Cum mai arată un partid comunist azi

2 iulie 2018
Cum mai arată un partid comunist azi jpeg

Comuniştilor le merge bine. Nu zic de cei camuflaţi, de cei care, sub aparenţa adoptării unor comportamente democratice, tot în termenii partidului unic gîndesc. Mă refer la cei ce sînt comunişti oficial şi sînt implicaţi în politică ca atare.

Comunismul chinez mai are puţin şi îl depăşește pe cel din URSS ca longevitate. Chinezii au devenit lideri ai comunismului mondial tocmai cînd nu i-a mai interesat titlul. Alta era situaţia pe vremea lui Mao, cînd ambiţiile hegemonice în cadrul mişcării i-au dus la sciziunea cu Moscova. Acum, comuniştii chinezi caută altă recunoaştere, ei stau la masă cu capitaliştii şi vor un loc fruntaş în lumea lor. Ar fi foarte aşezaţi şi respectabili – nimeni nu îi mai întreabă de ideologie şi de human rights record – dacă nu i-ar zăpăci puţin Trump cu taxele lui. Chinezii sînt patriarhii comunismului, înţelepţii care au descoperit formula „partid unic – piaţă deschisă”, nu ca staliniştii est-europeni care au murit cu economia de comandă în braţe.

Modelul chinezesc a fost preluat în Vietnam şi Laos. Preeminenţa partidului e indiscutabilă, dar şi afacerile-s afaceri, mai ales cele din domeniul turismului. Cubanezii vor şi ei să se închinezească, dacă se poate. Au exersat cu succes formula predării ştafetei în conducerea ţării, deschid din cînd în cînd, prudent, cîte o portiţă economică, discută cu marele duşman imperialist de peste golf. Revoluţia e ţinută undeva prin casă, iese tot mai rar la defilări. Parcă şi Coreea de Nord vede virtuţile modelului chinezesc, dar aici şurubul este atît de bine strîns, încît nu ştii unde va duce în final orice relaxare.

Mai nou, comuniştii au succes şi în Nepal. Şi nu succesul comunismului de omenie care deţine deja puterea şi face gesturi de bunăvoinţă, ci succes la urne, în alegeri considerate libere. Căci în Nepal e multipartitism, iar comuniştii nu sînt deranjaţi de asta. Ba chiar sînt mai multe partide comuniste, care fuzionează sau se scindează frenetic, de mai mulţi ani. Formula politică nepaleză e undeva la mijloc între modelul indian şi cel chinez. Alegeri democratice ca în India, dar partid comunist la putere ca în China.

La cehi, partidul comunist a anunţat sîmbătă că va sprijini guvernul Andrej Babiš. Susţinerea a venit într-un moment-cheie – altfel nu s-ar fi putut constitui o coaliţie guvernamentală majoritară – şi în pofida faptului că Babiš nu le-a satisfăcut două dintre cereri. Ce anume cer comuniştii de azi? Una dintre doleanţe este destul de conformă cu presupusul lor profil: reducerea contribuţiei Cehiei la misiunile NATO, partidul militînd pentru ieşirea ţării din alianţă. Cealaltă cerere e însă destul de „burgheză”, dacă mă pot exprima astfel. Au vrut şi ei un loc în consiliul de administraţie la cea mai mare companie de stat, producătorul de electricitate CEZ. Mă întreb ce riscuri ar prezenta un comunist în board-ul companiei capitaliste, dacă de asta a fost vorba atunci cînd Babiš a spus nu. Altfel, comunismul ceh are state vechi, interbelice, iar după război a cîştigat detaşat alegerile libere din 1946, după cum am mai scris şi aici.

Ce mai păstrează atunci comuniştii din doctrina cu care porniseră la drum la începutul secolului trecut? Proprietatea la comun şi lichidarea moşierilor şi patronilor? Partidul unic? Dictatura proletariatului? Desfiinţarea claselor? Toate par duse, depăşite, rămăşiţe aproape stînjenitoare din istoria mişcării. După 1989, comunismul activ politic s-a schimbat în multe privinţe, şi-a schimbat poate chiar şi înţelesul. Are o abordare etatistă, desigur, are nostalgia utopiei egalităţii dintre oameni, probabil şi credinţa sublimată şi fundamentalistă a propriei providenţialităţi politice, dar a realizat şi că acolo unde fondatorul său se credea cel mai tare, în teoria economică, ceva nu a mers deloc bine. Este, probabil, concesia făcută pentru a trece pragul lui 1989.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Întîmpinarea Armatei Roşii. „Moş Necule şi Prepeliţă”, în drum spre Colentina, 29 august 1944. Sursa: Fototeca online a comunismului românesc, cota 2/1944.

ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.

Adevarul.ro

image
Reacţii după şedinţa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: „Arată ca un cadavru”
Desemnat în anii '90 cel mai sexy bărbat în viaţă de revista People, actorul Brad Pitt şi-a şocat fanii cu cea mai recentă şedinţă foto realizată pentru revista GQ, mai mulţi internauţi comentând că arată ca un cadavru.
image
Lacul căutat de zeci de mii de turişti pentru tratamente s-a colorat în roz. Explicaţiile cercetătorilor VIDEO
Pe lângă culoare, lacul emană şi un miros neplăcut. În fiecare an, aici vin zeci de mii de turişti la tratament. Specialiştii vin cu explicaţii.
image
CTP ne trezeşte la realitate: „Popovici? Dar de ce să mă simt mândru?“
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.