Cînd va dispărea presa culturală

18 aprilie 2015
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, e încă în funcţie. Asta e, în sine, o temă de breaking news, dacă ne uităm la ce s-a întîmplat în ultimii ani: predecesorii săi au fost schimbaţi după cîteva săptămîni sau cîteva luni. Deocamdată, a făcut cîteva lucruri bune, care au reparat ceea ce se stricase din 2012 încoace.

De exemplu, a repus pe şine o instituţie care ar trebui ajutată să se dezvolte, pentru că e foarte importantă în finanţarea corectă şi eficientă a culturii: Administraţia Fondului Cultural Naţional. Gîndită iniţial ca o instituţie subordonată ministerului, dar cu o anumită autonomie de mişcare, a funcţionat destul de bine o vreme, după care a fost pusă pe butuci prin schimbarea şefilor în funcţie de algoritmul politic şi, mai ales, prin tăierea fondurilor care îi veneau din încasările Loteriei Române. Acum, s-a revenit la formula de la început: AFCN va primi din nou bani din veniturile Loteriei. Pentru o ţară în care miniştrii Culturii se schimbă la cîteva luni (şi unde în această funcţie au ajuns destui nepricepuţi), e o victorie. De fapt, dacă ne raportăm la ce se întîmplă în alte părţi, e revenirea la normalitate: în mai toate ţările europene, o parte din veniturile loteriilor este îndreptată spre activităţi culturale sau sociale.

Printre activităţile AFCN se află şi un program pentru susţinerea revistelor culturale. Sună bine, dar a funcţionat aşa şi-aşa: în fapt, după ce depuneau cererile de finanţare, revistele se alegeau cu niscaiva bănuţi care le ajungeau să editeze cîteva numere dintr-un an. Atît. Acum, pe lîngă ceea ce face AFCN, ministrul Ionuţ Vulpescu a anunţat că ar vrea să găsească şi alte soluţii pentru susţinerea presei culturale. Asta şi pentru că – aşa cum a declarat într-un interviu la puţină vreme după preluarea mandatului – cînd şi-a luat funcţia în primire, nu a găsit la minister niciun abonament la vreo revistă culturală. Situaţia e undeva între rîs şi plîns: carevasăzică, ministerul are drept misiune să susţină presa culturală, dar habar n-are ce trebuie să susţină şi nici nu-l interesează. Înţeleg că între timp dl ministru (care e, între altele, un vechi şi consecvent cititor de presă, inclusiv culturală) a dispus contractarea de abonamente.

Mi se pare însă că aceasta ar fi soluţia cea mai bună, în general, pentru a sprijini cu adevărat revistele culturale. Dacă le luăm la numărat, constatăm că, deşi în ţară se jeleşte de atîta timp că “moare cultura”, de fapt nu sînt deloc puţine. Editate de uniunile de creatori sau din bani privaţi, sprijinite de cîte un consiliu judeţean mai luminat sau mai ambiţios ori de alte instituţii, cu redactori care lucrează voluntar ori pe bani puţini, îşi duc zilele cum pot. Difuzarea lor e foarte proastă: pe la chioşcuri nu se găsesc, căci distribuitorii de presă (rămaşi, în mare parte, la mentalitatea şi metodele de lucru de acum o sută de ani) nu se complică să preia nişte gazete care se vînd în număr mic. Aşa încît mă gîndesc că soluţia abonamentelor ar fi cea mai simplă şi mai eficientă. Îndrăznesc să-i sugerez d-lui ministru să facă abonamente la revistele culturale măcar pentru bibliotecile publice din oraşele mari şi mijlocii. S-ar aduna cîteva sute bune de abonamente (ceea ce înseamnă o gură de aer pentru nişte reviste care vînd de la cîteva sute la maximum 2-3000 de exemplare), poate chiar o mie. În plus, cititorii bibliotecilor (atîţia cîţi sînt; barometrul cultural zice că deocamdată sînt puţini) ar avea acces la presa culturală.

S-ar subvenţiona, cu alte cuvinte, nu doar producţia de presă culturală (prin finanţare directă), ci şi consumul (prin stimularea accesului cititorilor la lectura revistelor). E simplu şi posibil. Şi nici măcar nu e ceva nou: pe vremea comunismului, biblioteca liceului meu avea abonament la România literară şi la încă vreo două reviste de atunci.

