De la banalitatea răului la banalitatea denunțării răului

1 aprilie 2019
De la banalitatea răului la banalitatea denunțării răului jpeg

Am mai spus-o și altădată, identificarea și înfierarea apucăturilor comuniste reale sau închipuite din spațiul public (și chiar și privat) au ajuns sport național. Toată lumea, de la stînga la dreapta, se pricepe să dea în vileag și să condamne energic micii sau marii demoni comuniști care ar mișuna printre noi. De comunism îi acuză și tinerii pe părinți, cum am văzut în scandalul cu ”decrețeii” vinovați de dezastrul țării, de comunism îi acuză pe adversari pînă și ”comuniștii” de serviciu. De exemplu, justiția. Justiția e ca pe vremea comunismului, e Securitatea deghizată. Te ia noaptea din casă pentru o simplă semnătură, îți face dosar și te nenorocește pe viață. DNA-ul e noua procuratură comunistă iar ”prigoana politică” de azi e întocmai cu epurarea politică a anilor ‘40 - ‘50. Tot la noi, dar și pe alte meleaguri, s-a spus că Uniunea Europeană ”are trăsături sovietice”. Unii le-au descoperit odată cu ”stîngismul” și ”conformismul” Bruxelles-ului, altora li s-a părut că ”elitismul” și ”birocrația” acestuia seamănă cu gerontocrația ultimilor ani ai URSS.

În realitate, mai toate fantomele de azi ale comunismului sînt niște demoni de carton departe de presupusul lor model malign. Justiția lui Băsescu (sau Iohannis) este cu totul alta decît justiția lui Stalin. Cu toate că e tot un abuz inacceptabil, dosarul fabricat de azi e totuși o pastișă palidă în comparație cu un proces înscenat de la Moscova de la sfîrșitul anilor ‘30 sau de la Praga, din 1952. Faptul că DNA-ul i-a scos temporar din cursa electorală, voluntar sau nu, pe un Ludovic Orban, Victor Ponta sau pe alți politicieni, nu se poate compara cu felul în care justiția lui Dej i-a scos din politică (și dintre cei vii) pe Brătianu și Maniu, via Sighet. Diferența e colosală, și cine o ignoră dă dovadă de o crasă superficialitate privind principalele momente ale istoriei recente. Ca să nu spun și de riscul unui afront grav la memoria celor ce au trăit direct experiența represiunii comuniste.

Pe acest fond al luptei de cele mai multe ori închipuite cu comunismul renăscut sau remanent a apărut și inițiativa unui partid parlamentar nou din România, de pedepsire cu închisoarea a celor ce promovează ideile comuniste. Ideea legislativă nu e neapărat inedită. Din ce știu, propaganda comunistă a mai fost interzisă prin lege, ultima oară în urmă cu vreo trei ani, la inițiativa unor senatori, în majoritate PSD. Ca și la precedentul proiect, speriați probabil de demonii de carton din colțul străzii, inițiatorii vor să prevină ”(re)instaurarea în țară a regimului dictatorial comunist”. În paranteză fie spus, legea Mîrzescu din 1924 dorea tot îndiguirea influenței comuniste, dar nici ea, și nici alte reglementări similare ulterioare nu au putut împiedica tăvălugul comunist abătut asupra estului Europei după 1945. Abstracție făcînd de fatalitatea istoriei, căreia nu i se putea opune nicio lege, aici e de discutat dacă într-adevăr dimensiunile represiunii comuniste postbelice s-au datorat și felului în care comuniștii au fost tratați în România interbelică. Unii - printre care și reprezentanți de-ai lor - spun că interzicerea i-a radicalizat, dar eu înclin să cred că oricum nivelul de violență socială și politică de după 1945 ar fi fost același. Dovadă este Cehoslovacia, unde comuniștii nu au fost interziși în perioada interbelică, dar unde, după 1948, agresivitatea politică și socială a sovietizării s-a manifestat deplin.

Revenind la inițiativa USR, riscul unei legi ”anti-comuniste” adoptate acum este tocmai oficializarea vînătorii de kitsch-uri comuniste. Am putea da o importanță disproporționată unor amatorisme comunistoide, pierzînd din vedere ceea ce cu adevărat este amenințător pentru ordinea liberală pe a cărei linie ne-am angajat. Ce ar trebui să facem acum, potrivit posibilei legi? Să îl investigăm pe Liviu Dragnea pentru că a vorbit de aprozare? Sau chiar și pe doamna din zona USR, care a brodat pe o variațiune a temei clasice cum că ”proprietatea e un moft”? În piața Matache din capitală e un tocilar care are deasupra bancului de lucru portretul lui Ceaușescu. Să fie arestat? Prin Centrul Vechi mai sînt cîțiva artiști mai mult sau mai puțin tineri cărora le place să scotocească prin ruinele comunismului după niște rămășițe autentice de marxism. Să le fie interzise întîlnirile? Probabil că nu ar fi eficient. Am consuma prea multă energie pentru polemici irelevante. Nu cred că ar fi nici sănătos pentru o societate de tip liberal. În alte părți, un istoric de talie mondială precum Eric Hobsbawm a putut rămîne decenii la rînd membru al partidului comunist britanic, pînă cînd acesta s-a autodizolvat, în 1991. După cum nu cred nici că adversarii reali ai liberalismului își mai pun astăzi șapca proletară. Noile amenințări totalitariste nu îmbracă haine vechi, ponosite și compromise. De exemplu, făcînd un exercițiu de imaginație, la ce bună ar fi o lege similară în Ungaria, unde Viktor Orbán, politician anti-comunist la origine, e considerat oaia neagră a popularilor europeni pe motive de derapaje anti-democratice?

