Ce-are patriotismul cu limba latină?

8 ianuarie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Un plan-cadru pus în dezbatere de Ministerul Educaţiei propune scoaterea orei de latină de la clasa a VIII-a. Au apărut cîteva comentarii şi reacţii (mult mai puţine decît cele pe care le declanşează tot felul de prostii ale “actualităţii româneşti”), dar tema pare a se pierde în peisaj. Aşa că încerc o scurtă argumentaţie în favoarea latinei.

Din cînd în cînd, ni se umflă pieptul de patriotism că sîntem “urmaşii Romei” şi că limba română e de origine latină. Ideea de latinitate ne unge pe sufleţelul nostru trist, ne dă un aer de nobleţe şi vechime, ne croieşte frumos o identitate naţională şi ne legitimează în faţa Europei. “Sîntem aici de două mii de ani”, nu? Dacă într-un sondaj s-ar pune întrebarea “sînteţi mîndri că limba română e de origine latină şi că poporul nostru e urmaşul lui Traian?”, probabil că 101 la sută dintre răspunsuri ar fi “da”. Dacă-i aşa, de ce limba, cultura şi civilizaţia latină au la noi o soartă tristă şi neclară? În şcoală, latina se studiază o oră pe săptămînă în clasa a VIII-a şi la liceu, pe “filiera vocaţională” (adică doar la anumite profiluri). În agitata noastră tranziţie, orele de latină s-au tot introdus şi scos, schimbat şi împuţinat, tinzînd acum spre zero total. La facultăţi, nu prea mai vin studenţi la secţiile de latină. Aşa încît în curînd nu vom mai avea profesori, nici specialişti în latină care să se ocupe de inscripţiile latineşti găsite de arheologi pe teritoriul scumpei noastre patrii ori de manuscrisele în latină existente în biblioteci.

Dacă mergem tot aşa, o să fim, în cîţiva ani, o ţară mîndră de originile ei latine, dar în care nimeni nu va mai şti nicio vorbă latinească. Dacă se va descoperi vreun document în limba latină, vom “importa” din Germania, din Irlanda ori din Finlanda (ţări ne-latine, dar în care latina se studiază serios) pe cineva care să ni-l descifreze şi traducă. Singura manifestare a iubirii noastre faţă de latinitate va rămîne umflarea patriotică a pieptului că sîntem urmaşii Romei (nu ca alţii, care-au venit tîrziu în Europa, mă-nţelegi...). Frumos ne şade. Cred că studierea latinei în şcoală e victima patriotismului. Căci ni se pare atît de clară latinitatea noastră, încît nu mai simţim nevoia s-o studiem şi s-o aprofundăm. Or, studierea limbii şi culturii latine are alte justificări, pe care le-au explicat foarte bine cei care se pricep, într-o petiţie care solicită păstrarea orei de latină la clasa a VIII-a. Latina e prezentă în vieţile noastre mai mult decît s-ar putea crede despre o “limbă moartă”: de la termenii din diverse discipline pînă la semnele şi mărcile civilizaţiei europene construite pe temelia greco-latină, de la modul de alcătuire a instituţiilor politice şi juridice pînă la gastronomie. (Mi-a explicat o dată cineva care se pricepe cum se prepara carnea de porc în antichitatea latină şi m-a convins că salamurile, şuncile şi cîrnaţii noştri de azi tot de la romani ni se trag).

Prin urmare, a nu studia deloc latina în şcoală înseamnă să rămînem ciungi şi şchiopi din punct de vedere intelectual şi uman. Nu e vorba doar de limba latină şi de gramatica ei (care ordonează mintea şi gîndirea), ci de fundamentele unei civilizaţii care ne ajută să înţelegem de ce sîntem aşa cum sîntem, în România şi în Europa. Asta înseamnă nu doar că o oră de latină trebuie păstrată în învăţămîntul general şi obligatoriu, dar şi că trebuie să i se dea un conţinut adecvat, prin care orice absolvent de şcoală să rămînă cu cîteva elemente esenţiale despre lumea din care face parte. Sigur, azi e la modă povestea cu “pregătirea pentru piaţa muncii”. Aparent, “o limbă moartă” nu-i pregăteşte pe elevi pentru piaţa muncii, angajatorii nu-i întreabă pe nicăieri dacă ştiu declinarea a III-a imparisilabică. Dar nu la nivelul acesta trebuie purtată discuţia. Căci, la o adică, nici ecuaţiile de gradul 2 ori elementul predicativ suplimentar nu folosesc la locul de muncă pentru milioane de oameni. 

Dar dacă avem nevoie de oameni deschişi la minte, conştienţi de identitatea şi de valorile civilizaţiei lor, conectaţi la Europa şi la lume, interesaţi de trecut ca garanţie a viitorului, atunci avem nevoie de limba şi cultura latină. Pînă şi patriotismul ar avea de cîştigat de la astfel de oameni. Mai mult decît de la cei obişnuiţi doar cu umflatul pieptului la ocazii festive.  

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

Ivana Knoll FOTO Instagram png
Moment hilar în Qatar, cu doi bărbați care scot rapid telefoanele pentru a o poza pe Miss Croația | FOTO VIDEO
Una dintre cele mai provocatoare fane de la Mondialul din Qatar a fost Ivana Knoll, fotomodelul care a fost Miss Croația reușind să întoarcă privirile a mii de suporteri.
femeie inele de aur mana bijuterii shutterstock 1966151602 jpg
Zodiile care nu trebuie să poarte aur sub nicio formă. Cum alungi ghinionul adus de bijuterii
Deși este unul dintre cele mai iubite metale prețioase, poartă ghinion. Un astrolog celebru spune de ce nu e bine să purtăm aur. Totodată, există și un ritual simplu prin care se alungă spiritele rele.
cum poti avea succes la interviul de angajare jpeg
Noua strategie folosită de angajați pentru a obține măriri de salariu
Tot mai mulți angajați se arată interesați de posturi pe care nu au nicio intenție să le accepte doar ca să își forțeze șefii de la actualul loc de muncă să le ofere o mărire de salariu, arată Business Insider.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.