De la președinte-jucător la președinte-cititor

12 decembrie 2014
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Încă n-a ajuns oficial la Cotroceni, dar agenda i-a fost deja pregătită. De cînd s-a aflat rezultatul alegerilor, s-au umplut ziarele, site-urile, blogurile cu opinii despre ce trebuie să facă şi să nu facă preşedintele. S-ar părea că cea mai mare dificultate a începutului de mandat prezidenţial va fi să facă faţă enormelor aşteptări ale societăţii.

Un sondaj recent realizat de INSCOP arată că încrederea în Klaus Iohannis este de peste 60% (înainte de alegeri era pe la 35%). De multă vreme n-a mai atins vreun om politic român o asemenea cotă de încredere. Trei sferturi dintre cetăţeni sînt de părere că alegerile i-au unit pe români şi aproape tot atîţia declară că sînt mulţumiţi de rezultatul alegerilor prezidenţiale. Pînă şi răspunsurile la obişnuita întrebare din sondaje despre direcţia în care se îndreaptă ţara au căpătat alt curs: există o majoritate în favoarea ideii că direcţia e bună.

O asemenea infuzie de optimism şi de încredere arată că, în ansamblu, cei mai mulţi concetăţeni de-ai noştri şi-au pus mari speranţe în Klaus Iohannis. Şi cei care l-au votat, şi o bună parte dintre cei care nu l-au votat ori nu s-au prezentat la vot. Să fie un prim pas spre o mai mare coeziune socială (capitol la care stăm prost, foarte prost)? Posibil, dar e mai complicat. Dacă ne uităm puţin la ce s-a discutat în spaţiul public de la alegeri încoace, constatăm că preşedintelui i s-au “trasat” deja sarcini. Unii au zis că trebuie să schimbe guvernul, că altminteri nu rezolvă nimic: trebuie să aducă dreapta la guvernare. Alţii au zis că nu-i bine aşa, trebuie să colaboreze cu Ponta şi guvernul său, căci majoritatea parlamentară e clară. Unii au spus că trebuie să iniţieze rapid reforme în educaţie şi sănătate; alţii – că nu e treaba lui, ci a guvernului. Unii îi cer reforma clasei politice – o nouă lege a partidelor şi/sau o adevărată unificare a dreptei; alţii se tem că, dacă ar face asta, n-ar fi decît un nou “preşedinte-jucător”, ceea ce n-ar fi bine. Unii i-au spus ce consilieri să nu-şi aleagă; alţii au zis că trebuie lăsat în pace să aleagă pe cine crede. Ş.a.m.d.

În toată această “dezbatere”, s-ar părea că puţină lume şi-a amintit că – totuşi – preşedintele a fost ales pe baza unui program politic. În mod normal, ar trebui să i se ceară respectarea programului politic. Sau, în orice caz, ar trebui discutate temele mari şi importante, nu lista de potenţiali consilieri. E adevărat, mulţi au votat omul, nu programul politic, căci la noi, cum bine se ştie, politica e personalizată, pe baza vorbei bătrîneşti că “omul sfinţeşte locul”. Dar dacă e explicabil ca “poporul” să-şi pună speranţele într-un om, ar fi de aşteptat ca dezbaterea publică să nu fie atît de plină de emoţii şi cuvinte mari şi tari (de pildă că, dacă preşedintele îl ia consilier pe cutare, ar fi “un mare pas înapoi”). Nu de alta, dar tratarea emoţională a acestor teme pregăteşte terenul pentru viitoarea tratare emoţională negativă: nu va trece mult timp pînă cînd vom asista la reproşuri dure la adresa preşedintelui (că “n-a făcut şi n-a dres”). Aşa-i la noi. Mi se pare însă că, în loc să-i “facem agenda” şi să chibiţăm de pe margine, ar trebui să-l lăsăm pe preşedintele Klaus Iohannis să fie el însuşi. Să-i acordăm încredere şi să avem răbdare pînă cînd vom vedea ce face.

Căci, în acest răstimp, preşedintele Klaus Iohannis a (cam) tăcut. Şi bine a făcut. A plecat în vacanţă în Florida. (Ceea ce unii, desigur, i-au reproşat, ba chiar au făcut comparaţia cu plecarea lui Ponta în Dubai – n-ai ce le face!). Un singur lucru important a anunţat: că se va implica într-o campanie pentru promovarea lecturii. Mi se pare demn de consemnat – ca motiv de încredere suplimentară – că, de la un preşedinte-jucător, am trecut la un preşedinte-cititor. Nu e puţin lucru.

Articol apărut pe 

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.