Cum se pregătea Cerbul de Aur acum 50 de ani

9 iulie 2018
Cum se pregătea Cerbul de Aur acum 50 de ani png

Şi la această Cupă Mondială meciurile au venit la pachet cu reclamele. Iar dintre reclame, una dintre cele mai insistente era despre reluarea de către TVR a Festivalului Cerbul de Aur. Motiv pentru care mi-am amintit că într-una dintre cercetările făcute în arhiva radioului public am găsit o „Notă” de acum 50 de ani privind organizarea celei de-a doua ediţii a festivalului, cea din 1969, pe cînd TVR visa să îi aducă la Cerbul de Aur, printre alţii, pe Ray Charles, Ella Fitzgerald sau Nana Mouskouri.

Nu e de mirare că în arhiva radioului sînt documente despre TVR. Ambele instituţii erau contopite administrativ la acea vreme. Este posibil ca un document similar să se găsească şi în arhiva TVR. La radio, „Nota” este într-un dosar intitulat „1968. Şedinţe de comitet”, „comitetul” fiind forul de conducere al Radioteleviziunii. „Nota” are 12 pagini şi e intitulată „În legătură cu cea de a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de muzică uşoară dotat cu marele premiu Cerbul de Aur, Braşov – România – 1969”. Autorul e „un colectiv din cadrul televiziunii, format din tovarăşii director Tudor Vornicu, secretar general Radu Anagnoste, redactor-şef Radu Gheciu, regizor Valeriu Lazarov şi şef de secţie Paul Urmuzescu”. La acea dată, preşedinte al Radioteleviziunii era Valeriu Pop, iar vicepreşedinte Octavian Paler.

Anul 1968 este considerat de istorici ca făcînd parte dintr-o perioadă de destindere ideologică, încadrată în general între 1966 şi 1971. Urme ale unei deschideri culturale şi profesionale se văd şi în dosarul de arhivă menţionat. Conducerea Radioteleviziunii se ocupă cu înfiinţarea unor posturi de corespondent permanent la New York, Moscova şi Paris, de contractarea unui abonament la agenţia de ştiri France-Presse de către TVR (la radio exista deja unul), de angajarea unor jurnalişti „talentaţi”, de majorarea numărului de ore de program TV, de cercetarea demografică a audienţei TV (Pavel Cîmpeanu expune acum planul său privind „panelurile” ca bază de cercetare a preferinţelor publicului). De cealaltă parte, sînt şi documente care arată disponibilitatea Radioteleviziunii de a prezenta cît mai rapid şi mai fidel deciziile partidului (expunerea privind „ridicarea nivelului informaţiei politice, mai ales abordarea unor evenimente ale actualităţii politice interne” – Valeriu Negru sau prezentarea „Informaţia şi comentariul politic la Radio” despre care vorbea în şedinţe Eugen Preda). 1968 este şi anul în care la radio este scoasă din grilă emisiunea Metronom a lui Cornel Chiriac, printre altele şi pentru că într-o ediţie a ei fusese difuzată, fentînd cenzura, o melodie a lui Mircea Florian cu trimiteri timide la evenimentele de la Praga. Din informațiile de arhivă, reiese că „Nota” a fost întocmită înaintea momentului de apogeu a imaginii de conducător comunist flexibil a lui Ceaușescu, moment înregistrat în august, cînd guvernul de la București a refuzat cererea Pactului de la Varșovia de a trimite trupe de intervenție în Cehoslovacia. Suprapunerea festivalului peste perioada de relativă destindere a regimului de la Bucureşti este evidenţiată chiar de durata lui: înainte de 1989, Cerbul de Aur a avut doar patru ediţii, anuale, şi anume între 1968 şi 1971.

Potrivit „Notei”, cea de-a doua ediţie a Festivalului Cerbul de Aur urma să se desfăşoare pe baza regulamentului de la prima ediţie. „Fiecare participant la concurs urmează să interpreteze o melodie de muzică uşoară românească aleasă dintr-un caiet de 20 de melodii propuse de organizatori şi o a doua melodie din repertoriul propriu”. Participanţii erau „cîntăreţi de muzică uşoară trimişi de o organizaţie de televiziune europeană”. Intenţionat sau nu, concursul dubla o competiţie existentă la acea vreme, cu un format asemănător care lega televiziunile naţionale de reprezentarea în concurs. Este vorba de Eurovision, prototipul întrecerii de astăzi, cu deosebirea că pe atunci la Eurovision participau numai cîntăreţi din vest (Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Elveţia, Austria, Danemarca, Marea Britanie, Suedia, Monaco, Norvegia, Finlanda, Spania, Portugalia şi Irlanda), la care, din 1961, s-a adăugat şi Iugoslavia, singura ţară comunistă care şi-a trimis cîntăreţi la acest concurs.

La Cerbul de Aur însă puteau participa cîntăreţi din aproape orice ţară. La ediţia din 1969 la care se referă „Nota” au venit concurenţi din Anglia, Belgia, Franţa, Cipru, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Republica Federală Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Spania şi Suedia. Ţările comuniste erau minoritare: România, URSS, Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, Republica Democrată Germană şi Iugoslavia. Intenţia organizatorilor de a da o tentă pan-europeană evenimentului se vede şi din propunerile de invitaţii pentru aşa-numitele „recitaluri hors-concours”, adică mini-concerte ale unor vedete internaţionale care urmau să cînte în afara concursului. Pe lista susţinătorilor recitalurilor sînt trei cîntăreţi din est (Ghiuli Cioheli, URSS; Vice Vukov, Iugoslavia; Waldemar Matuška, Polonia). În rest, numai interpreţi occidentali: din Franţa, cinci: Nana Mouskouri, Gilbert Bécaud, Alain Barrière, Salvatore Adamo (care este de fapt belgian), Mireille Mathieu; din SUA, patru: Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald, Mahalia Jackson, Ray Charles; din Anglia, trei: Petula Clark, Tom Jones, Cliff Richard; din Italia, tot trei: Mina, Giani Morandi şi Gigliola Cinquetti (cîştigătoare a Eurovisionului din 1964), din Austria şi Spania cîte unul – Udo Jürgens, respectiv Rafael; plus „trei din solistele ansamblului japonez Takarazuka”. Planul era ambiţios, însă din toată lista au venit doar cinci cîntăreţi, Cliff Richard, Ghiuli Cioheli, Udo Jürgens, Waldemar Matuška şi Gigliola Cinquetti. „Participanţii în afară de concurs vor fi solicitaţi să susţină cîte un recital de circa 45 de minute, acompaniaţi la alegere de orchestra proprie sau de orchestra pusă la dispoziţie de organizatori”, se mai arată în „Notă”.

În ce-i priveşte pe cîntăreţii români, autorii „Notei” afirmă că „în vederea selecţionării lotului de interpreţi români participanţi la competiţie sau în afară de concurs, o comisie comună a Radioteleviziunii, Uniunii Compozitorilor şi Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă a audiat o serie de solişti astfel ca rezultatele să poată fi cunoscute pînă la data de 15 iulie 1968”. Organizatorii mai propun ca „începînd de la date de 15 septembrie 1968, soliştii români participanţi la competiţie sau în afară de concurs să înceapă o temeinică pregătire sub îndrumarea Radioteleviziunii, a Comitetului pentru Cultură şi Artă şi a uniunii Compozitorilor”. Ediţia la care se referă „Nota”, cea din 1969, a fost cîştigată de Luminița Dobrescu (România, Cerbul de Aur), Hanja Pazeltova (Cehoslovacia, Cerbul de Argint) şi Conny Vink (Olanda, Cerbul de Bronz). Singurul cîntăreţ român care a susţinut un recital în afara concursului a fost Margareta Pîslaru.

Ultimele trei pagini ale „Notei” se ocupă de „problemele financiare”. Proiectul se bazează pe un buget generos, începînd cu premiile, diurnele şi onorariile, şi terminînd cu facilităţile gratuite asigurate participanţilor, invitaţiilor şi juriului. Cîştigătorii concursului urmau să ridice premii de 20.000, 15.000 şi respectiv 10.000 de lei, în condiţiile în care, potrivit Institutului Naţional de Statistică, în 1968 salariul mediu net lunar pe economie era de 1139 de lei. Unui concurent din străinătate „i se plăteşte transportul, cazarea şi un onorariu de 6000 de lei (dacă vine dintr-o ţară capitalistă) sau de 4000 de lei (dacă vine dintr-o ţară socialistă)”. Organizatorii scriau că estimează că vor veni 35 de concurenţi străini, pe o perioadă de opt zile. Concurentul străin avea dreptul la un însoţitor, căruia i se plătea transportul şi cazarea. Erau apoi membrii juriului, cîte unul din fiecare ţară care trimitea concurent la festival. Fiecare dintre aceştia primea cazare, masă şi transport gratuit, plus un onorariu de 500 de lei. Numărul membrilor juriului era estimat la 29 de persoane. Acelaşi tratament primeau şi cei cinci dirijori străini ai festivalului, cei 15 invitaţi de onoare şi cei opt ziarişti străini. În ce priveşte „vedetele muzicii uşoare internaţionale”, acestea aveau un onorariu de 2500-3000 de lei, o diurnă de 300 de lei pe zi, transport şi cazare gratuite. De transport, cazare şi diurnă urmau să beneficieze în aceleaşi condiţii şi fiecare din cei şase membri (în medie) ai trupei cu care vedeta se presupunea că va veni pentru a concerta. „Nota” estima că vor fi prezente 12 vedete internaţionale. Nu este calculată suma totală necesară, dar organizatorii de la TVR fac observaţia că Electrecord, compania de înregistrări muzicale românească, „a obţinut contracte avantajoase” la ediţia trecută, drept pentru care ar trebui „să suporte o parte dintre cheltuieli”. TVR se mai baza, potrivit „Notei”, pe concursul ONT Carpaţi, firma de stat de turism, care putea „să facă reclamă peste hotare pentru aducerea de turişti străini la festival” şi care putea contribui la transportul participanţilor în deplasările interne.

