Dimensiunea antibolșevică a Unirii

16 ianuarie 2018
Dimensiunea antibolșevică a Unirii png

Deşi n-ai spune la prima vedere, există o corespondenţă a centenarelor de anul trecut şi din acest an. Între revoluţia bolşevică şi unirile provinciilor cu România există legături subterane, chiar dacă la suprafaţă azi nu mai vedem decît două monumente răzleţe. Atunci, cînd se făcea ceea ce azi numim istorie, legăturile erau poate mai evidente. Acum, ele ar trebui dezgropate, refăcute, regîndite. Este ceea ce mi-a venit în minte recitind volumul Paradoxul român al lui Sorin Alexandrescu (Editura Univers, 1998).

Revoluţia bolşevică de la 1917 a fost ca un seism resimţit în multe părţi din Europa pentru că ea a presupus şi retragerea Rusiei din conflictul mondial izbucnit. Pe locul lăsat liber de preocuparea războiului a crescut însă agitaţia bolşevică. Iar România şi provinciile care urmau să îi revină erau prea aproape de epicentru ca să nu resimtă şocul. La Iaşi de pildă, soldaţii ruşi bolşevizaţi ocupaseră Socola şi ameninţau cu bombardarea oraşului. Au intervenit trupele române şi i-au dezarmat, spre supărarea lui Lenin. Era doar începutul acţiunilor României ca stăvilar european la răspîndirea bolşevismului. Bolşevicii au preluat şi Chişinăul, însă guvernul român, la cererea Sfatului Ţării din Basarabia, intervine militar şi îi alungă la mijlocul lui ianuarie 1918. Furia lui Lenin (şi a lui Troţki) ajunge la paroxism: Rusia bolşevică rupe relaţiile diplomatice cu România şi sechestrează tezaurul românesc aflat pe teritoriul ei. Alungarea bolşevicilor de la Chişinău coincide cu începutul procesului etapizat de unificare, căci la 24 ianuarie Sfatul Ţării votează independenţa Basarabiei. Sorin Alexandrescu scrie sec: „Fără intervenţia armatei române, Basarabia ar fi avut încă din 1918 soarta pe care a avut-o în 1944”.

În Bucovina, reprezentantul imperiului muribund al habsburgilor a trebuit să ia o decizie în privinţa predării provinciei. Avea de ales între cele două minorităţi mari, română şi ucraineană, dar fiind de proporţii sensibil egale, ambele aveau aceeaşi îndreptăţire la succesiune. Aşa că guvernatorul austriac al Cernăuţilor le-a dat cheile oraşului unui român şi unui ucrainean. Cei doi au avut imediat de-a face cu degringolada produsă de soldaţii ucraineni, întorşi şi ei de pe front ca şi cei ruşi. Sorin Alexandrescu nu precizează dacă e vorba tot de agitaţie bolşevică, dar aceasta nu e deloc exclusă. Românii bucovineni cer ajutor în ţară şi guvernul român trimite armata „pentru a ocroti viaţa, avutul şi libertatea locuitorilor de orice neam şi credinţă împotriva bandelor de criminali”. Pînă la mijlocul lui noiembrie 1918, soldaţii ucraineni, purtători sau nu ai virusului bolşevic, sînt alungaţi din nordul Bucovinei. Unirea cu România a fost aprobată în cadrul unui congres al românilor, germanilor şi polonezilor, în vreme ce, scrie profesorul Alexandrescu, ucrainenii şi evreii din provincie au boicotat reuniunea.

Ultimul episod al dimensiunii antibolşevice a unificărilor teritoriale din 1918 se consumă în primăvara lui 1919. În Ungaria, sovietele conduse de comunistul Béla Kun preiau puterea şi refuză să accepte condiţiile arbitrajului convenit de aliaţi şi implicit trecerea Transilvaniei, Banatului, Maramureşului şi Crişanei la Regatul României. Izbucneşte conflictul militar, armata maghiară sovietică e învinsă, trupele româneşti intră în Budapesta la începutul lui august şi vor pleca de acolo abia în noiembrie, după ce se asigură că guvernul sovietic e răsturnat. Chiar dacă Transilvania şi celelalte provincii de dincolo de Carpaţi îşi mai păstrează o vreme un oarecare grad de autonomie, consolidarea unirii cu România are loc pe acelaşi fond comun al combaterii bolşevismului. România a acţionat astfel, mai scrie Sorin Alexandrescu, după o strategie avant la lettre: în toate cazurile enumerate, „trupele României nu fac decît să împiedice bolşevicii să ia puterea. O politică, după denumirea de mult mai tîrziu, de containment a bolşevismului, la Chişinău, Cernăuţi ca şi la Budapesta; ţara noastră este una din puţinele din zonă neatinse de bolşevism, un factor, deci de stabilitate zonală”. Ceea ce peste trei decenii, după ce bolşevismul se va fi înstăpînit în Rusia, avea să fie complet răsturnat iar România şi Basarabia aveau să se înscrie pe orbita sovietică rusă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Cavaleria română în Budapesta, 1919. Sursa: Wikipedia.

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie peste tot, dar mai cu seamă la Mărășești. Regele Ferdinand însuși îi prinde în piept ordinul „Mihai Viteazul“ pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.