De ce să închidem Muzeul Naţional Bran?

26 februarie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

O ştire de săptămîna trecută anunţa că Muzeul Naţional Bran se închide definitiv. N-a stîrnit prea multe ecouri. Spaţiul a fost ocupat de declaraţiile preşedintelui Iohannis despre Antena 3. După părerea mea, ar fi trebuit să acordăm mai multă atenţie închiderii unui muzeu decît unor vorbe cel puţin neinspirate ale unui preşedinte care, altminteri, vorbeşte rar. Pe termen lung, situaţia muzeelor e mult mai importantă decît soarta Antenei 3.

Aparent, nu prea avem ce discuta despre închiderea Muzeului Naţional Bran. Datele sînt simple: clădirea a fost retrocedată, chiria e prea mare, iar statul român nu-şi permite s-o mai plătească. Reprezentanţii Ministerului Culturii, ai autorităţilor locale şi judeţene şi ai muzeelor s-au întîlnit şi au găsit soluţii pentru conservarea obiectelor din patrimoniu. Aparent, toată lumea are dreptate şi soluţia nu poate fi, deocamdată, decît închiderea muzeului.  Aşa s-a întîmplat şi cu Muzeul Naţional al Literaturii, închis pentru că Primăria n-a mai plătit chiria. Va urma şi închiderea altor muzee? Căci există şi alte clădiri care adăpostesc muzee în aceeaşi situaţie: restituite foştilor proprietari, cărora statul le plăteşte chirie. Şi Peleşul, de exemplu, e în această situaţie: plăteşte chirie Casei Regale. Şi dacă, la un moment dat, statul nu va mai avea bani să plătească? Teoretic, se poate întîmpla. Practic, deocamdată Peleşul aduce profit statului, dar are nevoie de bani pentru întreţinere şi reparaţii capitale. Sau dacă, la un moment dat, proprietarul se va răzgîndi şi nu va mai prelungi contractul de închiriere? Pe de altă parte, în multe dintre conacele ori castelele retrocedate, proprietarii au realizat ei înşişi centre culturale şi spaţii pentru evenimente publice, uneori singuri, alteori cu sprijinul autorităţilor locale sau al unor ONG-uri.

Adică, de fapt, pe baza principiului strămoşesc “omul sfinţeşte locul”. Ştiu cîteva locuri în care moştenitorii foştilor proprietari, după ce au reintrat în posesia clădirii, se străduiesc s-o readucă la viaţă, să-i redea nu doar obiectele de patrimoniu, dar şi stilul, spiritul, atmosfera de odinioară. Căci regimul comunist nu doar a confiscat conacele şi palatele “burghezo-moşiereşti”, ci le-a şi batjocorit, transformîndu-le în grajduri, spitale TBC, sedii de CAP-uri şi te miri ce altceva. Ce se va întîmpla cu ele pe termen lung? Cred că ar fi nevoie de o altă abordare a problemei, nu “de la caz la caz”. Este vorba despre o parte însemnată a patrimoniului cultural naţional şi, din această perspectivă, faptul că e în proprietatea statului sau a unor persoane private trece pe planul al doilea. Există modele din care ne putem inspira. În multe ţări europene există stimulente fiscale şi administrative pentru proprietarii de clădiri vechi, care sînt obligaţi să le întreţină la anumite standarde.

Există şi muzee private. Franţa – din al cărui model ne tot inspirăm de atîta amar de ani, cu mai mult sau mai puţin succes – are foarte multe astfel de muzee. Şi există o propunere legislativă în Senatul francez pentru a sprijini (prin scutire de TVA şi de alte taxe) funcţionarea acestor muzee. Nu ne putem gîndi şi noi la ceva asemănător? Sau la diverse forme de parteneriat public-privat prin care să asigurăm, în ansamblu, un viitor mai bun pentru muzeele din România? Şi, ca să nu pară că vorbesc doar despre conace şi castele, adaug: sînt peste 1000 de muzee săteşti în România, majoritatea realizate de persoane private, în case mici, ţărăneşti, cu obiecte adunate de prin poduri şi pivniţe ale sătenilor. Ce se va alege de ele? Aşa încît revin de unde am plecat.