Merită presa culturală din România o asemenea susţinere din partea ministerului? Răspunsul e simplu şi clar: da. Pentru că are tot mai puţini cititori, dar şi pentru că nu putem fi o cultură care se respectă fără a avea sistemul de “vase comunicante” reprezentat de revistele culturale. Cît de bune sînt acestea, cît de adaptate pieţei actuale a ideilor, care dintre ele merită să fie sprijinită – asta e o discuţie mai complicată. Ministerul Culturii n-ar trebui să cadă în capcana alegerii, pentru că n-are criterii. Ar trebui să acţioneze strategic şi să găsească răspunsuri la întrebări simple. În cazul de faţă, la întrebarea “cînd va dispărea presa culturală tipărită din România?”. Eu cred că în cîţiva ani.

Articol apărut pe

Fotografie de Marius Georgescu.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

oana pellea jpg
Ce semn a primit Oana Pellea la 41 de ani de la decesul tatălui ei. Amza Pellea i-a transmis un mesaj divin: „Mulțumesc, iubitul meu”
În 1983, marele Amza Pellea avea să se stingă din viață la numai 52 de ani. Ieri s-au împlinit 41 de ani de la moartea lui, iar un lucru divin i s-a arătat Oanei, fiica acestuia. Ce mesaj a transmis pe rețelele de socializare.
chef catalin scarlatescu foto antena 1
Cum prepară Cătălin Scărlătescu cea mai delicioasă piftie. Ingredientul secret pe care îl folosește pentru un gust unic
Cătălin Scărlătescu are o rețetă inedită de piftie, iar pentru un gust desăvârșit acesta folosește un ingredient secret. Deși este pasionat de pește și fructe de mare, în fiecare an, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, celebrul chef adoră să gătească mâncăruri tradiționale.
bacterie foto microbiology online
Formele de viață care prezintă un „risc fără precedent” pentru viața pe Pământ. Oamenii de știință cer oprirea cercetărilor
Mai mulți oameni de știință de renume mondial au cerut oprirea cercetărilor pentru crearea așa-zișilor „microbi în oglindă”, pe fondul îngrijorărilor că organismele sintetice ar prezenta un „risc fără precedent” pentru viața pe Pământ, potrivit The Guardian.
gettyimages 956800978 640x640 jpg
Aurora boreală: cele mai bune șase locuri din Europa pentru a vedea spectaculoasele lumini care colorează cerul, în 2025
Aurorele boreale au luminat cerul din Europa de mai multe ori în acest an, iar experții prezic că anul 2025 va fi unul minunat pentru observarea spectacolului de lumini.
image png
Noi detalii în cazul românului care şi-a înjunghiat mortal partenera în Palma de Mallorca, în fața fiicei de doi ani. Mesajul premierului spaniol
Românul în vârstă de 40 de ani acuzat că şi-a înjunghiat mortal partenera, în prezenţa fiicei lor de doi ani, în timp ce se aflau într-o maşină, pe o stradă circulată din Palma de Mallorca a fost dus, vineri, în faţa unui judecător al Tribunalului pentru Violenţă în Familie.
Vladimir Putin Gettyimages 1 jpg
Putin ordonă măsuri de urgență pentru salvarea industriei cărbunelui din Rusia. Industria cărbunelui din Rusia a fost grav afectată de pierderea piețelor occidentale
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut un pachet de măsuri urgente pentru a sprijini industria cărbunelui din țară, care se confruntă cu pierderi financiare uriașe și riscă falimente masive, relatează The Moscow Times .
Un nou lot de trei aeronave F 16 Fighting Falcon a sosit la Câmpia Turzii MAPN jpg
Alte trei aeronave F-16, achiziționate de România, au aterizat în Baza 71 Aeriană
Alte trei noi aeronave F-16, achiziționate de România de la Norvegia, au aterizat vineri la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, întărind flota Escadrilei 48 Vânătoare și consolidând capacitatea de apărare aeriană a țării în cadrul NATO.
Atac cu rachete in Ucraina FOTO EPA EFE jpg
Ucraina rezistă eroic. Apărarea aeriană a reușit să doboare 161 dintre cele 287 de rachete și drone lansate de Rusia astăzi
Ucraina a reușit să doboare 161 dintre cele 287 de rachete și drone lansate de Rusia într-un atac aerian masiv, în data de 13 decembrie, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene.
Kash Patel  Foto AFP jpg
Kash Patel, nominalizat de Trump la şefia FBI, cere o anchetă privind ajutorul pentru Ucraina. „Am cerut Congresului să investigheze unde s-au dus banii”
Kash Patel, propus de Donald Trump la conducerea FBI, a declarat că a cerut Congresului să deschidă o anchetă prinvind ajutorul acordat de SUA Ucrainei de la începutul războiului cu Rusia. „Poporul american are dreptul la acest răspuns, pentru că sunt banii noștri, taxele noastre”.