Cine ne prostește mai mult: televizorul sau Internetul?

24 aprilie 2015
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Am citit în ultima vreme cărţi şi articole despre efectele negative ale Internetului. Sunt unii care cred – şi au argumente solide – că Internetul “ne prosteşte”, ne face superficiali, ne dezvaţă să citim şi să reflectăm asupra celor citite. Alţii nu sunt atît de pesimişti. Dar foarte mulţi uită că, de fapt, tot televizorul rămîne marele duşman.

La americani, discuţia se poartă cu argumente bazate pe studii serioase. De pildă, Nicholas Carr este unul dintre autorii care cred că statul “pe net” are consecinţe serioase asupra creierului uman şi asupra inteligenţei. A făcut mare vîlvă acum cîţiva ani cu articolul

, iar ideile din acel articol au fost extinse şi ilustrate cu exemple demne de luat în seamă într-o carte tradusă şi în româneşte,

(Editura Publica, 2012).

La noi, despre dezavantajele ori efectele negative ale Internetului se comentează pe ici, pe colo mai degrabă pe bază de emoţii şi impresii personale. A devenit un clişeu fraza “copiii de azi nu mai citesc, stau toată ziua la calculator”: mulţi o iau de-a gata şi o dau mai departe, crezînd sincer că Internetul şi calculatorul sunt duşmanii iremediabili ai cărţii. Nicidecum. Pe computer (sau tabletă) se poate citi, iar mulţi asta şi fac atunci cînd stau cu orele “pe net”. Sigur, pentru şi mai mulţi Internetul înseamnă mai degrabă jocuri, divertisment ori pornografie. Dar asta se întîmplă şi în lumea reală: sunt mult mai mulţi cei care frecventează distracţiile populare decît cei care citesc seara din Dostoievski ori Bacovia. Aşa a fost dintotdeauna, de la panem et circenses încoace. Nu trebuie să punem pe seama Internetului şi a noilor tehnologii tot ceea ce ni se pare că merge prost. Şi nici să oftăm după vremurile apuse, cu convingerea că “în tinereţea noastră se citea mai mult”, din simplul motiv că nu prea ştim cît se citea, bunăoară, pe vremea comunismului, pentru că datele statistice sunt puţine, iar sondaje de opinie nu se făceau.

Îmi e greu să înţeleg, din aceste motive, de ce se pronunţă unii atît de ferm, prin presa noastră – inclusiv cea cu pretenţii de calitate – împotriva Internetului care “ar distruge cultura” şi ar omorî cititul. Sau ajung – fără argumente şi fără să fi studiat un pic ce s-a scris pe această temă prin lume – la concluzia că Internetul e un vid planetar şi manipulează omenirea, prin urmare ar trebui luptat “împotriva direcţiei online”. E cu totul altceva atunci cînd – cum face Nicholas Carr – sunt analizate efectele negative ale noilor tehnologii, ilustrate prin cîteva studii făcute la universităţi precum Stanford ori Harvard, care arată, într-adevăr, unele modificări de percepţie, de atenţie ori de concentrare.

A milita emoţional împotriva Internetului e inutil (chit că “dă bine în poză”). În România (unde Internetul încă nu are o foarte mare acoperire), televizorul continuă să rămînă marele duşman. Multele televiziuni “de ştiri” fac de multă vreme zgomote şi, umblînd creanga după audienţă, au ajuns nişte biete fabrici de vorbe goale, care nu mai reuşesc să exprime decît propria lor criză de idei şi de oameni – căci, zapînd un pic, dăm mai mereu peste aceleaşi feţe de parlamentari şi comentatori “buni la orice”. Dar, de atîţia ani, au reuşit să “facă actualitatea”, să pună subiecte pe agenda publică, să manipuleze şi să prostească destui oameni, altminteri, cumsecade, dar care sunt victime naive ale ideii că televiziunile au autoritate şi “arată realitatea”. Bunăoară, zilele trecute, “actualitatea” (aducătoare, cică, de audienţă) a însemnat moartea mamei unei persoane despre care nu se poate spune exact ce şi cum e, aşa că i se atribuie termenul generic de “vedetă”, Oana Zăvoranu. Am zapat vreo două seri la rînd şi am nimerit pe multe posturi peste acest “caz”, care apoi a fost comentat în ziare (inclusiv în cele cu pretenţii), pe bloguri, pe site-uri.

Dacă un asemenea subiect a devenit un

de dragul audienţei şi dacă atîta lume – de la popor la intelectuali de frunte – îi acordă atenţie, atunci cred că răul cel mare este dependenţa naţională de TV. Din care numai Internetul – cu toate defectele lui – ne mai poate salva. Căci el are şansa de a-i readuce pe oameni la o atitudine ceva mai inteligentă decît zăcutul în faţa televizorului. 

Articol apărut pe

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.