Cît de săraci sîntem

17 iunie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Există de cîţiva ani un indicator care arată diferenţele în materie de putere de cumpărare şi nivel de trai dintre ţări. Se numeşte „Big Mac”: pur şi simplu, compară preţul hamburgerului în diverse ţări. E neoficial, nu intră în statisticile guvernelor. Dar, din cîte am citit, multă lume – investitori, oameni care se ocupă de politici sociale etc. – ţine seamă de el. Dacă ar fi după mine, aş introduce şi indicele „Big Book”.

Am citit de curînd, pe forbes.ro, un articol despre situaţia pieţei editoriale din România în 2015. Cele 61 de edituri monitorizate de Forbes au avut o cifră de afaceri totală de 52 de milioane de euro, în scădere cu 4,7% faţă de 2014. Înainte de criză, se estima  o cifră de afaceri totală de aproape 100 de milioane. Cea mai mare editură din România, după cifra de afaceri, nu depăşeşte 10 milioane de euro. Iar unele edituri înfiinţate încă din 1990 şi care atinseseră un anumit prag şi un anumit prestigiu au scăzut mult faţă de acum cîţiva ani, rulînd doar cîteva sute de mii de euro pe an. Şi este vorba despre edituri care publică, totuşi, măcar cîteva zeci de titluri pe an. Editurile mici nici nu se mai pun la socoteală: ele pur şi simplu supravieţuiesc. Sau nu.

Carevasăzică, piaţa de carte din România e pur şi simplu săracă. În Ungaria şi Cehia – ţări cu populaţii mult mai mici decît a României – industria editorială are cifre cel puţin duble faţă de noi. Să ne comparăm cu Suedia, care are o populaţie de 9,5 milioane de locuitori? La ce ne-ar ajuta? Ar fi total nerelevant: ca să înţelegi mai bine, trebuie să te compari cu entităţi asemănătoare. Aşadar: sîntem coada Europei la vînzarea de carte. Bulgarii – ei bine, da! – ne-au luat-o din nou înainte: şi la ei piaţa de carte e tot pe la 50-60 de milioane de euro, doar că populaţia e mai puţină. Ce vreau să spun cu asta? În niciun caz să mai adaug un glas veşnicei lamentări naţionale cum că „moare cultura” şi că „poporul s-a manelizat, becalizat” etc.. Nu mi-a plăcut niciodată stilul ăsta emoţional de a trece pe lîngă problemă. Şi nu despre cultură este vorba aici, ci despre piaţa de carte şi valoarea ei (ceea ce pe lamentaţioniştii de profesie nu i-a interesat niciodată, pentru ei cultura n-are legătură cu banii). Vreau, aşadar, să spun un lucru simplu: aşa arată realitatea. Poporul român – altminteri, mare iubitor de cultură şi frumos – cheltuieşte puţini bani pe cărţi. Sîntem săraci, aşa e. Dar mă tem că nu înţelegem ce trebuie despre sărăcia noastră şi nici nu vrem să luăm act de ea şi să încercăm să ieşim de la ananghie.

„Cărţile sînt scumpe”, zic unii. Nu-i adevărat. Preţul mediu al unei cărţi în România e puţin peste cel al unui pachet de ţigări. Sau, dacă preferaţi, e un pic mai mare decît un meniu Big Mac. Dacă ar fi existat, din timp, nişte politici coerente pentru sprijinirea cărţii şi a lecturii, preţul ar fi fost şi mai mic. Pentru că vînzările ar fi fost mai mari, iar în industria asta ciudată, care funcţionează după mecanisme comerciale (ca oricare alta), dar vinde nişte bunuri ceva mai speciale, preţul depinde foarte mult de tiraj. La un tiraj mediu de 2000 de exemplare pe carte, preţul n-are cum să fie mic. Dacă poporul iubitor de cultură ar cumpăra cărţile scriitorilor români într-un număr mai mare (nu doar 1000-1500 de exemplare, în cel mai bun caz), piaţa editorială ar creşte, preţul pe exemplar ar scădea. De-aia ziceam: ar trebui să introducem, măcar aşa, de exerciţiu, „indicele Big Book” – o combinaţie între preţul mediu pe carte şi cîte cărţi cad pe capul unui locuitor. Sau, mă rog, las pe seama economiştilor cum se calculează chestia asta.

Ceea ce aş vrea de la „indicele Big Book” este să ne arate cît sîntem de săraci. Acum, industria editorială din România valorează cam 50-60 de milioane de euro. De banii ăştia însă, avem asigurată şi în viitor sărăcia. Cu duhul. 

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.