Cine conduce Cultura?

22 ianuarie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

S-a iscat o controversă între ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, şi directorul Teatrului Naţional (şi fost ministru al Culturii), Ion Caramitru. Tema nu e nouă, dar e importantă: şefii instituţiilor culturale trebuie să aibă studii în specialitatea respectivă? Dl Caramitru zice că da, ministerul Culturii zice că nu neapărat. Să zăbovim puţin asupra chestiunii. Conform reglementărilor actuale (bazate pe o ordonanţă din 2008), conducătorii instituţiilor de cultură trebuie să aibă studii de licenţă în domeniul cu pricina. Bunăoară, directorul unui teatru trebuie să-şi fi dat licenţa în domeniul teatrului, directorul unui biblioteci trebuie să aibă studii de biblioteconomie, directorul unui muzeu de artă trebuie să fie absolvent al unui institut de artă ş.a.m.d.

La prima vedere, pare de bun-simţ: fiecare domeniu al artei şi culturii are un “ce” specific, pe care şeful unei instituţii de profil trebuie să-l cunoască. Cum să fii directorul unei filarmonici dacă n-ai habar de muzică? Cum să conduci un teatru fără să ştii ce înseamnă profesiile din branşă? Cum să devii şeful unui muzeu dacă nu cunoşti ce înseamnă conservarea patrimoniului? Şi cum poţi să ştii toate acestea dacă nu prin studii de specialitate? Numai că reglementările de acum pun accentul pe studiile de licenţă. Or, sistemul educaţional a evoluat, interdisciplinaritatea e tot mai importantă de cîteva decenii încoace, masteratul şi doctoratul nu mai sînt doar “pentru elite”, ca odinioară. Masteratele şi doctoratele sînt deschise, şi tot mai mulţi absolvenţi de facultate îşi continuă studiile în alte domenii decît în cel de licenţă. În prezent, dacă, să zicem, cineva şi-a dat licenţa în filozofie şi are un master în Teatrologie, nu poate deveni director de teatru. Dacă altcineva are licenţa în informatică şi apoi îşi dă masteratul şi doctoratul în ştiinţele informării şi documentării, nu poate deveni director de bibliotecă. Şi exemplele pot continua.

Cum ieşim din dilemă? Mi se pare limitativă cerinţa studiilor de licenţă în profilul instituţiei respective. Ar trebui să fie acceptate, ca dovezi ale pregătirii de specialitate, şi masteratul, şi doctoratul (chiar dacă licenţa e în alt domeniu). În lumea tot mai deschisă de azi, în care studiile de licenţă reprezintă doar o etapă în formarea unor oameni capabili de performanţe profesionale, nu mai e cazul să fim atît de “închişi”. După legislaţia de acum, Horia Bernea n-ar fi putut deveni director la Muzeul Ţăranului Român. Or, MŢR – un muzeu inovator, recunoscut şi premiat la scară europeană – e creaţia lui Horia Bernea. Mi se va spune că avem de-a face cu o excepţie, cu un unicat.

De acord, dar nişte reglementări mai deschise şi mai flexibile ar permite, poate, şi alte asemenea cazuri excepţionale. În lume au mai existat şi mai există mari directori de instituţii culturale care, “la bază”, nu aveau studii de specialitate. Ca să nu mai vorbim de cazul ministrului francez al Culturii din anii ’80, Jack Lang, care avea studii de drept, ceea ce nu l-a împiedicat să fie un foarte bun ministru şi un promotor al politicilor culturale europene (inclusiv al Capitalei Europene a Culturii). Iar înainte de ministeriat, ca simplu “amator”, a iniţiat un festival de teatru care a devenit apoi faimos. Sigur, el a fost numit politic în funcţia de ministru, pentru că era un membru marcant al Partidului Socialist. Cred că şi la noi există teama de numirile politice în cazul flexibilizării legislaţiei. Dar să fim cinstiţi: chiar şi cu reglementările actuale, aparent mai stricte (căci pun accentul pe studiile de specialitate), numiri politice tot au fost. Au fost şi concursuri aranjate, cu comisii numite pe veresie, care au trîntit candidaţii competenţi şi i-au favorizat pe “amici”.