Este adevărat, proiectul USR se poate prevala de precedentul legislației de denazificare a Germaniei postbelice. Propaganda și simbolurile comuniste trebuie interzise, ca și cele naziste, pentru că au reprezentat și reprezintă o doctrină care a dus la numeroase crime și suferințe. Este de altfel un argument întîlnit și în expunerea de motive a inițiativei legislative. Dar și aici diferă contextul, ceea ce schimbă radical lucrurile. Denazificarea s-a făcut imediat după război, ci nu după 30 de ani. Da, la filmele documentare cu atrocitățile naziste la care americanii îi duceau forțat pe germani, înainte de a le da cartelele de pîine, aceștia întorceau capul și nu se uitau. Da, mulți funcționari publici naziști, cu funcții mai mici sau mai mari, și-au continuat activitatea și după 1945 (mă refer în special la Germania de Vest). Da, Germania a putut profita în anii ‘50 de investițiile în infrastructura economică făcute de regimul nazist în anii ‘30. Dar în același timp, a existat și asumarea colectivă a vinei pentru dezastrul provocat Europei și lor înșile. Asumare din care a rezultat o atitudine față de calea de urmat, respectiv un atașament la valorile liberale.

În schimb, în România, prevalîndu-se în parte și de faptul că regimul a fost unul de import, vina a rămas neasumată. Evitarea responsabilității a fost generală, la nivel politic, dar și la nivelul celor peste trei milioane de membri simpli ai partidului comunist, cîți erau în 1989. Românii au încercat să iasă basma curată și din perioada imperiului sovietic, după principiul vechi ”nici usturoi n-a mîncat, nici gura nu-i miroase”. E dreptul lor la opțiune, dar în acest caz nu mai pot fi comparați cu nemții. Aici regăsim mai degrabă modelul italian. Încercarea de decomunizare la români pare mai curînd o defascizare italiană. După ce l-au împușcat și apoi spînzurat cu capul în jos pe Mussolini, ca să-l vadă lumea, cum probabil ar fi pățit și Ceaușescu dacă nu o lua înainte ”justiția lui Iliescu”, italienii au dat o amnistie generală prin chiar ministrul comunist al justiției, Palmiro Togliatti. Au urmat apoi cîteva decenii în care partidele de la conducere, în special creștin-democrate, și-au împărțit resursele bugetare pe criterii clientelare. Modelul “colonizării instituțiilor” și împărțirii favorurilor inițiat de creștin-democrați a funcționat în toată Italia, inclusiv acolo unde dominau comuniștii, precum Bologna ”roșie”, în regiunea Emilia. Cu toate acestea, a afirmat istoricul britanic Tony Judt, Italia - spre deosebire de alte țări mediteraneene, Spania, Portugalia, Grecia - a rămas o democrație chiar și în acest răstimp. Și, la fel de important, nu cumva acest model poate fi regăsit și în România de azi, cu diferența că stînga, ci nu dreapta, a tras cartea cîștigătoare?

Rămîne aparent o singură virtute pentru inițiativa USR. Ea poate fi văzută drept o încercare, acum, în preajma alegerilor europarlamentare, de a recupera tema anti-comunismului, preluată cu succes în ultimii ani tocmai de moștenitorii politici ai comunismului. Problema e însă aceeași: a celui ce aruncă cu piatra. Și nu i-aș îndemna pe cei mai tineri, de 30 sau 40 de ani, să o ridice. ”Apucăturile comuniste” nu sînt chiar grosul diferențelor dintre ei și părinții lor - fie și numai pentru că și ei au fost educați de generația lui ”ne descurcăm noi, las‘ că merge și așa”.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Asociația "Curățăm Galațiul”.

pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.

Adevarul.ro

Gabriela Firea FOTO gov.ro
Se cer din nou certificate de virginitate. Reacția Gabrielei Firea
Gabriela Firea atrage atenţia că s-a reluat procedura de eliberare a certificatelor de virginitate, deşi a avut o discuţie cu conducerea IML pe această temă.
Nicolae Badalau FOTO Inquam / Octav Ganea
Niculae Bădălău, arestat pentru 30 de zile SURSE
Curtea de Apel București a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălău, actual vicepreședinte al Curții de Conturi și fost ministru PSD al Economiei.
Vehicul militar cu drapelul ucrainean arborat într un oraș rusesc. Foto: Twitter
Locuitorii unui oraș rus s-au trezit cu tancuri cu steag ucrainean pe străzi. Ce se întâmpla, de fapt VIDEO
Când locuitorii din Tver, un oraș situat la 160 de kilometri nord de Moscova, s-au trezit în această dimineață au văzut coloane de vehicule militare cu steagul ucrainean arborat care traversau orașul, relatează The Telegraph.

HIstoria.ro

image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.