Cititul și pandaliile

29 mai 2015
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

A mai trecut un Bookfest, dominat, ca întotdeauna, de “lansări”. Probabil că e cuvîntul cel mai frecvent al săptămînilor cînd se întîmplă tîrguri de carte: în presă, pe Facebook, la radio (că televiziunile nu prea au treabă cu cărţile) se anunţă lansări pe bandă rulantă. Acum, că s-a terminat, reintrăm în ritmurile noastre sărăcăcioase.

E foarte bine că au loc tîrguri de cărţi, bineînţeles. E foarte bine că ele se “multiplică” în alte oraşe (căci Bookfest, bunăoară, a început să organizeze, de-a lungul anului, ediţii mai mici ale tîrgului în provincie). Ceea ce însă mi se pare că devine foarte îngrijorător este faptul că, în restul timpului, preocuparea pentru cărţi şi lectură bălteşte într-o rutină fatalistă: editurile se străduiesc să supravieţuiască, ministerul Culturii zice că-s bani puţini, cîte cineva se mai lamentează că nu se mai citeşte ca altădată, vreun literat mai răbufneşte împotriva computerului şi Internetului şi cam atît. De ani întregi se întîmplă asta. Şi nu se face mai nimic. Sau se face: cîte-un ONG mai întreprinde o campanie pentru promovarea lecturii. Dar e prea puţin.

Rămîne totuşi o problemă majoră: de fapt, nu ştim cîţi oameni citesc în România. Nu s-a făcut niciun studiu serios şi aplicat pe tema asta, doar nişte sondaje cu rezultate aproximative, din care ne putem da seama că semănăm, la acest capitol, cu ţările mediteraneene, nu cu cele nordice. Dacă privim însă în jur şi observăm halul în care se vorbeşte în public, dacă luăm la puricat agramatismele de prin postările de pe forumurile online ori de pe Facebook, dacă luăm în considerare faptul că abandonul şcolar a crescut (la fel şi cota de analfabetism), ne dăm seama că starea culturală a naţiei a devenit îngrijorătoare. Pare că predomină opinia lui Mitică Dragomir, culeasă de Radu Paraschivescu în noua sa antologie de perle

apărută la Editura Humanitas: ”Citeşti azi, citeşti mîine, citeşti poimîine, te apucă pandaliile, fratele meu!”. Temător de pandalii, poporul se fereşte de citit.

Ar fi nevoie, pînă nu devine prea tîrziu, de un proiect amplu şi serios pentru a îmbunătăţi situaţia. E mai important chiar decît “masterplanul pentru autostrăzi”. Şi nici măcar nu trebuie să inventăm apa caldă, ci pur şi simplu să ne inspirăm din ce au făcut alţii. De exemplu, în SUA s-a iniţiat în urmă cu cîţiva ani un program naţional susţinut de National Endowment for the Arts numit

Se constatase, în urma unui studiu, că adulţii americani citesc tot mai puţină literatură, iar tinerii şi mai puţină. Aşa încît a fost imaginat un program amplu, aplicat cu ajutorul unor organizaţii neguvernamentale, care să-i atragă pe oameni spre lectură şi spre discuţii despre cărţi. A dat rezultate: după cîţiva ani, s-a constatat că peste 50% dintre americani citesc literatură.

Programul continuă şi acum. De ce au făcut americanii asta? Doar aşa, de dragul literaturii, pentru că e frumos şi bine să citeşti romane şi poezii? Nu neapărat. Ci pentru că se constatase, în studiile făcute, o scădere a abilităţilor de a citi şi de a comunica, mai ales “la prima generaţie de adolescenţi şi tineri adulţi crescuţi într-o societate plină de jocuri video, telefoane celulare, iPod-uri, laptopuri şi alte dispozitive electronice”. Problema devenise, aşadar, strategică. Şi, în loc de lamentări şi acuzaţii la nimereală cum că noile tehnologii strică lectura, programul

a folosit noile tehnologii şi accesul tot mai mare la Internet pentru a stimula lectura literară. De altfel, studiile ulterioare au demonstrat că tocmai noile tehnologii, Internetul, apariţia tabletelor şi a altor dispozitive (Kindle etc.) a făcut ca numărul cititorilor de literatură să crească.

