De ce să închidem Muzeul Naţional Bran?

26 februarie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

O ştire de săptămîna trecută anunţa că Muzeul Naţional Bran se închide definitiv. N-a stîrnit prea multe ecouri. Spaţiul a fost ocupat de declaraţiile preşedintelui Iohannis despre Antena 3. După părerea mea, ar fi trebuit să acordăm mai multă atenţie închiderii unui muzeu decît unor vorbe cel puţin neinspirate ale unui preşedinte care, altminteri, vorbeşte rar. Pe termen lung, situaţia muzeelor e mult mai importantă decît soarta Antenei 3.

Aparent, nu prea avem ce discuta despre închiderea Muzeului Naţional Bran. Datele sînt simple: clădirea a fost retrocedată, chiria e prea mare, iar statul român nu-şi permite s-o mai plătească. Reprezentanţii Ministerului Culturii, ai autorităţilor locale şi judeţene şi ai muzeelor s-au întîlnit şi au găsit soluţii pentru conservarea obiectelor din patrimoniu. Aparent, toată lumea are dreptate şi soluţia nu poate fi, deocamdată, decît închiderea muzeului.  Aşa s-a întîmplat şi cu Muzeul Naţional al Literaturii, închis pentru că Primăria n-a mai plătit chiria. Va urma şi închiderea altor muzee? Căci există şi alte clădiri care adăpostesc muzee în aceeaşi situaţie: restituite foştilor proprietari, cărora statul le plăteşte chirie. Şi Peleşul, de exemplu, e în această situaţie: plăteşte chirie Casei Regale. Şi dacă, la un moment dat, statul nu va mai avea bani să plătească? Teoretic, se poate întîmpla. Practic, deocamdată Peleşul aduce profit statului, dar are nevoie de bani pentru întreţinere şi reparaţii capitale. Sau dacă, la un moment dat, proprietarul se va răzgîndi şi nu va mai prelungi contractul de închiriere? Pe de altă parte, în multe dintre conacele ori castelele retrocedate, proprietarii au realizat ei înşişi centre culturale şi spaţii pentru evenimente publice, uneori singuri, alteori cu sprijinul autorităţilor locale sau al unor ONG-uri.

Adică, de fapt, pe baza principiului strămoşesc “omul sfinţeşte locul”. Ştiu cîteva locuri în care moştenitorii foştilor proprietari, după ce au reintrat în posesia clădirii, se străduiesc s-o readucă la viaţă, să-i redea nu doar obiectele de patrimoniu, dar şi stilul, spiritul, atmosfera de odinioară. Căci regimul comunist nu doar a confiscat conacele şi palatele “burghezo-moşiereşti”, ci le-a şi batjocorit, transformîndu-le în grajduri, spitale TBC, sedii de CAP-uri şi te miri ce altceva. Ce se va întîmpla cu ele pe termen lung? Cred că ar fi nevoie de o altă abordare a problemei, nu “de la caz la caz”. Este vorba despre o parte însemnată a patrimoniului cultural naţional şi, din această perspectivă, faptul că e în proprietatea statului sau a unor persoane private trece pe planul al doilea. Există modele din care ne putem inspira. În multe ţări europene există stimulente fiscale şi administrative pentru proprietarii de clădiri vechi, care sînt obligaţi să le întreţină la anumite standarde.

Există şi muzee private. Franţa – din al cărui model ne tot inspirăm de atîta amar de ani, cu mai mult sau mai puţin succes – are foarte multe astfel de muzee. Şi există o propunere legislativă în Senatul francez pentru a sprijini (prin scutire de TVA şi de alte taxe) funcţionarea acestor muzee. Nu ne putem gîndi şi noi la ceva asemănător? Sau la diverse forme de parteneriat public-privat prin care să asigurăm, în ansamblu, un viitor mai bun pentru muzeele din România? Şi, ca să nu pară că vorbesc doar despre conace şi castele, adaug: sînt peste 1000 de muzee săteşti în România, majoritatea realizate de persoane private, în case mici, ţărăneşti, cu obiecte adunate de prin poduri şi pivniţe ale sătenilor. Ce se va alege de ele? Aşa încît revin de unde am plecat.

Deocamdată, pentru Muzeul Naţional Bran nu există altă soluţie decît închiderea. Dar închiderea de muzee – mai mari sau mai mici – s-ar putea să devină, în următorii ani, o obişnuinţă. O să aflăm, eventual, de la Antena 3 ce muzee se mai închid. Între timp însă, n-ar strica să reflectăm un pic că una dintre soluţiile cele mai sigure pentru ca oamenii să nu mai fie atît de vulnerabili la propaganda de la Antena 3 (şi din alte locuri) este să viziteze muzee. Cu condiţia să le aibă.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.