De ce sînt elevii nefericiţi?

5 august 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a vorbit recent despre unele cercetări care arată că peste 70% dintre elevi se simt singuri la şcoală, nefericiţi şi în stres continuu. Aşa că îndrăznesc să tulbur vacanţa pentru a încercă nişte răspunsuri la aceată întrebare simplă: de ce sînt elevii nefericiţi la şcoală?

Însuşi faptul de a pune problema în aceşti termeni mi se pare, în situaţia societăţii româneşti, un lucru bun. În general, despre elevi se vorbeşte în termeni de „rezultate”: la evaluările naţionale, la bac, la tot felul de examene. Nu prea se pune întrebarea dacă ei se simt bine la şcoală, dacă le place. Or – după cum tot repeta regretatul profesor Solomon Marcus – dacă elevii nu se simt fericiţi la şcoală, tot efortul e degeaba: educaţia „nu prinde”, copiii învaţă din obligaţie şi abia aşteaptă să scape. „Copilul stă 35 de ore la şcoală, nu 20, ca în Finlanda. Imaginaţi-vă că staţi 7 ore pe zi într-un loc şi sînteţi singur, neajutat şi nefericit. Şi sînteţi adult” – a mai spus dl profesor Mircea Dumitru. Din păcate însă nu prea face nimeni acest exerciţiu simplu de imaginaţie.  Aşadar, la întrebarea „de ce sînt elevii nefericiţi la şcoală?”, răspunsul simplu şi scurt ar fi, cred, acesta: din cauza noastră, a adulţilor. Cînd vine vorba despre educaţie, toată lumea vorbeşte – într-o lemnoşenie greu de scos din vocabular şi din minte – despre „sistem”, ca şi cum sistemul ar fi făcut din carton, nu din oameni.

De-a lungul tranziţiei, miniştrii şi politicienii s-au împăunat cu „reformele”, experţii au tot vorbit despre „învăţămîntul centrat pe elev”, dar a ieşit prost. Elevilor li se cer rezultate, cresc cu spaima evaluărilor naţionale şi a examenului de bac (ale căror reguli s-au tot schimbat din mers, ceea ce reprezintă un stres suplimentar). Prin formula „învăţămîntul centrat pe elev” se înţelege că bietul şcolar e un soi de obiect, o mică maşinărie care trebuie să producă rezultate, premii şi coroniţe, nicidecum un om, o fiinţă care are dreptul de a se simţi bine la şcoală. Profesorii sînt deşelaţi de birocraţie, aproape dezumanizaţi de tot mai multele cerinţe, necăjiţi din cauza salariilor mici şi a lipsei de recunoaştere socială a importanţei pe care o are meseria lor. Şi, desigur, vor ca elevii lor să aibă rezultate – pentru că în funcţie de ele sînt evaluaţi. Părinţii de la oraş pun presiune pe copiii lor – le cer performanţe, note bune, să „prindă” un liceu ca lumea etc. La ţară, şcoala nu prea mai contează, aşa că oamenii sînt sceptici: doar vreo 2-3 % dintre copiii din mediul rural ajung la facultate, iar la televizor se văd oameni „de succes” care au ajuns ce-au ajuns fără prea multă şcoală (sau în ciuda ei). Mi-e teamă, aşadar, că prin formula „învăţămîntul centrat pe elev” se înţelege că bietul şcolar e un soi de obiect, o mică maşinărie care trebuie să producă rezultate, premii şi coroniţe, nicidecum un om, o fiinţă care are dreptul de a se simţi bine la şcoală. Nu spun că nu e nevoie de performanţe şi rezultate, dar drumul către ele poate fi parcurs ceva mai calm şi mai frumos, nu sub presiune, nu cu stresul birocratizării pe cap, nici cu toate sucelile şi schimbările ambalate, an de an şi ministru de ministru, sub denumirea de „reformă”. An de an, ţărişoara se încinge, cu mic, cu mare, cu televiziuni şi Facebook cu tot, pe tema rezultatelor de la bac şi a „procentului de promovabilitate” (corect ar fi „procentul de promovare”, dar asta e altă discuţie). Tonurile sînt, în general, dramatice, se discută despre cifre, situaţii, cauze, „sistem” şi alte chestiuni tehnice. În rest – mai nimic. An de an, se instalează tot mai solid în conştiinţa publică ideea că „ăsta e sistemul” şi n-ai ce-i face, trebuie să ne „acomodăm”.