Ştiu, o să spuneţi că “la noi, aşa ceva e imposibil, nu ne putem compara cu americanii”. Păi tocmai asta e problema: dacă ne mulţumim în continuare cu lamentările mioritice, n-o să ne putem compara niciodată. Cu nimeni. O să rămînem unici şi neînţeleşi, cu pandaliile noastre.

Articol apărut pe

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Prim-ministrul Ilie Bolojan susține o conferință de presă despre noile măsuri fiscale, la Palatul Victoria din București.  FOTO Inquam Photos / George Călin
Ilie Bolojan, despre cheltuielile exagerate ale statului: „Anul trecut, am avut cel mai mare deficit dintre țările europene. A fost tolerată o zonă de clientelă politică, de lipitori”
Premierul Ilie Bolojan a explicat joi seara, la Antena 3 CNN, de ce a fost nevoie de anunțatul pachet de măsuri fiscale care a generat proteste.
atac cu cutitul in finlanda foto X png
Patru persoane au fost înjunghiate în apropierea unui centru comercial din Finlanda. Un suspect arestat
Un atac cu cuțitul a avut loc joi, 3 iulie, în apropierea unui centru comercial din orașul finlandez Tampere. Patru persoane au fost rănite, iar un suspect a fost arestat, potrivit unui comunicat transmis de poliție.
Sorin Grindeanu FOTO gov.ro
Sorin Grindeanu propune „ținte lunare” pentru noua conducere a ANAF. „Dacă nu vor fi atinse, voi fi primul care solicită demiterea”
Sorin Grindeanu a declarat joi că este obligatoriu ca odată cu măsurile de consolidare fiscală anunțate să existe și ținte lunare pentru noua conducere a ANAF în privința creșterii gradului de colectare și a sumelor recuperate de la marii evazioniști.
nicusor dan fb jpg
Nicușor Dan, despre multiplelor ameninţări militare: „România are nevoie de o strategie clară la Marea Neagră”
Este vital ca interesele României să fie sprijinite atât din zona executivă, cât şi din cea non-guvernamentală, a declarat joi preşedintele Nicuşor Dan, într-un mesaj transmis cu prilejul Galei New Strategy Center şi a aniversării a 10 ani de activitate.
dureri articulatii istock jpg
Alimentele sănătoase care pot reduce durerile de articulații. Pot fi introduse foarte ușor în dietă
Deja nu mai este un secret pentru nimeni faptul că dieta are un rol crucial pentru sănătatea noastră.
piscina jpg
Vara la piscină? Atenție la bolile care te pândesc sub apă
Vara aduce cu sine temperaturi ridicate și dorința de răcorire, iar piscinele devin atracția principală în orașe și stațiuni. Însă medicii avertizează că aceste oaze de distracție pot ascunde riscuri serioase pentru sănătate.
Donald Trump si Vladimir Putin FOTO AFP
Putin, discuție în dezacord cu Trump: „Rusia își va urmări obiectivele în războiul din Ucraina”
Vladimir Putin a transmis, în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele american Donald Trump, că Rusia va continua să-și urmărească obiectivele în războiul din Ucraina. Informația a fost confirmată de consilierul Kremlinului, Yury Ushakov.
birou plaja jpg
Munca de la mare devine trend pe litoral! Cum s-au digitalizat plajele din Constanța și Mamaia care au devenit birouri de vară?
Conceptul de "work from beach” devine realitate pe litoralul românesc. Plajele smart din Constanța și Mamaia sunt deja funcționale și oferă condiții ideale pentru cei care lucrează online.
Manolis Pilavov foto Baza webp
Un fost primar „marionetă” pus de ruși la Lugansk a fost lichidat în urma unui atentat cu bombă
Manolis Pilavov, fostul „primar” pe care autoritățile ruse l-au numit în Luhansk și care a condus administrația de ocupație timp de nouă ani, a fost ucis de o explozie în centrul orașului ucrainean.