Discursuri postelectorale ratate
● „Aș dori să le mulțumesc celor ce ne-au votat, să le transmitem că nu îi vom dezamăgi și că toate speranțele pe care și le-au pus în noi nu vor fi deșarte. Aș dori să le mulțumesc și adversarilor noștri din campanie și să îi asigurăm de respectul nostru și de acum înainte. Dar ceea ce aș dori să spun mai cu seamă este că sîntem pe deplin conștienți de responsabilitatea imensă care ni se transmite odată cu rezultatul votului de duminică. Aproape jumătate din cei ce au venit la urne ne-au dat votul lor pentru că au crezut în programul și în angajamentele noastre. Regulile spun că din acest motiv va trebui să preluăm guvernarea. Dar realizăm cît se poate de clar că la vot au venit mai puțin de jumătate din electorat. Că n-am reușit de fapt să facem ca mesajul nostru să îi miște pe cei ce nu au venit la vot. Că de fapt marea majoritate a electoratului nu ne-a votat dar că noi va trebui să guvernăm și în numele acestei majorități. Aici e marea noastră dilemă și strîngere de inimă: cum ne vom achita și de responsabilitatea față de cei peste 80% dintre alegători cărora în momentul de față le sîntem fie indiferenți, fie străini și nereprezentativi, fie adversari de-a dreptul. Și vă spun sincer că din acest punct de vedere am mari emoții.”
● „Rezultatul votului de duminică este un eșec pe care mi-l asum. Asta nu e o concesie, nu e nici măcar o dovadă de caracter. Mi-am asumat riscul de a pierde alegerile de cînd am acceptat să fiu președinta partidului, așadar e o chestie de logică. Dar fără a mă disculpa dați-mi voie să spun ceva - pentru că acum e un moment bun să admitem: eșecul de duminică este și rezultatul unor ani de compromisuri mari și mici, necesare sau gratuite, ascunse sau publice. Partidul nostru este campionul compromisurilor. Cred că nici un alt partid nu a mai făcut atîtea compromisuri cîte am făcut noi. Politica de compromisuri ne-a adus unde sîntem azi. A fost bine? A fost rău? Electoratul ne-a judecat. Sper ca noi să fim în stare să înțelegem sentința lui. Din acest motiv le mulțumim celor ce ne-au votat - și le mulțumim în egală măsură și celor ce nu ne-au votat pentru lecția și temele pe care ni le-au dat. Din acest punct de vedere, o perioadă de stat în opoziție ne va ajuta probabil să medităm mai bine. Le urez succes colegilor din PSD, și cu toată părerea de rău trebuie să spun: au cîștigat pe merit. Repet: pe merit. Și cu asta am adus și o dovadă a disponibilității noastre de a renunța la populisme. Dacă și PSD-ul va face la fel, dacă vom putea face cu PSD un pact de renunțare la populism, atunci le vom acorda, din opoziție, tot concursul nostru. Iar noi și ei, ca partide iată, deja vechi, poate vom avea așa vreo șansă pe viitor.”
● „Știm că istoria electorală a României e plină de partide-muscă. De partide de o zi adică. Scot în alegeri la repezeală și confuzie 10%, așa cum am scos și noi, și la sfîrșitul ciclului electoral sînt deja defuncte, putrezite, risipite. Să vă amintesc de PPDD de acum patru ani, care a avut un scor mai bun chiar decît al nostru? Nu cred că e nevoie. Și nu e nici relevant. Pentru că noi sîntem altfel. Nu sîntem partid-muscă. Sîntem construiți pe alte baze, avem alt rol, consumăm alt fel de combustibil. Noi vrem să facem politică altfel, să arătăm că este posibil să faci în România și o altfel de politică. Dar trebuie să recunoaștem că sîntem într-un moment de cumpănă. Noi, antisistemul, am intrat acum în sistem. Iar sistemul e românesc, nu nemțesc, nu olandez, nu norvegian. Am intrat în sistemul românesc al lui «las’că merge și-așa» și nu știu dacă nu ne va înghiți și pe noi. Ce știu sigur e că înghițiți sau nu, vom încerca să îl facem puțin mai bun.”
● „Noi nici nu trebuia să candidăm. Dar dacă am putut și nu ni s-a interzis?! Și vă mai spun ceva. Sînt surprins că împreună cu colegii de la ALDE am trecut pragul electoral. Am așa, o senzație de déjà vu. Mai țineți minte cînd i-am spus lui Năstase la dezbatere de blestemul românilor care au făcut ce au făcut și tot între doi comuniști au de ales? Parcă m-am întors acolo. Au făcut ce-au făcut românii și n-au scăpat de noi. Vorbea colegul cu noua politică de partide-muscă. Nu știu, eu nu mă regăsesc. Eu și cu domnul Tăriceanu sîntem partide-monument. Niște monumente care vor sta în Parlament să le amintească ăstora mai tineri de unde venim de fapt. Să știți că dacă mă gîndesc bine, nu e puțin lucru.”
● „Amikor a románok nem mennek el szavazni, akkor nekünk növekedik az esélyünk, hogy átlépjük a választási küszöböt. Köszönjük a románoknak, és természetesen a más nemzetiségű állampolgárainknak is. Reméljük, hogy ez így lesz, majd négy év múlva is. Kellemes ünnepeket!” / „Cînd românii nu ies la vot, șansele noastre să trecem pragul electoral se măresc. Le mulțumim românilor, dar desigur și conaționalilor noștri. Sperăm să fie așa și peste patru ani. Sărbători fericite!”
Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.
Foto: adevarul.ro