Colinda de metrou

23 decembrie 2010
Pe mas─â ┼či pe sub mas─â jpeg

(Apătut în Dilema Nr. 308, 25-31 decembrie 1998)

- fragmente dintr-un jurnal de teren - 22 dec. 1987 - 6 ian. 1988 -

Deja de doi, trei ani, colindele ┼či colind─âtorii intraser─â sub p─âm├«nt. ├Än sta┼úii ┼či vagoane de metrou, copila┼či blonzi ┼či tuciurii r─âcneau c├«ntece de stea, colinde, rug─âciuni ┼či tot felul de prostii incatalogabile. F─âr─â nici o h├«rtie la m├«n─â - cine ar fi riscat s─â mi-o dea? - pe 22 decembrie am camuflat un casetofon de trei kilograme ├«ntr-o geant─â de um─âr, mi-am b─âgat microfonul pe m├«nec─â ├«n sensul cel mai propriu ┼či am plecat ├«n teren. ┼×aisprezece zile, c├«te cinci ore pe zi, am b├«ntuit prin metrou. Mi-a fost fric─â tot timpul. Mi-a fost fric─â cinci ore pe zi. ├Äntr-o singur─â situa┼úie, vreme de c├«teva minute, am schimbat frica pe sentimentul pervers pe care ┼úi-l induce jocul cu riscul. Cu trei mili┼úieni ├«n coast─â am ├«nregistrat un grup de copii, m─â sim┼úeam ├«ntr-un film rom├ónesc prost cu ilegali┼čti comuni┼čti care p─âc─âlesc Siguran┼úa.

Din nebunia de atunci au rezultat ni┼čte casete audio ├«nregistrate, evident, fi┼če ┼či un carne┼úel de nota┼úii zilnice. Voi prezenta c├«teva pagini f─âr─â s─â schimb nimic.

Cazul num─ârul 8 Trei b─âie┼úi; ├«┼či spun bozgori; veni┼úi de c├«┼úiva ani cu p─ârin┼úii din Ardeal la Bucure┼čti. C├«nt─â cur─â┼úel. Colind─â ├«n metrou din 1985. Anul trecut au colindat de la 15 noiembrie p├«n─â la 6 ianuarie. Au c├«ntat mult ┼či prin tramvai. Acolo trebuiau s─â mai zic─â: "Foaie verde de piper,/ S─â tr─âiasc─â, dom' ┼čofer!"/ S─â tr─âiasc─â ┼či ma┼čina,/ C─â n-a consumat benzina./ ┼×i ne-a dus ┼či ne-a plimbat/ ┼×i nu ne-a accidentat."

Spun c─â e mai bine ├«n metrou pentru c─â este mai cald, ├«nghesuial─â mai mic─â ┼či oamenii dau mai mul┼úi bani.

Observa┼úii generale Observ c─â grupurile de colind─âtori au tot felul de reguli pe care le respect─â. Un grup de colind─âtori nu urc─â ├«n vagonul unde a apucat s─â urce alt grup. Dac─â gre┼čeala s-a comis, c├«nt─â ┼či str├«ng banii cei care au urcat primii.

├Än durata dintre dou─â sta┼úii trebuie s─â se ├«nscrie c├«ntarea colindei ┼či str├«ngerea banilor. ├Än cazul ├«n care grupul nu coboar─â imediat ca s─â urce ├«n fug─â ├«n alt vagon, adopt─â un comportament pasiv, parc─â n-ar fi acolo.

Banii s├«nt centraliza┼úi la "casier". Func┼úia pare s─â nu aib─â nici o leg─âtur─â cu v├«rsta. Tot timpul, to┼úi membrii grupului ├«ncearc─â s─â ┼úin─â socoteala banilor aduna┼úi. ├Äi vezi num─âr├«ndu-i prin sta┼úii ├«n c─âciul─â. Am v─âzut pe mul┼úi dintre "casieri" ┼či mai ales pe colind─âtorii solitari c─â ├«┼či pun banii ├«n cizme ┼či ghete.

Oamenii le dau, ├«n general, monede de un leu ┼či trei lei. C├«nd cineva le d─â 25 de bani, se str├«mb─â.

Cazul num─ârul 21 Un b─âie┼úel de vreo zece ani pretinde c─â el a compus melodia colindei pe care o c├«nt─â ┼či c─â versurile le-a copiat dintr-o carte. Banii ├«i va da mamei. Tat─â nu exist─â. Partenerul lui este ┼či mai mic, timid ┼či spune c─â ├«i este ru┼čine de ce face, c─â una e s─â colinzi prin vecini ┼či alta ├«n metrou.

