Cîntecelul şi Catedrala

16 aprilie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

„Ce mai freamăt, ce mai zbucium!” – scria Poetul. Era vorba despre lupta dintre Mircea cel Bătrîn şi Baiazid. Freamătul şi zbuciumul s-au iţit şi acum (în ziare, pe site-uri, pe Facebook, la televizor), deşi nu e vorba despre nici o luptă, ci despre un biet cîntecel. Sau, cum spune Mircea Cărtărescu, „o poezie cîntată”: „Despre smerenie” cu trupa Taxi.

A ieşit o întreagă tevatură. O sumedenie de oameni – de la politicieni la artişti şi de la teologi la simpli cetăţeni – au simţit nevoia să-şi dea cu părerea. Asta e bine. Se numeşte dezbatere şi e starea normală a oricărei societăţi libere, democratice şi pluraliste. Numai că tonul şi stilul au fost, în multe cazuri, cel puţin neadecvate. Cineva a dat un lung citat din Evanghelie, reproşîndu-le celor care au apărut în videoclip că “n-au înţeles nimic” şi că au deturnat sensul Scripturii. Altcineva i-a făcut direct “oameni de nimic”, fără credinţă. Altcineva a vorbit despre “propagandă împotriva bisericii majoritare”. S-a mai vorbit despre manipulare şi despre un “manifest muzical-ideologic”. Şi multe altele. Între timp, videoclipul a fost văzut, pe YouTube, de mai mult de un milion de persoane, iar purtătorul de cuvînt al BOR a spus că, de cînd a apărut cîntecelul, donaţiile pentru Catedrală au crescut. S-ar părea că toată lumea iese cîştigată, nu? Căci o altă trăsătură a societăţilor libere, democratice şi pluraliste este că prin dezbatere se ajunge la soluţia cea mai avantajoasă pentru binele public. Ei bine, nu.

Am senzaţia că dezbaterea n-a fost chiar dezbatere, ci mai degrabă o sumă de reacţii cam nevricoase şi neadecvate. Asta pentru că cei mai mulţi n-au avut în vedere că este vorba despre o poezie cîntată, un text care nu trebuie luat ad litteram, ca un discurs politic sau un text administrativ. E “un mesaj poetic, nu unul tăios ideologic”, a explicat Mircea Cărtărescu. Or, cei mai mulţi dintre cei care şi-au dat cu părerea l-au privit ca pe un text ideologic. Să fi uitat ce-au învăţat la şcoală despre instrumentele cu care se citeşte/analizează textul poetic? Să nu fi înţeles nimic despre metaforă, alegorie, parabolă şi alte asemenea noţiuni care – totuşi – se predau încă din gimnaziu? Nu-mi vine să cred. Cred mai degrabă că asta e atmosfera dominantă a societăţii româneşti: o atmosferă de neîncredere, de nervozitate, de lipsă cronică a dorinţei de dialog şi de înţelegere a opiniilor diferite. La un cîntecel se răspunde cu citate din Biblie şi cu arderea unei cărţi.

Proprietatea termenilor s-a pierdut: la metafore nevinovate se răspunde cu cuvinte grele (manipulare, propagandă, manifest), din cu totul alt registru. Unui text care, la urma urmei, nu face decît să pună puţin pe gînduri (şi încă pe un ton lejer, ironic şi autoironic, detaşat şi relaxat) i se răspunde cu o gravitate demnă de o cauză mai bună. De unde vine acest tip de reacţie disproporţionată? Nu ştiu să dau un răspuns, dar am o ipoteză. De ani buni, spaţiul nostru public – oricum cam prăpădit şi necopt, după cîteva decenii de comunism şi două decenii şi jumătate de tranziţie bezmetică – e plin de reacţii emoţionale, de nervi etalaţi te miri cînd şi de ce, de vorbărie multă şi fără şir. Şi dominat de televiziune, unde aşa-zisele talk-show-uri sînt exemple perfecte despre cum nu se face o dezbatere. Oamenii nu mai ştiu să dezbată, să argumenteze, să-l asculte pe celălalt, să răspundă cu măsură. Iar privitul mult la televizor, pe lîngă stîrnirea emoţiilor negative, are şi alt efect pe termen lung: stimulează nongîndirea, cum bine spune Giovanni Sartori, un ilustru politolog italian.

Reacţiile disproporţionate la un biet cîntecel mi se par un caz tipic de nongîndire: e fără logică şi fără sens ca, unuia care îngînă un refren, să-i dai cu ditamai catedrala în cap. Mă tem că acest mic episod arată cît de puternic funcţionează încă, în societatea noastră, vechiul principiu (aplicat cu osîrdie în vremea stalinismului) “cine nu e cu noi e împotriva noastră”.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.