De ce sînt elevii nefericiţi?

5 august 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a vorbit recent despre unele cercetări care arată că peste 70% dintre elevi se simt singuri la şcoală, nefericiţi şi în stres continuu. Aşa că îndrăznesc să tulbur vacanţa pentru a încercă nişte răspunsuri la aceată întrebare simplă: de ce sînt elevii nefericiţi la şcoală?

Însuşi faptul de a pune problema în aceşti termeni mi se pare, în situaţia societăţii româneşti, un lucru bun. În general, despre elevi se vorbeşte în termeni de „rezultate”: la evaluările naţionale, la bac, la tot felul de examene. Nu prea se pune întrebarea dacă ei se simt bine la şcoală, dacă le place. Or – după cum tot repeta regretatul profesor Solomon Marcus – dacă elevii nu se simt fericiţi la şcoală, tot efortul e degeaba: educaţia „nu prinde”, copiii învaţă din obligaţie şi abia aşteaptă să scape. „Copilul stă 35 de ore la şcoală, nu 20, ca în Finlanda. Imaginaţi-vă că staţi 7 ore pe zi într-un loc şi sînteţi singur, neajutat şi nefericit. Şi sînteţi adult” – a mai spus dl profesor Mircea Dumitru. Din păcate însă nu prea face nimeni acest exerciţiu simplu de imaginaţie.  Aşadar, la întrebarea „de ce sînt elevii nefericiţi la şcoală?”, răspunsul simplu şi scurt ar fi, cred, acesta: din cauza noastră, a adulţilor. Cînd vine vorba despre educaţie, toată lumea vorbeşte – într-o lemnoşenie greu de scos din vocabular şi din minte – despre „sistem”, ca şi cum sistemul ar fi făcut din carton, nu din oameni.

De-a lungul tranziţiei, miniştrii şi politicienii s-au împăunat cu „reformele”, experţii au tot vorbit despre „învăţămîntul centrat pe elev”, dar a ieşit prost. Elevilor li se cer rezultate, cresc cu spaima evaluărilor naţionale şi a examenului de bac (ale căror reguli s-au tot schimbat din mers, ceea ce reprezintă un stres suplimentar). Prin formula „învăţămîntul centrat pe elev” se înţelege că bietul şcolar e un soi de obiect, o mică maşinărie care trebuie să producă rezultate, premii şi coroniţe, nicidecum un om, o fiinţă care are dreptul de a se simţi bine la şcoală. Profesorii sînt deşelaţi de birocraţie, aproape dezumanizaţi de tot mai multele cerinţe, necăjiţi din cauza salariilor mici şi a lipsei de recunoaştere socială a importanţei pe care o are meseria lor. Şi, desigur, vor ca elevii lor să aibă rezultate – pentru că în funcţie de ele sînt evaluaţi. Părinţii de la oraş pun presiune pe copiii lor – le cer performanţe, note bune, să „prindă” un liceu ca lumea etc. La ţară, şcoala nu prea mai contează, aşa că oamenii sînt sceptici: doar vreo 2-3 % dintre copiii din mediul rural ajung la facultate, iar la televizor se văd oameni „de succes” care au ajuns ce-au ajuns fără prea multă şcoală (sau în ciuda ei). Mi-e teamă, aşadar, că prin formula „învăţămîntul centrat pe elev” se înţelege că bietul şcolar e un soi de obiect, o mică maşinărie care trebuie să producă rezultate, premii şi coroniţe, nicidecum un om, o fiinţă care are dreptul de a se simţi bine la şcoală. Nu spun că nu e nevoie de performanţe şi rezultate, dar drumul către ele poate fi parcurs ceva mai calm şi mai frumos, nu sub presiune, nu cu stresul birocratizării pe cap, nici cu toate sucelile şi schimbările ambalate, an de an şi ministru de ministru, sub denumirea de „reformă”. An de an, ţărişoara se încinge, cu mic, cu mare, cu televiziuni şi Facebook cu tot, pe tema rezultatelor de la bac şi a „procentului de promovabilitate” (corect ar fi „procentul de promovare”, dar asta e altă discuţie). Tonurile sînt, în general, dramatice, se discută despre cifre, situaţii, cauze, „sistem” şi alte chestiuni tehnice. În rest – mai nimic. An de an, se instalează tot mai solid în conştiinţa publică ideea că „ăsta e sistemul” şi n-ai ce-i face, trebuie să ne „acomodăm”.

De fapt, n-a avut loc o reformă adevărată a educaţiei, căci nu s-a găsit răspunsul clar la o întrebare esenţială: ce vrem să scoatem din elevii noştri, la terminarea şcolii? Ce fel de oameni, cu ce fel de valori, cu ce fel de alcătuire sufletească?

„Dacă nu înţelegem că şcoala trebuie făcută pentru elev, şcoala nu va însemna nimic. Un episod traumatic” – a mai spus dl profesor Mircea Dumitru. Sîntem încă, se pare, în plin vers bacovian: „Liceu, cimitir al tinereţii mele...” Dacă aşa stau lucrurile, de vină sîntem noi, adulţii de azi, că nu ştim ce vrem pentru copiii noştri.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

Fotografie de Marius Georgescu

 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

usa hot apartament
O femeie din Alba Iulia s-a întors acasă după trei zile și a găsit un bărbat mutat în locuința ei
O femeie din Alba Iulia care s-a întors acasă după trei zile și a găsit un bărbat mutat în casa ei. Acesta intenționa să plece cu sume de bani și bijuterii din locuință.
Neagu
Trofeul Carpați ne dă aripi: Ce a câștigat România înaintea Europeanului de handbal feminin
Naționala a cucerit Trofeul Carpați cu două evoluții entuziasmante înaintea Europeanului găzduit de Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru (4-20 noiembrie).
Nicolae Ciuca Foto gov.ro
Ciucă, despre declarațiile președintelui privind plagiatul: Pun la dispoziție ce e necesar să se elucideze acest subiect
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, luni, în legătură cu afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis privind toleranţa zero pentru plagiat, că pune la dispoziţie tot ceea ce este necesar pentru ca să se finalizeze şi să se elucideze odată acest subiect.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia