Comunismul ca hobby: „Cazul” Pătrășcanu

28 ianuarie 2019
Comunismul ca hobby: „Cazul” Pătrășcanu jpeg

Încet-încet, tîrîș-grăpiș, s-au strîns cîteva monografii despre unele personaje — unii ar spune personalități — ale comunismului românesc. Printre ele, fără pretenție de exhaustivitate, sînt cele despre Ana Pauker — scrisă de Robert Levy, Vasile Luca — a lui Gheorghe Onișoru sau Ștefan Foriș — de Cristina Diac. Alte cîteva volume îl au ca protagonist pe Nicolae Ceaușescu. Nu sînt monografii de talia celor consacrate lui Hrușciov (William Taubman) sau Stalin (Stephen Kotkin), dar asta și pentru că subiecții sînt din categorii diferite. Prin toate însă, domestice sau străine, se întrevăd nu doar omul, ci și epoca din fundal. Ceea ce le face și binevenite, dar și insuficiente, cel puțin pentru cazul românesc: mai e loc destul pentru multe biografii din această perioadă încă apropiată, încă enigmatică.

O astfel de monografie autohtonă este și cea despre Lucrețiu Pătrășcanu, scrisă de Lavinia Betea, și ajunsă în 2018 la a patra ediție*. Poate că dintre toate biografiile comuniste, cea a lui Pătrășcanu se preta cel mai bine la o monografie cu succes la public. Personajul pare că întruchipează un oximoron clasic — comunistul intelectual — și a avut parte și de un sfîrșit tragic. Nu atît de violent ca al lui Foriș, omorît cu ranga, dar lent și dureros, după o investigație de aproape șase ani terminată cu o execuție pripită.

Desigur, afirmația că anchetarea lui Pătrășcanu este „cel mai lung proces politic din istoria comunismului mondial” riscă amendamente imediate. Fără să caut înadins, și folosind aproximativ aceeași lejeritate în delimitarea noțiunilor, aș putea spune că anchetarea lui Belu Zilber e mai lungă decît cea a lui Pătrășcanu pentru simplul motiv că Zilber a fost arestat înaintea lui Pătrășcanu și judecat aproape șase ani mai tîrziu în procesul aceluiași ”lot” de interes al autorităților de atunci. Sau, dacă acest exemplu nu e bun, fiind vorba în definitiv de același caz, aș putea menționa alte situații în care „anchetarea” — mai exact, reținerea abuzivă, fără proces, fie el oricît de parodic — a durat mai mult de șase ani. Îmi vine în minte saga lui Nikolai Sablin, despre care am mai scris, răpit din București de sovietici la sfîrșitul lui decembrie 1944, dus în lagărele din URSS, ținut acolo fără să fie judecat sau măcar înștiințat de acuzațiile care i se aduc și „eliberat” în septembrie 1954 de o „comisie specială” ireală, o treime kafkiană, o treime orwelliană, o treime sovietică.

Aparent, personajul Pătrășcanu e plin de contradicții insolvabile. Ce căuta el la comuniști, cînd provenea dintr-o familie de intelectuali îmbibați de obiceiurile „burgheziei”? Cum a putut fi el acuzat și condamnat pentru spionaj în favoarea occidentalilor cînd a executat mereu, aproape din adolescență și pînă la moarte, ordinele partidului? Mulți ar da din mînă a lehamite și ar spune că e un caz ciudat, ca atîtea altele la fel de absurde din istoria comunismului. Nu și Lavinia Betea, care reușește să expună ”logica revoluționară” din spatele acestui destin. Dacă din punct de vedere juridic, procesul Pătrășcanu a fost o mascaradă, din punctul de vedere al logicii de partid el a avut sens. Exemplară e povestirea desfășurării unei ședințe a conducerii PCR din octombrie 1946, în care Pătrășcanu e pus public la zid pentru prima oară. La un moment dat, în discuțiile din prima ședință a Comitetului Central ales în legalitate, Pătrășcanu declară că în aceste condiții, fără încrederea partidului, el se duce și își dă demisia din funcția de ministru al justiției. Primește pe loc replica din partea lui Vasile Luca: „Tovi, se poate să procedeze astfel un vechi comunist, să puie ambiția sa personală deasupra intereselor partidului? Să se adreseze primului ministru (Petru Groza, n.r.) care nu e comunist, peste capul Comitetului Central?” In nuce, aici e toată vina lui Pătrășcanu. S-a raportat la demisie ca un burghez, a crezut că dispune de ea ca orice politician dintr-o democrație liberală. De fapt, și demisia, și el sînt ai partidului. Dacă nu își dă seama de asta, el macină partidul din interior. Introduce în partid, ba chiar în elita partidului, morbul atitudinii burgheze. Astfel, ajunge să facă jocul reacțiunii și acționează, chiar și fără să vrea, în sensul dorit de dușmani. Pătrășcanu devine logic omul serviciilor occidentale în acest raționament de partid. Că nu e valid în justiție, e altă poveste, la acel timp conta judecata partidului, nu a tribunalului. Considerîndu-i pe comuniști niște roboți care trebuiau să execute comenzile fără crîcnire, este clar că Pătrășcanu era în ‘45 — ‘46 un robot defect. Încercările sale de reabilitare ulterioare — semn că avea momente cînd înțelegea logica partidului — au fost zadarnice și tîrzii. Întuneric la amiază, versiunea de Dîmbovița.

