Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Expresiile reprezintă o modalitate de a „condimenta” o limbă și de a da o latură artistică anumitor cuvinte pentru a exprima anumite trăiri. Unele expresii au semnificații literare, în timp ce altele par a fi destul de greu de înțeles la prima vedere.
Iar una dintre cele mai folosite expresii este „Toate drumurile duc la Roma”, care a fost folosită încă din secolul al XII-lea. Atunci a început să fie utilizată și s-a transmis din generație în generație.
Pe atunci, sensul expresiei avea legătură cu rețeaua excelentă de drumuri construită în Roma încă din cele mai vechi timpuri. Romanii au construit diverse căi de transport din aproape toate marile orașe, conectîndu-le cu capitala Roma.
Pe măsură ce timpul a trecut, expresia a devenit din ce în ce mai populară, dar a început să capete noi sensuri. Astfel, potrivit dicționarului Cambridge, această expresie înseamnă că orice ai face tot acolo vei ajunge. Desigur, sînt mai multe sensuri, precum: indiferent de drumul pe care îl vei urma, vei ajunge la aceeași destinație ori toate căile pe care le vei urma vor duce la același obiectiv.
Expresia este folosită frecvent de oamenii care sînt nedumeriți în privința unei sarcini și caută cea mai bună modalitate pentru a o finaliza. Un alt exemplu relevant pentru secolul tehnologiei este atunci cînd o persoană dorește să primească un document și este întrebată dacă îl vrea în varianta tipărită ori digitală. Dacă nu are o preferință anume, ar putea răspunde cu „Toate drumurile duc la Roma”.
Roma, oraș în care s-au filmat scene din multe producții, adesea prezent și în jocuri
Fiind unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa, încărcat de istorie și cu o arhitectură spectaculoasă, Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
Angels & Demons (2009), Eat Pray Love (2010), John Wick 2: Chapter 2 și 3 (2007 și 2019), Jumper (2008), Ocean's Twelve (2004) și Spectre (2015) sînt doar cîteva filme de top care conțin scene surprinse în Roma. Ba mai mult, producții precum When in Rome (2010) sînt filmate aproape integral în Roma.
Nici dezvoltatorii de jocuri video nu au ignorat Roma și istoria Imperiului Roman. Cei pasionați de jocuri video au la dispoziție titluri precum Caesar III, Shadow of Rome, Spartan: Total Warrior, Colosseum: Road to Freedom ori Total War: Rome II. Există chiar și jocuri de cazino inspirate din această tematică, precum Rome: The Golden Age, slot lansat de compania NetEnt în 2021 sau Gladiator (2012) de la Playtech - joc inspirat din celebrul film cu același nume, cîștigător a nu mai puțin de 5 premii Oscar.
Originea expresiei
Se crede că expresia a fost folosită pentru prima dată în anul 1175 de Alian de Lille, un teolog și poet francez. În Liber Parabolarum, el a scris că „Mille viae ducunt homines per saecula Romam”, adică, în traducere liberă, „O mie de drumuri conduc oamenii pentru totdeauna în Roma”.
Fraza face o referire la Milliarium Aureum, acesta fiind punctul specific din Roma din care se spune că porneau toate drumurile. Ulterior, din acest punct, drumurile au fost construite ca spițele unei roți.
Romanii controlau o parte importantă a lumii în vremurile lor de glorie și au construit astfel un set impresionant de drumuri interconectate. Ele au fost realizate în așa fel încît liderii romani să ajungă mai ușor în fiecare provincie a Imperiului Roman. Astfel, puteau avea un control facil ca să supravegheze diverse părți ale Imperiului.