Cînd Caissa nu mai zîmbește

2 ianuarie 2017
Cînd Caissa nu mai zîmbește jpeg

Scrisesem mai demult despre o versiune a jocului de șah în care se folosesc zarurile. În timp, am mai scris și despre cum se trag la sorți culorile pentru partida decisivă, finală, a anumitor concursuri. Adaug că a existat un meci în care cîștigătorul a fost desemnat la ruletă (Vasili Smîslov, care a jucat în 1983 cu Robert Hübner sferturile de finală ale campionatului mondial). Iar dacă ocrotitoarea șahului - pentru că există și așa ceva, o cheamă Caissa și e o nimfă din Tracia – nu îți mai zîmbește, poți să fii de două ori în plutonul de fruntaș dar niciodată pe locul 1.

Așa a pățit Magnus Carlsen săptămîna trecută la Doha, în Qatar, unde s-au jucat campionatele mondiale de blitz și șah rapid. A fost în grupul jucătorilor cu număr maxim de puncte și la blitz și la șah rapid, dar la criteriile de departajare a fost de fiecare dată depășit de alții. E mult spectacol dar și mult noroc în astfel de turnee, în care ai puțin timp de gîndire (15 minute plus 10 secunde per mutare la șah rapid sau trei minute plus două secunde per mutare la blitz), fapt pe care îl recunosc și proaspăt deveniții campioni.

„Am fost extrem de norocos”, a fost prima declarație după ce a devenit campion mondial la șah rapid a lui Vasili Ivanciuk. De exemplu, în runda a 14-a, cu Anand, cînd indianul a pierdut un cal într-o mutare. Sau în ultima rundă, cînd a cîștigat un final de nebuni de culori diferite, știut fiind că astfel de finaluri se încheie de obicei remiză. Dar să nu se înțeleagă că norocul te poate face campion la un asemenea nivel. Norocul poate face diferența, dar pînă la a o face, îți trebuie talent, rîvnă și experiență, pe care Ivanciuk le are din plin cînd vine vorba de șah.

Și astfel simpaticul și longevivul șahist ucrainean devine pentru a doua oară campion mondial, după titlul la blitz din 2007. În anul abia încheiat, Ivanciuk dispăruse o vreme de pe radarul competițiilor șahiste. După cum a explicat ulterior, în tot acest timp el a jucat în turnee de checkers (dame), vrînd să vadă “cum se comportă în competiții și jucătorii din alte sporturi”. Popularitatea lui Ivanciuk vine și din gesturile mici, precum cel de la Doha, din ultima rundă. Imediat ce și-a terminat partida și a devenit campion, el a fost filmat chibițînd un final de turn și nebun contra turn, la o altă masă de șah unde partida nu se încheiase. „Ce face Ivanciuk după ce cîștigă un campionat mondial”, au titrat admirativ jurnaliștii. „Dacă aș fi fost pus să îl aleg pe cel care m-ar fi detronat, l-aș fi ales pe Ivanciuk”, a spus și Carlsen, norvegianul fiind campionul din 2015, care însă anul acesta a luat doar bronzul, în vreme ce argintul i-a revenit rusului Alexander Grischuk.

Pe rețelele de socializare au fost surprinse două momente de la festivitatea de premiere, unul în care ucraineanul de 47 de ani își face apariția pe podium și celălalt în care Ivanciuk cade pe gânduri în timp ce asistența aplaudă și organizatorii împart medaliile.

Grischuk i-a luat apoi locul lui Carlsen în calitate de defending champion în open-ul de blitz. A avut un succes și mai mic decît norvegianul, nereușind să încheie în plutonul fruntaș. Aici au ajuns doar Carlsen și fostul său adversar din meciul de la New York, Serghei Karjakin. La criteriile de departajare însă, a avut cîștig de cauză rusul, care a jucat cu adversari care au strîns mai multe puncte în concurs decît adversarii lui Carlsen. O dulce răzbunare a lui Karjakin după înfrîngerea din noiembrie, susținută și de faptul că în partida directă de blitz din runda a 5-a l-a înfrînt pe Carlsen. Karjakin își adaugă astfel în palmares și acest trofeu suprem, după cel de șah rapid din 2012.

