Două documentare de neratat la Festivalul DokStation

11 septembrie 2018
Două documentare de neratat la Festivalul DokStation jpeg

DokStation este festivalul în care muzica filmului e cel puțin la fel de importantă ca imaginea sa. Anul acesta, line-up-ul celor patru zile de proiecții (13-16 septembrie) propune tributuri și investigări ale carierelor unor artiști sau grupuri precum George Michael, Whitney Houston, Radiohead, dar și documentare cu țintă ceva mai largă. Dintre acestea din urmă am ales două filme care constituie, simultan, și două întoarceri lucid-nostalgice în trecut.

Blue Note Records: Beyond The Notes

Probabil cel mai emblematic label care s-a ocupat cu producerea jazz-ului beneficiază în acest film de un tratament pe măsură. Era crucial ca un film care vorbește despre Blue Note – casa de discuri pe la care s-au perindat nume ca Thelonious Monk, John Coltrane, Miles Davis sau, mai recent, Norah Jones – să etaleze cum se cuvine aproape un secol de muzică revoluționară, dar, în același timp, să activeze și aura legendară care o însoțește. Cred că filmul se achită onorabil de prima sarcină (mai multe momente neîntrerupte în care muzicienii cîntă ar fi fost totuși binevenite), dar interesul regizoarei Sophie Huber pare că e mai mult istoric decît muzical – așa că filmul cîștigă în greutate atunci cînd atacă subtextul anecdotic bogat din culisele companiei.

Spre deosebire de alte case de discuri mai mari, Blue Note și-a asigurat succesul printr-o politică nonintervenționistă (artistul era lăsat să își urmeze propria voce), printr-o formă de artizanat plină de pasiune și prin flerul pentru inovație al creatorilor săi, Alfred Lion și Francis Wolff. Interesant e că cei doi evrei exilați din Germania nu erau nici muzicieni, nici afaceriști rapace – ci doar simpli melomani care voiau să asculte ce le plăcea. Astfel că, în momentul în care, după ani petrecuți în underground-ul nișat al cunoscătorilor, Blue Note a început să aibă succes și să fie prizată de un public mereu crescînd, lucrurile au pornit-o pe pantă în jos, sub presiunea distribuitorilor care doreau tot mai multe hituri, ignorînd astfel căutările personale ale artistului.

Experiența mea muzicală, oricît de limitată, îmi spune totuși că jazz-ul este genul chintesențial atunci vrei să te lași purtat de ce auzi. Cu gîndul ăsta în minte, m-am bucurat să văd că imaginarul în care sînt împachetate improvizațiile specifice genului – cluburi de noapte și tot tacîmul – n-a fost uitat, ci își face apariția discret, prin cîte o poză cu vreun star învăluit în fum de țigară. Mai explicit este tratată lupta pentru drepturile afro-americane, căci pagina de istorie a jazz-ului se contopește cu aceea a dorinței de emancipare a americanilor de culoare. Asta îi permite cineastei să facă racordul cu istoria mai recentă a Blue Note Records, care – după ceva sincope – s-a orientat și către hip-hop, gen care a luat naștere din aceeași conștiință politică a jazz-ului militant, ca o prelungire a sa. Parte din farmecul documentarului ține de a-i vedea pe cîntăreții care au semnat recent cu Blue Note Records oscilînd între omagii la adresa greilor din trecut și dorința de a face ceva mereu nou. Iar dacă filmul, asemenea experimentelor celor intervievați, va conduce privitorii (de sperat cît mai tineri) în lumea fascinantă a jazz-ului, atunci cred că țelul său a fost atins.

Blue Note Records va rula pe 16 septembrie, de la ora 20, în Club Control.

Cassette: A Documentary Mixtape

Faptul că jazz-ul a căzut într-un con de umbră în ultima vreme, pe fondul apariției unor genuri mai puțin solicitante, era o subtemă explorată implicit de filmul descris mai sus. Dar nostalgia rareori irupea ca în Cassette, omagiul ingenuu al realizatorului Zack Taylor adus unei epoci revolute din istoria muzicii – sau nu, după cum o arată numeroasele persoane intervievate în fața rafturilor ticsite cu casete din propriile locuințe, care speră în (sau chiar trăiesc) resuscitarea acestui obiect mitic.

Caseta nu are rafinamentul unui disc de vinil, nici nu e atît de practică precum un CD. Poate tocmai de aceea zona de nevoi acoperită de casetă a fost una mai puțin distinctă – cea a oamenilor de rînd care se puteau bucura de un device accesibil, a melomanilor înrăiți și a trupelor de garaj. Mulți au cîntat prohodul casetei, care, începînd cu 1963, și-a trăit deceniile de glorie, dar iată că micuțul obiect refuză să dispară. Filmul activează cu abilitate nostalgia colecționarilor de casete, pe care o leagă de caracteristicile fizice ale dispozitivului: spre deosebire de muzica stocată pe USB, caseta e un obiect material: știi ce ai în mînă. Poți să scrii pe ea, poți pune suflet în crearea unui playlist cu care să îți impresionezi iubita. Însuși ciclul de deterioare al său o apropie de traseul uman, iar hîrșîitul care se aude la început discret, apoi tot mai tare, e ceva-ul care o face atît de chic.

Cassette este plin de astfel de povestioare și declarații de iubire pentru casetă care îi vor face pe cei ce au trăit epoca Walkman-ului să zîmbească, iar pe cei mai tineri să fie curioși (deoarece caseta, ca și aparatul pe film, e din nou hip). Mai surprinzător e însă contactul cu Lou Ottens, inventatorul casetei: la cei 88 de ani ai săi cîți avea în momentul filmării (acum are 92), Ottens era de o luciditate neclintită. Te-ai aștepta ca părintele casetei să vorbească cu tremur în voce despre propria invenție, dar Ottens nu e genul ăsta – dimpotrivă, ulterior a dus muncă de pionierat în privința CD-ului, deci se poate spune că a semnat condamnarea la moarte a casetei pentru a aduce consumatorului ceva mai bun (sau așa se credea atunci). Rămîne de văzut dacă vom înregistra o revenire masivă a casetei; cert e că filmul, cu stilul său jucăuș, funcționează și ca reminder a ceva ce riscam să uităm, și ca galerie de portrete și anecdote înduioșătoare.

Cassette va fi proiectat pe 15 septembrie, de la ora 21, la Apollo 111.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Ruinele Mănăstirii Sfântul Ilarion din Palestina înscrise de urgență în patrimoniul UNESCO Foto Colaj UNESCO
Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO. A găzduit cea mai veche comunitate de călugări din Țara Sfântă
Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie 2024, să includă „Mănăstirea Sfântul Ilarion/Tell Umm Amer” din Palestina simultan în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Patrimoniului Mondial Aflat în Pericol.
JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.