Cine-i vinovat pentru "gafa diplomatică"

15 martie 2015
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Iar avem o ştire nasoală care “a făcut înconjurul lumii”, iar vorbim despre “imaginea României în străinătate”, iar ne plîngem de milă şi cerem să cadă capetele vinovaţilor. Broşura cu harta Franţei acoperită de steagul Germaniei a stîrnit energii mediatice şi populare demne de-o cauză mai bună. Deh, popor emoţional şi cu suflet sensibil, atent ca nu cumva să se facă de rîs în faţa străinilor...

Mă tem însă că iar o să ne plimbăm, gălăgioşi, pe suprafaţa lucrurilor şi o să pierdem din vedere explicaţiile mai profunde. Să recapitulăm: ministrul de Externe român i-a înmînat omologului său german o broşură “defectă” arătîndu-i coperta spre public/presă. (Of, domnule ministru, dacă vă prindeaţi în ultima clipă de combinaţia harta Franţei & steagul Germaniei şi n-o mai arătaţi,

). Apoi a plouat cu comunicate şi precizări de la MAE: că nu-i atît de grav, că dl Frank-Walter Steinmeier a fost mulţumit de substanţa vizitei, că acest episod n-o să afecteze relaţiile... Agerpres (care realizase broşura) a venit cu explicaţii, acceptînd că a fost o “eroare tehnică”. Elegant spus. Cine lucrează în presă, în edituri sau în instituţii care produc pliante, broşuri şi alte tipărituri ştie despre ce-i vorba: ceasu’ rău, momentul acela cînd n-ai mai apucat să arunci o ultimă privire pe “produsul final” şi diavolul şi-a băgat coada. Se întîmplă.

Dar la un asemenea nivel n-ar trebui să se întîmple, căci broşura trecuse prin mai multe (prea multe?) mîini şi pe sub multe perechi de ochi, de la Agerpres şi de la MAE. De altfel, unii au şi cerut destituirea tuturor celor implicaţi: şeful Agerpres, şeful protocolului de la MAE, şeful de cabinet al ministrului etc. A şi fost destituit purtătorul de cuvînt. N-am nimic împotrivă. Dar chestiunea e mai nuanţată. Cică broşura ar fi ajuns la MAE cu numai cîteva ore înainte de conferinţa de presă a celor doi miniştri. Şi aici apare prima problemă: a face lucrurile “pe ultima sută de metri” e un stil de lucru aproape generalizat la români, profund înrădăcinat în conştiinţa, cultura şi apucăturile neamului. Şi – mai zice comunicatul Agerpres – “broşura a fost imprimată într-un singur exemplar”, pentru protocol. De ce doar unul?! Păi tocmai de-aia, că atît au apucat să facă pe ultima sută de metri. Trăiască heirupismul nostru naţional!

Mai există însă o cauză a bîlbîielii. Mai veche şi mai profundă. Este vorba despre discreditarea meseriilor legate de lucrul cu textul, cu cartea, cu broşura, cu ziarul, cu tipăriturile. În zilele noastre, “producţia de texte” (cu bloguri şi online cu tot) e enormă. La fel producţia de tipărituri – de la “fluturaşi” de promovare pentru vreo pizzerie sau vreun magazin pînă la pliante şi broşuri realizate de primării, prefecturi, ministere, firme etc. Or, să lucrezi cu texte şi cu imagini nu e la îndemîna oricui. E nevoie de editori, corectori, tehnoredactori, graficieni şi alţi meseriaşi. Redacţiile ziarelor şi site-urilor nu prea mai angajează corectori şi e tot mai greu să le explici managerilor că meseria asta e importantă, pentru că se îngrijeşte de felul în care un text apare în lume. Noţiunea de “cap limpede” (adică omul dintr-o redacţie care aruncă ultima privire pe ziar, pe text, pe imagini, înainte ca acestea să pornească spre inevitabil...) s-a cam pierdut şi ea. Despre faptul că, fie şi pe un amărît de pliant, textele, imaginile şi culorile nu se pun oricum, ci necesită oarecari competenţe, ce să mai vorbim! O bună parte din producţia de tipărituri din România arată pur şi simplu oribil, pentru că prea multora le-a intrat în cap că se pricep.

Aşa încît adevăratele cauze ale “gafei diplomatice” trebuie căutate în altă parte. În desconsiderarea aproape generalizată a unor profesii: corector, redactor, editor, tehnoredactor, grafician şi altele. Sunt profesii foarte importante în lumea civilizată. Căci să ai grijă cum apar în lume un text, o broşură, o carte, un ziar reprezintă un semn de civilizaţie. Are (ar trebui să aibă) acelaşi resort interior pe care îl resimte orice om civilizat: nu iese pe stradă în izmene. Destituirea diverşilor şefi care s-au aflat pe traseul gafei diplomatice nu rezolvă problema. Căci nu e vorba de măsuri administrative. E vorba de cultură şi civilizaţie. Cu astea stăm prost, de fapt, nu cu “imaginea României în lume”.

Articol apărut pe

Foto: Marius Georgescu

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?