Cum văd nevăzătorii filme

28 mai 2015
Cum văd nevăzătorii filme jpeg

Are 35 de ani şi locuieşte în Arad. Predă tehnologia informaţiei şi comunicării într-o şcoală pentru nevăzători din Arad. Aurel Patru este nevăzător din naştere. Zilele trecute, a participat la Festivalul de Film pentru Nevăzători, organizat de Fundaţia Cartea Călătoare, care a avut loc între 15 – 19 mai, la Bucureşti.

În cadrul festivalului au fost proiectate zece filme special accesibilizate pentru  persoanele cu deficienţe de vedere. La intrarea în sală, aceştia au primit cîte un set de căşti, în care se auzeau detalii suplimentare despre cum sînt îmbrăcate personajele, gesturi, mimică, atmosferă şi alte  informaţii ce ajută un nevăzător să înţeleagă intriga mai bine. Aurel Patru a mers la toate cele zece proiecţii.

“Cei din jurul mei spun că sînt o fire sociabilă. Îmi amintesc din facultate cînd colegii spuneau: <<Hai cu noi la un film, că îţi citesc eu subtitrarea.>> Dar nu este de ajuns să îţi citească cineva, sau nu e suficient să fie doar în limba română. Nici să înţeleg eu engleza şi să aud ce spun actorii.” Dincolo de dialoguri, pentru vizionarea unui film, este nevoie de cadrul în care acţiunea se desfăşoară. Naratorul oferă aceste detalii, ce descriu şi completează cadrul.  “Acum, aş fi putut foarte bine să fiu cu mama, soţia sau prietena şi să discutăm de la egal la egal, după film.”, spune Aurel.

Accesibilizarea oferă uneori detalii în plus faţă de film. „În filmul Medalia de onoare, la început, sînt tot felul de imagini, cu statui din Bucureşti, diverse obiective din Bucureşti, pe care dumneavoastră, doar dacă aveaţi cultura generală necesară, le înţelegeaţi bine. În cască, fiecare monument era denumit, explicat. (…) La un moment dat, Ion I. Ion, primeşte o scrisoare. Sînt convins că a apărut pe ecran, căci altfel naratorul nu ar fi putut să o vadă. Cu siguranţă mulţi dintre spectatori nu au apucat să vadă ce scrie în scrisoare. Noi am citit-o însă, pentru că naratorul a citit.” Cînd scenele din film sînt traduse prin voce, naratorul revine de mai multe ori asupra fiecărui cadru, îmi explică Aurel.  Astfel, poate reda unele detalii, pe care spectatorii ce văd nu reuşesc să le observe, uneori.

Majoritatea filmelor difuzate în cadrul festivalului au fost accesibilizate de Fundaţia Cartea Călătoare, în cadrul unui proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2013, programul Fondul ONG. “Accesibilizarea unui film durează o lună, o lună şi ceva”, spune Gabriela Dima, cordonator de proiect în cadul fundaţiei. Echipa de traducători este formată din scenarişti, ce descriu cadrele în cuvinte. Acestea sînt înregistrate intr-un studio,. Înregistrările sînt ascultate de o persoană nevăzătoare ce verifică dacă se înţeleg indicaţiile din cască. La final, este verificată sincronizarea înregistrării cu filmarea. Căci explicaţiile din cască pot fi adăugate doar printre replicile din film.

Organizarea unui festival al nevăzătorilor ajută la coştientizare. “L-am denumit aşa pentru că este un titlu sonor.”, spune Gabriela Dima. Şi-a dorit ca oamenii să se întrebe “cum adică?”. “Am comunicat peste tot că poate participa oricine la festival. Tocmai pentru ca oamenii să îşi dea seama că acest lucru este posibil.”

Dincolo de conştientizare, festivalul este un prilej de socializare. “Majoritatea nevăzătorilor stau foarte mult timp în casă, nu au ce să facă. (...) Latura culturală este cel mai la îndemînă. Cei care nu au probleme de vedere, au mult mai multe preocupări. Noi nu mergem la discoteci, nu ne plimbăm cu maşina şi nu ne dam cu rolele. Şi atunci citim sau învăţăm foarte mult. Nevăzătorii devorează tot ce este accesibil: teatru românesc, film românesc. Nu mai vorbesc de cărţi.”, povesteşte Aurel Patru.

„Ideea de festival este foarte bună. În alte ţări se întîmplă de mult. Ei au în cinematografe, şi la televizor, filme accesibile. În Anglia, cînd nevăzătorul se duce să se aboneze la cablu primeşte un “voice box”, ce descrie ce se întîmplă la TV. O persoană fără deficienţe de vedere, care se uită la TV, nici nu ştie că se întîmplă acest lucru.”, mai adaugă Aurel. La festival, au participat 50 de persoane cu deficienţe de vedere, din toată ţara. Iar în total peste 1500 de persoane au vizionat filmele din cadrul festivalului.

Am mers şi la deschidere, la proiecţia filmului Aferim!, ce a vut loc la Cinema Muzeul Ţăranului. Am încercat să urmăresc filmul cu casca de accesibilizare pe urechi. După ce am urmărit atît filmarea cît şi explicaţiile din cască, am încheiat puţin ameţită. Şi contrariată de faptul că fazanul ce apăruse la un moment dat în cadru şi nu era menţionat în cască şi nici crucea pe lângă care au trecut zapciul şi fiul lui, la un moment dat.

“Cum sînt realizate scenele periculoase din film? În special cele în care preotul călăreşte atîta.” întreabă unul dintre spectatori, cu deficienţe de vedere, în timpul sesiunii de întrebări adresate actorului Alexandru Bindea, ce a jucat rolul preotului în film. Alte întrebări, din partea altor persoane nevăzătoare, au continuat discuţia: “Din cauza bugetului aţi făcut proieţia alb-negru?”,”Cum a fost selectat băieţelul din film?”. Pînă la urmă, poate că au văzut. Esenţialul.

Festivalul este organizat de Fundaţia Cartea Călătoare, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, şi este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.