Cum l-au omorît pe Balâţki nişte polonezi imaginari

4 iulie 2017
Cum l au omorît pe Balâţki nişte polonezi imaginari jpeg

Servilismul politic prinde din nou teren printre metehnele de aici sau de aiurea. Nu mă refer doar la numirea în posturi a clientelei, în disprețul competenței și al meritului, ci mai ales la cîntatul în struna șefului cel mare, alimentîndu-i ideile mai mult sau mai puţin paranoice. Am întîlnit în acest sens o poveste exemplară într-o carte a istoricului american Timothy Snyder*. Orice asemănare cu personaje contemporane ar fi să fie făcută însă pe socoteala cititorului.

balitski jpg jpeg

În Ucraina sovietică a anilor ‘30, la cîrma NKVD-ului era un zelos executant al dorințelor spuse sau doar intuite ale lui Stalin. Vsevolod Balâțki (ortografiat în unele lucrări Balytskyi, în altele Balitski – vezi foto alăturat) a fost un vîrf de lance al politicii de înfometare a țăranilor ucraineni promovate de Stalin ca represalii faţă de împotrivirea acestora la colectivizare. El a dispus interzicerea migraţiei interne în Ucraina, condamnîndu-i astfel la moarte pe ţăranii care nu mai găseau nimic de mîncare în satele lor.

Pe cînd membrii partidului comunist ucrainean scriau la Moscova că țăranii nu au de unde scoate cotele supradimensionate de grîne care li se impuseseră, Stalin a fost de acord la sfîrşitul anului 1932 inclusiv cu rechiziționarea semințelor din Ucraina, fără de care nu se mai putea cultiva nimic în sezonul următor. A fost ultima lovitură pentru agricultura din „grînarul URSS-ului”, care se adăuga la dereglările produse de colectivizare, deportări, execuții și migrarea forței de muncă. Rezultatul a fost cea mai mare foamete înregistrată în Europa modernă, cu peste trei milioane de victime. 

Stalin era conștient de consecințele deciziilor sale. De aceea, mulţi istorici sînt de acord că foametea din Ucraina, care a atins apogeul în primăvara anului 1933, a fost indusă premeditat. Dar chiar și un Stalin avea nevoie de o justificare pentru propriul cinism. A avansat mai multe explicaţii ireale, inclusiv că ţăranii ucraineni se înfometau singuri, în scopul compromiterii comunismului. Altă explicaţie a fost complotul extern, care ar fi căutat să saboteze Uniunea Sovietică ori de cîte ori aceasta înregistra cîte o victorie pe calea construirii socialismului.

Ultima teorie a fost îmbrăţişată pe loc de Balâţki. Şeful securităţii ucrainene a inventat o structură de spionaj, numită Organizaţia Militară Polonă, care ar fi acţionat pe teritoriul Ucrainei. Ea era cea care îi incita pe ţăranii ucraineni, dintre care mulţi sînt de origine poloneză. Periculoasa „structură” imaginară i-a fost iniţial utilă lui Balâţki. Nu doar că îi confirma teoriile lui Stalin, care trebuiau să fie infailibile. În cîrca ei se puteau pune virulenţa rezistenţei ţărăneşti, amploarea împotrivirii, chiar şi nevoia de noi resurse pentru securitatea locală. Cum scria Snyder, este totdeauna mai uşor să exploatezi presupusele acţiuni ale unei organizaţii care nu există. Unica legătură a organizaţiei cu realitatea era numele şi probabil că de la el îi venise lui Balâţki ideea. În Armata Polonă funcţionase într-adevăr o unitate de recunoaştere cu acest nume, dar războiul polono-bolşevic se încheiase de peste un deceniu şi tot de atunci Organizaţia Militară Polonă fusese dizolvată.

Mai trec cîţiva ani, nu foarte mulţi, şi în mintea lui Stalin se cristalizează o nouă fixaţie. URSS-ul e împresurat de comploturi iar conspiraţioniştii au pătruns pînă în inima partidului. Erau zorii Marii Terori îndreptate preponderent împotriva culacilor (versiunea sovietică a chiaburilor de la noi) şi a unor minorităţi naţionale, dintre care cea mai afectată va fi cea poloneză. Bineînţeles că de la Kiev, Balâţki a transmis din nou că Organizaţia Militară Polonă e activă în Ucraina. Numai că ideea lui a fost îmbrăţişată la Moscova mai strîns decît şi-ar fi dorit. La şefia NKVD venise Nikolai Ejov, un emul şi mai mare al directivelor staliniste. Ejov a spus că Organizaţia Militară Polonă nu e doar o reţea locală sau regională. Ea e răspîndită de fapt în toată Uniunea Sovietică. Iar în acest caz se pune întrebarea de ce tovarăşul Balîţki nu a raportat amploarea reală a organizaţiei. Fie nu a ştiut, şi atunci e vorba de o scădere inadmisibilă a vigilenţei, fie, mai grav, a ascuns adevărata dimensiune a mişcării anti-sovietice, şi atunci e vorba de trădare. Nu a trecut mult timp şi a venit şi dovada. Interogat cu mijloacele atît de specifice stalinismului, comunistul polonez Tomasz Dąbal a mărturisit că ar fi fost şeful pe întreaga URSS al Organizaţiei Militare Polone.

De aici, evenimentele s-au succedat cît se poate de prost pentru Balîţki. Ejov şi nu el a fost cel care, cu aprobarea lui Stalin, a vorbit de pericolul reprezentat de organizaţie într-o plenară a comitetului central de la începutul anului 1937. Ejov e cel care a rafinat teoria mişcării, argumentînd că tocmai faptul că aceasta e invizibilă e dovada forţei ei extraordinare, a camuflajului perfect, a penetrării ei pînă în creierii partidului, armatei şi securităi. În martie, tot Ejov a epurat aparatul NKVD de ofiţerii de origine poloneză. Şi nu erau puţini, securitatea sovietică fiind pusă pe picioare de un polonez, Felix Dzerjinski. În acelaşi timp, inventatorului organizaţiei i-a mers din rău în mai rău. În mai, Balîţki a fost înlocuit la şefia NKVD Ucraina de către adjunctul său şi transferat pe undeva prin Siberia. În iulie a fost arestat, sub învinuirea de spionaj în favoarea Poloniei. În noiembrie, Vsevolod Balîţki a fost executat. N-a mai putut face faţă propriei plăsmuiri. Numele lui, mai povesteşte Snyder, scris mare pe stadionul pe care juca fotbal echipa Dinamo Kiev, a fost şters şi în locul eliberat a fost amplasat numele lui Ejov. Dar nici acesta pentru prea mult timp.

__________________________

* Timothy Snyder, Tărîmul morții. Europa între Hitler și Stalin, Humanitas, 2012.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Imagine din filmul canadian Recoltă amară a cărui acţiune e amplasată în timpul foametei din 1933 rememorată în Ucraina sub numele de Holomodor. Sursa: kyivpost.com.

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un oraş din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxeneţi şi prostituate datorită tarifelor mari care sunt practicate în această zonă.
image
Românii, la fel de „atenţi” cu mediul ca francezii în urmă cu 30 de ani. Cum se comportă acum cei din Vestul Europei
Acum 30 de ani, francezii aruncau chiştoacele pe plajă, PET-urile în ape şi se comportau exact ca românii în anul 2022. Între timp, lucrurile s-au schimbat radical în Franţa
image
Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echipă a firmei Citadin din subordinea Primăriei Iaşi se afla la o lucrare, într-o noapte de iunie, când a fost spulberată de maşina condusă de o femeie în stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost răniţi.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.