Deocamdată, pentru Muzeul Naţional Bran nu există altă soluţie decît închiderea. Dar închiderea de muzee – mai mari sau mai mici – s-ar putea să devină, în următorii ani, o obişnuinţă. O să aflăm, eventual, de la Antena 3 ce muzee se mai închid. Între timp însă, n-ar strica să reflectăm un pic că una dintre soluţiile cele mai sigure pentru ca oamenii să nu mai fie atît de vulnerabili la propaganda de la Antena 3 (şi din alte locuri) este să viziteze muzee. Cu condiţia să le aibă.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

ceo astronomer foto x jpeg
„Au o aventură?” Ipostaza jenantă în care a fost surprins CEO-ul unei companii tech la un concert Coldplay
O îmbrățișare surprinsă pe ecranul gigant în timpul unui concert Coldplay a declanșat un val de reacții pe internet și acuzații de infidelitate la adresa CEO-ului companiei Astronomer.
Capture PNG
Un incendiu izbucnit la magazinul Sir Lujerului s-a extins la terasa unui hotel. Zeci de persoane evacuate
Un incendiu izbucnit joi dimineață la un magazin de pe Șoseaua Virtuții din Capitală s-a extins rapid la terasa unui hotel aflat în apropiere. Din fericire, nu au fost înregistrate victime, însă aproximativ 30 de persoane au fost evacuate ca măsură de siguranță.
Elon Musk  foto   Shutterstock jpg
Academia științifică Royal Society i-a sugerat lui Elon Musk să ia în considerare demisia din cadrul instituţiei
Royal Society i-a sugerat lui Elon Musk să ia în considerare demisia din cadrul instituţiei dacă simte că nu poate contribui la atenuarea atacurilor administraţiei Trump asupra cercetării.
mariana danescu lili jurca captura video jpg
Lili Jurcă din „La bloc”, umilită din nou în scandalul de abuz. Actriţa, trimisă să lucreze în cabina de machiaj
Actrița Mariana Dănescu, cunoscută publicului larg pentru rolul Lili Jurcă din serialul de succes „La Bloc”, se confruntă cu o situație tensionată la locul său de muncă. Angajată de trei decenii la Teatrul Metropolis prin concurs, actrița a dat în judecată instituția pentru mai multe nereguli și abu
cub adriana bahmuteanu png
George Restivan, dezvăluiri despre ruptura de Adriana Bahmuțeanu. Care a fost, de fapt, motivul despărțirii: „Ajunge să îți canibalizeze relația”
În această primăvară, George Restivan și Adriana Bahmuțeanu au hotărât împreună să pună capăt relației lor. Invitat în emisiunea „Online Story by Cornelia Ionescu”, George a vorbit deschis despre motivele reale care au dus la despărțirea de fosta prezentatoare TV și a oferit detalii despre posibilit
Gina Pistol și Smiley, foto Instagram jpg
Gina Pistol, sinceră despre relația cu Smiley. Ce îi reproșează cel mai des și cum fac față provocărilor, după 8 ani împreună
Gina Pistol și Smiley formează unul dintre cele mai solide și frumoase cupluri din showbiz-ul românesc, împărtășind o poveste de dragoste care durează de opt ani. Pe lângă legătura lor puternică, cei doi sunt și părinții fiicei lor, Josephine, care completează perfect familia lor.
Un vulcan a erupt in Islanda foto Profimedia
Un vulcan a erupt în Islanda. Turiști evacuați de la Blue Lagoon, din cauza lavei care se apropie de orașul Grindavik
Mai mulți turiști au fost evacuați de la stațiunea balneară geotermală Blue Lagoon din Islanda după ce un vulcan a erupt vineri, 18 iulie.
pacienta femeie spital unsplash jpg
Trei medici din Polonia, condamnați la închisoare după moartea unei femei care avea nevoie de avort
Trei medici dintr-un spital polonez au primit sentințe cu închisoarea pentru că au întârziat să aprobe un avort în cazul unei femei care a murit din cauza șocului septic.
Pietoni, oameni  Foto Pixabay jpg
Nicio altă țară UE nu pierde atâția cetățeni ca România. Situația actuală comparativ cu alte state
România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cetățeni care au ales să plece în alte state membre. Aproximativ 3,1 milioane de români trăiesc în afara țării, ceea ce reprezintă peste 16% din populația națională. Niciun alt stat din UE nu se apropie de această proporție.