Cît valorează un premiu literar în România?

30 ianuarie 2015
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Urmăresc, de cîteva zile, forfota publicistică provocată de acordarea premiului naţional pentru poezie. “Lung prilej de vorbe şi de ipoteze”, vorba unui poet de demult. N-aş vrea să mă amestec în corul de păreri pe tema “cine are dreptate”. Încerc doar să înţeleg care-i miza bătăliei.

Pe scurt, eu am înţeles aşa: un juriu a premiat un poet. Mai mulţi scriitori au contestat premiul, pe motiv că există alţi poeţi mai buni, şi au cerut demisia de onoare a juriului. Pînă aici, nimic nou sub soare. Au mai existat asemenea contestări ale premiilor – şi în literatură, şi în teatru, şi în film. Nu doar la noi, ci şi la case mai mari, inclusiv la Premiile Nobel pentru literatură. Unii combatanţi au cerut “docomentul”: un proces-verbal, ceva, care să arate cum s-a votat, în numele principiului transparenţei. N-a mai fost nevoie de vreun document, căci cîţiva membri ai juriului au spus singuri că n-au votat în favoarea premiatului.

Dar la ce foloseşte transparenţa în asemenea situaţii? Căci nu e vorba de politici publice ori de contracte pentru autostrăzi, ci doar de evaluarea, pe criterii adesea diafane, a unei opere literare. Nici la alte premii literare serioase din lume nu se spune public cine şi cum a votat, jurizările sînt confidenţiale, iar juriul – indiferent de rezultat şi de opiniile unuia sau altuia – rămîne solidar. Iar cel mai important premiu de literatură de pe planetă – Nobelul – e şi cel mai secretos: nu se face public nimic, absolut nimic, doar se anunţă, solemn, numele laureatului.

Şi atunci, care e miza? Sigur, se cheamă “premiu naţional de poezie”, ceea ce ar însemna că are o valoare simbolică notabilă. Dar care e impactul său real în public, în societate? Sînt convins că dacă am face un sondaj naţional şi am întreba cine a primit respectivul premiu de 20 de ani încoace, extrem de puţini concetăţeni de-ai noştri şi-ar aminti vreun nume de poet. 

Vuiesc agenţiile de presă şi televiziunile cînd se acordă acest premiu de importanţă naţională? Cîtuşi de puţin. Este laureatul celebrat în vreun fel, pentru a-l impune în conştiinţa publică? Nici vorbă. I se reeditează iute cărţile şi sînt puse în librării cu banderola “laureat al premiului naţional pentru poezie”, cum se întîmplă cu cărţile laureaţilor premiului Goncourt sau ale altor premii de pe lume? Ei, aş!, reeditările costă, iar poezia nu se vinde, ce, eşti copil? E invitat în ziua aceea la vreun telejurnal să citească o poezie, măcar aşa îl mai văd cîteva sute de mii de persoane (în funcţie de rating-ul postului TV)? Nici atît. Cu alte cuvinte, impactul premiului trece peste gardul care înconjoară breasla şi un public foarte restrîns, pasionat de literatura română contemporană? Mă tem că nu. Şi atunci?

În România de azi, cărţile unor mari scriitori contemporani (repet, mari!) se vînd în maximum 2000 de exemplare (iar asta se cheamă succes!). Elevii îşi întreabă profesorii şi părinţii dacă “există şi scriitori vii”, pentru că în manualele de şcoală sînt mai ales texte ale scriitorilor morţi, iar de văzut vreun scriitor în carne şi oase, n-au văzut, căci foarte rar se organizează lecturi publice şi întîlniri cu scriitorii prin şcoli şi licee. Nici la televizor nu prea sînt ocazii de a vedea scriitori, căci producătorilor TV le-a intrat în cap că scriitorii (şi cultura, în general) nu fac audienţă, iar TVR Cultural s-a desfiinţat prosteşte. Nici măcar în bibliotecile publice nu intră prea multe cărţi ale autorilor contemporani, căci sistemul de achiziţii e greoi şi birocratic, iar banii sînt puţini.

În 25 de ani de libertate, nu s-a făcut niciun studiu serios despre cine citeşte în România, de ce, care sînt motivaţiile lecturii. Nici vreo strategie pentru promovarea lecturii (au existat doar cîteva campanii pe tema asta, de obicei pornite din iniţiative private, de la vreun ONG, de la tineri entuziaşti...). S-au făcut însă cîţiva ani la rînd nişte barometre ale consumului cultural, din care rezultă că publicul cumpărător de cărţi e relativ restrîns. Se cumpără mai mult literatură străină decît literatură română. Nu, nu “moare cultura”, cum se tot spune de atîta timp, dar nici nu stă pe roze. Iar cei interesaţi de literatura română contemporană sînt foarte, foarte puţini. În aceste condiţii, la ce foloseşte spălatul rufelor în public? Căci despre jurii, criterii de evaluare, proceduri şi regulamente pentru acordarea premiilor şi altele asemenea ar trebui să se discute în şedinţele breslei, nu în presă. Publicul – oricum fragil – va fi cu siguranţă dezamăgit de acest spectacol al orgoliilor şi contrelor scriitoriceşti. 

Articol apărut pe

.

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.