DNA la botezul alegerilor

3 mai 2016
DNA la botezul alegerilor jpeg

Nu ai nevoie de un spirit de observație prea ascuțit ca să constați că alegerile din iunie 2016, deși încă nu au avut loc, s-au remarcat deja prin două caracteristici care trec drept inedite și/sau istorice. Este vorba de avalanșa “candidaturilor penale” și de recursul partidelor la candidații-jurnaliști.

Sînt de notorietate cazurile unor primari din București dar și din țară care insistă să apară pe buletinele de vot deși au dosare penale, în marea lor majoritate pentru corupție. Cîteva nume pe care mi le amintesc în acest moment: Cristian Popescu Piedone, fost primar la sectorul 4 din București, Robert Negoiță, de la sectorul 3, Marian Vanghelie, fost primar la sectorul 5, Lia Olguța Vasilescu, fost primar al Craiovei, Tudor Pendiuc, primar la Pitești sau Cătălin Cherecheş de la Baia Mare, aflat în arest preventiv pentru un flagrant de luare de mită. La aceștia se adaugă zeci sau poate sute de candidați mai mici la posturile de consilieri locali. La București de exemplu, deși suspectați de DNA că au luat mită de la compania locală de apă, mulți consilieri vor un nou mandat.

Deși în general independenți, candidații-cu-dosar par să fie priviți cu simpatie de partidele politice. În fond, decizia președintelui celui mai mare partid din România de a rămîne temporar la conducerea PSD, deși a fost condamnat definitiv, este din aceeași familie a candidaturilor cu tinichea penală de coadă.

Despre candidații-cu-dosar s-a spus fie că sînt nerușinați, fie că sînt încăpățînați, fie că sînt sfidători. Dar dacă îi asculți cu atenție, există ceva în comun la toți: convingerea că sînt victime ale unui flagel care macină țara și care poartă numele DNA. Am remarcat o încercare a unor politicieni, din ce în ce mai numeroși, de a antagoniza DNA-ul, prezentat drept instrument de epurare încă politică, dacă nu deja economică și chiar etnică, și familiile celor urmăriți de DNA (ai căror membri ar ajunge la patru milioane, după cum număra un alt client de seamă al DNA-ului). Așa că din punctul lor de vedere, la aceste alegeri va fi vorba și de cîte voturi strînge indirect DNA-ul. „Ori noi, ori DNA-ul!”, este de fapt miza acestor alegeri de care se agață candidații-cu-dosar.

Fenomenul înscrierii în alegeri a primarilor urmăriți penal poate avea o explicație psihologică simplă. Perioada acestor alegeri s-a suprapus peste un vîrf de activitate al DNA. Alta era anti-corupția acum patru ani, la localele din 2012, și alta e acum. Politicienii și cei din anturajul lor sînt însă setați pe un nou mandat, obținut eventual prin aceleași vechi mijloace dubioase (vezi cazul fostului candidat PNL Ludovic Orban). După ce au primit lovitura de la DNA în plină figură, unii dintre ei totuși se ridică abulici și vor să boxeze în continuare, deși tehnic vorbind sînt knockout. Numai că în final prosopul nu poate fi aruncat de nimeni, în afară de o decizie definitivă a justiției sau de alegători.

Un spectacol la fel de îndoielnic dau și așa-zișii ziariști deveniți candidați cu acte ai partidelor. Sînt cazurile lui Robert Turcescu, Gabrielei Firea și Laurei Chiriac, a căror notorietate s-a constituit aproape exclusiv la televizor. La ele se adaugă zeci de alte cazuri de „ziariști” care candidează în țară. O listă aparent completă a acestora a făcut ziarul Adevărul, pe 28 aprilie: aproape că nu există județ în care să nu candideze un „ziarist”. Convertirea de la „obiectivitatea jurnalistică” la propaganda de partid nu este chiar o noutate; înaintea celor menționați au fost nume cel puțin la fel de celebre, cum ar fi Traian Ungureanu sau Sorin Roșca Stănescu.

Știu că există calcule și opțiuni personale care te pot face să încerci să schimbi ceva în viața ta, și de ce nu, poate și în viața orașului și a țării în care trăiești. Dar nu pot să nu constat iarăși că există multă promiscuitate în apropierea dintre presă și politică, și că percepția că presa are același grad de (ne)încredere publică ca și partidele nu are cum astfel decît să se confirme. Și mai fac un raționament: fără încredere publică, jurnalismul nu poate apărea și supraviețui. Și atunci să nu ne mire că presa ajunge să se reducă la clickuri, show-uri, horoscoape și revelații din trecutul dacic.

