Cînd Caissa nu mai zîmbește

2 ianuarie 2017
Cînd Caissa nu mai zîmbește jpeg

Scrisesem mai demult despre o versiune a jocului de șah în care se folosesc zarurile. În timp, am mai scris și despre cum se trag la sorți culorile pentru partida decisivă, finală, a anumitor concursuri. Adaug că a existat un meci în care cîștigătorul a fost desemnat la ruletă (Vasili Smîslov, care a jucat în 1983 cu Robert Hübner sferturile de finală ale campionatului mondial). Iar dacă ocrotitoarea șahului - pentru că există și așa ceva, o cheamă Caissa și e o nimfă din Tracia – nu îți mai zîmbește, poți să fii de două ori în plutonul de fruntaș dar niciodată pe locul 1.

Așa a pățit Magnus Carlsen săptămîna trecută la Doha, în Qatar, unde s-au jucat campionatele mondiale de blitz și șah rapid. A fost în grupul jucătorilor cu număr maxim de puncte și la blitz și la șah rapid, dar la criteriile de departajare a fost de fiecare dată depășit de alții. E mult spectacol dar și mult noroc în astfel de turnee, în care ai puțin timp de gîndire (15 minute plus 10 secunde per mutare la șah rapid sau trei minute plus două secunde per mutare la blitz), fapt pe care îl recunosc și proaspăt deveniții campioni.

„Am fost extrem de norocos”, a fost prima declarație după ce a devenit campion mondial la șah rapid a lui Vasili Ivanciuk. De exemplu, în runda a 14-a, cu Anand, cînd indianul a pierdut un cal într-o mutare. Sau în ultima rundă, cînd a cîștigat un final de nebuni de culori diferite, știut fiind că astfel de finaluri se încheie de obicei remiză. Dar să nu se înțeleagă că norocul te poate face campion la un asemenea nivel. Norocul poate face diferența, dar pînă la a o face, îți trebuie talent, rîvnă și experiență, pe care Ivanciuk le are din plin cînd vine vorba de șah.

Și astfel simpaticul și longevivul șahist ucrainean devine pentru a doua oară campion mondial, după titlul la blitz din 2007. În anul abia încheiat, Ivanciuk dispăruse o vreme de pe radarul competițiilor șahiste. După cum a explicat ulterior, în tot acest timp el a jucat în turnee de checkers (dame), vrînd să vadă “cum se comportă în competiții și jucătorii din alte sporturi”. Popularitatea lui Ivanciuk vine și din gesturile mici, precum cel de la Doha, din ultima rundă. Imediat ce și-a terminat partida și a devenit campion, el a fost filmat chibițînd un final de turn și nebun contra turn, la o altă masă de șah unde partida nu se încheiase. „Ce face Ivanciuk după ce cîștigă un campionat mondial”, au titrat admirativ jurnaliștii. „Dacă aș fi fost pus să îl aleg pe cel care m-ar fi detronat, l-aș fi ales pe Ivanciuk”, a spus și Carlsen, norvegianul fiind campionul din 2015, care însă anul acesta a luat doar bronzul, în vreme ce argintul i-a revenit rusului Alexander Grischuk.

Pe rețelele de socializare au fost surprinse două momente de la festivitatea de premiere, unul în care ucraineanul de 47 de ani își face apariția pe podium și celălalt în care Ivanciuk cade pe gânduri în timp ce asistența aplaudă și organizatorii împart medaliile.

Grischuk i-a luat apoi locul lui Carlsen în calitate de defending champion în open-ul de blitz. A avut un succes și mai mic decît norvegianul, nereușind să încheie în plutonul fruntaș. Aici au ajuns doar Carlsen și fostul său adversar din meciul de la New York, Serghei Karjakin. La criteriile de departajare însă, a avut cîștig de cauză rusul, care a jucat cu adversari care au strîns mai multe puncte în concurs decît adversarii lui Carlsen. O dulce răzbunare a lui Karjakin după înfrîngerea din noiembrie, susținută și de faptul că în partida directă de blitz din runda a 5-a l-a înfrînt pe Carlsen. Karjakin își adaugă astfel în palmares și acest trofeu suprem, după cel de șah rapid din 2012.

3 JPG jpeg

La feminin, campionatele au fost dominate de Ana Muzichuk, compatrioata lui Ivanciuk. Ea și-a spulberat competiția la șah rapid (a terminat cu un punct mai mult decît următoarea clasată, rusoaica Alexandra Kosteniuk), în vreme ce la blitz a avut un finish remarcabil de cinci victorii, care a scos-o in extremis, la o jumătate de punct, în fața Valentinei Gunina și Katerinei Lagno, ambele tot din Rusia. Un bun sfîrșit de an pentru războiul pe care ucrainenii îl poartă cu rușii, și nu doar pe tabla de șah.

E de menționat însă că la Doha nu a făcut deplasarea tot topul mondial al șahiștilor și șahistelor, chiar dacă premiul I, și la masculin (mixt) și la feminin era consistent, de 40.000 de dolari fiecare. Au lipsit de la băieți rusul Vladimir Kramnik și americanii Wesley So și Fabiano Caruana, în vreme ce de la fete nu a venit campioana mondială Hou Yifan.

Scriam la sfîrșitul cronologiei principalelor evenimente șahiste ale anului 2016 că încă nu putem trage linia definitiv întrucît încă nu se jucaseră campionatele de la Doha. Acum însă o putem face, și recapitulînd, pe 2016 avem următorii campioni mondiali la șah: 

Șah clasic

Șah rapid

Blitz

Masculin (mixt)

Magnus Carlsen (Norvegia)

Vasili Ivanchuk (Ucraina)

Serghei Karjakin (Rusia)

Feminin

Hou Yifan (China)

Ana Muzichuk (Ucraina)

Ana Muzichuk (Ucraina)


Față de 2014, cînd Carlsen apărea pe toate cele trei coloane din dreptul categoriei de la masculin, în acest an numele s-au diversificat. Pe de altă parte, meciul cu Karjakin pentru titlul mondial de la New York a fost mai strîns decît se anticipase. Cu alte cuvinte, se astupă în ultima perioadă distanța dintre Carlsen și „restul lumii”. Întrebarea care se pune este dacă norvegianul a început să joace în ultima vreme ceva mai slab sau adversarii lui au devenit mai puternici?  Vom vedea probabil în 2017.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 40 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online „În alb și negru”.

Soluția diagramei 39 de săptămîna trecută: 1… Dxg3! 2. fxg3 f2 și negrul transformă pionul în damă și cîștigă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: twitter.com/almodiahki/ Vasili Ivanciuk la Doha, Qatar, decembrie 2016. 

diagram40 png png
WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Alimentul banal care face minuni în grădină. Soluția nu poluează, vă scapă de insecte și este foarte ieftină
Otetul alb are multiple întrebuințări. Pe lângă utilizarea în bucătărie, cu ajutorul acestuia se pot curăța și lustrui diverse obiecte, sau poate fi folosit ca erbicid în grădină. Mai mult decât atât, nu poluează mediul înconjurător și nu are efecte negative asupra organismului uman.
image
Turistă dezgustată de ce a văzut pe o celebră insulă celebră din Grecia: „Te simți ca în lumea a treia” VIDEO
Turista a povestit pe TikTok experiența sa în timpul vacanței pe care a petrecut-o în insula Corfu, una dintre cele mai mari din Grecia.
image
Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția
Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, unde poate duce o erupție.

HIstoria.ro

image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.
image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit