Dimensiunea antibolșevică a Unirii

16 ianuarie 2018
Dimensiunea antibolșevică a Unirii png

Deşi n-ai spune la prima vedere, există o corespondenţă a centenarelor de anul trecut şi din acest an. Între revoluţia bolşevică şi unirile provinciilor cu România există legături subterane, chiar dacă la suprafaţă azi nu mai vedem decît două monumente răzleţe. Atunci, cînd se făcea ceea ce azi numim istorie, legăturile erau poate mai evidente. Acum, ele ar trebui dezgropate, refăcute, regîndite. Este ceea ce mi-a venit în minte recitind volumul Paradoxul român al lui Sorin Alexandrescu (Editura Univers, 1998).

Revoluţia bolşevică de la 1917 a fost ca un seism resimţit în multe părţi din Europa pentru că ea a presupus şi retragerea Rusiei din conflictul mondial izbucnit. Pe locul lăsat liber de preocuparea războiului a crescut însă agitaţia bolşevică. Iar România şi provinciile care urmau să îi revină erau prea aproape de epicentru ca să nu resimtă şocul. La Iaşi de pildă, soldaţii ruşi bolşevizaţi ocupaseră Socola şi ameninţau cu bombardarea oraşului. Au intervenit trupele române şi i-au dezarmat, spre supărarea lui Lenin. Era doar începutul acţiunilor României ca stăvilar european la răspîndirea bolşevismului. Bolşevicii au preluat şi Chişinăul, însă guvernul român, la cererea Sfatului Ţării din Basarabia, intervine militar şi îi alungă la mijlocul lui ianuarie 1918. Furia lui Lenin (şi a lui Troţki) ajunge la paroxism: Rusia bolşevică rupe relaţiile diplomatice cu România şi sechestrează tezaurul românesc aflat pe teritoriul ei. Alungarea bolşevicilor de la Chişinău coincide cu începutul procesului etapizat de unificare, căci la 24 ianuarie Sfatul Ţării votează independenţa Basarabiei. Sorin Alexandrescu scrie sec: „Fără intervenţia armatei române, Basarabia ar fi avut încă din 1918 soarta pe care a avut-o în 1944”.

În Bucovina, reprezentantul imperiului muribund al habsburgilor a trebuit să ia o decizie în privinţa predării provinciei. Avea de ales între cele două minorităţi mari, română şi ucraineană, dar fiind de proporţii sensibil egale, ambele aveau aceeaşi îndreptăţire la succesiune. Aşa că guvernatorul austriac al Cernăuţilor le-a dat cheile oraşului unui român şi unui ucrainean. Cei doi au avut imediat de-a face cu degringolada produsă de soldaţii ucraineni, întorşi şi ei de pe front ca şi cei ruşi. Sorin Alexandrescu nu precizează dacă e vorba tot de agitaţie bolşevică, dar aceasta nu e deloc exclusă. Românii bucovineni cer ajutor în ţară şi guvernul român trimite armata „pentru a ocroti viaţa, avutul şi libertatea locuitorilor de orice neam şi credinţă împotriva bandelor de criminali”. Pînă la mijlocul lui noiembrie 1918, soldaţii ucraineni, purtători sau nu ai virusului bolşevic, sînt alungaţi din nordul Bucovinei. Unirea cu România a fost aprobată în cadrul unui congres al românilor, germanilor şi polonezilor, în vreme ce, scrie profesorul Alexandrescu, ucrainenii şi evreii din provincie au boicotat reuniunea.

Ultimul episod al dimensiunii antibolşevice a unificărilor teritoriale din 1918 se consumă în primăvara lui 1919. În Ungaria, sovietele conduse de comunistul Béla Kun preiau puterea şi refuză să accepte condiţiile arbitrajului convenit de aliaţi şi implicit trecerea Transilvaniei, Banatului, Maramureşului şi Crişanei la Regatul României. Izbucneşte conflictul militar, armata maghiară sovietică e învinsă, trupele româneşti intră în Budapesta la începutul lui august şi vor pleca de acolo abia în noiembrie, după ce se asigură că guvernul sovietic e răsturnat. Chiar dacă Transilvania şi celelalte provincii de dincolo de Carpaţi îşi mai păstrează o vreme un oarecare grad de autonomie, consolidarea unirii cu România are loc pe acelaşi fond comun al combaterii bolşevismului. România a acţionat astfel, mai scrie Sorin Alexandrescu, după o strategie avant la lettre: în toate cazurile enumerate, „trupele României nu fac decît să împiedice bolşevicii să ia puterea. O politică, după denumirea de mult mai tîrziu, de containment a bolşevismului, la Chişinău, Cernăuţi ca şi la Budapesta; ţara noastră este una din puţinele din zonă neatinse de bolşevism, un factor, deci de stabilitate zonală”. Ceea ce peste trei decenii, după ce bolşevismul se va fi înstăpînit în Rusia, avea să fie complet răsturnat iar România şi Basarabia aveau să se înscrie pe orbita sovietică rusă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Cavaleria română în Budapesta, 1919. Sursa: Wikipedia.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Regele Mihai și Regina Ana, în ziua căsătoriei lor din Atena, 10 iunie 1948, alături de Regina mamă Elena, ultima din rândul de jos, în dreapta jpeg
Cum a schimbat nunta Reginei Marii Britanii soarta României. Greșeala care l-a cucerit pe loc pe Regele Mihai
O greșeală delicată a Anei de Bourbon l-a cucerit pe Regele Mihai și a schimbat destinul monarhiei române. Povestea unei iubiri, dezvăluită după 50 de ani.
Termocentrala Mintia în șantier  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (98) JPG
Colosul energetic ridicat în ritm alert la Mintia. Burduja: „Este cea mai mare centrală pe gaz din Europa, într-un singur loc”
Noua termocentrală Mintia ar putea produce energie din acest an. Lucrările de construcție a centralei electrice, cu o capacitate de peste 1.700 MW, au avansat într-un ritm alert, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
mineriada iunie 1990 minerii bat un student în centrul bucurestiului foto AFp Andrei Iliescu
13 iunie, ziua în care a început cea mai violentă mineriadă din România postdecembristă
La 13 iunie 1990 a început cea mai violentă mineriadă din România postdecembristă, când protestele pașnice din Piața Universității au fost reprimate brutal, iar minerii au fost aduși în Capitală sub pretextul reinstaurării ordinii.
image png
Povestea neștiută a Nicoletei Luciu: și-a salvat mama din mâinile tatălui violent: „Te-am văzut sacrificându-te într-un hal...”
Andreea Luciu a revenit în atenția publică în urmă cu puțin timp, când și-a lansat propriul podcast intitulat „MOM”. Primele invitate de până acum au fost Teo Trandafir și Roxana Ciuhulescu. În cadrul primului episod, Teo Trandafir a amintit de o perioadă în care Nicoleta Luciu făcea tot posibilul p
ryanair foto shutterstock
Pasagerii care circulă cu această companie aeriană populară pot primi amenzi chiar și de 500 de euro! Ce comportament este sancționat sever
O companie aeriană foarte populară printre români poate da amenzi chiar și de 500 de euro celor care fac acest lucru în avion. Este un detaliu important, pe care trebuie să îl știe toți cei care se urcă la bordul aeronavelor, iar, în anumite situații, pot să ajungă chiar și în instanță.
image png
Liderul UDMR a descoperit că Salrom are 600 de angajați în București în timp ce la Praid mai sunt doar 60-70 de mineri.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că, în contextual în care se discută intens despre reducerea cheltuielilor statului, a aflat ”cu stupoare” că la sediul din Bucureşti al Salrom sunt angajate 600 de persoane, în timp ce la Praid sunt 60-70 de mineri.
image png
Probleme în paradis pentru Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu și logodnica sa, Alina? „Aruncați vina pe femeile din viața voastră, dar voi sunteți ăia toxici!”
Cătălin Dobrescu, fostul soț al celebrei cântărețe Oana Radu, pare că ar întâmpina probleme în actuala relația în care este implicat cu Alina, o tânără pe care a cerut-o de soție în urmă cu câteva luni. Despre ce e vorba, mai exact?
image png
O fetiţă de 8 ani, ucraineancă, a dispărut din zona centrală a municipiului Galaţi. Copila nu vorbește românește
O fetiţă de 8 ani, ucraineancă, a dispărut, joi seară, din zona centrală a municipiului Galaţi, fiind căutată. Fetiţa nu vorbeşte româneşte.
Foto: © Facebook / Teleki Téka - Bibliotheca Telekiana
O „comoară a istoriei filosofiei”, prezentată la Târgu Mureș
Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș a anunțat că în patrimoniul instituției a ajuns o adevărată „comoară a istoriei filosofiei”, respectiv un volum din Operele lui Aristotel cu comentariile lui Averroes și Marcus Antonius Zimara,