Cine-i vinovat pentru "gafa diplomatică"

15 martie 2015
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Iar avem o ştire nasoală care “a făcut înconjurul lumii”, iar vorbim despre “imaginea României în străinătate”, iar ne plîngem de milă şi cerem să cadă capetele vinovaţilor. Broşura cu harta Franţei acoperită de steagul Germaniei a stîrnit energii mediatice şi populare demne de-o cauză mai bună. Deh, popor emoţional şi cu suflet sensibil, atent ca nu cumva să se facă de rîs în faţa străinilor...

Mă tem însă că iar o să ne plimbăm, gălăgioşi, pe suprafaţa lucrurilor şi o să pierdem din vedere explicaţiile mai profunde. Să recapitulăm: ministrul de Externe român i-a înmînat omologului său german o broşură “defectă” arătîndu-i coperta spre public/presă. (Of, domnule ministru, dacă vă prindeaţi în ultima clipă de combinaţia harta Franţei & steagul Germaniei şi n-o mai arătaţi,

). Apoi a plouat cu comunicate şi precizări de la MAE: că nu-i atît de grav, că dl Frank-Walter Steinmeier a fost mulţumit de substanţa vizitei, că acest episod n-o să afecteze relaţiile... Agerpres (care realizase broşura) a venit cu explicaţii, acceptînd că a fost o “eroare tehnică”. Elegant spus. Cine lucrează în presă, în edituri sau în instituţii care produc pliante, broşuri şi alte tipărituri ştie despre ce-i vorba: ceasu’ rău, momentul acela cînd n-ai mai apucat să arunci o ultimă privire pe “produsul final” şi diavolul şi-a băgat coada. Se întîmplă.

Dar la un asemenea nivel n-ar trebui să se întîmple, căci broşura trecuse prin mai multe (prea multe?) mîini şi pe sub multe perechi de ochi, de la Agerpres şi de la MAE. De altfel, unii au şi cerut destituirea tuturor celor implicaţi: şeful Agerpres, şeful protocolului de la MAE, şeful de cabinet al ministrului etc. A şi fost destituit purtătorul de cuvînt. N-am nimic împotrivă. Dar chestiunea e mai nuanţată. Cică broşura ar fi ajuns la MAE cu numai cîteva ore înainte de conferinţa de presă a celor doi miniştri. Şi aici apare prima problemă: a face lucrurile “pe ultima sută de metri” e un stil de lucru aproape generalizat la români, profund înrădăcinat în conştiinţa, cultura şi apucăturile neamului. Şi – mai zice comunicatul Agerpres – “broşura a fost imprimată într-un singur exemplar”, pentru protocol. De ce doar unul?! Păi tocmai de-aia, că atît au apucat să facă pe ultima sută de metri. Trăiască heirupismul nostru naţional!

Mai există însă o cauză a bîlbîielii. Mai veche şi mai profundă. Este vorba despre discreditarea meseriilor legate de lucrul cu textul, cu cartea, cu broşura, cu ziarul, cu tipăriturile. În zilele noastre, “producţia de texte” (cu bloguri şi online cu tot) e enormă. La fel producţia de tipărituri – de la “fluturaşi” de promovare pentru vreo pizzerie sau vreun magazin pînă la pliante şi broşuri realizate de primării, prefecturi, ministere, firme etc. Or, să lucrezi cu texte şi cu imagini nu e la îndemîna oricui. E nevoie de editori, corectori, tehnoredactori, graficieni şi alţi meseriaşi. Redacţiile ziarelor şi site-urilor nu prea mai angajează corectori şi e tot mai greu să le explici managerilor că meseria asta e importantă, pentru că se îngrijeşte de felul în care un text apare în lume. Noţiunea de “cap limpede” (adică omul dintr-o redacţie care aruncă ultima privire pe ziar, pe text, pe imagini, înainte ca acestea să pornească spre inevitabil...) s-a cam pierdut şi ea. Despre faptul că, fie şi pe un amărît de pliant, textele, imaginile şi culorile nu se pun oricum, ci necesită oarecari competenţe, ce să mai vorbim! O bună parte din producţia de tipărituri din România arată pur şi simplu oribil, pentru că prea multora le-a intrat în cap că se pricep.

