Cît valorează un premiu literar în România?

30 ianuarie 2015
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Urmăresc, de cîteva zile, forfota publicistică provocată de acordarea premiului naţional pentru poezie. “Lung prilej de vorbe şi de ipoteze”, vorba unui poet de demult. N-aş vrea să mă amestec în corul de păreri pe tema “cine are dreptate”. Încerc doar să înţeleg care-i miza bătăliei.

Pe scurt, eu am înţeles aşa: un juriu a premiat un poet. Mai mulţi scriitori au contestat premiul, pe motiv că există alţi poeţi mai buni, şi au cerut demisia de onoare a juriului. Pînă aici, nimic nou sub soare. Au mai existat asemenea contestări ale premiilor – şi în literatură, şi în teatru, şi în film. Nu doar la noi, ci şi la case mai mari, inclusiv la Premiile Nobel pentru literatură. Unii combatanţi au cerut “docomentul”: un proces-verbal, ceva, care să arate cum s-a votat, în numele principiului transparenţei. N-a mai fost nevoie de vreun document, căci cîţiva membri ai juriului au spus singuri că n-au votat în favoarea premiatului.

Dar la ce foloseşte transparenţa în asemenea situaţii? Căci nu e vorba de politici publice ori de contracte pentru autostrăzi, ci doar de evaluarea, pe criterii adesea diafane, a unei opere literare. Nici la alte premii literare serioase din lume nu se spune public cine şi cum a votat, jurizările sînt confidenţiale, iar juriul – indiferent de rezultat şi de opiniile unuia sau altuia – rămîne solidar. Iar cel mai important premiu de literatură de pe planetă – Nobelul – e şi cel mai secretos: nu se face public nimic, absolut nimic, doar se anunţă, solemn, numele laureatului.

Şi atunci, care e miza? Sigur, se cheamă “premiu naţional de poezie”, ceea ce ar însemna că are o valoare simbolică notabilă. Dar care e impactul său real în public, în societate? Sînt convins că dacă am face un sondaj naţional şi am întreba cine a primit respectivul premiu de 20 de ani încoace, extrem de puţini concetăţeni de-ai noştri şi-ar aminti vreun nume de poet. 

Vuiesc agenţiile de presă şi televiziunile cînd se acordă acest premiu de importanţă naţională? Cîtuşi de puţin. Este laureatul celebrat în vreun fel, pentru a-l impune în conştiinţa publică? Nici vorbă. I se reeditează iute cărţile şi sînt puse în librării cu banderola “laureat al premiului naţional pentru poezie”, cum se întîmplă cu cărţile laureaţilor premiului Goncourt sau ale altor premii de pe lume? Ei, aş!, reeditările costă, iar poezia nu se vinde, ce, eşti copil? E invitat în ziua aceea la vreun telejurnal să citească o poezie, măcar aşa îl mai văd cîteva sute de mii de persoane (în funcţie de rating-ul postului TV)? Nici atît. Cu alte cuvinte, impactul premiului trece peste gardul care înconjoară breasla şi un public foarte restrîns, pasionat de literatura română contemporană? Mă tem că nu. Şi atunci?

În România de azi, cărţile unor mari scriitori contemporani (repet, mari!) se vînd în maximum 2000 de exemplare (iar asta se cheamă succes!). Elevii îşi întreabă profesorii şi părinţii dacă “există şi scriitori vii”, pentru că în manualele de şcoală sînt mai ales texte ale scriitorilor morţi, iar de văzut vreun scriitor în carne şi oase, n-au văzut, căci foarte rar se organizează lecturi publice şi întîlniri cu scriitorii prin şcoli şi licee. Nici la televizor nu prea sînt ocazii de a vedea scriitori, căci producătorilor TV le-a intrat în cap că scriitorii (şi cultura, în general) nu fac audienţă, iar TVR Cultural s-a desfiinţat prosteşte. Nici măcar în bibliotecile publice nu intră prea multe cărţi ale autorilor contemporani, căci sistemul de achiziţii e greoi şi birocratic, iar banii sînt puţini.

