De la banalitatea răului la banalitatea denunțării răului

1 aprilie 2019
De la banalitatea răului la banalitatea denunțării răului jpeg

Am mai spus-o și altădată, identificarea și înfierarea apucăturilor comuniste reale sau închipuite din spațiul public (și chiar și privat) au ajuns sport național. Toată lumea, de la stînga la dreapta, se pricepe să dea în vileag și să condamne energic micii sau marii demoni comuniști care ar mișuna printre noi. De comunism îi acuză și tinerii pe părinți, cum am văzut în scandalul cu ”decrețeii” vinovați de dezastrul țării, de comunism îi acuză pe adversari pînă și ”comuniștii” de serviciu. De exemplu, justiția. Justiția e ca pe vremea comunismului, e Securitatea deghizată. Te ia noaptea din casă pentru o simplă semnătură, îți face dosar și te nenorocește pe viață. DNA-ul e noua procuratură comunistă iar ”prigoana politică” de azi e întocmai cu epurarea politică a anilor ‘40 - ‘50. Tot la noi, dar și pe alte meleaguri, s-a spus că Uniunea Europeană ”are trăsături sovietice”. Unii le-au descoperit odată cu ”stîngismul” și ”conformismul” Bruxelles-ului, altora li s-a părut că ”elitismul” și ”birocrația” acestuia seamănă cu gerontocrația ultimilor ani ai URSS.

În realitate, mai toate fantomele de azi ale comunismului sînt niște demoni de carton departe de presupusul lor model malign. Justiția lui Băsescu (sau Iohannis) este cu totul alta decît justiția lui Stalin. Cu toate că e tot un abuz inacceptabil, dosarul fabricat de azi e totuși o pastișă palidă în comparație cu un proces înscenat de la Moscova de la sfîrșitul anilor ‘30 sau de la Praga, din 1952. Faptul că DNA-ul i-a scos temporar din cursa electorală, voluntar sau nu, pe un Ludovic Orban, Victor Ponta sau pe alți politicieni, nu se poate compara cu felul în care justiția lui Dej i-a scos din politică (și dintre cei vii) pe Brătianu și Maniu, via Sighet. Diferența e colosală, și cine o ignoră dă dovadă de o crasă superficialitate privind principalele momente ale istoriei recente. Ca să nu spun și de riscul unui afront grav la memoria celor ce au trăit direct experiența represiunii comuniste.

Pe acest fond al luptei de cele mai multe ori închipuite cu comunismul renăscut sau remanent a apărut și inițiativa unui partid parlamentar nou din România, de pedepsire cu închisoarea a celor ce promovează ideile comuniste. Ideea legislativă nu e neapărat inedită. Din ce știu, propaganda comunistă a mai fost interzisă prin lege, ultima oară în urmă cu vreo trei ani, la inițiativa unor senatori, în majoritate PSD. Ca și la precedentul proiect, speriați probabil de demonii de carton din colțul străzii, inițiatorii vor să prevină ”(re)instaurarea în țară a regimului dictatorial comunist”. În paranteză fie spus, legea Mîrzescu din 1924 dorea tot îndiguirea influenței comuniste, dar nici ea, și nici alte reglementări similare ulterioare nu au putut împiedica tăvălugul comunist abătut asupra estului Europei după 1945. Abstracție făcînd de fatalitatea istoriei, căreia nu i se putea opune nicio lege, aici e de discutat dacă într-adevăr dimensiunile represiunii comuniste postbelice s-au datorat și felului în care comuniștii au fost tratați în România interbelică. Unii - printre care și reprezentanți de-ai lor - spun că interzicerea i-a radicalizat, dar eu înclin să cred că oricum nivelul de violență socială și politică de după 1945 ar fi fost același. Dovadă este Cehoslovacia, unde comuniștii nu au fost interziși în perioada interbelică, dar unde, după 1948, agresivitatea politică și socială a sovietizării s-a manifestat deplin.

