Din istoria olimpiadelor de șah (I)

14 mai 2018
Din istoria olimpiadelor de șah (I) jpeg

2018 e an olimpic la șah, în septembrie la Batumi (Georgia) urmînd să se desfășoare cea de-a 43-a olimpiadă. E un prilej pentru noi ca pînă atunci să trecem în revistă principalele momente din istoria de peste 90 de ani a olimpiadelor de șah.

Olimpiadele de șah au avut un traseu de start accidentat. Nici măcar titulatura de „olimpiadă” nu era foarte clară, pentru că vestitele jocuri olimpice nu au avut (și nu au nici azi) nici o legătură cu șahul. Dar pentru că la o olimpiadă de șah vin reprezentații multor țări, care joacă pe echipe naționale, denumirea a fost adoptată pentru a prezerva și sublinia amploarea competiției.

Prima olimpiadă de șah s-a jucat la Paris, în 1924, simultan cu olimpiada normală. A fost un talmeș-balmeș de turneu, jucat pe echipe, dar și individual, la capătul căruia a fost stabilit un „Campion mondial amator”, dar și o campioană olimpică pe echipe. Unele echipe, cum ar fi campioana Cehoslovacia, au avute cîte patru jucători, altele numai cîte unul. România a avut trei jucători (Davidescu, Gudju și Loewenton) și a încheiat pe locul 12 (din 18), după Olanda care defila în frunte cu Euwe, viitorul campion mondial din anii 1935-1937.

Nici a doua olimpiadă din 1926 nu a fost mai brează. S-a jucat la Budapesta, tot în timpul unui congres al Federației Internaționale de Șah (FIDE) ca și prima olimpiadă. Au fost mai puține echipe față de Paris, dar două dintre ele, Cehoslovacia și Austria s-au retras. Echipa României, cu jucători născuți în Ungaria, în fostul imperiu (Balogh, Bródy, Tyroler), dar și în vechiul regat (Mendelssohn și Proca), a fost printre cele patru rămase. Olimpiada a fost cîștigată de Ungaria.

Prima olimpiadă de șah „oficială” s-a ținut la Londra, în 1927. Aici s-a folosit pentru prima oară formula stabilizată mai tîrziu a formației de patru jucători și o rezervă pentru fiecare echipă națională. Au fost 16 echipe participante și turneul a fost cîștigat tot de Ungaria, cu Maróczy, Nagy, Vajda, Havasi și Steiner. România nu a participat.

Prima participare a României la o olimpiadă oficială a fost la Haga, în 1928. Bródy, Proca, Balogh și Gudju au ieșit pe penultimul loc (din 17). Campioni au fost tot ungurii, chiar dacă Maróczy nu a mai jucat. A treia olimpiadă oficială a fost la Hamburg, în 1930, cînd Ungaria e detronată de Polonia (pentru care la masa 1 juca Rubinstein, iar la masa 2 Tartakower). Au urmat trei olimpiade, în 1931, 1933 și 1935, desfășurate respectiv la Praga, Folkestone (Marea Britanie) și Varșovia. Aici intră în scenă americanii, care le-au cîștigat pe toate. Din echipele lor au făcut parte Kashdan, Marshall, Dake, Horowitz, Steiner, Fine, Simonson sau Kupchik. Numărul de echipe implicate nu a depășit 20 pentru fiecare ediție, iar românii, atunci cînd se prezentau, încheiau tot în a doua jumătate a clasamentului.

Și așa am ajuns la olimpiada de la München din 1936, „cea mai mare competiție șahistă desfășurată vreodată pînă atunci”, după cum a fost prezentată, echipele fiind formate din zece jucători. Organizată de naziști, olimpiada nu a fost recunoscută de FIDE din cauza antisemitismului regimului, iar americanii nu au participat. Hitler a făcut în cazul șahului o derogare de la legislația antisemită în vigoare, astfel că mai mulți jucători evrei au putut veni și participa la turneu. Calcul greșit; olimpiada a fost cîștigată de Ungaria, în care au evoluat mulți evrei (Lajos Steiner, Endre Steiner, László Szabó, Ernő Gereben, Kornél Havasi). Pe doi au fost polonezii, o altă echipă majoritar evreiască (Paulino Frydman, Miguel Najdorf, Henryk Friedman, Leon Kremer, Henryk Pogorieły), în vreme ce „arienii” germani au terminat abia pe locul trei. România a participat și ea, încheind pe locul 14 (din 21).

La următoarea olimpiadă de la Stockholm, din 1937, americanii își recîștigă titlul, însă peste doi ani, la Buenos Aires, ei nu mai participă. Prilej pentru echipa germană (Eliskases, Michel, Engels, Becker, Reinhardt) de a-și lua revanșa. În timpul olimpiadei de la Buenos Aires, Polonia e invadată de Germania nazistă și izbucnește cel de-al doilea război mondial. Lupta pentru primul loc la olimpiadă s-a dat tot între Polonia și Germania, în final șahiștii celei din urmă țări distanțîndu-se de cei polonezi cu doar o jumătate de punct. A fost ultima olimpiadă jucată pînă în 1950, cînd, după Război, tradiția olimpiadelor se va relua cu cea de la Dubrovnik, din Iugoslavia.

diagram109 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 109 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 108 de data trecută: 1. Cc5+ (sau 1. Cf8+) Rb8 (la 1… Rd8 urmează 2. Dd7#) 2. Cd7+ Rc8 3. Cb6++ Rb8 4. Dc8+! Txc8 5. Cd7#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Prima olimpiadă oficială la șah, Londra, 1927. Sursa: Wikipedia.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

mineriada iunie 1990 minerii bat un student în centrul bucurestiului foto AFp Andrei Iliescu
13 iunie, ziua în care a început cea mai violentă mineriadă din România postdecembristă
La 13 iunie 1990 a început cea mai violentă mineriadă din România postdecembristă, când protestele pașnice din Piața Universității au fost reprimate brutal, iar minerii au fost aduși în Capitală sub pretextul reinstaurării ordinii.
image png
Povestea neștiută a Nicoletei Luciu: și-a salvat mama din mâinile tatălui violent: „Te-am văzut sacrificându-te într-un hal...”
Andreea Luciu a revenit în atenția publică în urmă cu puțin timp, când și-a lansat propriul podcast intitulat „MOM”. Primele invitate de până acum au fost Teo Trandafir și Roxana Ciuhulescu. În cadrul primului episod, Teo Trandafir a amintit de o perioadă în care Nicoleta Luciu făcea tot posibilul p
ryanair foto shutterstock
Pasagerii care circulă cu această companie aeriană populară pot primi amenzi chiar și de 500 de euro! Ce comportament este sancționat sever
O companie aeriană foarte populară printre români poate da amenzi chiar și de 500 de euro celor care fac acest lucru în avion. Este un detaliu important, pe care trebuie să îl știe toți cei care se urcă la bordul aeronavelor, iar, în anumite situații, pot să ajungă chiar și în instanță.
image png
Liderul UDMR a descoperit că Salrom are 600 de angajați în București în timp ce la Praid mai sunt doar 60-70 de mineri.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că, în contextual în care se discută intens despre reducerea cheltuielilor statului, a aflat ”cu stupoare” că la sediul din Bucureşti al Salrom sunt angajate 600 de persoane, în timp ce la Praid sunt 60-70 de mineri.
image png
Probleme în paradis pentru Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu și logodnica sa, Alina? „Aruncați vina pe femeile din viața voastră, dar voi sunteți ăia toxici!”
Cătălin Dobrescu, fostul soț al celebrei cântărețe Oana Radu, pare că ar întâmpina probleme în actuala relația în care este implicat cu Alina, o tânără pe care a cerut-o de soție în urmă cu câteva luni. Despre ce e vorba, mai exact?
image png
O fetiţă de 8 ani, ucraineancă, a dispărut din zona centrală a municipiului Galaţi. Copila nu vorbește românește
O fetiţă de 8 ani, ucraineancă, a dispărut, joi seară, din zona centrală a municipiului Galaţi, fiind căutată. Fetiţa nu vorbeşte româneşte.
Foto: © Facebook / Teleki Téka - Bibliotheca Telekiana
O „comoară a istoriei filosofiei”, prezentată la Târgu Mureș
Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș a anunțat că în patrimoniul instituției a ajuns o adevărată „comoară a istoriei filosofiei”, respectiv un volum din Operele lui Aristotel cu comentariile lui Averroes și Marcus Antonius Zimara,
image png
Dumitru Prunariu, singurul român care a ajuns în Cosmos: „Omenirea se află la începutul unei noi ere. Viaţa modernă depinde de spaţiul cosmic”
Omenirea se află acum la începutul unei noi ere, o eră în care spaţiul devine parte din viaţa cotidiană, economică, culturală şi spirituală, afirmă Dumitru Prunariu.
cafea istock jpg
Ingredientul neașteptat pe care trebuie să îl adăugați în cafea. Băutura va deveni mult mai sănătoasă decât în mod obișnuit
Cafeaua este, fără doar și poate, una dintre cele mai populare băuturi din întreaga lume. Pentru foarte mulți dintre noi, o cană de cafea dimineața este deja o parte integrală a rutinei zilnice.