De fapt, n-a avut loc o reformă adevărată a educaţiei, căci nu s-a găsit răspunsul clar la o întrebare esenţială: ce vrem să scoatem din elevii noştri, la terminarea şcolii? Ce fel de oameni, cu ce fel de valori, cu ce fel de alcătuire sufletească?

„Dacă nu înţelegem că şcoala trebuie făcută pentru elev, şcoala nu va însemna nimic. Un episod traumatic” – a mai spus dl profesor Mircea Dumitru. Sîntem încă, se pare, în plin vers bacovian: „Liceu, cimitir al tinereţii mele...” Dacă aşa stau lucrurile, de vină sîntem noi, adulţii de azi, că nu ştim ce vrem pentru copiii noştri.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

varice jpg
Ce trebuie să știi despre circulația deficitară?
Problemele de circulație sanguină pot fi periculoase și subtile, dar recunoașterea semnelor timpurii este esențială pentru a preveni complicațiile grave.
bacalaureat jpg
Când încep înscrierile la Bacalaureat 2025. Cum arată și cum se completează cererea de înscriere DOCUMENT
În mai puțin de o săptămână încep înscrierile la examenul de Bacalaureat 2025, proba competențe. Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a au la dispoziție 4 zile să completeze cererea și să-și pună la punct dosarul cu actele necesare.
bani ajutor de deces pensie stare de urgenta jpeg
Peste 400.000 de pensii prevăzute de legi speciale au fost încasate în luna noiembrie
413.752 de persoane au încasat, în noiembrie, pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
lovitura parta jpg
Lovitura Parta, cea mai ucigătoare tactică de luptă, care i-a năucit inclusiv pe romani. Cum se executa
De-a lungul istoriei, diferite civilizații au inovat strategii militare pentru a domina câmpurile de luptă. Una dintre cele mai temute și devastatoare tactici din Antichitate a fost Lovitura Partă,
receptie hotel
Federația Ospitalității cere înființarea unui Minister al Turismului ȋn viitorul Guvern
Industria ospitalității a înregistrat cea mai rapidă revenire post-pandemie, reprezentând în acest an aproximativ 6% din PIB, ȋn creștere față de 2023, când a avut o cotă de 5,4%.
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
Ce este dieta DASH, cea mai căutată în anul 2024
În 2024, dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) a devenit una dintre cele mai populare opțiuni pentru persoanele care doresc să îmbunătățească sănătatea cardiovasculară și să adopte un stil de viață mai echilibrat.
armata legea martiala coreea de sud profimedia jpg
Coreea de Nord îl califică drept „dictator fascist” pe preşedintele sud-coreean, după încercarea sa de a impune legea marţială
Presa din Coreea de Nord, condusă de Kim Jong Un, considerat el însuşi un dictator de comunitatea internațională, afirmă despre preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol că încearcă să impună o „dictatură fascistă”.
Beyonce, Jay Z  foto   Shutterstock jpg
Prefera adolescentele înainte de Beyoncé. Soțul cântăreței, acuzat de violul unei fete de 13 ani!
Pe vremea când încă nu forma un cuplu cu Beyoncé, Jay-Z avea iubite pe bandă rulantă. Câteva dintre ele minore...
Braiconf Foto facebook
Cel mai mare producător român de cămăşi bărbătești lansează o colecție pentru femei și deschide un magazin online
Cel mai mare producător de cămăşi bărbătești din România, care a închis majoritatea magazinelor fizice în urmă cu patru ani, a anunțat deschiderea unui magazin online și lansarea unei colecții de cămăși pentru femei.