Revenind la inițiativa USR, riscul unei legi ”anti-comuniste” adoptate acum este tocmai oficializarea vînătorii de kitsch-uri comuniste. Am putea da o importanță disproporționată unor amatorisme comunistoide, pierzînd din vedere ceea ce cu adevărat este amenințător pentru ordinea liberală pe a cărei linie ne-am angajat. Ce ar trebui să facem acum, potrivit posibilei legi? Să îl investigăm pe Liviu Dragnea pentru că a vorbit de aprozare? Sau chiar și pe doamna din zona USR, care a brodat pe o variațiune a temei clasice cum că ”proprietatea e un moft”? În piața Matache din capitală e un tocilar care are deasupra bancului de lucru portretul lui Ceaușescu. Să fie arestat? Prin Centrul Vechi mai sînt cîțiva artiști mai mult sau mai puțin tineri cărora le place să scotocească prin ruinele comunismului după niște rămășițe autentice de marxism. Să le fie interzise întîlnirile? Probabil că nu ar fi eficient. Am consuma prea multă energie pentru polemici irelevante. Nu cred că ar fi nici sănătos pentru o societate de tip liberal. În alte părți, un istoric de talie mondială precum Eric Hobsbawm a putut rămîne decenii la rînd membru al partidului comunist britanic, pînă cînd acesta s-a autodizolvat, în 1991. După cum nu cred nici că adversarii reali ai liberalismului își mai pun astăzi șapca proletară. Noile amenințări totalitariste nu îmbracă haine vechi, ponosite și compromise. De exemplu, făcînd un exercițiu de imaginație, la ce bună ar fi o lege similară în Ungaria, unde Viktor Orbán, politician anti-comunist la origine, e considerat oaia neagră a popularilor europeni pe motive de derapaje anti-democratice?

Este adevărat, proiectul USR se poate prevala de precedentul legislației de denazificare a Germaniei postbelice. Propaganda și simbolurile comuniste trebuie interzise, ca și cele naziste, pentru că au reprezentat și reprezintă o doctrină care a dus la numeroase crime și suferințe. Este de altfel un argument întîlnit și în expunerea de motive a inițiativei legislative. Dar și aici diferă contextul, ceea ce schimbă radical lucrurile. Denazificarea s-a făcut imediat după război, ci nu după 30 de ani. Da, la filmele documentare cu atrocitățile naziste la care americanii îi duceau forțat pe germani, înainte de a le da cartelele de pîine, aceștia întorceau capul și nu se uitau. Da, mulți funcționari publici naziști, cu funcții mai mici sau mai mari, și-au continuat activitatea și după 1945 (mă refer în special la Germania de Vest). Da, Germania a putut profita în anii ‘50 de investițiile în infrastructura economică făcute de regimul nazist în anii ‘30. Dar în același timp, a existat și asumarea colectivă a vinei pentru dezastrul provocat Europei și lor înșile. Asumare din care a rezultat o atitudine față de calea de urmat, respectiv un atașament la valorile liberale.

În schimb, în România, prevalîndu-se în parte și de faptul că regimul a fost unul de import, vina a rămas neasumată. Evitarea responsabilității a fost generală, la nivel politic, dar și la nivelul celor peste trei milioane de membri simpli ai partidului comunist, cîți erau în 1989. Românii au încercat să iasă basma curată și din perioada imperiului sovietic, după principiul vechi ”nici usturoi n-a mîncat, nici gura nu-i miroase”. E dreptul lor la opțiune, dar în acest caz nu mai pot fi comparați cu nemții. Aici regăsim mai degrabă modelul italian. Încercarea de decomunizare la români pare mai curînd o defascizare italiană. După ce l-au împușcat și apoi spînzurat cu capul în jos pe Mussolini, ca să-l vadă lumea, cum probabil ar fi pățit și Ceaușescu dacă nu o lua înainte ”justiția lui Iliescu”, italienii au dat o amnistie generală prin chiar ministrul comunist al justiției, Palmiro Togliatti. Au urmat apoi cîteva decenii în care partidele de la conducere, în special creștin-democrate, și-au împărțit resursele bugetare pe criterii clientelare. Modelul “colonizării instituțiilor” și împărțirii favorurilor inițiat de creștin-democrați a funcționat în toată Italia, inclusiv acolo unde dominau comuniștii, precum Bologna ”roșie”, în regiunea Emilia. Cu toate acestea, a afirmat istoricul britanic Tony Judt, Italia - spre deosebire de alte țări mediteraneene, Spania, Portugalia, Grecia - a rămas o democrație chiar și în acest răstimp. Și, la fel de important, nu cumva acest model poate fi regăsit și în România de azi, cu diferența că stînga, ci nu dreapta, a tras cartea cîștigătoare?

