Ce fel de ministru al Culturii ne trebuie?

10 august 2014
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Propunerea d-nei Rozalia Biro ca ministru al Culturii a stîrnit controverse. Unele sînt îndreptăţite, altele scapă din vedere esenţialul. Indiferent cine va fi persoana propusă pentru a ocupa fotoliul ministerial, rămîne să găsim răspunsul la întrebarea fundamentală: ce fel de ministru al Culturii ne trebuie?

Unii sînt de părere că trebuie neapărat să fie un om de cultură, dacă se poate chiar o personalitate marcantă, pentru a susţine, prin valoarea sa simbolică, “greutatea” postului. Istoria recentă ne arată că personalităţi culturale precum Andrei Pleşu (care a “pornit de la zero” instituţia, pe ruinele fostului Consiliul al Culturii şi Educaţiei Socialiste) ori Ion Caramitru (care îşi dovedeşte în continuare capacităţile de manager, la TNB) au avut şi rezultate ca miniştri. Alte personalităţi ale culturii care au ocupat înalta funcţie – nu prea. Cu alte cuvinte, nu valoarea ori prestigiul cultural al titularului e determinantă, ci abilităţile sale de a organiza instituţia şi de a-i da o direcţie, un sens.

Prin urmare, nu cred că pentru a fi ministru al Culturii trebuie să fii neapărat scriitor, pictor, regizor, actor etc. Dacă cele două “componente” – contribuţia culturală şi talentul managerial – se întîlnesc armonios în aceeaşi persoană, cu atît mai bine. Dar asta se întîmplă foarte rar.

Aşa încît aş prefera cealaltă variantă: la Cultură să fie numit un manager, dar unul care să aibă habar de managementul cultural şi de politicile culturale. Poţi să fii un excepţional manager la o multinaţională, la un lanţ de supermarketuri sau la o fabrică. Nu e suficient. E bine să ai pe deasupra şi o bună cunoaştere a peisajului cultural. Şi e obligatoriu să te pricepi la politici culturale, la economia culturii, să cunoşti felul în care funcţionează instituţiile culturale pe plan naţional şi european, să ştii ca pe apă sistemele de finanţare a culturii şi altele. Apoi, mecanismele culturii funcţionează pe termen lung: nu e vorba doar de a gestiona bugetul anual, împărţind sărăcia la muzee, biblioteci, teatre şi altele, ci de a face planuri pe cîţiva ani şi de a imagina soluţii alternative de finanţare şi de dezvoltare. Un pic de viziune, aşadar, e neapărat necesară.

Din această perspectivă, numirea d-nei Rozalia Biro nu mi se pare potrivită. CV-ul şi activitatea domniei sale de pînă acum arată că nu are nici o experienţă în managementul cultural.

sînt motivele pentru care nu trebuia numită, de fapt: pregătirea sa profesională nu conţine nimic legat de specificul managementului cultural, iar faptul că la primăria din Oradea a “coordonat”, pentru scurt timp, Direcţia de Patrimoniu înseamnă mult prea puţin. Controversele însă au fost mai ales pe tema, mult mai cu priză la public, a gafelor de limba română. Sigur că şi acesta e un aspect important, dar chiar dacă ar fi vorbit la perfecţiune limba română, tot o alegere nepotrivită ar fi. (Şi, a propos de asta, o precizare care cu siguranţă îi va nemulţumi pe unii: orice om are o limbă maternă, învăţată în familie; toate limbile pe care le învaţă după aceea sînt, tehnic vorbind, “limbi străine”. Ştiu, cuvîntul “străin” e perceput emoţional în cazul de faţă; dar emoţiile n-au ce căuta aici).

În România am început să avem tot mai mulţi oameni care se pricep la management cultural şi politici culturale, cei mai mulţi lucrînd în ONG-uri, dar şi în instituţii publice sau private. Ideal ar fi, ca să urnim o dată din loc lucrurile, ca la ministerul Culturii să fie numit un tehnocrat, un expert, un manager cultural de meserie, care să fie lăsat să-şi facă treaba, să croiască planuri pe termen mediu şi lung. Căci cultura este, în UE, o resursă importantă pentru dezvoltare economică şi socială, nu doar un “moft”, un ornament, ceva cu care să ne putem lăuda la ocazii. Nu întîmplător, în actualul exerciţiu bugetar al UE, mai mult de un miliard de euro sînt alocaţi industriilor culturale şi creative.

Dar, desigur, vorbesc prostii. La noi, numirile în ministere se fac pe criterii politice şi prin tot felul de jocuri în interiorul partidelor. Competenţele specifice sînt ultima preocupare atunci cînd e selectat un om pentru ministerul Culturii (care are “pe mînă” nu doar un buget, ci un întreg patrimoniu cultural). Din păcate, ne-am obişnuit (şi) cu asta şi nici măcar nu reuşim să dezbatem substanţial problema de principiu: ce fel de ministru al Culturii ne trebuie, dacă tot sîntem aşa de preocupaţi de soarta culturii române?  

Articol apărut pe

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din lume. Nu mai puțin de 3.722 motocicliști au participat la parada de pe ruta Pitești-Mioveni FOTO VIDEO
Nu mai puțin de 3.766 de motocicliști din toată România au luat parte sâmbătă 15 iunie la Pitești la cea mai mare paradă moto din lume, ce a doborât precedentul record, stabilit acum aproape cinci ani în Statele Unite ale Americii.
image
Imagini greu de privit filmate pe o șosea din Marea Britanie. Un polițist lovește intenționat cu mașina un vițel scăpat pe străzi: „Ce fel de monstru...?” VIDEO
Momente îngrozitoare petrecute pe o stradă din Marea Britanie, acolo unde un echipaj de poliție a lovit un vițel scăpat liber. Bietul animal a fost lovit de două ori cu autospeciala, iar martorii au catalogat intervenția drept una brutală, potrivit Daily Mail.
image
Românii, cei mai puțin educați cetățeni ai Europei. O nouă statistică arată că tinerii noștri nu aleg să continue studiile după liceu
Proporția populației cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, femeile fiind, în general, cele mai educate.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.