De la președinte-jucător la președinte-cititor

12 decembrie 2014
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Încă n-a ajuns oficial la Cotroceni, dar agenda i-a fost deja pregătită. De cînd s-a aflat rezultatul alegerilor, s-au umplut ziarele, site-urile, blogurile cu opinii despre ce trebuie să facă şi să nu facă preşedintele. S-ar părea că cea mai mare dificultate a începutului de mandat prezidenţial va fi să facă faţă enormelor aşteptări ale societăţii.

Un sondaj recent realizat de INSCOP arată că încrederea în Klaus Iohannis este de peste 60% (înainte de alegeri era pe la 35%). De multă vreme n-a mai atins vreun om politic român o asemenea cotă de încredere. Trei sferturi dintre cetăţeni sînt de părere că alegerile i-au unit pe români şi aproape tot atîţia declară că sînt mulţumiţi de rezultatul alegerilor prezidenţiale. Pînă şi răspunsurile la obişnuita întrebare din sondaje despre direcţia în care se îndreaptă ţara au căpătat alt curs: există o majoritate în favoarea ideii că direcţia e bună.

O asemenea infuzie de optimism şi de încredere arată că, în ansamblu, cei mai mulţi concetăţeni de-ai noştri şi-au pus mari speranţe în Klaus Iohannis. Şi cei care l-au votat, şi o bună parte dintre cei care nu l-au votat ori nu s-au prezentat la vot. Să fie un prim pas spre o mai mare coeziune socială (capitol la care stăm prost, foarte prost)? Posibil, dar e mai complicat. Dacă ne uităm puţin la ce s-a discutat în spaţiul public de la alegeri încoace, constatăm că preşedintelui i s-au “trasat” deja sarcini. Unii au zis că trebuie să schimbe guvernul, că altminteri nu rezolvă nimic: trebuie să aducă dreapta la guvernare. Alţii au zis că nu-i bine aşa, trebuie să colaboreze cu Ponta şi guvernul său, căci majoritatea parlamentară e clară. Unii au spus că trebuie să iniţieze rapid reforme în educaţie şi sănătate; alţii – că nu e treaba lui, ci a guvernului. Unii îi cer reforma clasei politice – o nouă lege a partidelor şi/sau o adevărată unificare a dreptei; alţii se tem că, dacă ar face asta, n-ar fi decît un nou “preşedinte-jucător”, ceea ce n-ar fi bine. Unii i-au spus ce consilieri să nu-şi aleagă; alţii au zis că trebuie lăsat în pace să aleagă pe cine crede. Ş.a.m.d.

În toată această “dezbatere”, s-ar părea că puţină lume şi-a amintit că – totuşi – preşedintele a fost ales pe baza unui program politic. În mod normal, ar trebui să i se ceară respectarea programului politic. Sau, în orice caz, ar trebui discutate temele mari şi importante, nu lista de potenţiali consilieri. E adevărat, mulţi au votat omul, nu programul politic, căci la noi, cum bine se ştie, politica e personalizată, pe baza vorbei bătrîneşti că “omul sfinţeşte locul”. Dar dacă e explicabil ca “poporul” să-şi pună speranţele într-un om, ar fi de aşteptat ca dezbaterea publică să nu fie atît de plină de emoţii şi cuvinte mari şi tari (de pildă că, dacă preşedintele îl ia consilier pe cutare, ar fi “un mare pas înapoi”). Nu de alta, dar tratarea emoţională a acestor teme pregăteşte terenul pentru viitoarea tratare emoţională negativă: nu va trece mult timp pînă cînd vom asista la reproşuri dure la adresa preşedintelui (că “n-a făcut şi n-a dres”). Aşa-i la noi. Mi se pare însă că, în loc să-i “facem agenda” şi să chibiţăm de pe margine, ar trebui să-l lăsăm pe preşedintele Klaus Iohannis să fie el însuşi. Să-i acordăm încredere şi să avem răbdare pînă cînd vom vedea ce face.