Aşa încît adevăratele cauze ale “gafei diplomatice” trebuie căutate în altă parte. În desconsiderarea aproape generalizată a unor profesii: corector, redactor, editor, tehnoredactor, grafician şi altele. Sunt profesii foarte importante în lumea civilizată. Căci să ai grijă cum apar în lume un text, o broşură, o carte, un ziar reprezintă un semn de civilizaţie. Are (ar trebui să aibă) acelaşi resort interior pe care îl resimte orice om civilizat: nu iese pe stradă în izmene. Destituirea diverşilor şefi care s-au aflat pe traseul gafei diplomatice nu rezolvă problema. Căci nu e vorba de măsuri administrative. E vorba de cultură şi civilizaţie. Cu astea stăm prost, de fapt, nu cu “imaginea României în lume”.

Articol apărut pe

Foto: Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

educatie financiara jpeg
Românii nu știu ce să facă cu banii. Ce spun antreprenorii despre succesul în afaceri: „nu m-am gândit niciodată să fac bani”
Românii sunt pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la educație financiară spun reprezentații unei puternice instituții bancare. Pe scurt, românii nu știu cum să gestioneze banii, cum să economisească, investească sau cheltuie.
plata cu cod QR  Foto RoPay png
Europa, nevoită să dezvolte un sistem alternativ de plată bazat pe coduri QR. În România, trei bănci îl folosesc deja
Tot mai multe bănci au implementat sisteme de plăți instant, dar experții avertizează că nu este suficient și că Europa va trebui să adopte o soluție alternativă de plată precum sistemele bazate pe coduri QR.
ten frumos  foto   Shutterstock jpg
Uită de Botox! 5 alimente care stimulează colagenul și netezesc ridurile
Din ce în ce mai multe persoane caută alternative naturale pentru a menține un aspect tineresc și radiant al pielii. Colagenul, proteina responsabilă de fermitatea pielii, părului și unghiilor, a devenit un element de bază în multe rutine de frumusețe.
Smoot and Hawley standing together, April 11, 1929 jpg
Istoria care riscă să se repete. Cum au ajuns taxele vamale ale lui Trump să semeneze cu un act catastrofal de acum 95 de ani
Noua politică de majorare a taxelor vamale la import abordată de președintele Donald Trump este un soi de deja-vu pentru istorici și economiști. Și asta în condițiile în care un act asemănător a fost adoptat de Congres în anul 1930. Acum 95 de ani consecințele creșterii taxelor a fost catastrofală.
drum sarmizegetusa jpg
Cele mai ingenioase drumuri construite în România au povești tulburătoare. Dacii și romanii s-au întrecut în inovații
Construite în epoci diferite, cu eforturi supraomenești, câteva drumuri faimoase din România atrag interesul călătorilor, atât prin spectaculozitatea lor, dar și prin poveștile stranii pe care le-au păstrat.
image png
Cum să curățați tălpile albe ale încălțărilor sport? Acest detergent făcut în casă, cu doar 2 ingrediente, îi va face să arate ca noi!
Dacă ai impresia că adidașii tăi sunt pe cale să "moară", mai oferă-le o șansă. Cu o pastă simplă, făcută din două ingrediente pe care le găsești în bucătărie, tălpile albe ale încălțărilor sport vor fi din nou ca noi.
vacanta mare munte insula jpg
Unde merg românii în vacanța de Paște. Topul celor mai căutate destinații
Românii și-au rezervat vacanța de Paște încă de anul trecut, cererea fiind cu aproximativ 15% mai mare atât pentru sejururi din țară, cât și din străinătate.
Battle of Mohi 1241 png
Ziua în care Europa s-a prăbușit în fața războinicilor stepei. Cum a influențat evoluția României cel mai mare dezastru din istoria Ungariei
Pe 11 aprilie 1241, Europa devenise vulnerabilă în fața uneia dintre cele mai cumplite amenințări din istoria continentului. Hordele din stepele Asiei au distrus regatul Ungariei, poarta către Occident, modelând destinul a mai multe popoare din zona central europeanǎ și de est.
blugi freepik jpg
La ce temperatură trebuie să spălăm blugii? Majoritatea se distrug încă de la prima spălare
Spălatul blugilor este o artă subtilă. Dacă îi arunci în mașina de spălat fără să te gândești la cum să-i îngrijești, riscurile sunt mari: blugii tăi preferați ar putea să devină doar o amintire.