De ce filmele româneşti?...

27 mai 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

La Cannes, Cristian Mungiu a luat premiul pentru regie pentru Bacalaureat. Bogdan Mirică a luat premiul criticii internaţionale pentru Cîini, iar Alexandru Nanau a fost premiat de France Culture Cinema pentru documentarul Toto şi surorile lui. Performanţele acestea ar trebui să se numească “noi succese ale cinematografiei româneşti”. Dar formula nu e cea mai potrivită.

Chiar în aceste zile, Corina Şuteu, ministrul Culturii, a criticat Centrul Naţional al Cinematografiei pentru că este “învechit şi neperformant” şi a anunţat schimbarea modului său de funcţionare. Pe bună dreptate. Aproape an de an, finanţarea filmelor româneşti de către CNC a creat dispute şi scandaluri. Filme foarte bune n-au primit finanţare de la CNC, dar au primit sume mari tot felul de rateuri. În ansamblu, funcţionarea acestui centru a creat mai degrabă confuzie. Iar politici publice pentru susţinerea cinematografiei n-am avut, deşi s-a discutat mult despre ele: de la mecanismele de finanţare pînă la situaţia sălilor de cinema (inexistente în marea majoritate a localităţilor ţării), s-a discutat abundent despre tot, dar nu s-a făcut mai nimic. Nu cred că se poate vorbi, aşadar, în sensul deplin al cuvîntului, despre o cinematografie românească; n-avem instituţii funcţionale şi politici serioase care să-i asigure filmului românesc stabilitate şi perspective. Avem noroc. Şi avem în continuare încredere în principiul strămoşesc „omul sfinţeşte locul”. Performanţele de la festivaluri se datorează cîtorva individualităţi – regizori, actori, producători – care, pe lîngă talent, au avut şi tenacitatea de a merge mai departe în ciuda tuturor dificultăţilor.

În timp însă, aceste performanţe adunate la un loc alcătuiesc deja nu doar un palmares, ci şi un fenomen cultural interesant. Mai ales cînd e văzut din afară. În “mediile care contează”, acelea ale profesioniştilor din domeniu ori ale criticilor de film şi jurnaliştilor culturali, filmul românesc are o identitate proprie. Publicul cinefil european are, de asemenea, o idee clară despre faptul că România îşi are locul său pe “harta” Europei cinematografice. Mai greu e cu publicul românesc. Multă lume se bucură, pe bună dreptate, cînd filmele noastre iau premii prestigioase. Dar discuţiile despre cinema se poartă, adesea, în termeni cel puţin nepotriviţi. Am avut ocazia să constat asta acum cîteva zile, urmărind la Digi FM emisiunea lui Lucian Mîndruţă, Interactiv. Tema emisiunii era de ce filmele româneşti sînt făcute “pentru festivaluri” şi nu pentru public. În stilul său provocator-isteţ, Lucian Mîndruţă a pus întrebarea chiar aşa: “de ce la filmele româneşti nu se duc aşa mulţi spectatori ca la filmele americane?”. Mă rog, generalizarea e cam nelalocul ei. Căci şi la filmele americane premiate la Cannes se duc mai puţini spectatori decît la Titanic sau Avatar. E fără sens să punem întrebări cu „de ce-uri” de-astea.

Nu ajungem să lămurim mare lucru şi putem oricînd continua cu alte „de ce-uri” puse viţăvercea, de exemplu „de ce la Inimă de ţigan (care tot un fel de film românesc e, chit că se dă la televizor sub formă de serial, nu?) se uită mai multă lume decît la De ce trag clopotele, Mitică? Sau: de ce Adele are mai multe vizualizări pe Youtube decît Ella Fitzgerald? Nu e nimic misterios şi metafizic în asemenea „de ce-uri”. Dar astfel de generalizări stîrnesc datul cu părerea din partea unui public care nu prea are educaţie cinematografică, pentru că în şcoală nu se învaţă nimic despre cinema. Aşa că – după cum am auzit în emisiunea cu pricina şi în alte părţi – e foarte uşor să ajungi cu discuţia la un nivel superficial, în care curg unul după altul clişee şi prostioare. Unii zic că „banul contează” în capitalism, aşa că filmele româneşti nu-s bune dacă nu aduc încasări. Alţii zic că cei dintîi n-au înţeles nimic despre artă. Alţii ajung iar la prostia cu “filmele noastre prezintă doar mizeria din România, de care ne-am săturat”. Şi publicul “nu se destinde, dom’le”. Aşa că, vorba unui cetăţean de pe Facebook, “noroc cu americanii si pentru unii cu indienii ca mai scot filme la care poti sa te uiti la ele si sa pleci la final cu zambetul pe buze”.

