instituirea unui ajutor de stat pentru televiziunile care “produc şi difuzează emisiuni cu specific de informare, educare şi culturale”. Dragostea de cultură e nu doar mare în executivul nostru, e şi urgentă.

Prin urmare, dacă

, mă aştept la o înflorire a culturii fără precedent. Visez deja cu ochii deschişi cum Mircea Badea, în loc să citească din ziare, va citi în emisiunea sa, în serial,

ori

făcînd juste comparaţii între Victor Ponta şi Pierre Bezuhov ori Ştefan cel Mare. Mihai Gîdea va face lungi exegeze asupra

şi va cita la tot pasul din

pentru a le explica mai bine telespectatorilor acţiunile Guvernului. Rareş Bogdan va organiza în fiecare seară consultaţii pentru bacalaureat (la istorie şi română) şi pentru admiterea la facultate, că în ordonanţă se spune că vor primi ajutor de stat şi televiziunile care produc emisiuni de educare. Radu Banciu – că aşa e el, mai cîrtitor – îi va critica pe toţi şi, amintindu-şi de Turul Franţei, va dedica o serie de emisiuni “culturii cicliste”, singura şi adevărata cultură. În general, televiziunile vor descoperi brusc că misiunea lor este educarea şi cultivarea publicului şi vor pune generice şi burtiere noi, pe care vor scrie mare “emisiune culturală” sau “emisiune educativă”, indiferent despre ce va fi vorba în ele. În plus, Ordonanţa se referă şi la emisiunile “cu specific de informare”. Păi ce fac multele noastre televiziuni de ştiri? Dacă scrie pe ele că-s de ştiri, asta fac: informează. Că altfel nu s-ar numi “de ştiri”, nu?

În fond, orice se poate justifica din vorbe, moderatorii neamului se pricep bine la asta. Aduci în talk-show doi politicieni care se ceartă şi-şi aruncă vorbe grele? Nu-i nimic, bagi un text cu “stimaţi telespectatori, ca să fiţi nişte oameni educaţi, să nu faceţi ca ei”. Aduci în emisiune un academician care cere să fie împuşcat un om de cultură? Excelent, e o bună ocazie să-i mai livrezi publicului nişte cunoştinţe de teorie literară: “stimaţi telespectatori, asta cu împuşcarea a fost o metaforă”.

Şi uite-aşa, pentru cei 15 milioane de euro puşi la bătaie, televiziunile noastre o vor coti brusc spre educaţie şi cultură. Doar Moise Guran va rămîne de fraier, că el susţine piaţa liberă şi concurenţa, n-o să “pună botu’” la ajutoare de stat; şi ce face el acolo nu-i cultură, că omu’ n-are nevoie să înţeleagă cum e cu economia, cu banii, cu impozitele, cu accizele puse aiurea – cunoştinţele economice nu-s cultură, nici cultura politică nu-i cultură. Cultura e numai ce crede Guvernul că e cultură, da? Dacă n-aţi înţeles, aveţi puţintică răbdare, o să aflaţi de la televizor.

Sigur, am avut un post TV dedicat exclusiv culturii, TVR Cultural, care funcţiona cu un buget de 3-400.000  de euro pe an. Adică, din cele 15 milioane puse la bătaie acum de Guvern, TVR Cultural ar fi trăit liniştit 40-50 de ani. Dar a fost desfiinţat (că n-avea audienţă, că se face reformă în TVR, că Dumnezeu mai ştie de ce). Cu o cîtime din cele 15 milioane s-ar putea face abonamente la revistele culturale (româneşti şi străine) pentru bibliotecile publice şi pentru bibliotecile şcolare. Inclusiv abonamente digitale. Da’ ce, să aibă elevii, studenţii şi profesorii acces la presa culturală (inclusiv

şi altele) înseamnă educaţie şi cultură? Nicidecum. În România, televizorul e rege. Şi apoi, cică nici nu există bază legală pentru a subvenţiona nişte abonamente la presa culturală pentru bibliotecile publice şi cele şcolare. Doar n-o să încălcăm legea alocînd o sută-două de mii de euro (că mai mult nu-i nevoie) pentru a-i face pe elevi şi pe profesori să citească presă adevărată. Lasă-i să se uite la televizor, le-ajunge. Iar presa tipărită oricum e pe moarte, în cîţiva ani o să fim prima ţară din Europa fără ziare şi reviste pe hîrtie, o să ne putem lăuda (cu degetele încrucişate la spate, da’ sîntem obişnuiţi să ne minţim singuri) că am intrat pîn’ la gît în “era digitală”.

Ordonanţa asta care pretinde că vrea să ajute televiziunile să fie “mai educative şi mai culturale” se plasează undeva între năzbîtie şi

. Adică este încă una dintre acele măsuri prin care Guvernul ne ia de fraieri şi noi ne complacem în situaţia asta. Să fie primită!

Articol apărut pe

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Ploaie Autostrada jpg
Vremea sâmbătă, 14 decembrie. Sunt anunțate ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță ploi și ninsori în mare parte din țară. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, în general, între 1 şi 8 grade.
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
Cadou de la CFR, de sărbători: călătorii cu trenul, mai scumpe, din 15 decembrie. Care sunt noile prețuri
Biletele de tren vor fi mai scumpe, anunță CFR Călători. Data de la care se va aplica majorarea este de 15 decembrie, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor.
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Spatiul Schengen FOTO Shutterstock
Ce ar fi însemnat pentru România un nou eșec în Schengen și cum putem depăși criza politică: „Am fost primii care am decis să-l susținem”
Profesorul Valentin Naumescu l-ar vrea președinte pe Nicușor Dan și spune că niciunul dintre cei care au candidat în primul tur nu ar trebui să se regăsească pe liste. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Naumescu vorbește despre Schengen, criza politică din țară și problemele partidelor mainstream.
Vlad Predescu jpeg
Aşa eviţi accidentele la schi sau la alte sporturi de iarnă! Sfaturile dr. Vlad Predescu
Pregătirea fizică insuficientă și dorința de a impresiona sunt printre cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave pe pârtia de schi.
banner Titi Aur png
kaufland jpg
Programul hipermarketurilor Carrefour și Kaufland de sărbători
Supermarketurile au început să anunțe care va fi programul de funcționare în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea menționând libere sau program scurt pentru angajați.
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.