Cu mîinile curate și cu degetul la nas

13 februarie 2015
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Rămase de la o vreme fără prestaţiile lui Traian Băsescu de la ora 18, cînd fostul preşedinte declara cîte-o chestie bună de întors pe toate feţele vreo 2-3 zile, televiziunile şi site-urile de ştiri şi-au regăsit suflul datorită activităţii DNA. Se vorbeşte mult despre o adevărată “curăţenie în politica românească”. Se prea poate, dar e abia începutul.

Ca să meargă pînă la capăt, nu e suficient să scăpăm de politicienii vechi, hîrşiţi în rele, ci să punem alţii noi în loc. Iar asta nu mai depinde de DNA şi de Justiţie. “În ce ţară se mai întîmplă aşa, să fie arestaţi pe bandă rulantă atîţia demnitari pentru corupţie?” îmi zice indignat un amic. În Italia, îmi amintesc brusc.

Acum mai bine de 20 de ani, în Italia izbucnea scandalul “mani pulite” (“cu mîinile curate”). Pornind de la un caz de finanţare ilegală a unui partid politic, procurorul Antonio Di Pietro (eşuat, mai tîrziu, în politică) a dezvăluit maladia întregului sistem politic italian. În cîţiva ani, s-au prăbuşit toate partidele din Italia postbelică. Creştin-democraţii (care conduseseră mai toate coaliţiile guvernamentale timp de decenii) s-au divizat, Partidul Republican şi Partidul Liberal (sateliţi ai creştin-democraţilor) au dispărut, Partidul Comunist (cel mai puternic din Europa Occidentală) s-a spart în aripi şi aripioare, Partidul Socialist a murit şi el.

Pe lîngă arestările “eccellenti” (cum le-au botezat italienii) şi procesele în care au fost implicaţi politicieni de tot felul, a contat foarte mult în prăbuşirea sistemului şi reacţia opiniei publice. Descoperind că au fost furaţi şi minţiţi de cei cărora le încredinţaseră conducerea ţării, italienii au reacţionat masiv. Dezbaterea publică a fost uriaşă, presa şi-a făcut propriile investigaţii şi anchete, cetăţenii au ieşit de multe ori în stradă pentru a susţine acţiunile justiţiei. Pe locul gol lăsat de prăbuşirea vechilor partide, a apărut Silvio Berlusconi, care a ştiut să adune o mare parte a nemulţumirilor şi să-i atragă pe votanţii de centru-dreapta. Profitînd şi de bîlbîielile multiple ale partidelor şi partiduleţelor de stînga (care şi-au tot căutat identitatea maoistă, leninistă, marxistă, troţkistă, social-democrată etc.), Berlusconi a dominat scena politică italiană pînă de curînd. Pentru Italia, n-a fost bine: ţara e mai prost plasată decît acum 20 de ani în ierarhia economiilor europene, datoria publică a crescut, vechi probleme precum şomajul uriaş în rîndul tinerilor au rămas nerezolvate.

Putem învăţa ceva din această poveste? Dacă vrem, da. Mai întîi, că justiţia independentă e foarte importantă, dar nu poate rezolva singură problemele unui stat democratic. Ce punem în locul politicienilor corupţi e responsabilitatea cetăţenilor şi trebuie să şi-o asume. Iar acţiunile justiţiei trebuie să aibă susţinere civică. Or, la noi, pe vremea manifestaţiilor legate de Roşia Montană, foarte puţini dintre manifestanţi au vrut să facă un “ocol” pe la DNA pentru a-şi exprima susţinerea.

Apoi, pentru a face o curăţenie adevărată, e nevoie de o schimbare serioasă în legislaţia privind finanţarea partidelor politice. În Italia s-au prăbuşit partide, la noi, deocamdată, cad capete sus-puse şi lumea se uită ca la circ. Nu ajunge. Dacă opinia publică ar cere o reformă a legislaţiei privind partidele, ar fi cu totul altceva. Dar unde şi cum se manifestă opinia publică din românia? Am impresia că stă la televizor şi aşteaptă. Şi dezbate îndelung chestii de-un “rafinament” demn de o cauză mai bună. De exemplu, despre gestul Elenei Udrea cu degetul la nas au apărut cîteva zeci de interpretări, au fost intervievaţi specialişti în comunicare non-verbală, s-au scris comentarii. Or, asta nu e o “opinie publică” pe care să te poţi baza, dacă e interesată mai mult de un deget dus la nas de o doamnă mediocră a politicii româneşti decît de reforma clasei politice.

“Opinia publică” de la noi aşteaptă să apară (de unde? cum?) politicieni curaţi. Am mai trăit şi asta: de ani buni, oamenii au tot sperat că vor apărea politicieni tineri, nemurdăriţi de comunism. Uite că au apărut. Unii s-au murdărit deja (preluînd de la “maeştrii” lor toate relele tranziţiei), alţii sînt chiar buni, dar nu prea îi cunoaşte lumea. Aşadar, ce punem în loc, după ce justiţia îşi va fi făcut treaba? Aşteptăm să coboare cu hîrzobul din cer vreo figură charismatică? N-avem decît. Dar s-ar putea să ne păcălim din nou.

Articol apărut pe

.

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.