N-aş vrea să cad, la rîndul meu, în păcatul generalizării. Nu ştiu cît de extinse sînt astfel de opinii precare despre ce înseamnă arta filmului. Am senzaţia că predomină – stimulate fiind şi de democratizarea comunicării şi de interactivitate, care le oferă diletanţilor spaţiu de exprimare. Ceea ce nu e rău în sine. Dar, după reformarea CNC-ului, n-ar strica să ne gîndim şi la educaţia cinematografică. Pentru că, altminteri, riscăm să nu merităm succesele filmelor româneşti la festivaluri dacă nu ştim să ne uităm la ele şi ne-apucă mirări de-astea populare că “nu seamănă cu filmele americane”.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

orasul 5 min danemarca  jpg
„Orașul de cinci minute”, conceptul care a stârnit o uriașă indignare se extinde în Europa. Cum arată
Nu se întâmplă des ca lumea urbanismului și a managementului traficului să fie cuprinsă de controverse, însă în ultimii ani conceptul inofensiv de „oraș de 15 minute” a stârnit indignare pe forumurile online, în rândul politicienilor cinici și pe străzile unor orașe britanice precum
Politie Spania FOTO Rene Bonilla Shutterstock jpg
O fetiță româncă din Spania a fost vândută de părinți pentru 5.000 de euro. A fost oferită drept „soție” unui tânăr
Părinții unei fete românce din Spania au fost arestați în Cádiz după ce au vândut copila în schimbul a 5.000 de euro. Minora a fost forțată să se căsătorească și să trăiască într-o dubă timp de doi ani.
FOTO Tiberiu Boșutar / Facebook
Deputat AUR, acuzat de instigare la aruncarea în aer a unor clădiri publice. Politicianul a fost plasat sub control judiciar
Deputatul ales al AUR, Tiberiu Boşutar, a fost plasat sub control judiciar pentru 30 de zile, în urma unor percheziţii efectuate în cadrul dosarului deschis pe numele acestuia în data de 7 decembrie, pentru instigare publică.
Youssoufa Moukoko (EPA) jpg
Loida Zabala (Facebook) jpg
Povești care inspiră: are cancer la creier şi plămâni, dar speră la JO din 2028
O sportivă spaniolă dă un exemplu suprem de motivație.
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Alimentele procesate care favorizează cancerul de colon, boala care l-a răpus pe Mircea Diaconu
O nouă cercetare scoate în evidență legătura dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul crescut de cancer de colon, una dintre cele mai frecvente și letale forme de cancer, inclusiv la tineri. Cercetătorii de la University of South Florida și Tampa General Hospital
photo 2024 12 13 11 04 00 webp
De ce a ocupat Israelul Muntele Hermon. Importanța celui mai înalt vârf al Siriei
Israel a bombardat arsenalul militar al armatei siriene, după căderea lui Bashar al-Assad, pentru ca acesta să nu cadă în mâinile forțelor rebele, potențial ostile, lovind aproape 500 de ținte, distrugând marina siriană precum și 90% din suprafața cunoscută a Siriei. -rachete-aer.
Ioanitoaia
FOTO Mihail Kavelaşvili / Facebook
Georgia are un nou președinte. Cine este Mihail Kavelaşvili, fostul fotbalist acuzat că este o marionetă a rușilor
Un colegiu electoral, controlat de partidul de guvernământ Visul Georgian, l-a numit sâmbătă pe Mihail Kavelaşvili în funcţia de preşedinte al Georgiei, în urma unui vot boicotat de opoziţie pe fondul unei crize politice şi a protestelor de amploare antiguvernamentale din această ţară din Caucaz.