În rest, și alegerile locale din acest an au caracteristica tuturor scrutinurilor de după 1989: inflația de candidați. Eu nu cred că toți candidații cred că au șanse. Nu pot să cred că cunoscutul și rafinatul analist politic de pînă mai ieri, astăzi candidat al unui partid-fantomă, a ajuns în așa hal încît să nu vadă că nu are nicio șansă. Oricît de ciudat mi-a apărut Robert Turcescu acum aproape doi ani, cînd trăia și lansa revelații la televizor, nu pot să cred că nu își dă seama că are zero șanse să ajungă primar al Bucureștiului. Și aș putea continua cu exemplele. Și nu mă întreb de ce totuși candidează. Poate se gîndesc că au ceva de cîștigat sau poate au pur și simplu o altă pasă mistică, treaba lor. Oricum, dreptul formal îl au, ca și candidații-cu-dosar.

Dar îmi permit să întreb: de ce continuăm să cheltuim pe candidaturi nule? Panourile stradale, afișele electorale, aparițiile publice - toate costă. Pînă și privitul meu la ele costă. Chiar ni le permitem, așa, la scara societății? Nu putem deveni mai pragmatici în această privință? Mă uit la americani, pentru că asta e, în general anii alegerilor la ei au coincis cu ai noștri. Acolo se cerne și se tot cerne cu mult timp înainte pînă să ajungi să fii candidat. Candidații la candidatură renunță cu un an înainte de alegeri, dacă văd că nu au șanse. Cine să plătească un loser? Chiar nu au timp, bani și nervi pentru așa ceva. Dar noi se pare că avem. La așa ceva sîntem largi la pungă, de ani și ani de zile.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Calin Georgescu Foto Mediafax (9) jpg
Călin Georgescu recunoaște că a fost la ferma de la Ciolpani: „Am fost pentru că m-au rugat. Nu am participat la discuție”
Călin Georgescu a recunoscut în această seară, la Realitatea Plus, că a fost sâmbătă la ferma de la Ciolpani, unde s-a aflat și Horațiu Potra. Acesta a spus, însă, că nu a participat la discuțiile dintre echipa sa de pază și Potra.
congres-sua-shutterstock
Congresul SUA cere evaluarea riscurilor retragerii sprijinului pentru Ucraina
Congresmanii americani doresc ca șefii serviciilor de informații să evalueze riscurile pentru securitatea SUA dacă Washingtonul încetează să mai furnizeze arme Ucrainei și Rusia câștigă războiul.
Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
Toboşarul trupei VUNK a murit la vârsta de 48 de ani. „Lumea noastră a devenit mai tăcută”
Nicu Sârghea, toboşarul trupei VUNK, a murit joi, 12 decembrie, la vârsta de 48 de ani. „Îi vom simți mereu ritmul în fiecare cântec și îi vom purta amintirea în suflete”, au scris colegii de trupă pe pagina de Facebook.
71031783 1004 webp
România a fost admisă pe deplin în spațiul Schengen
Consiliul JAI, reuniunea miniștrilor de Interne din UE, a decis în această dimineață aderarea totală a României și Bulgariei la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Austria și Țările de Jos au renunțat la veto.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Klaus Iohannis și Călin Georgescu s-au întâlnit pe vremea când președintele României era primar al Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, recent scos la lumină, dezvăluie un moment semnificativ din carierele publice ale lui Klaus Iohannis și Călin Georgescu.
Accident mortal Foto   Info Trafic 24 jpg
Șoferul care a murit în timpul unei întreceri a avut permisul suspendat de polițiști pentru conducere agresivă. Noi informații din dosar
Noi informații în cazul accidentului din Ploiești, de marți seară, în care au murit doi tineri. Șoferul care și-a pierdut viața în timpul cursei a avut permisul suspendat de polițiști. În cauză a fost audiat și celălalt tânăr care a participat la întrecere.
WhatsApp Image 2024 12 12 at 21 42 31 9c8f791e jpg
Cine este americanul dispărut care a fost găsit în Siria. A fost ţinut în închisoare, după ce a intrat în ţară ca pelerin
Un american, care a fost dat dispărut, a fost găsit în Siria. El spune că a fost ţinut în închisoare luni de zile după ce a intrat în ţară ca pelerin. Localnicii l-au văzut mergând desculţ pe străzile din sudul Damascului.
image png
Nicu Sârghea și-a prevestit sfârșitul! Ce a putut să spună cu doar o seară înainte de tragedie
Industria muzicală românească este în doliu după ce Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, s-a stins din viață la doar 48 de ani. Moartea lui fulgerătoare a iscat doar lacrimi și suferință în rândul familiei, al colegilor de breaslă și al fanilor lui. Artistul a fost activ pe rețelele de socializare c
112 jpeg
O fetiţă de 9 ani s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier
Un tată a reclamat că fetiţa lui, de 9 ani, s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier, amplasat la mică distanţă. Polițiștii au găsit deficienţe la instalaţia electrică.