Cititul și pandaliile

29 mai 2015
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

A mai trecut un Bookfest, dominat, ca întotdeauna, de “lansări”. Probabil că e cuvîntul cel mai frecvent al săptămînilor cînd se întîmplă tîrguri de carte: în presă, pe Facebook, la radio (că televiziunile nu prea au treabă cu cărţile) se anunţă lansări pe bandă rulantă. Acum, că s-a terminat, reintrăm în ritmurile noastre sărăcăcioase.

E foarte bine că au loc tîrguri de cărţi, bineînţeles. E foarte bine că ele se “multiplică” în alte oraşe (căci Bookfest, bunăoară, a început să organizeze, de-a lungul anului, ediţii mai mici ale tîrgului în provincie). Ceea ce însă mi se pare că devine foarte îngrijorător este faptul că, în restul timpului, preocuparea pentru cărţi şi lectură bălteşte într-o rutină fatalistă: editurile se străduiesc să supravieţuiască, ministerul Culturii zice că-s bani puţini, cîte cineva se mai lamentează că nu se mai citeşte ca altădată, vreun literat mai răbufneşte împotriva computerului şi Internetului şi cam atît. De ani întregi se întîmplă asta. Şi nu se face mai nimic. Sau se face: cîte-un ONG mai întreprinde o campanie pentru promovarea lecturii. Dar e prea puţin.

Rămîne totuşi o problemă majoră: de fapt, nu ştim cîţi oameni citesc în România. Nu s-a făcut niciun studiu serios şi aplicat pe tema asta, doar nişte sondaje cu rezultate aproximative, din care ne putem da seama că semănăm, la acest capitol, cu ţările mediteraneene, nu cu cele nordice. Dacă privim însă în jur şi observăm halul în care se vorbeşte în public, dacă luăm la puricat agramatismele de prin postările de pe forumurile online ori de pe Facebook, dacă luăm în considerare faptul că abandonul şcolar a crescut (la fel şi cota de analfabetism), ne dăm seama că starea culturală a naţiei a devenit îngrijorătoare. Pare că predomină opinia lui Mitică Dragomir, culeasă de Radu Paraschivescu în noua sa antologie de perle

apărută la Editura Humanitas: ”Citeşti azi, citeşti mîine, citeşti poimîine, te apucă pandaliile, fratele meu!”. Temător de pandalii, poporul se fereşte de citit.

Ar fi nevoie, pînă nu devine prea tîrziu, de un proiect amplu şi serios pentru a îmbunătăţi situaţia. E mai important chiar decît “masterplanul pentru autostrăzi”. Şi nici măcar nu trebuie să inventăm apa caldă, ci pur şi simplu să ne inspirăm din ce au făcut alţii. De exemplu, în SUA s-a iniţiat în urmă cu cîţiva ani un program naţional susţinut de National Endowment for the Arts numit

Se constatase, în urma unui studiu, că adulţii americani citesc tot mai puţină literatură, iar tinerii şi mai puţină. Aşa încît a fost imaginat un program amplu, aplicat cu ajutorul unor organizaţii neguvernamentale, care să-i atragă pe oameni spre lectură şi spre discuţii despre cărţi. A dat rezultate: după cîţiva ani, s-a constatat că peste 50% dintre americani citesc literatură.

Programul continuă şi acum. De ce au făcut americanii asta? Doar aşa, de dragul literaturii, pentru că e frumos şi bine să citeşti romane şi poezii? Nu neapărat. Ci pentru că se constatase, în studiile făcute, o scădere a abilităţilor de a citi şi de a comunica, mai ales “la prima generaţie de adolescenţi şi tineri adulţi crescuţi într-o societate plină de jocuri video, telefoane celulare, iPod-uri, laptopuri şi alte dispozitive electronice”. Problema devenise, aşadar, strategică. Şi, în loc de lamentări şi acuzaţii la nimereală cum că noile tehnologii strică lectura, programul

a folosit noile tehnologii şi accesul tot mai mare la Internet pentru a stimula lectura literară. De altfel, studiile ulterioare au demonstrat că tocmai noile tehnologii, Internetul, apariţia tabletelor şi a altor dispozitive (Kindle etc.) a făcut ca numărul cititorilor de literatură să crească.

Ştiu, o să spuneţi că “la noi, aşa ceva e imposibil, nu ne putem compara cu americanii”. Păi tocmai asta e problema: dacă ne mulţumim în continuare cu lamentările mioritice, n-o să ne putem compara niciodată. Cu nimeni. O să rămînem unici şi neînţeleşi, cu pandaliile noastre.

Articol apărut pe

Fotografie de Marius Georgescu

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.