După cele patru ediţii de dinainte de 1989, festivalul Cerbul de Aur s-a reluat între anii 1992 şi 1997, apoi din nou între 2001 şi 2005 şi în 2008 şi 2009. Pînă la urmă, au venit la festival şi Ray Charles (în 1994), şi Tom Jones (în 1996), dar de la an la an „vedetele în concert” s-au recrutat din ce în mai mult din oferta autohtonă. Deschiderea internaţională maximă a festivalului pare să se fi consumat înainte de 1989, atunci cînd au cerut-o şi interesele de imagine politice, dar au permis-o şi posibilităţile financiare date de un monopol media precum televiziunea română din acea vreme.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Captură YouTube/TVR2/Cerbul de aur – secvențe din anii 1968 – 1971.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

387865591 807244201192508 1920109153212825843 n jpg
O tânără mamă a învins o tumoare pe creier de 7 cm, după o intervenție chirurgicală dificilă: „Poate merge acasă, la fetița ei de doi ani”
La 36 de ani, Andra Costea, o tânără mamă, a primit o veste care i-a schimbat viața: diagnosticarea cu o tumoră cerebrală de 7 cm. Ea a fost operată medicii de la Spitalul de Neurochirurgie Iași, care au „transformat o luptă dificilă într-o victorie”.
Survivor Captura video La Maruta ProTV png
Șase concurenți curajoși se luptă, în emisiunea La Măruță, pentru un loc în noul sezon al reality show-ului Survivor România
O competiție captivantă, a cărei miză este un loc în noul sezon al reality show-ului Survivor România, a luat startul, la începutul acestei săptămâni, în emisiunea La Măruță de la PRO TV.
WhatsApp Image 2024 11 19 at 19 57 39 jpeg
Marcel Ciolacu a vorbit cu Donald Trump la telefon. Ce a transmis românilor președintele ales al SUA
Cei doi lideri au stabilit să continue colaborarea între cele două țări.
70543755 1004 webp
Ucraina: 1000 de zile de război și consecințele acestuia
Orașe bombardate, milioane de refugiați, sprijin militar, sancțiuni. Atacul Rusiei asupra Ucrainei a avut un impact global. Iată câteva dintre consecințele războiului.
Captură ecran (142) png
Artefacte etrusce de 8 milioane de euro, recuperate în Italia de la jefuitori de morminte „amatori”
Polițiștii italieni au recuperat artefacte preţioase, care datează din secolul al III-lea î.Hr. provenind dintr-o necropolă etruscă din Umbria, după ce au fost furate de doi hoţi de morminte ''amatori''.
pensionari nemultumiti cer lamuriri la casa de pensii olt, septembrie 2024   foto alina mitran (3) jpeg
Decizia Înaltei Curți: Pensiile anticipate parțiale ale românilor care au locuit în zone poluate nu pot fi recalculate
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că nu este posibilă recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate.
UNIFIL Liban. FOTO:X
Alertă în Liban. Opt rachete au lovit o bază a forțelor de menținere a păcii ONU
Opt rachete au lovit sediul contingentului italian al forței de menținere a păcii a ONU, UNIFIL, din Shama, în sudul Libanului, a anunțat marți Ministerul Apărării din Italia.
banner jean paler png
image png
Silviu Prigoană i s-a arătat Adrianei Bahmuțeanu în vis: „Nu este în regulă!”
Adriana Bahmuțeanu nu își găsește liniștea după moartea lui Silviu Prigoană, bărbatul căruia i-a oferit doi băieți, pe Maximus și pe Eduard. În prezent, vedeta se chinuie să își recupereze copiii din casa fostului soț, timp în care se confruntă cu mai multe vise în care acesta îi apare. Ce i-a trans