Rămîne aparent o singură virtute pentru inițiativa USR. Ea poate fi văzută drept o încercare, acum, în preajma alegerilor europarlamentare, de a recupera tema anti-comunismului, preluată cu succes în ultimii ani tocmai de moștenitorii politici ai comunismului. Problema e însă aceeași: a celui ce aruncă cu piatra. Și nu i-aș îndemna pe cei mai tineri, de 30 sau 40 de ani, să o ridice. ”Apucăturile comuniste” nu sînt chiar grosul diferențelor dintre ei și părinții lor - fie și numai pentru că și ei au fost educați de generația lui ”ne descurcăm noi, las‘ că merge și așa”.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Asociația "Curățăm Galațiul”.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

WhatsApp Image 2025 03 20 at 13 35 45 2eba4859 jpg
Un adevărat arsenal a fost găsit la influencerii lui Călin Georgescu, în urma perchezițiilor
Zeci de arme au fost găsite în urma perchezitiilor efectuate joi, 20 martie 2025, în dosarul privind coruperea alegătorilor, în campania lui Călin Georgescu.
Marcel Ciolacu   Simona Bucura Oprescu si Marcel Bolos FOTO Guvernul RO jpg
„Măsuri urgente” la Guvern pentru colectarea banilor din PNNR. Când va fi trimisă următoarea cerere de plată
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, 20 martie, că în şedinţa de Guvern vor fi discutate deciziile care oferă garanţia că îndeplinim la virgulă jaloanele convenite cu Comisia Europeană şi deblocăm întreaga sumă din bani din PNRR.
Greenpeace FOTO Shutterstock
Greenpeace, obligată să plătească daune de 660 milioane de dolari pentru proteste
Greenpeace a fost obligată să plătească daune de 660 milioane de dolari pentru proteste la conducte de petrol din SUA, a anunțat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, adăugând că și în România ONG-ul a încercat să blocheze proiecte energetice.
 Alin Borcan cu arma în mână FOTO Captură video
TikToker-ul care a ieșit dezbrăcat în fața casei, amendat cu 5.000 lei. Arma de tip airsoft i-a fost confiscată
Locuința influencerului Alin Borcan a fost percheziționată joi dimineață, fiind suspectat de coruperea alegătorilor în campania lui Călin Georgescu.
Dennis Man (Sportpictures) jpg
FBI
Agent FBI, critic al administrației Trump, arestat pentru dezvăluirea de documente confidențiale
Un agent FBI care a criticat instituția pentru favoritism politic în timpul administrației Trump a fost arestat recent pe un aeroport din New York și acuzat de divulgarea ilegală a unor documente confidențiale.
Mircea Lucescu. Foto Sportpictures
Mircea Lucescu nu suportă să-i fie contestată selecția. Selecționerului i-a sărit muștarul când a fost întrebat de Louis Munteanu
Selecția lui Mircea Lucescu pentru debutul preliminariilor, mâine, cu Bosnia (ora 21.45), a fost contestată de mai mulți oameni din fotbal.
Trageri cu rachete efectuate de armatele franceză și română și prezentare de tehnică militară în timpul exercițiului EAGLE ROYAL 23 în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană General de brigadă Ion Bungescu, Capu Midia, Constanța. FO
Decizie CSAT: Ministerul Apărării ar urma să preia trei companii din industria de apărare
Potrivit unor surse guvernamentale, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) de săptămâna viitoare, un subiect va privi și transferul a trei companii din industria de apărare de la Ministerul Economiei la MApN.
Bombardamente in Fasia Gaza FOTO Profimedia (4) jpg
Human Rights Watch acuză Israelul de „crime de război” în spitalele din Gaza
Forțele israeliene au provocat moarte și suferință „inutilă” pacienților palestinieni prin atacuri asupra spitalelor din Fâșia Gaza, acuza Organizația neguvernamentală Human Rights Watch (HRW), care consideră aceste acțiuni „crime de război”.