Cred că ar trebui totuşi asumată o deschidere mai mare: pot fi buni şefi de instituţii culturale şi oameni care au studii juridice, economice ori de alt fel. Adevărata problemă nu e în ce domeniu şi-a dat licenţa o persoană care vrea să conducă o instituţie culturală, ci cum îi sînt evaluate competenţele şi performanţele. Cel mai important este ca desfăşurarea concursurilor să fie corectă şi la conducerea instituţiilor culturale să ajungă într-adevăr oamenii cei mai buni. Dacă cei mai buni sînt consideraţi, a priori, cei cu studii de specialitate, atunci n-ar trebui să se teamă de competiţia cu alţii, care n-au studii de profil.  

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Stadion vulcan in Arabia Saudita (X) jpg
Arabia Saudită, în altă lume: stadion-vulcan și o arenă de 350 de metri înălţime
Saudiții nu se dezmint, continuând seria excentrităților.
Spitalul MedLife Medici’s main photo jpg
MedLife inaugurează Spitalul Medici’s la Timișoara cu o investiție de peste 25 milioane de euro: „Probabil, este cel mai modern spital privat din România”
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, anunță deschiderea oficială a Spitalului Medici’s, o unitate multidisciplinară ce aduce medicina privată la un nou nivel de performanță.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Întâlnire între Klaus Iohannis și Călin Georgescu, pe vremea când președintele era primarul Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, scos recent la lumină, arată că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Călin Georgescu pe vremea când era primar al Sibiului. La vremea respectivă, cei doi au discutat despre implementarea așa-zisei Agenda 21.
1733923409 RcsX jpg
Constipația: Cauze la Adulți, Remedii și Rolul Probioticelor
Constipația este o problemă des întâlnită și care afectează mulți adulți, având un impact negativ semnificativ asupra calității vieții.
poligon goranu valcea foto Facebook jpg
Un ofițer și patru elevi, răniți într-un poligon din Vâlcea, după o explozie a unei capse detonate electric
Patru elevi și un instructor, toți din Centrul de instruire sprijin de luptă Râmnicu Vâlcea, au fost răniți joi, 12 decembrie, în jurul prânzului, în poligonul Goranu, județul Vâlcea, pe timpul executării unei ședințe de confecționare a dispozitivelor de aprindere pirotehnică cu exploziv real.
fiica lui maricel pacuraru captura Realitatea png
Fiica lui Maricel Păcuraru plânge, în direct la Realitatea Plus, după ce instanța a anulat condamnarea tatălui său: „A făcut pușcărie degeaba”
Ana Maria Păcuraru, fiica proprietarului grupului Realitatea, a izbucnit în plâns, miercuri, în direct, după ce a aflat că Tribunalul București a anulat condamnarea la închisoare lui Maricel Păcuraru în dosarul Poșta Română.
tezaur bnr jpeg
Pentru restabilirea bunelor relații și a adevărului istoric, ar trebui ca Rusia să-și ia la Moscova „aurarii” și să ne trimită înapoi Tezaurul României
Ce se mai știe despre Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol.
Ionut Moşteanu/ Facebook
Ionuț Moșteanu (USR), despre negocierile pentru formarea guvernului: „Nu a fost nicio discuție despre împărțirea ministerelor”
Ionuț Moșteanu, unul dintre negociatorii USR pentru formarea viitorului guvern, a oferit detalii despre stadiul negocierilor și despre măsurile care vor urma pentru stabilizarea economiei României.
ELENA UDREA jpg
Elena Udrea rămâne în închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins apelul. Decizia este definitivă
Magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins apelul făcut de fostul ministru al turismului Elena Udrea și au decis că aceasta va rămâne în închisoare.