Despre ce nu se vorbeşte

12 martie 2014
Despre ce nu se vorbeşte jpeg

Cancerul de sîn pare să fie un subiect despre care s-au spus destul de multe. Am văzut campanii, fundiţe roz şi multe vedete implicate. Cu toate acestea, în România, aproape 3500 de femei mor în fiecare an, răpuse de această boală.

Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS) din Bucureşti se ocupă, printre altele, de planificare familială, educaţie sexuală şi condiţii pentru o maternitate în siguranţă. În ceea ce priveşte cancerul de sîn în România, SECS are un proiect numit „Împreună pentru sănătatea sînului”, finanţat de Programul de Cooperare Româno-Elveţian, prin care se realizează un studiu la nivel naţional despre nevoile oamenilor în ceea ce priveşte sănătatea sînului - de la cabinete medicale dotate cu aparatura necesară, pînă la atitudini şi nivel de informare.

Am aflat de la Carmen Suraianu, coordonatorul naţional al proiectului, că în România apar anual peste 7000 de cazuri de cancer la sîn. De fapt, numărul femeilor afectate este mai mare, dar nu se cunosc date exacte, căci nu toate ajung la medic.

Marton Gyongyi, psiholog, mi-a povestit despre studiul pe care l-a făcut în judeţul Covasna. Potrivit cercetărilor, femeile de acolo, chiar dacă ştiu despre importanţa unei ecografii, nu au idee unde şi-ar putea face una. Sînt destul de puţine cele care dau atenţie unor semne (noduli în zona subraţului, modificarea mărimii sau formei sînului, existenţa unor adîncituri sau încreţituri ale pielii sînului), semne care ar putea indica posibilitatea unui cancer. Fără să urmărească dacă există cazuri în familie, tinerele află despre consult doar cînd unul dintre apropiaţi s-a îmbolnăvit. Ezitînd şi amînînd controlul, multe ajung să afle că au cancer în stadii greu de recuperat. În felul acesta „în România, mai puţin de 50% dintre persoanele diagnosticate rămîn în viaţă, în comparaţie cu Statele Unite, unde aproape 98% sînt în viaţă la 5 ani după diagnosticare”, spune Marton Gyongyi, coordonatorul cercetării din Covasna.

Unele femei spun că ar fi avut nevoie de „ceva scris” ca să meargă la ecografie. Probabil că o hîrtie scrisă le obligă cumva să se ocupe de ceva care, de obicei, ţine de motivaţia interioară a fiecăreia: atenţia acordată sănătăţii. La efectuarea controlului anual nici sistemul nu ajută. Propunerea legislativă prin care mamografia este oferită gratuit tuturor femeilor încă nu a fost pusă în aplicare şi doar un procent din costurile mamografiei sînt acoperite prin asigurarea medicală de bază. În mediul rural, medicul se presupune că este persoana cea mai în măsură să dea un diagnostic şi să recomande un control, dar, mai ales în mediul rural, persoana „cea mai de încredere” este asistenta medicală. Este „mai disponibilă” şi „mai uşor de găsit", faţă de medicul care locuieşte, de multe ori, în altă localitate. Tinerele spun că ar vrea să existe cineva apropiat cu care să poată vorbi despre acest subiect. Rudă, prietenă sau persoană specializată, cineva cu care să poată schimba păreri. Dar cum mamele lor nu cunosc sau nu vorbesc despre asta, iar specialiştii în domeniu lipsesc aproape cu desăvîrşire, şanse prea mari nu au.

Atitudinea faţă de boală pune piedici în calea tratamentului şi după diagnosticare. Studiul din Covasna spune că mare parte dintre femeile diagnosticare, mai ales din mediul rural, refuză să accepte boala „ca să nu fie întreţinute”.

Livia Moldovan, din Bistriţa, a trecut prin acest episod, cînd a aflat că are cancer. În testimonialul scris pentru una dintre cercetările SECS, povesteşte cum i se părea că acceptarea bolii şi începerea tratamentului înseamnau pentru ea renunţarea la viaţă. Avea două fete la facultate şi multe alte lucruri de făcut. Nu voia să renunţe la toate acestea şi „să devină o persoană dependentă de ceilalţi”. Să fi devenit oare dorinţa de independenţă mai importantă decît sănătatea? Cert este că una dintre nevoile identificate în studiu este cea de sprijin terapeutic pe perioada tratamentului.

Pentru că, aşa cum spune Livia Moldovan, „cancerul domină dorinţa de a trăi”. În sprijinul femeilor cu cancer la sîn, SECS a înfiinţat o serie de grupuri de suport în patru oraşe din ţară, printre care şi Bucureşti. Organizează periodic întîlniri unde se discută despre acest subiect, greutăţile pe care le întîmpină fiecare şi îşi oferă suport una alteia ca să treacă prin această perioadă. (Mai multe detalii despre aceste grupuri: Centrul Parteneriat pentru Egalitate din București, Asociaţia Parteneri în Progres din Constanța, Asociaţia Pas Alternativ din Braşov.)

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
O pisică gestantă a venit singură la ușa spitalului. Medicii veterinari au ajutat-o să nască VIDEO
Spitalul veterinar Arcadia Vet din Iași a avut parte de un eveniment neașteptat marți, 9 aprilie 2024. O pisică a venit la ușa așezământului medical, iar urmarea a uimit pe toată lumea.
image
Cum ar putea riposta Iranul la atacul israelian asupra consulatului său de la Damasc. Scenarii și implicații
Publicația The Conversation l-a consultat pe expertul în materie de securitate și fost oficial american în domeniul contraterorismului Javed Ali pentru a schița potențiale scenarii și implicații pentru Orientul Mijlociu al unui eventual atac iranian de represalii pe teritoriu israelian.
image
O adolescentă s-a dus la Urgențe cerând să i se facă un avort. Reacția ei după refuz a lăsat-o pe doctoriță în lacrimi
O elevă de 17 ani s-a prezentat la Urgența Spitalului Județean Suceava și a cerut să i se facă un avort. Refuzul doctoriței a dus la deznodământ neașteptat.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.