Doctoratul şi apa caldă

18 decembrie 2015
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Problema doctoratelor a ajuns să preocupe opinia publică (sau măcar o tot mai însemnată parte a ei). În principiu, e de bine: dacă publicul e atent la o chestiune academică atît de importantă, ar trebui să credem că societatea noastră e pe calea cea bună. Mă tem însă că e mai complicat.

Tema doctoratelor a ajuns “să ţină actualitatea” după tot mai multele dezvăluiri ale presei în legătură cu plagiatele demnitarilor. Altminteri, n-ar fi interesat pe nimeni. Şi, de fapt, aceasta este situaţia normală: în ţările cu care ne place atîta să ne comparăm, chestiunea doctoratelor e banală şi plicticoasă, nu e nimic de dezbătut despre ele. Doar comunitatea academică e interesată de doctorate – cîte se iau, cum, cu ce rezultate etc. Rutină. Publicul larg îşi vede de ale lui, n-are de ce să fie preocupat de tema doctoratelor. Iar cînd se descoperă vreun plagiat, se rezolvă simplu şi clar: i se retrage titlul împricinatului, iar dacă mai e şi demnitar (cum s-a întîmplat în Germania, SUA ori Ungaria) se lasă cu demisii. De ce? Pentru că abia aici intervine opinia publică: în ţările normale, cetăţenii nu vor să fie conduşi de nişte inşi care au furat. Asta e tot.

De ce nu e şi la noi aşa? În primul rînd, pentru că, la noi, opinia publică nu e coaptă. Nu sînt prea mulţi cetăţeni deranjaţi de faptul că nişte demnitari şi-au plagiat doctoratele. Sau or fi, dar nu se manifestă. Aşa că respectivii îşi văd de treabă, profitînd şi de faptul că legislaţia a fost făcută în aşa fel încît să-i protejeze. Pentru că s-au făcut suceli şi tumbe legislative şi administrative pentru a complica problemele şi pentru a risipi responsabilitatea către cele patru zări. Există cazuri individuale de plagiat dovedite, dar de ani buni încoace se “dezbate” public într-un soi de relativism care amestecă totul într-o ciorbă insipidă, la grămadă, cu pseudo-argumente de genul “şi alţii au plagiat” sau “s-au dat doctorate pe bandă rulantă” sau “faţă de marea corupţie, probema plagiatelor e minoră” etc., etc. Recent, ministrul Educaţiei, dl Adrian Curaj, şi-a anunţat intenţiile privind rezolvarea acestei chestiuni (şi între timp a trecut şi la treabă): desfiinţarea vechiului Consiliu Naţional de Etică, constituirea unui grup de lucru care să găsească soluţii, transferul responsabilităţii întregului proces asupra universităţilor. Această ultimă idee mi se pare esenţială: universităţile ar trebui să fie responsabile şi pentru acordarea titlului de doctor, şi pentru eventuala sa retragere (atunci cînd se constată o fraudă).

Am impresia însă că nu e uşor de pus în practică această idee simplă şi sănătoasă: va fi nevoie de oarecari modificări legislative. Căci, deocamdată, nu universităţile acordă titlul de doctor (şi, pe cale de consecinţă, nici nu-l pot retrage). Peste ele se află un Consiliu de la minister care trebuie să avizeze ce au făcut universităţile şi să valideze, în fapt, titlul. Peste universităţile noastre “se bagă”, aşadar, o entitate ministerială (numită politic, după cum s-a constatat) care oricum n-are cum să citească toate tezele de doctorat să vadă dacă sînt bune sau rele, dacă sînt originale sau copiate. Numitul Consiliu îndeplineşte doar un rol birocratic: fără el, candidatul nu primeşte titlul şi diploma de doctor. Peste titlurile de doctor acordate de Harvard ori de Sorbona, bunăoară, nu se bagă nimeni, ele nu mai au nevoie de validări, avizări şi confirmări de la vreun consiliu ori vreo entitate birocratică. De ce vrem să descoperim apa caldă şi nu facem şi noi aşa? Pentru că n-am avut încredere să lăsăm totul pe seama universităţilor: au fost unii care au crezut că, dacă procesul e “centralizat” şi controlat de minister, se vor evita aranjamentele locale, cazurile de fraudă etc. N-a fost aşa.

