Dansul muzicii

Publicat în Dilema Veche nr. 545 din 24-30 iulie 2014
Dansul muzicii jpeg

Sînt 20 de ani de la prima ediţie a “Festivalului de muzică Sighişoara”, astăzi numit Festivalul-Şcoală Academia Sighişoara. Organizat anual, festivalul de artă contemporană aduce la un loc tineri muzicieni şi mentori renumiţi la nivel internaţional. Festivalul a apărut pentru că “în România tinerii sînt talentaţi şi motivaţi", după cum este de părere violonistul elveţian de origine romînă Alexandru Gavrilovici, unul dintre fondatorii evenimentului.

Între 1 – 14 august tinerii muzicieni învaţă de la artişti "care ştiu şi vor să împărtăşească lucrurile pe care le ştiu". În fiecare an, o serie de mentori din România şi străinătate, susţin reprezentaţii şi ateliere în cadrul festivalului. Experienţa şi valoarea nu sînt principalele criterii în funcţie de care specialiştii sînt invitaţi. Contează "entuziasmul de a face lucruri în România". Ediţia din 2014 reuneşte nume mari în domeniul muzicii, cum sînt Adelina Oprean, profesor al Academiei de Muzică din Basel, Elvetia şi Minel Iancovici, profesor al Conservatorului din Maastricht, Olanda.

Spectacolele sînt deschise publicului larg. În fiecare seară de  la ora opt, la Primăria din Sighişoara şi în alte locuri din oraş, au loc reprezentaţii de muzică de cameră la care poate participa oricine.
În anul 2014 este aniversat jubileul compozitorului baroc Carl Philipp Emanuel Bach. Festivalul sărbătoreşte încă trei compozitori contemporani prin concerte “carte blanche” ale compozitorilor elveţieni Xavier Dayer, Roland Moser, precum şi a renumitului compozitor romîn Cornel Ţăranu.

Pe 1 august, prima zi a festivalului, de Ziua Naţională a Confederaţiei Elveţiene, vor avea loc două nume de referinţă ale Elveţiei şi României. Este vorba de Arthur Honegger si George Enescu. Alături de deja celebrul cvartet clujean Arcadia va evolua ansamblul Archita format din foşti şi actuali membri ai Filarmonicii George Enescu din Bucureşti.

Principalii vizitatori ai festivalului de anul acesta sînt cei 65 studenţi din toată ţara şi din străinătate. Ei participă la atelierele pregătite să ofere "o zonă de reflecţie". Studenţii vor avea „posibilitatea să îşi asculte profesorii, să facă muzică de cameră spontan în foarte multe colţuri ale Cetăţii Medievale, în turnurile de apărare ale Sighişoarei, dar se merge şi în afara cetăţii, în bisericile fortificate săseşti, în satele părăsite de saşi, unde poate muzica o să readucă înapoi ceva dintr-un trecut cultural glorios”, spune Alexandru Gavrilovici. La ateliere "se poate discuta deraiat". Cei care participă ies de pe "drumuri bătătorite". Profesorii nu predau, oferă posibilitatea tinerilor să îşi găsească propriile răspunsuri la întrebări.

“Cursurile de măiestrie” sînt în domenii diferite: canto pian, canto, vioară, violă, violoncel, compoziţie, chitară clasică ş.a. Au loc şi ateliere ce ating subiecte mai puţin obişnuite. Unul dintre acestea este atelierul de baroc. În atelier cîntăreţii învaţă să danseze în acest stil. Prin dans, muzica poate fi văzută şi devine o experienţă. Cîntăreţii pot asocia sunetele cu mişcările specifice. Pentru că, în trecut, "muzica trăia împreună cu dansul şi cîntatul", cum spune profesorul Alexandru Gavrilovici. Reconstruirea unei mici părţi din contextul de exprimare a muzicii baroce ajută studenţii să înţeleagă mai bine caracteristicile acestui stil.

Festivalul abordează şi alte probleme ale tinerilor muzicieni. În atelierul Tehnica Alexander artiştii învaţă cum să evite afecţiunile fizice. După vîrsta de 30 de ani, mulţi dintre cîntăreţi capătă dureri de ceafă. Datorită unor poziţii sau mişcări necorespunzătoare în timpul cîntatului sau în activitatea de zi cu zi, anumite zone devin tensionate. La atelier, artiştii învaţă să elimine obiceiurile ce le provoacă tensiuni şi dureri. Profesorul spune că atunci cînd apar dureri mulţi dintre artişti ajung la terapie. Apelează la programe generice ce nu răspund nevoilor lor în mod real. În cadrul atelierul aceştia descoperă obiceiurile nesănătoase personale. Astfel pot construi mişcări de recuperare sau programe terapeutice personalizate. Atelierul este susţinut de Angela Schwartz, cunoscut muzician şi profesor în cadrul Academiilor de Muzică din Basel and Azat, Elvetia.

Dansul baroc poate fi urmărit de locuitorii şi vizitatorii cetăţii într-un spectacol “despre bogăţia de trăiri, inimi palpitînd, iubire năvalnică, gelozie distrugătoare, prezentante cu eleganţă prin dans, umorul fin şi, atunci cînd e cazul, glume poate mai grosolane”. „Cu sufletul la gură” (Mi palpita il cor) are loc pe opt august începînd cu ora 22.00. Mai multe detalii despre reprezentaţiile susţinute şi programul festivalului se găsesc aici.

Anul acesta Festivalul Academia Sighişoara este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român. Este organizat de Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociaţia Cultura Viva.
 

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.