3 JPG jpeg

La feminin, campionatele au fost dominate de Ana Muzichuk, compatrioata lui Ivanciuk. Ea și-a spulberat competiția la șah rapid (a terminat cu un punct mai mult decît următoarea clasată, rusoaica Alexandra Kosteniuk), în vreme ce la blitz a avut un finish remarcabil de cinci victorii, care a scos-o in extremis, la o jumătate de punct, în fața Valentinei Gunina și Katerinei Lagno, ambele tot din Rusia. Un bun sfîrșit de an pentru războiul pe care ucrainenii îl poartă cu rușii, și nu doar pe tabla de șah.

E de menționat însă că la Doha nu a făcut deplasarea tot topul mondial al șahiștilor și șahistelor, chiar dacă premiul I, și la masculin (mixt) și la feminin era consistent, de 40.000 de dolari fiecare. Au lipsit de la băieți rusul Vladimir Kramnik și americanii Wesley So și Fabiano Caruana, în vreme ce de la fete nu a venit campioana mondială Hou Yifan.

Scriam la sfîrșitul cronologiei principalelor evenimente șahiste ale anului 2016 că încă nu putem trage linia definitiv întrucît încă nu se jucaseră campionatele de la Doha. Acum însă o putem face, și recapitulînd, pe 2016 avem următorii campioni mondiali la șah: 

Șah clasic

Șah rapid

Blitz

Masculin (mixt)

Magnus Carlsen (Norvegia)

Vasili Ivanchuk (Ucraina)

Serghei Karjakin (Rusia)

Feminin

Hou Yifan (China)

Ana Muzichuk (Ucraina)

Ana Muzichuk (Ucraina)


Față de 2014, cînd Carlsen apărea pe toate cele trei coloane din dreptul categoriei de la masculin, în acest an numele s-au diversificat. Pe de altă parte, meciul cu Karjakin pentru titlul mondial de la New York a fost mai strîns decît se anticipase. Cu alte cuvinte, se astupă în ultima perioadă distanța dintre Carlsen și „restul lumii”. Întrebarea care se pune este dacă norvegianul a început să joace în ultima vreme ceva mai slab sau adversarii lui au devenit mai puternici?  Vom vedea probabil în 2017.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 40 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online „În alb și negru”.

Soluția diagramei 39 de săptămîna trecută: 1… Dxg3! 2. fxg3 f2 și negrul transformă pionul în damă și cîștigă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: twitter.com/almodiahki/ Vasili Ivanciuk la Doha, Qatar, decembrie 2016. 

diagram40 png png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.

Adevarul.ro

image
Dieta care o ajută pe Loredana Groza să fie wow. „E o muncă foarte grea să arăți bine!”
Loredana Groza, una dintre cele mai îndrăgite artiste, are un secret atunci când vine vorba despre talie trasă ca prin inel. Vedeta ține o dietă-minune de câte ori dorește să topească din kilogramele acumulate.
image
Supraviețuitoarea tragediei de pe DN1 a murit. Familia de spanioli se afla în vizită la fiica studentă în România
Patru membri ai unei familii din Spania au murit în urma unui accident produs pe o șosea din România. Șoferul a fost arestat preventiv, iar organele victimelor au fost donate cu acceptul rudelor.
image
Tempest, avionul de luptă care citește gândurile. Trei țări colaborează pentru dezvoltarea unei arme invincibile | FOTO VIDEO
Rishi Sunak a anunțat o colaborare între Marea Britanie, Italia și Japonia pentru dezvoltarea unui nou avion de luptă care utilizează inteligența artificială.

HIstoria.ro

image
Arestarea Mariei Tănase: Reținută și anchetată de germani
Arhiva M.A.I. ne spune că în 1940 Maria Tănase a fost reținută și anchetată de germani pentru că avea o relație „fierbinte” cu Maurice Nègre
image
Căderea comunismului în Polonia şi Ungaria. „Reabilitarea” lui Imre Nagy
Dintre cei șase sateliți ai Uniunii Sovietice în Europa răsăriteană, Polonia și Ungaria au reprezentat un caz aparte.
image
Prima zi de ocupație germană în București
În dimineața zilei de 6 decembrie 1916, primarul Bucureștilor, Emil Petrescu, însoțit de mai mulți ambasadori – Vopicka (SUA) sau baronul Vredenburg (Olanda) – au ieșit în întâmpinarea armatelor Puterilor Centrale până aproape de Chitila.