Să încercăm, aşadar, invers: să le lăsăm universităţilor o autonomie reală şi să sancţionăm sever orice fraudă. Dacă cineva plagiază, va fi în interesul universităţii cu pricina să-i retragă rapid titlul (pentru a nu se face de rîs) şi, eventual, să-i retragă şi coordonatorului dreptul de a conduce doctorate. Bineînţeles, ar trebui să aibă dreptul de a organiza şcoli doctorale numai acele universităţi care şi-au dovedit experienţa în materie de cercetare ştiinţifică. Între timp însă, din cauza zgomotelor de fond şi falselor dezbateri, ideea de doctorat şi-a pierdut din prestigiu în ochii unei părţi a opiniei publice. Va fi mult de lucru pînă cînd titlul de doctor va fi din nou perceput aşa cum se cuvine şi pînă cînd oamenii vor reveni la ideea că doctoratul e ceva serios.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

AA1vAzLr jpg
Un chatbot i-a sugerat unui adolescent să-și ucidă părinții pentru că îi restricționau timpul pe telefon
Părinții a doi adolescenți din Texas au intentat proces companiei Character.AI, susținute de Google, acuzând faptul că boții, ce pot lua chipul unor personaje sau persoane reale, le-au abuzat copii, relatează presa americană.
horoscop jpeg
Horoscop joi, 12 decembrie. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă
Horoscopul zilei de joi, 12 decembrie, anunță o zi importantă pentru cele 12 semne zodiacale. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă. Lorina, astrologul Click!, a realizat predicții complete pentru fiecare semn zodiacal.
Pierdere in greutate FOTO Shutterstock jpg
Cum se pot pierde 10 kilograme în 9 săptămâni cu ajutorul tehnologiei, fără diete drastice
Tehnologia joacă un rol tot mai important în sănătate, iar integrarea unor dispozitive inteligente poate fi un aliat eficient în procesul de pierdere în greutate.
amza Pellea Caotura TVR jpg
12 decembrie, ziua în care a murit Amza Pellea. Controversa legată de cauza decesului marelui actor
La 12 decembrie 1983 a murit celebrul actor Amza Pellea, iar în 2021 poetul şi publicistul Lucian Avramescu. Tot într-o zi de 12 decembrie s-au născut Frank Sinatra și Monica Bîrlădeanu.
Banner Annes
Ce vedete au defilat pe podium în prima seară de Bucharest Fashion Week. Annes, preferata designerilor
Prima seară de Bucharest Fashion Week a avut loc aseară, în prezența a numeroase vedete și creatori de modă dar și fotbaliști, pentru că a avut loc totodată și Gala Fotbalului Românesc.
inchisoare medievala jpg
De ce erau temnițele medievale comparate cu Iadul. Ce secrete macabre ascundeau
În inima cetăților medievale, în spatele zidurilor groase și întunecate, temnițele serveau drept martori tăcuți ai cruzimii și disperării. Aceste încăperi, destinate celor condamnați, au fost comparate adesea cu Iadul însuși, datorită condițiilor de detenție infernale și pedepselor de o brutalitate
62504790 jpg
Georgiana Ene, marea câștigătoare MasterChef România! I-a învins în finală pe Sebi și Gabriel și pleacă acasă cu 75.000 de euro
Finala „MasterChef România” 2024 a fost un spectacol culinar remarcabil, care a atras milioane de telespectatori. Evenimentul, difuzat în direct, a fost un amalgam de stres, emoții și bucurie pentru cei 3 concurenți rămași în marea luptă: Gabi, Georgiana și Sebi.
Herbert Kickl
Parlamentul din Austria a ridicat imunitatea liderului extremei drepte Herbert Kickl. Este acuzat pentru o presupusă mărturie falsă
Parlamentul austriac a aprobat miercuri, 11 noiembrie, ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie falsă.
image png
Ispita Larisa de la Insula Iubirii a aflat sexul bebelușului! Ce nume inedit a ales: „Nu îmi mai puteam controla lacrimile”
Una dintre cele mai cunoscute ispite ale sezonului 8 Insula Iubirii se pregătește să devină mamă. Larisa Mârtan, cunoscută publicului drept Lala, a dezvăluit sexul copilului prin intermediul unei postări emoționante pe Instagram.