Conga cu STB

29 octombrie 2018
Conga cu STB jpeg

Pe neobservate, pe autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele din Bucureşti sare în ochi noua siglă a companiei de transport public. Sigla are noi litere, pentru că regia nu se mai numeşte RATB, ci STB. E o întoarcere, fonetică cel puţin, la prima denumire a companiei, care tot aşa s-a numit, STB, de la 1909 pînă în 1949.

A nu se interpreta totuşi greșit acronimul. Iniţial, el însemna Societatea de Tramvaie Bucureşti pentru că atît avea în exploatare: tramvaie. La început trase de cai, apoi mecanice şi electrice. Ulterior, au fost introduse şi autobuzele şi troleibuzele, ba chiar la un moment dat şi metroul. Dar deja pe atunci nu se mai numea STB, ci ITB. Întreprinderea de Transport Bucureşti este denumirea cu care STB-ul a traversat perioada comunistă. Apoi, în tranziţie, s-a numit RATB, pînă zilele trecute, cînd s-a tras sub vechea denumire, chiar dacă ea înseamnă acum de fapt Societatea de Transport Bucureşti.

STB-ul este parte a istoriei Bucureştiului de peste 100 de ani. Ultima impresie lăsată bucureştenilor de către setebişti, înainte de a deveni itebişti, datează de prin agitata perioadă de după Război, dintre 1945 şi 1948. Sindicatul STB a perceput rapid dincotro bate vîntul şi a pus umărul la victoria blocului comunist în alegerile din 1946. Bine, setebiştii de rînd aveau propriile opinii, cum a fost cazul unui anume M. Toma. Despre el, presa de opoziţie a vremii a relatat că citea liniştit un afiş ţărănist cînd a fost reperat de simpatizanţii comunişti, tras „la centrul B de lîngă podul Mihai Vodă” şi bătut crunt. Tramvaiul setebist era şi locul de testare a opiniei publice. În arhive e un aşa-numit „raport Bădulescu”, al unui propagandist comunist care s-a urcat pe linia 17 pînă la Şoseaua Giurgiului şi s-a întors cu 12 la Piaţa Unirii. Pe drum i-a tras de limbă pe călători, care erau puternic divizaţi în privinţa guvernului Groza. Iar prin toamna lui 1945, prin mahalele Bucureştiului circula o vorbă: „Vedea-te-aş pe tramvai”. Nu, nu erau precursoarele reclamelor de azi. STB-ul afişa în tramvaie liste cu numele celor ce urmau să fie arestaţi din cauza activităţii lor politice de pînă atunci, în general de partea guvernului compromis al lui Ion Antonescu. Riscai aşadar să urci în tramvai spre serviciu, să spunem, şi să îţi vezi numele pe listă.

Denumirile se pot schimba, întîmplările se pot consemna, dar ceea ce ţin minte bucureştenii la STB/ ITB/ RATB şi iarăşi STB, indiferent de epocă, pare să fie în special aglomeraţia. Tot din perioada 1946, mai exact din noiembrie, luna alegerilor, iată un fragment din emisiunea de la radio a lui Stroe, denumită atunci Clipa veselă. 

„Spre exemplu, eşti în tramvai, e înghesuială, e frig, lumea strigă mai încolo – înainte – înapoi, tu îţi imaginezi că dansezi conga în monom la un local de noapte unde e înghesuială.

Avansaţi în faţă

Strigă toţi cu viaţă

Tu zici că e bine

Şi că eşti la bar

Mişcă domnu Cionga

Tu zici că e Conga

Şi te îndeasă bine

Zici că eşti la bar

Asta-i conga în tramvai

Dai din ai şi din ce n-ai

Pe la ora 2, vai

Vai ce congă în tramvai

Avansaţi în faţă

Mişcă mai cu viaţă

Fiindcă-aşa e conga

Conga în tramvai

Vai…“

(Sursa: Emisiunea Clipa Veselă de duminică, 10 noiembrie 1946, difuzată la ora 14,30. Arhiva Scrisă a SRR, dosar 21/1946)

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Ionuţ Iamandi/ Autobuz STB, octombrie 2018.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

ronaldo bucurie jpg
Contract faraonic pentru Cristiano Ronaldo. Va câștiga o sumă inimaginabilă la noua echipă
După despărțirea de Manchester United, atacanul portughez primește oferte explozive.
Mohammed bin Salman FOTO EPA-EFE
„Nașul, varianta saudită”. Culisele loviturii de stat prin care bin Salman și-a eliminat rivalul de la tronul Arabiei Saudite
Nu cu mult timp în urmă, fostul prinț moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Nayef, era pregătit să preia controlul țării, dar vărul său mai mic a conceput un plan tiranic prin care să îi ia locul. Așa a început ascensiunea violentă la putere a lui Mohammed bin Salman.
Catalin Scarlatescu Adrian Stroe Chefi la cutite Foto Antena 1 jpg
„Chefi la cuțite“: copiii lui Adrian Stroe l-au cucerit pe chef Scărlătescu. Concurentul îi crește singur
Semifinala show-lui culinar de la Antena 1 le-a adus o surpriză de proporții concurenților, care au fost vizitați de cei dragi în platoul de filmare.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.