Discursuri postelectorale ratate

1 ianuarie 2017
Discursuri postelectorale ratate jpeg

● „Aș dori să le mulțumesc celor ce ne-au votat, să le transmitem că nu îi vom dezamăgi și că toate speranțele pe care și le-au pus în noi nu vor fi deșarte. Aș dori să le mulțumesc și adversarilor noștri din campanie și să îi asigurăm de respectul nostru și de acum înainte. Dar ceea ce aș dori să spun mai cu seamă este că sîntem pe deplin conștienți de responsabilitatea imensă care ni se transmite odată cu rezultatul votului de duminică. Aproape jumătate din cei ce au venit la urne ne-au dat votul lor pentru că au crezut în programul și în angajamentele noastre. Regulile spun că din acest motiv va trebui să preluăm guvernarea. Dar realizăm cît se poate de clar că la vot au venit mai puțin de jumătate din electorat. Că n-am reușit de fapt să facem ca mesajul nostru să îi miște pe cei ce nu au venit la vot. Că de fapt marea majoritate a electoratului nu ne-a votat dar că noi va trebui să guvernăm și în numele acestei majorități. Aici e marea noastră dilemă și strîngere de inimă: cum ne vom achita și de responsabilitatea față de cei peste 80% dintre alegători cărora în momentul de față le sîntem fie indiferenți, fie străini și nereprezentativi, fie adversari de-a dreptul. Și vă spun sincer că din acest punct de vedere am mari emoții.”

● „Rezultatul votului de duminică este un eșec pe care mi-l asum. Asta nu e o concesie, nu e nici măcar o dovadă de caracter. Mi-am asumat riscul de a pierde alegerile de cînd am acceptat să fiu președinta partidului, așadar e o chestie de logică. Dar fără a mă disculpa dați-mi voie să spun ceva - pentru că acum e un moment bun să admitem: eșecul de duminică este și rezultatul unor ani de compromisuri mari și mici, necesare sau gratuite, ascunse sau publice. Partidul nostru este campionul compromisurilor. Cred că nici un alt partid nu a mai făcut atîtea compromisuri cîte am făcut noi. Politica de compromisuri ne-a adus unde sîntem azi. A fost bine? A fost rău? Electoratul ne-a judecat. Sper ca noi să fim în stare să înțelegem sentința lui. Din acest motiv le mulțumim celor ce ne-au votat - și le mulțumim în egală măsură și celor ce nu ne-au votat pentru lecția și temele pe care ni le-au dat. Din acest punct de vedere, o perioadă de stat în opoziție ne va ajuta probabil să medităm mai bine. Le urez succes colegilor din PSD, și cu toată părerea de rău trebuie să spun: au cîștigat pe merit. Repet: pe merit. Și cu asta am adus și o dovadă a disponibilității noastre de a renunța la populisme. Dacă și PSD-ul va face la fel, dacă vom putea face cu PSD un pact de renunțare la populism, atunci le vom acorda, din opoziție, tot concursul nostru. Iar noi și ei, ca partide iată, deja vechi, poate vom avea așa vreo șansă pe viitor.” 

● „Știm că istoria electorală a României e plină de partide-muscă. De partide de o zi adică. Scot în alegeri  la repezeală și confuzie 10%, așa cum am scos și noi, și la sfîrșitul ciclului electoral sînt deja defuncte, putrezite, risipite. Să vă amintesc de PPDD de acum patru ani, care a avut un scor mai bun chiar decît al nostru? Nu cred că e nevoie. Și nu e nici relevant. Pentru că noi sîntem altfel. Nu sîntem partid-muscă. Sîntem construiți pe alte baze, avem alt rol, consumăm alt fel de combustibil. Noi vrem să facem politică altfel, să arătăm că este posibil să faci în România și o altfel de politică. Dar trebuie să recunoaștem că sîntem într-un moment de cumpănă. Noi, antisistemul, am intrat acum în sistem. Iar sistemul e românesc, nu nemțesc, nu olandez, nu norvegian. Am intrat în sistemul românesc al lui «las’că merge și-așa» și nu știu dacă nu ne va înghiți și pe noi. Ce știu sigur e că înghițiți sau nu, vom încerca să îl facem puțin mai bun.”

● „Noi nici nu trebuia să candidăm. Dar dacă am putut și nu ni s-a interzis?! Și vă mai spun ceva. Sînt surprins că împreună cu colegii de la ALDE am trecut pragul electoral. Am așa, o senzație de déjà vu. Mai țineți minte cînd i-am spus lui Năstase la dezbatere de blestemul românilor care au făcut ce au făcut și tot între doi comuniști au de ales? Parcă m-am întors acolo. Au făcut ce-au făcut românii și n-au scăpat de noi. Vorbea colegul cu noua politică de partide-muscă. Nu știu, eu nu mă regăsesc. Eu și cu domnul Tăriceanu sîntem partide-monument. Niște monumente care vor sta în Parlament să le amintească ăstora mai tineri de unde venim de fapt. Să știți că dacă mă gîndesc bine, nu e puțin lucru.”

● „Amikor a románok nem mennek el szavazni, akkor nekünk növekedik az esélyünk, hogy átlépjük a választási küszöböt. Köszönjük a románoknak, és természetesen a más nemzetiségű állampolgárainknak is. Reméljük, hogy ez így lesz, majd négy év múlva is. Kellemes ünnepeket!” / „Cînd românii nu ies la vot, șansele noastre să trecem pragul electoral se măresc. Le mulțumim românilor, dar desigur și conaționalilor noștri. Sperăm să fie așa și peste patru ani. Sărbători fericite!”

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: adevarul.ro

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.