Din ce trăiesc scriitorii

17 iulie 2015
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Cu sau fără FILIT, scriitorii români sînt, tot mai des, invitaţi la festivaluri şi evenimente culturale prin toate oraşele ţării. Şi sînt plătiţi pentru participarea la lecturi publice ori întîlniri cu cititorii. Acum cîţiva ani, se tot discuta această problemă: de ce n-avem şi noi lecturi publice, ca-n Germania? Uite că avem. Şi?

În urmă cu cîţiva ani, ediţia română a revistei Forbes a publicat un top al celor mai bine plătiţi autori de la noi. Era vorba de estimări, nu de cifre riguroase bazate pe documente: pur şi simplu, pornind de la tirajele vîndute ale cărţilor lor şi de la procentul mediu care se acordă unui autor din vînzări, se ajungea la nişte sume care îi puteau da unui neofit senzaţia că scriitorii noştri trăiesc bine, cîştigă sute de mii de euro. Chiar dacă cifrele erau, cum zic, doar estimate (dacă-mi amintesc bine, unul dintre cei prezenţi în top a şi scris pe undeva că suma e prea mare), problema este că cei cîţiva autori din clasament erau singurii care cîştigau cît de cît decent din scrisul lor. În rest? Dumnezeu cu mila.

În epoca modernă, scriitorii români au trăit totdeauna din altceva decît din scris. Cei mai mulţi – de la Eminescu şi Caragiale încoace – au făcut gazetărie, adesea pe salarii amărîte. Ori au avut alte slujbe, mai mult sau mai puţin legate de meseria scrisului. Plata drepturilor de autor pentru cărţi a fost reglementată tîrziu şi aplicată aşa şi-aşa, după chipul şi asemănarea editorilor: în epoca interbelică, de pildă, unii au fost corecţi faţă de autori, alţii mai puţin. În vremea comunismului, editurile plăteau după nişte tarife stabilite de stat (erau vreo trei trepte tarifare, în mod obişnuit, plus “excepţiile”). Se plăteau foarte bine, cu mult peste tarifele destinate scriitorilor “de rînd”, poeziile şi cărţile omagiale dedicate partidului şi iubitului conducător. Şi atunci, însă, mulţi scriitori făceau alte meserii: redactori la edituri sau la reviste literare, profesori sau altceva.

Astăzi, în condiţii de libertate, ar trebui, teoretic, să existe mai multe posibilităţi pentru un scriitor să-şi cîştige existenţa. Bunăoară, a fost adesea invocat modelul care funcţionează foarte bine în cîteva ţări (Germania, Marea Britanie, Elveţia): lecturi publice pentru care autorii sînt remuneraţi. A încercat şi la noi, la un moment dat, Uniunea Scriitorilor să instituite acest sistem. Dar a făcut-o cam băbeşte; scriitorul care voia să organizeze aşa ceva trebuia să se ocupe singur de toate alea – găsit o sală, promovare, afiş, vîndut bilete etc. – şi apoi să aducă la Uniune documentele contabile, plus fotografii de la manifestarea cu pricina, astfel încît să existe dovada că lucrul în sine s-a şi întîmplat (căci, pare-se, funcţionarii uniunii voiau să aplice versul arghezian “vreau să pipăi şi să urlu: este!”). Evident, n-avea cum să funcţioneze aşa ceva, povestea a murit de la sine.

Multiplicarea festivalurilor (literare sau nu) arată însă că astfel de lecturi publice pot funcţiona şi la noi. Cu condiţia să fie bine organizate şi să nu i se pună în cîrcă bietului scriitor obligaţia de a fi şi PR-ist, şi organizator, şi funcţionar care adună documentele pentru decont şi face calcule. Nu numai la FILIT, dar şi la alte evenimente mai mici, s-a dovedit că există un public destul de numeros dornic să-i vadă pe scriitori “în carne şi oase” şi să intre în dialog cu ei. Desigur, cînd e vorba de autori cu notorietate mai mare, sălile devin neîncăpătoare. Dar – am văzut destule astfel de situaţii – chiar şi poeţi ori prozatori tineri şi mai puţin cunoscuţi adună o sută-două de spectatori (ceea ce, dacă ne raportăm la un show cu vreo vedetă pop, pare puţin; dar nu la aşa ceva trebuie să ne raportăm). La aceste festivaluri, scriitorii sînt plătiţi din bugetele organizatorilor (cel mai adesea, autorităţile locale ori ONG-uri) sau din bani proveniţi de la sponsori privaţi. Publicul participant nu plăteşte nimic.

