Dansul muzicii

Publicat în Dilema Veche nr. 545 din 24-30 iulie 2014
Dansul muzicii jpeg

Sînt 20 de ani de la prima ediţie a “Festivalului de muzică Sighişoara”, astăzi numit Festivalul-Şcoală Academia Sighişoara. Organizat anual, festivalul de artă contemporană aduce la un loc tineri muzicieni şi mentori renumiţi la nivel internaţional. Festivalul a apărut pentru că “în România tinerii sînt talentaţi şi motivaţi", după cum este de părere violonistul elveţian de origine romînă Alexandru Gavrilovici, unul dintre fondatorii evenimentului.

Între 1 – 14 august tinerii muzicieni învaţă de la artişti "care ştiu şi vor să împărtăşească lucrurile pe care le ştiu". În fiecare an, o serie de mentori din România şi străinătate, susţin reprezentaţii şi ateliere în cadrul festivalului. Experienţa şi valoarea nu sînt principalele criterii în funcţie de care specialiştii sînt invitaţi. Contează "entuziasmul de a face lucruri în România". Ediţia din 2014 reuneşte nume mari în domeniul muzicii, cum sînt Adelina Oprean, profesor al Academiei de Muzică din Basel, Elvetia şi Minel Iancovici, profesor al Conservatorului din Maastricht, Olanda.

Spectacolele sînt deschise publicului larg. În fiecare seară de  la ora opt, la Primăria din Sighişoara şi în alte locuri din oraş, au loc reprezentaţii de muzică de cameră la care poate participa oricine.
În anul 2014 este aniversat jubileul compozitorului baroc Carl Philipp Emanuel Bach. Festivalul sărbătoreşte încă trei compozitori contemporani prin concerte “carte blanche” ale compozitorilor elveţieni Xavier Dayer, Roland Moser, precum şi a renumitului compozitor romîn Cornel Ţăranu.

Pe 1 august, prima zi a festivalului, de Ziua Naţională a Confederaţiei Elveţiene, vor avea loc două nume de referinţă ale Elveţiei şi României. Este vorba de Arthur Honegger si George Enescu. Alături de deja celebrul cvartet clujean Arcadia va evolua ansamblul Archita format din foşti şi actuali membri ai Filarmonicii George Enescu din Bucureşti.

Principalii vizitatori ai festivalului de anul acesta sînt cei 65 studenţi din toată ţara şi din străinătate. Ei participă la atelierele pregătite să ofere "o zonă de reflecţie". Studenţii vor avea „posibilitatea să îşi asculte profesorii, să facă muzică de cameră spontan în foarte multe colţuri ale Cetăţii Medievale, în turnurile de apărare ale Sighişoarei, dar se merge şi în afara cetăţii, în bisericile fortificate săseşti, în satele părăsite de saşi, unde poate muzica o să readucă înapoi ceva dintr-un trecut cultural glorios”, spune Alexandru Gavrilovici. La ateliere "se poate discuta deraiat". Cei care participă ies de pe "drumuri bătătorite". Profesorii nu predau, oferă posibilitatea tinerilor să îşi găsească propriile răspunsuri la întrebări.

“Cursurile de măiestrie” sînt în domenii diferite: canto pian, canto, vioară, violă, violoncel, compoziţie, chitară clasică ş.a. Au loc şi ateliere ce ating subiecte mai puţin obişnuite. Unul dintre acestea este atelierul de baroc. În atelier cîntăreţii învaţă să danseze în acest stil. Prin dans, muzica poate fi văzută şi devine o experienţă. Cîntăreţii pot asocia sunetele cu mişcările specifice. Pentru că, în trecut, "muzica trăia împreună cu dansul şi cîntatul", cum spune profesorul Alexandru Gavrilovici. Reconstruirea unei mici părţi din contextul de exprimare a muzicii baroce ajută studenţii să înţeleagă mai bine caracteristicile acestui stil.

Festivalul abordează şi alte probleme ale tinerilor muzicieni. În atelierul Tehnica Alexander artiştii învaţă cum să evite afecţiunile fizice. După vîrsta de 30 de ani, mulţi dintre cîntăreţi capătă dureri de ceafă. Datorită unor poziţii sau mişcări necorespunzătoare în timpul cîntatului sau în activitatea de zi cu zi, anumite zone devin tensionate. La atelier, artiştii învaţă să elimine obiceiurile ce le provoacă tensiuni şi dureri. Profesorul spune că atunci cînd apar dureri mulţi dintre artişti ajung la terapie. Apelează la programe generice ce nu răspund nevoilor lor în mod real. În cadrul atelierul aceştia descoperă obiceiurile nesănătoase personale. Astfel pot construi mişcări de recuperare sau programe terapeutice personalizate. Atelierul este susţinut de Angela Schwartz, cunoscut muzician şi profesor în cadrul Academiilor de Muzică din Basel and Azat, Elvetia.

Dansul baroc poate fi urmărit de locuitorii şi vizitatorii cetăţii într-un spectacol “despre bogăţia de trăiri, inimi palpitînd, iubire năvalnică, gelozie distrugătoare, prezentante cu eleganţă prin dans, umorul fin şi, atunci cînd e cazul, glume poate mai grosolane”. „Cu sufletul la gură” (Mi palpita il cor) are loc pe opt august începînd cu ora 22.00. Mai multe detalii despre reprezentaţiile susţinute şi programul festivalului se găsesc aici.

Anul acesta Festivalul Academia Sighişoara este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român. Este organizat de Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociaţia Cultura Viva.
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Grecia sub zodia incendiilor forestiere și a caniculei. Turiști români: „Ne cred pe toți proști?”
În timp ce atenționările de călătorie apar aproape în fiecare zi pentru Grecia, din cauza riscului de incendii forestiere, turiștii românii susțin că vremea e perfectă.
image
Cât ar mai fi avut de trăit Ceaușescu dacă nu era executat. Care era boala ținută la secret a ultimului dictator al României
Nicolae Ceaușescu suferea de mai multe boli grave, spun medici români dar și surse din cadrul CIA. Dacă una dintre afecțiuni ajunsese cunoscută prin intermediul CIA, cealaltă rămâne și astăzi un mister. Se presupune că Ceaușescu nu ar mai fi supraviețuit mult după 1989.
image
Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
Babasha, cântărețul de manele care a fost huiduit la primul concert susținut de Coldplay, a atras atenția lumii întregi, publicațiile străine relatând evenimentul, și afirmând că reacția publicului ar reaprinde „dezbaterea despre rasism din România”.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.