Din mila regelui Mihai

6 decembrie 2017
Din mila regelui Mihai jpeg

5 decembrie 2017. A murit regele Mihai. Fix acum nouă ani murea și Ticu Dumitrescu, un alt domn al politicii românești de după 1989. Mă întreb dacă Mihai nu a suferit cumva de sindromul Băsescu, precum președintele de-acum. Adică, după un președinte ca Băsescu, cum să nu pară Iohannis șters? După un rege precum Carol al II-lea, cum să nu pară slab Mihai? Și dacă era slab după Carol, cînd încă era rege plin, cum să nu pară mai slab după ‘89, cînd a fost rege doar cu numele? Plus că putem confunda cu ușurință delicatețea cu slăbiciunea. Mie mi s-a părut, în primul rînd, un om fin. A plecat cînd nu s-a mai putut cu bădărănia lui Groza, Dej și compania. S-a întors din drum, pe autostradă, în 1990, cedînd tot în fața bădărăniei, de această dată a urmașilor acestora, Iliescu, Roman et alii. S-a întors pe scara avionului înapoi, în 1994, tot din cauza obrazului gros, de nesimțiți strînși pigmeic, jos, pe pistă. I-a trîntit Băsescu cîteva din acelea grele, de-ale lui, care și pe cocalari și maneliști îi amuțesc, și n-a spus nimic, nici pe loc, nici mai tîrziu. Poate a părut unora eratic, țeapăn, prea tăcut sau prea distant. Nu cred că era el însuși, era doar reacția lui la mediul post-comunist românesc în care intra. Doar dacă i-am fi creat un spațiu al bunului-simț, al respectului și curtoaziei, al eleganței și al toleranței l-am fi văzut în adevărata sa lumină. Dar nu i le-am creat. N-avea cine. N-aveam cum.

Acum, un sac de vorbe doi bani nu fac. N-a avut nici o șansă în politica românească, așa că am fi fraieri dacă am regreta că nu a fost reînscăunat. Și nu că n-ar fi avut timpul răbdare cu el. A avut, berechet, că doar nu mulți ajung la 96 de ani, cu mintea și cu aura întreagă. Chestiunea este că oricît de mare i-a fost intervalul post-comunist acordat, noi nu am fi fost pregătiți să tolerăm eleganța. Garry Kasparov, fostul campion mondial la șah, a scris o carte despre evoluțiile politice de după 1989 în care vorbește de comunism ca despre o boală autoimună. Ipoteza lui Kasparov pornește de la constatarea pe care o luăm aici cu titlu de inventar cum că după dictaturile de dreapta (vezi cazurile Spaniei, Portugaliei sau chiar cel din Chile sau Germania), societățile își revin mai ușor decît după dictaturile comuniste. Comunismul, spune el, slăbește sistemul imunitar al societății atît de mult, încît aceasta devine incapabilă să mai lupte. Nu moare, dar e ca un schelet paralizat. Nu e terminată complet, ci doar condamnată la imobilitate și deși își vede și realizează propria degradare, nu poate face nimic, ca în bolile acelea groaznice neuro-degenerative. Așa și cu noi. Îl vedeam pe rege, dar nu puteam mișca nimic, comunismul ne adusese în stare vegetativă. Îl întîmpinam călduros și mecanic în același timp, dar nu știam să și acționăm potrivit scandărilor. Mă întreb dacă și el ne-a privit pe noi tot așa, ca pe niște convalescenți interminabili. Dacă nu cumva răbdarea pe care a avut-o în toți acești ani nu provenea din milă pentru ceea ce vedea. Îl căinăm pe rege dar nu ne dăm seama că de fapt el ne compătimea.

Aici e cheia a ceea ce s-a întîmplat la moartea regelui Mihai, și anume ratarea unei ocazii de a înnoda istoria. De a cîrpi cumva ruptura de la mijlocul secolului trecut. Nu e vorba de alegeri tranșante, aparent ireversibile, de genul monarhie sau republică. E vorba că doar acest rege putea să acopere gaura, să pună un pic de ordine tradițională în dezordinea lăsată de comunism. N-a putut, deși ne-o doream, și el, și noi. Din punctul de vedere al istoriei, se pare deci că începem un capitol nou; la cel vechi de pînă acum nu mai e hîrtie pe care să măzgălim.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cum a luat naștere Partidul Comunist, care urmărea dezmembrarea țării: Dobrogea să fie dată Bulgariei, Ardealul Ungariei, iar Basarabia „măreței Uniuni Sovietice“ VIDEO
La 8 mai 1921, a început la București Congresul Partidului Socialist din România, când s-a hotărât transformarea formațiunii în Partidul Comunist din România. În 1924, formațiunea politică a fost scoasă în afara legii.
image
Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar folosi o armă nucleară. De ce amenințarea nu trebuie ignorată
Cu cât NATO se apropie mai mult de Ucraina, cu atât Putin va flutura mai mult armele nucleare și cu atât mai mare este riscul ca el să le folosească, spune Christopher S. Chivvis, fost ofițerul național de informații al SUA pentru Europa în perioada 2018-2021
image
Gunoiul unora, comoara altora. Cât câștigă, zilnic, un român care adună PET-uri reciclabile din coșurile de gunoi
Gunoiul produs de unii s-a transformat, în ultimele luni, în comoara altora. La nivel național au apărut tot mai multe persoane care colectează PET-uri, din diverse locuri, pentru a obține garanția de 50 de bani în schimbul lor.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.