Rămîne, aşadar, o întrebare. O adresez aici cititorilor, ca temă pentru acasă. Cîţi sînteţi dispuşi să plătiţi bilet de intrare – ca la teatru, operă sau cinema – pentru a-l asculta pe un scriitor citind şi pentru a intra în dialog cu el? Căci în ţările la care ne uităm cu atîta rîvnă, precum Germania ori Marea Britanie, aşa se întîmplă: publicul plăteşte (20-30 de euro ori lire sterline, ceea ce nu e puţin). La urma urmei, o societate poate beneficia de cultură, literatură, artă numai în măsura în care vrea să le susţină. Nu e exclusiv – vorba lui Conu’ Leonida – “treaba statului”. E treaba noastră, a tuturor.

Articol apărut pe

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

aquaparck FOTO primaria odoreu jpg
O comună din România va avea aquapark de 24 de milioane de euro. „Un punct de atracție regional, care va stimula economia locală”
Comuna Odoreu, din județul Satu Mare, a semnat marți, 7 aprilie 2025, contractul de finanțare pentru cel mai mare proiect realizat vreodată în localitate: un aquapark de 24 de milioane de euro, dintre care 10 milioane de euro reprezintă finanțare din fonduri europene.
banner Stefan von Korch jpg
image png
Este oficial! Andreea Bălan a bătut palma cu TVR. În ce emisiune o vor vedea cei de acasă?
Andreea Bălan este un nume răsunător în România, devenind populară încă din anii 2000 cu cariera sa muzicală. Ulterior, s-a făcut remarcată și prin show-urile de televiziune la care a participat. A fost unul dintre jurații „Te cunosct de undeva”, un concurs de divertisment difuzat pe Antena 1. După
image png
Ce s-a ales de Măriuca, fetița pe care a adoptat-o Andreea Raicu. Vedeta a postat o fotografie emoționantă
Andreea Raicu, una dintre cele mai îndrăgite apariții feminine ale showbiz-ului românesc, s-a revăzut de curând cu Măriuca, cea pe care a cunoscut-o într-un centru de plasament acum ani în urmă. Între cele două s-a consolidat o relație extrem de apropiată.
image jpeg
La ce obicei vechi a revenit Monica Bîrlădeanu de când s-a măritat cu Valeriu Gheorghiță?! „Mă bucur de viață”
Monica Bîrlădeanu, răsfățată de soțul Valeriu Gheorghiță la capitolul vacanțe.
apa ocean mare istock jpg
Singurul animal din lume care are o lovitură mai rapidă decât un glonț. Se poate autosabota dacă se enervează!
Dacă te gândești că natura nu poate să te mai surprindă cu nimic, crevetele mantis (Mantis shrimp) îți va demonstra contrariul!
soldat rus execută un asalt sinucigaș cu o mină în brațe foto captura video jpg
Momentul în care un soldat rus este lichidat, înainte să execute un asalt sinucigaș cu o mină în brațe
Pe frontul din estul Ucrainei, armata rusă pare să adopte metode tot mai disperate: un soldat a fost filmat în timp ce încerca să ajungă la trupele ucrainene cu o mină antitanc în brațe.
Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
Șofer de microbuz, acuzat că a pipăit și a sărutat cu forța o pasageră. A fost reținut pentru agresiune sexuală
Un șofer de microbuz din județul Bihor a fost reținut pentru 24 de ore și este anchetat pentru agresiune sexuală. Bărbatul, în vârstă de 57 de ani, este acuzat că a atins și a sărutat cu forța o pasageră.
Mihail Neamțu FOTO Mediafax
PSD şi PNL, acuzate că îi iau apărarea lui Mihail Neamţu. „Au ei înţelegerile lor cu AUR”
AUR a refuzat să îl înlocuiască pe Mihail Neamţu de la preşedinţia Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, a declarat, luni, liderul grupului USR, Ionuţ Moşteanu.