Cercul neîncrederii

20 martie 2014
Cercul neîncrederii jpeg

„Ce este societatea civilă?”; „Avem societate civilă?”; „Ce fac ONG-urile din România?” – sînt doar cîteva întrebări la care rubrica de faţă, o rubrică realizată în parteneriat cu Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, va căuta, săptămînal să dea răspunsuri.

C. are de treizeci şi şase de ani şi patru copii: o fată de şaptesprezece ani, un băiat de unsprezece, o fetiţă de nouă ani şi un băieţel de opt luni. Locuiesc cu toţii în satul Pioreşti, din comuna Gioeşti, judeţul Dolj. Mi-a spus că stau într-o casă cu două camere, nerenovată. Cît a fost frig, "ne-am mai restrîns într-o cameră", spune C., căci "bani de lemne nu prea sînt aşa cum trebuie". Casa lor e destul de departe de şosea. De fapt, în Pioreşti nu există drum asfaltat. Ca să ajungă la şcoală, copiii merg în fiecare zi aproape un kilometru pe jos pînă la staţia de microbuz din satul învecinat.

G. sotul lui C., are 41 de ani şi lucrează "pe unde apucă". Acum renovează un apartament în Craiova cu încă un prieten. La Pioreşti, se întoarce o dată la două sau trei săptămîni. "Cît dă pe drum, ce mai cheltuie, aproape că nu mai rămîne cu nimic", spune C.. Ei nu au pe nimeni apropiat în Gioreşti, toate rudele locuiesc departe de zona asta. Cît soţul e plecat, C. are grijă singură de gospodărie. "De la distanță", mama "aruncă un ochi" la temele copiilor, în timp ce mai face cîte ceva prin casă sau curte. Sînt multe de făcut, iar pentru copii rămîne timp destul de puţin. Uneori deloc. Se mai strîng cîteodată cu toţii seara, în casă, unde fiecare povesteşte ce-a făcut la şcoală.

Înainte să vorbesc la telefon cu C., Luminiţa Dincă, directorul executiv al Fundaţiei Adina Stiftelsen, din Craiova, mi-a povestit despre cîteva servicii comunitare pe care vor să le dezvolte în România. Printre ele este şi Home Start, ce se bazează pe voluntariat. Acesta aduce în casele oamenilor aflaţi în nevoie voluntari "specializaţi" care ajută familiile defavorizate la treburile casnice. Săpatul şi udatul grădinei, curăţenie, hrănitul animalelor, "babysitting" sau lecţiile copiilor sînt lucrurile pe care un voluntar le poate face. Iar familii sînt destule, un exemplu fiind cele în care unul dintre părinţi sau ambii sînt plecaţi să muncească în străinătate, iar copiii rămîn în grija altor rude. Au aflat de acest serviciu de la Fundaţia Stiftelsen Kirkens Bymisjon Bergen, din Norvegia, într-o vizită care a avut loc anul trecut, finanţată de granturile SEE şi norvegiene, prin programul Fondul ONG. Împreună, vor să aducă acest tip de serviciu anul acesta în România.

C. spune că îi este greu cu treburile gospodăriei. Sînt destul de multe de făcut şi cum e mai mult singură, îi rămîne timp liber destul de puţin. O ajută şi copiii, mai ales fata cea mare şi băiatul. În fiecare zi, după şcoală, băiatul merge la centrul de zi înfiinţat de Fundaţia Adina Stilftelsen. Acolo desenează, învaţă să danseze, face temele şi se joacă alături de alţi copii. În general, activităţile din centru ajută copiii să îşi descopere vocaţia, creativitatea şi spiritul de iniţiativă.

Cum sîntem în perioada în care se plantează legume în grădină, C. se gîndeşte să îşi retragă băiatul de la centru. Are nevoie de el acasă, să „mai scoată o găleată cu apă” şi “să-l supravegheze pe ăsta micul”. Am întrebat-o cum ar fi dacă ar veni cîţiva voluntari din cînd în cînd, să facă treburi prin casă, să se joace şi să facă temele cu copiii. “Ce să facă? Un străin?”, îmi răspunde ea.“Lasă că sînt alţii şi mai amărîţi ca noi. Îi spuneam euşi doamnei Luminişa, nu e nevoie la noi. Cum să vină? Mi-ar fi şi ruşine!".

Luminiţa Dincă mi-a explicat că "sărăcia este diferită pentru fiecare". Dincolo de nivelul de trai, evident diferit, uneori, sărăcia cea mai mare provine din mentalitate. "Lipsa educaţiei şi a informaţiei perpetuează obiceiul de a folosi copiii şi tinerii la muncile din gospodărie şi atitudinea negativă faţă de educaţie", spune Luminiţa. „În condiţii de sărăcie extremă tinerii uită să îşi mai fixeze ţeluri înalte. Pur şi simplu aleg să trăiască aşa cum au trăit şi părinţii sau bunicii - de azi pe mîine."

Referitor la viitor, C. crede că “fiecare are soarta lui”. Şi pare că pentru ea important este să îşi crească singură copiii.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Săteanul care a scos din pământ conducta de canalizare a unei localități cu peste 5.000 de locuitori VIDEO
Un sătean din comuna Dragotești, din județul Gorj, a scos o parte din conducta de canalizare a localității învecinate Mătăsari, care-i traversează terenul gospodăriei sale, după ce s-a judecat timp de șapte ani cu Primăria.
image
Premieră în Moldova. Modul neașteptat în care fermierii și-au adaptat culturile după schimbările climatice: „Randamentul este semnificativ”
În contextul schimbărilor climatice, fermierii români își îndreaptă atenția către culturi alternative.
image
Legende pescărești cu monștri marini pescuiți la Sfântu Gheorghe: „A prins un morun de 675 de kilograme“ VIDEO
Sfântu Gheorghe, satul de pescari din Delta Dunării, a rămas în legendă pentru sturionii care se pescuiau aici în anii ’60–’80.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.