Controversa din jurul Monumentului Independenței din Iași

5 septembrie 2019
Controversa din jurul Monumentului Independenței din Iași jpeg

Zilele acestea a apărut o nouă controversă legată de o sculptură din spațiul public ieșean. De această dată nu mai e vorba de o lucrare de artă contemporană, ci de monumentul cunoscut drept Statuia Independenței. După ani întregi în care aria de protecție din jurul monumentului, acoperită cu travertin, a fost lăsată să se degradeze, municipalitatea a intervenit agresiv, înlocuind travertinul cu ciment vopsit, de culoare și calitate îndoielnice. Presa a fost atenționată asupra acestui fapt, iar Primăria Municipiului Iași a ieșit cu o postare ironică pe Facebook, care însă prezenta monumentul în varianta inițială, cu travertin. Toate comentariile ieșenilor, atît la postarea Primăriei, cît și din ziarele care au prezentat cazul, au fost defavorabile intervenției cu placajul vopsit. Cine are dreptate de data aceasta, Primăria sau publicul?

Monumentul de pe bulevardul Independenței (stradă care a luat numele statuii, înainte numindu-se, pe rînd, Gheorghe Dimitrov, I.C. Brătianu sau Ulița Tîrgului de Sus) este monument de for public (categoria III), reprezentativ pentru patrimoniul cultural local (grupa B)[1]. Pentru orașul Iași, în timpul sărbătorilor naționale Statuia Independenței are și o funcție simbolică, fiind, alături de Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii, unul dintre monumentele la care se depun coroane de flori.

De altfel, ideea ridicării monumentului apare în 1975, cînd se organizează la București un concurs național pentru marcarea împlinirii a 100 de ani de la Războiul de Independență. Juriul, din a cărui componență au făcut parte, printre alții, sculptorul Ion Irimescu (președintele al UAP la acea vreme), a desemnat cîștigător proiectul propus de Gabriela Manole-Adoc. Ulterior, ea modifică proiectul inițial și vine cu ideea de a prezenta figura centrală dintr-o amplă desfășurare de steaguri, care să sugereze bucuria libertății. Mai mult, la presiunea autorităților de a ilustra în basorelief ample desfășurări epice, îl aduce alături pe Gheorghe Adoc, soțul ei, pentru desenarea acestora. Totuși, la varianta finală se ajunge în 1976, cînd basoreliefurile create de Gh. Adoc vin să completeze simbolul Independenței, de data aceasta o femeie care poartă un steag al cărui rol este de a evoca victoriile trecute.

comparatie trecut prezent jpg jpeg

Figura centrală, concepută de Gabriela Manole-Adoc și care măsoară 11 m înălțime, a fost turnată în bronz la Combinatul Fondului Plastic din București. Bucățile de 2,5m lungime au fost asamblate cu ajutorul macaralelor la fața locului. Echipa din București nu s-a încumetat și la realizarea basoreliefurilor, care trebuiau executate pe tronsoane de 6x3 m și îmbinate perfect, acestea fiind comandate la întreprinderea ieșeană Nicolina. Statuia Gabrielei Manole-Adoc și cei 104 metri pătrați de basoreliefuri, reprezentînd diverse momente din Războiul de Independență, s-au realizat între iunie 1978 și octombrie 1979. Împreună cu soclul, care măsoară 6 metri, înălțimea totală a ansamblului este de 17 metri.

Dacă Gheorghe Adoc este arădean și a studiat la București, Gabriela Manole-Adoc s-a născut într-un sat din județul Botoșani, iar de la vîrsta de un an s-a stabilit la Iași, unde a și studiat. La Academia de Belle Arte din Iași îi are ca profesori, printre alții, pe Corneliu Baba, Ion Irimescu sau J. Cosmovici, dar dizolvarea instituției o determină să se transfere la Institutul de arte plastice din București. Cei doi soți au dorit ca pe soclu să fie amplasat un citat din Eminescu („Independența e suma vieții noastre istorice”), solicitare respinsă avînd în vederea că monumentul a fost inaugurat în 1980 în prezența cuplului Ceaușescu. Citatul din Nicolae Ceaușescu impus de conducerea Partidului Comunist a fost înlocuit după 1989 cu cel dorit inițial de artiști.

În „Cronica”, apărută pe 21 decembrie 1979 la Iași, profesorul Radu Negru remarca: „Gîndită și modelată astfel de Gabriela Manole-Adoc, fiică a orașului primei Academii naționale de arte, statuia se înalță pe soclul înalt, de travertin, sugestie caldă a pămîntului acestor dealuri molcome”. Istoricul de artă Vasile Drăguț afirma în aceeași publicație că „Nu putem vorbi despre Monumentul Independenței de la Iași fără să reținem cîteva elemente cu caracter demonstrativ. Soclul scund, dar robust, aduce măreața compoziție sculpturală în mijlocul oamenilor, stabilind un necesar accent urbanistic în spațioasa piață a Spiridoniei”[2] (n.n. actuala Piața Independenței, mărginită în dreapta de Spitalul Spiridon).  

Conform Legii nr. 422/2001[3], art. 3, monumentul este o „construcţie sau parte de construcţie, împreună cu instalaţiile, componentele artistice, elementele de mobilare interioară sau exterioară care fac parte integrantă din acestea, precum și lucrări artistice comemorative, funerare, de for public, împreună cu terenul aferent delimitat topografic [...]”. Din PUG-ul Iașului reiese că monumentul este compus din soclu și statuie, iar, conform art. 9 al legii menționate anterior, „Pentru fiecare monument istoric se instituie zona sa de protecție, delimitată pe baza reperelor topografice, geografice sau urbanistice, în funcție de trama stradală, relief și caracteristicile monumentului istoric, după caz, prin care se asigură conservarea integrată și punerea în valoare a monumentului istoric și a cadrului său construit sau natural.” 

Deci aria din jurul monumentului face parte din zona de protecție, fiind pînă la intervenția municipalității coerentă vizual, placată în întregime cu un travertin de o nuanță bej, uniformă, același material folosit și pentru soclu. Prin înlocuirea travertinului din acea arie cu un material de altă culoare (ciment colorat) se modifică dramatic aspectul vizual, rezultînd un contrast puternic între soclu și intervenția recentă, care decontextualizează statuia, punînd în pericol autenticitatea monumentului. Există puncte de perspectivă în fața statuii la un nivel situat cu aproximativ un metru mai jos decît baza soclului, despărțite prin trepte de soclu, și care inițial erau acoperite tot cu travertin, fiind indisolubil legate de modul în care artiștii au gîndit monumentul în ansamblul său. De altfel, punctele 3, 13 și 14 din anexa Ordinului nr. 2797/ 2017[4] prevăd clar, în cazul intervențiilor sau restaurărilor, necesitatea folosirii „unor materiale compatibile cu cele istorice și a acelorași materiale de finisaj.”

În concluzie, tot ce putem spera este ca, cu sau fără implicarea Comisiei Monumentelor de For Public din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Primăria Iași să revină asupra intervenției și să readucă Monumentul Independenței la forma concepută de soții Adoc.

George Pleșu este director al Borderline Art Space din Iași.

Credit foto Statuia Independenţei din Iaşi: Cezar Suceveanu

[1] Așa cum apare aici: https://patrimoniu.gov.ro/images/lmi-2015/LMI-IS.pdf - pagina 139. 

[2] Marina Preutu – „Gabriela Manole-Adoc. Gheorghe Adoc”, Editura Meridiane, 1987, p. 21.

[3] https://lege5.ro/Gratuit/hezdmmjq/legea-nr-422-2001-privind-protejarea-monumentelor-istorice?pid=30274182#p-30274182

[4] https://lege5.ro/Gratuit/gi3damzrge3a/ordinul-nr-2797-2017-privind-stabilirea-tipurilor-de-interventii-asupra-monumentelor-istorice-a-imobilelor-din-zonele-de-protectie-a-acestora-sau-din-zonele-protejate-care-afecteaza-in-mica-masura-sub

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Securitate energetica
Avertisment APCE: Comasarea Ministerului Energiei cu Ministerul Economiei reprezintă „un risc major. Ne jucăm cu focul"
Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) avertizează că decizia noii coaliții de guvernare de a dizolva Ministerul Energiei reprezintă un risc major pentru România. .
Ceartă Pixabay com jpg
De ce-l venerează unii români pe Călin Georgescu. Cinci categorii de votanți și motivele lor
România zilelor noastre este divizată aparent iremediabil între sistem și anti-sistem, însă foarte puțini români înțeleg diferența dintre cele două noțiuni, așa că disputa este mai curând despre anarhism și răzbunare cu orice preț decât despre democrație și progres
Zelenski solicită o pace justă Foto   president gov ua jpg
Zelenski anunță că Rusia a folosit cel puțin o rachetă nord-coreeană în atacul devastator de vineri
Președintele Volodimir Zelenski declară că Rusia a folosit cel puțin o rachetă nord-coreeană în atacul devastator asupra Ucrainei de vineri dimienață.
Spatiu aerian FOTO Shutterstock webp
Ministerul Apărării Naționale reclamă manipulări privind două proiecte legislative ce privesc spaţiul aerian naţional
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) semnalează informaţii false şi manipulări care privesc două proiecte legislative trimise în Parlament care privesc spaţiul aerian naţional şi cadrul pentru desfăşurarea de operaţiuni militare pe teritoriul naţional.
Andeea Marin și Violeta jpg
Andreea Marin este o mamă mândră! Fiica ei, Violeta, a fost admisă la una dintre cele mai bune universități din SUA
Andreea Marin este o mamă cât se poate de mândră! Recent, prezentatoarea TV a publicat pe rețelele de socializare o imagine cu mesajul prin care fiica ei, Violeta, era anunțată că a fost admisă la una dintre cele mai cunoscute universități din SUA. Mai exact, tânără va începe cursurile la Universita
Lingou aur Rusia FOTO Shutterstock
O bătrână a pus în mâinile unor falși polițiști români bijuterii de două milioane de euro: i-au spus că o bandă de spărgători o urmărește
Cinci bărbați care s-au dat drept falși ofițeri de poliție au fost aduși în fața justiției, la Tribunalul Penal Regional din Austria.
banner medana oprea jpg
oameni fericiti jpg
Românii sunt mai fericiți decât vecinii noștri! Cum stau lucrurile în Ungaria și Polonia
Mulți dintre noi putem cădea în capcana de a crede că trăim într-o țară dominată de temeri economice, sau diverse nemulțumiri privind problemele cotidiene. Însă, în ciuda dificultăților, românii rămân un popor fericit!
Veneția (foto: Pixabay)
Taxe mai mari pentru turiștii care vin în Veneția începând cu 2025
Turiștii care vin în Veneția vor fi taxați dublu atunci când intră în oraș începând cu 2025. În ciuda măsurii luată de autorități, datele arată că numărul de vizitatori nu a scăzut.