În 25 de ani de libertate, nu s-a făcut niciun studiu serios despre cine citeşte în România, de ce, care sînt motivaţiile lecturii. Nici vreo strategie pentru promovarea lecturii (au existat doar cîteva campanii pe tema asta, de obicei pornite din iniţiative private, de la vreun ONG, de la tineri entuziaşti...). S-au făcut însă cîţiva ani la rînd nişte barometre ale consumului cultural, din care rezultă că publicul cumpărător de cărţi e relativ restrîns. Se cumpără mai mult literatură străină decît literatură română. Nu, nu “moare cultura”, cum se tot spune de atîta timp, dar nici nu stă pe roze. Iar cei interesaţi de literatura română contemporană sînt foarte, foarte puţini. În aceste condiţii, la ce foloseşte spălatul rufelor în public? Căci despre jurii, criterii de evaluare, proceduri şi regulamente pentru acordarea premiilor şi altele asemenea ar trebui să se discute în şedinţele breslei, nu în presă. Publicul – oricum fragil – va fi cu siguranţă dezamăgit de acest spectacol al orgoliilor şi contrelor scriitoriceşti. 

Articol apărut pe

.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Christine Lagarde FOTO EPA-EFE
BCE este „pregătită să intervină", dacă va exista un risc la adresa stabilităţii financiare a zonei euro
Banca Centrală Europeană este "pregătită să intervină", în cazul în care va exista un risc la adresa stabilităţii financiare a zonei euro, a declarat vineri preşedintele BCE, Christine Lagarde, după o săptămână agitată pe pieţele financiare în contextul războiului comercial declanşat de Donald Trump
Ancelotti facebook jpg
Marcel Ciolacu FOTO gov.ro
Șefa CSM, întâlnire cu Ciolacu pe tema pensiilor magistraților: „Adoptarea proiectului ar avea implicații grave”
Premierul Marcel Ciolacu și vicepremierul Marian Neacșu s-au întâlnit vineri, 11 aprilie, cu președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Elena Costache, pentru a discuta despre propunerea legislativă privind pensiile magistraților.
urs alungat jpeg
Un ursuleț a dat târcoale unei școli din Vrancea. Jandarmii l-au gonit în pădure
Jandarmii montani vrânceni au intervenit în comuna Soveja, unde a fost semnalată prezența unui pui de urs în spatele unei unități de învățământ.
Învierea Domnului în ilustrate românești, expoziție la Biblioteca Metropolitană București
Învierea Domnului în ilustrate românești, expoziție la Biblioteca Metropolitană București
Biblioteca Metropolitană București (BMB) a găzduit vineri, la sediul central „Mihail Sadoveanu”, vernisajul expoziției „Învierea Domnului, Sărbătoarea Nemuririi, dăruită oamenilor, în ilustrate românești”.
pui de gaina foto shutterstock
Ce trebuie să le dai puilor de găină, ca să aibă sistemul imunitar bun și să aibă carnea gustoasă? Trucurile geniale ale bunicilor noștri
Din ce în ce mai mulți români care stau la curte aleg să cumpere pui de găină nou-născuți, pe care să-i crească, respectând cu rigoare toate elementele care să ajute la o dezvoltare a păsărilor în cele mai bune condiții: pregătirea locului destinat sosirii puilor, îngrijirea lor la o temperatură opt
autostrada moldovei jpg
Autostrada Moldovei: CNAIR a desemnat constructorul pentru secțiunea Roșcani-Suceava. Când va fi gata
CNAIR a desemnat vineri câștigătorul contractului pentru construcția lotului 2 (Roșcani-Suceava), în lungime de 29 km, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, precizând și care sunt termenele de proiectare și execuție.
Susannah Meyers (dreapta) a fost concediată după vizita lui Vance în Groenlanda FOTO JD Vance / Instagram
Șefa bazei militare americane din Groenlanda, destituită după vizita lui JD Vance. Motivul deciziei
Șefa bazei militare americane din Groenlanda, teritoriu dorit de Donald Trump, a fost destituită după ce a criticat agenda Washingtonului pentru insulă.
image png
Ucraina a obţinut noi ajutoare militare în valoare de 21 de miliarde de euro
Aliaţii Ucrainei i-au promis, vineri, acesteia noi ajutoare militare ce însumează aproximativ 21 de miliarde de euro, a anunţat ministrul britanic al Apărării, John Healey