Observa┼úii generale Se pare c─â din 1986 a intrat moda tamburinelor de tabl─â. Se cump─âr─â din libr─ârii cu 3,60 lei. Cu ea se ┼úine ritmul ┼či cei mai pricepu┼úi dau un "spectacol", ┼či-o lovesc de frunte, de piept, de coate, de genunchi, de glezne, fac ca to┼úi dracii. Tot din 1986 a fost adoptat "spectacolul la bar─â". Cu sau f─âr─â tamburin─â, un copil se aga┼ú─â de bara din dreptul u┼čii de intrare ├«n metrou. C├«nt─â ┼či danseaz─â ├«nv├«rtindu-se ├«n jurul barei, l─âs├«ndu-se pe vine, s─ârind c├«t mai sus.

├Än zgomotul metroului, textul nu mai conteaz─â. Auzi ceva la ├«nceput ┼či spre sf├«r┼čit. Ca s─â-┼či impun─â prezen┼úa, unii copii las─â capul pe spate ca ni┼čte p─âs─âri ┼či ├«┼či trimit colindele ├«n tavanul vagonului.

Din colind─âtorii pe care i-am v─âzut, circa dou─â sute, apreciez c─â numai o cincime erau ├«n formula "colind─âtor solitar". Din treizeci ┼či cinci de interviuri, numai opt au vizat aceast─â categorie. Aceia dintre ei mai cura┼úi ┼či mai corect ├«mbr─âca┼úi se bucur─â de cel mai mare succes. Singur ┼či curat deci... Grupurile se compuneau din doi, trei sau patru copii, v├«rstele fiind ├«ntre patru ┼či paisprezece ani. Cei mici fac figura┼úie.

Unui copil ├«i revin ├«ntre patru sute ┼či o mie patru sute de lei pe zi. Pretind c─â dau o parte p─ârin┼úilor ┼či cu restul ├«┼či cump─âr─â "┼úoale".

Le este fric─â de ni┼čte copii care dorm noaptea ├«n metrou (?). Ace┼čtia ├«i bat ┼či le iau banii.

Cazul num─ârul 23 ├Äntr-o sta┼úie de metrou, un grup de tineri (┼čapte), cu acordeon, clopote ┼či bici joac─â o capr─â care are aproape tot ce-i trebuie. ├Än loc de covor, de capul caprei at├«rn─â un cearceaf g─âlbui pe care l-au acoperit cu pachete de ┼úig─âri str─âine.

Cazul num─ârul 61 Trei copii execut─â o capr─â f─âr─â capr─â.

Observa┼úii generale Unul spune c─â el a c├«ntat tot timpul ├«ncep├«nd de la opt diminea┼úa p├«n─â la zece seara ┼či c─â ├«┼či p─âstreaz─â to┼úi banii pentru el. Copiii ├«nva┼ú─â colindele unii de la al┼úii. Ca s─â le ├«nve┼úe, uneori, le scriu.

Cazul num─ârul 68 O ┼úiganc─â de ┼čaptesprezece ani din satul Boia-Cr├«nguri de l├«ng─â Ploie┼čti c├«nt─â dumnezeie┼čte o colind─â veche. Nu a mai c├«ntat ├«n metrou. Ea c├«nt─â ├«n trenuri. A ajuns ├«n Gara de Nord ┼či i s-a spus s─â mearg─â ┼či ├«n metrou.

Cazul num─ârul 97 Un copil sorcove┼čte cu o pu┼čc─â de juc─ârie!? Aiureala asta ce mai e? Am mai v─âzut pe unul cu un f─âc─âle┼ú de care prinsese o floare de h├«rtie.

Oamenii ies din gurile de metrou fredonînd colinde.

Not─â M-am s─âturat de metrou. Urc ├«ntr-un tramvai pe linia Moghioro┼č-Ghencea. O femeie ├«n toat─â firea cu p─ârul c─ârunt dar oarb─â c├«nt─â, st├«nd pe un scaun, colinde ┼či roman┼úe. Se acompaniaz─â cu un acordeon burdu┼čit. Are o voce extraordinar de frumoas─â ┼či de t├«n─âr─â. C─âl─âtorii ├«n extaz. Tramvaiul se opre┼čte pentru un concert de ┼čapte minute!!! ├Än punga de plastic pe care o are ├«n poal─â, sub acordeon, s├«nt numai "h├«rtii" de cinci, zece ┼či dou─âzeci ┼či cinci de lei.

├Än paralel cu colindele de metrou, variante nenum─ârate. ┼ó─ârani din ├«mprejurimi, Afuma┼úi, Ghimpa┼úi care vin cu teatru popular ┼či cu pluguri. Copii cumin┼úi, lustrui┼úi ┼či nemuzicali care ├«┼či colind─â vecinii de bloc. ├Än cartierul Drumul Taberii au ├«nceput de anul trecut s─â vin─â grupuri de studen┼úi de la teologie ┼či Conservator. Colind─âtori de dou─âzeci ┼či cinci ┼či o sut─â de lei.

Epilog De păţit n-am păţit nimic. Riguros nimic. Mi-a fost frică degeaba.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.