Ce nu a înțeles la timp Pătrășcanu a fost că România intrase în zodia sovietică, în care PCR devenise un instrument orb de modelare/ mutilare a societății. Dintr-odată, comunismul era ceva serios, iar comuniștii jucau tare. Comunismul nu mai era un hobby, o alternativă a minoritarului la frustranta lume diurnă. Luptele interne pentru putere erau pe viață și pe moarte, mizele crescuseră amețitor, meritele sau calitățile nu mai contau. Pătrășcanu și-a închipuit că și el și țara vor continua să trăiască în cadrele generale ale perioadei interbelice, cu diferența că acum, spre norocul lui, PCR e partid la vedere și dominant. Își îngrijea cariera universitară, scria, construia o vilă la Snagov, ținea discursuri, făcea mici fente de independență față de ierarhia de partid. S-a înșelat însă, schimbările erau mult mai grave. Schizofrenia în care trăise pînă atunci, îmbinînd misiunile subterane de partid cu viața obișnuită de burghez, produce acum scurtcircuite letale. Cele două lumi nu se mai puteau amesteca.

Cine a contribuit pînă la urmă mai mult la condamnarea lui Pătrășcanu? Istoricii au spus că atît Gheorghiu-Dej, cît și sovieticii, au fost interesați de tranșarea „cazului Pătrășcanu”. Primul, pentru a scăpa de un rival, ceilalți pentru a putea trece și România pe lista țărilor în care s-au ținut pedagogicele procese de demascare a dușmanilor interni. Dar și între istorici sînt nuanțe. Gheorghe Onișoru și Robert Levy par să îi dea lui Gheorghiu-Dej ultimul cuvînt în condamnarea lui Pătrășcanu, pe cînd Lavinia Betea pune un accent considerabil pe contribuția Moscovei. Pînă la urmă însă, și Gheorghiu-Dej și Stalin au fost parteneri în această acțiune, cu diferența că între timp ultimul a murit. Mai curios și interesant e însă efectul de bumerang al adeziunii la comunism în cazul lui Pătrășcanu. Lavinia Betea îl citează pe criticul D. I. Suchianu, care, în 1951, a spus că din zecile de mii de deținuți de atunci, „nici unul nu-și merită soarta mai just decît el (Pătrășcanu). A vrut comunism? Poftim comunism! Să știe și el ce e aia!” La fel de instructivă e observația lui Petre Pandrea, cumnatul lui Pătrășcanu. Pandrea își amintește în memoriile sale că pe cînd era ministru al justiției, Pătrășcanu a invalidat constatarea judecătorului privind falsificarea unei scrisori atribuită lui Constantin Titel Petrescu de către Tudor Ionescu, o plastografiere care a dus la scindarea PSD, spre folosul politic al PCR. La rîndul lor, ca să îl înfunde pe Pătrășcanu, aflat în proces, comuniștii au falsificat chitanțe care ”demonstrau” că Pătrășcanu era agent în solda Siguranței. „Nu se confirmă proverbul popular, ce ție nu-ți place, altuia nu-i face?”, se întreabă Pandrea. O lecție pe care însă Pătrășcanu a primit-o prea tîrziu.

* Lavinia Betea, Lucreţiu Pătrăşcanu. Moartea unui lider comunist, ediţia a IV-a revizuită, editura Curtea Veche, Bucureşti, 2018

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.

Adevarul.ro

Nicolae Badalau FOTO Inquam / Octav Ganea
Niculae Bădălău, arestat pentru 30 de zile SURSE
Curtea de Apel București a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălău, actual vicepreședinte al Curții de Conturi și fost ministru PSD al Economiei.
Vehicul militar cu drapelul ucrainean arborat într un oraș rusesc. Foto: Twitter
Locuitorii unui oraș rus s-au trezit cu tancuri cu steag ucrainean pe străzi. Ce se întâmpla, de fapt VIDEO
Când locuitorii din Tver, un oraș situat la 160 de kilometri nord de Moscova, s-au trezit în această dimineață au văzut coloane de vehicule militare cu steagul ucrainean arborat care traversau orașul, relatează The Telegraph.
Aeroportul din Herson FOTO Profimedia
Puterea noii artilerii ucrainene, evidențiată de măcelul de pe aeroportul din Herson
Puterea noii artilerii cu rază lungă de acțiune a Ucrainei este pusă în evidență de măcelul de pe aeroportul din Herson — unde invadatorii ruși au construit un sediu important.

HIstoria.ro

image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.