Căci, în acest răstimp, preşedintele Klaus Iohannis a (cam) tăcut. Şi bine a făcut. A plecat în vacanţă în Florida. (Ceea ce unii, desigur, i-au reproşat, ba chiar au făcut comparaţia cu plecarea lui Ponta în Dubai – n-ai ce le face!). Un singur lucru important a anunţat: că se va implica într-o campanie pentru promovarea lecturii. Mi se pare demn de consemnat – ca motiv de încredere suplimentară – că, de la un preşedinte-jucător, am trecut la un preşedinte-cititor. Nu e puţin lucru.

Articol apărut pe 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu ar fi plagiat proiectul „Hrană, apă, energie” de la oligarhul pro-rus Ilan Șor care l-a publicat în 2022
Proiectul „Hrană, apă, energie”, denumirea programului electoral cu care a mers Călin Georgescu în campania electorală pentru Cotroceni, este identic cu ce lansat cu câţiva ani în urmă de către fostul deputat de la Chişinău, Ilan Şor, un oligarh pro-rus condamnat la închisoare.
Polițiștii de frontieră l au prins pe falsul medic în tren, la Vama Curtici jpeg
Sorin Grindeanu despre Schengen: „Se reduc timpii de staţionare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, joi, că timpii de staţionare în frontiere se vor reduce cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, în urma intrării depline în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, iar transportatorii rutieri vor tranzita mai repede frontierele UE.
tribunal
Rapid face sărbătorile în liniște. Ce a decis instanța în procesul privind folosirea abuzivă a imnului
Rapid, clubul sportiv și cel de fotbal, a fost acționat în justiție de Andrei Păunescu, fiului fostului poet Adrian Păunescu.
Vama Nădlac (© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)
România și Bulgaria intră în spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025
Miniștrii de interne din țările UE, reuniți în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), au decis să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025, a anunțat Consiliul Uniunii Europene.
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
Locul din țara noastră, vechi din 1850, care va fi revitalizat cu fonduri europene. Este una dintre cele mai vechi stațiuni balneoclimaterice din România
Stațiunea Borsec, cunoscută pentru apele sale minerale și peisajele montane spectaculoase, va beneficia de un proiect amplu de revitalizare finanțat prin fonduri europene.
italia pixabay jpg
Țara din Europa, aproape de România, în care toată lumea vrea să trăiască. Are condiții bioclimatice unice în lume, ocupă 0,5% din Pământ, iar 0,83% din omenire trăiește acolo
Este o țară de o frumusețe rară, cu o climă plăcută și o istorie incredibilă. Iar, de-a lungul deceniilor, undeva în jur de un milion de români și-au început o nouă viață aici. Este vorba despre Italia, o țară incredibilă, care impresionează prin biodiversitatea ei!
castigator loto, captura video jpg
Cine este românul care a câştigat 1,62 milioane de lei la Loto 6/49
Miercuri, ieşeanul care a câştigat marele premiul la Loto 6/49 la extragerea din 8 decembrie şi-a ridicat de la Loteria Română premiul în valoare de 1,62 milioane de lei (peste 325.000 de euro).
donator  foto   Shutterstock jpg
Pacienții care au făcut transplant moștenesc amintirile și personalitatea donatorului
Cei care au făcut transplant de organe au dezvăluit că experimentează schimbări ciudate la sentimentele, gusturile și amintirile pe care le au.
1 piftie de curcan jpg jpeg
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în piftie ca să iasă limpede. O să-ți iasă un preparat adorat de toată lumea
În perioada sărbătorilor de iarnă, piftia este un preparat de nelipsit de pe mesele românilor, fiind un simbol al tradiției culinare. Gospodinele din toată țara se întrec în a prepara cea mai bună și mai limpede piftie, dar nu toți știu secretul unui aspect perfect.