Ce a schimbat Klaus Iohannis. Deocamdată

24 ianuarie 2015
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Urmăresc de o lună încoace mulţimea de opinii şi comentarii despre ce ar trebui să facă şi să dreagă preşedintele Klaus Iohannis. Constat că au apărut deja şi destui dezamăgiţi. E normal ca aşteptările să fie mari, dar e amuzant (iar uneori, ridicol) că s-au risipit atîtea vorbe despre un preşedinte care abia a apucat să-şi ia postul în primire.

În presă, pe bloguri, la televiziuni, după ce a trecut entuziasmul postelectoral, au dat năvală sfătuitorii: i s-a spus preşedintelui ce consilieri să-şi aleagă, ce are de făcut mai întîi şi ce poate face mai tîrziu. Apoi, i s-au analizat tăcerile şi absenţele mediatice. Obişnuiţi cu guralivul Traian Băsescu, ştiriştii şi comentatorii TV au rămas fără carne de tun, n-aveau din ce-şi face talk-show-urile. Cînd preşedintele a mai apărut, totuşi, pe undeva şi a mai dat cîteva declaraţii scurte (cum îi e felul), au început comentariile şi interpretările pe tema “de ce n-a spus mai mult, de ce nu s-a referit şi la aia, şi la ailaltă”. Pentru cine stă pe margine şi aşteaptă “marfă proaspătă” ca să aibă ce comenta, e frustrant. Şi fiind noi – vorba unui englez – un “popor emoţional”, cu moderatori TV cu tot, imediat apar dezamăgirile. Aşa, ca-ntr-o iubire adolescentină, cînd te-apucă brusc melancolia că fata ori băiatul la care te uitai cu drag s-a mutat cu altcineva în bancă.

Într-un asemenea context, mi se pare totuşi util să marcăm nişte mici gesturi care sugerează un alt stil prezidenţial. De exemplu, actualul primar al Sibiului, d-na Astrid Fodor, a anunţat că i-a propus preşedintelui titlul de cetăţean de onoare al oraşului, iar acesta l-a refuzat. (De ce o fi anunţat doamna Fodor asta? Nu putea să tacă şi s-o lase cum a picat?). În societatea românească de azi, acordarea de onoruri a devenit o modă: se amestecă în aceste iniţiative ceva PR, obsesia pentru imagine, credinţa un pic cam primitivă în simboluri, jocuri de interese, încuscriri politico-economice sau culturale şi altele. S-au făcut tot felul de cetăţeni de onoare: de la mari sportivi ori scriitori pînă la victimele vreunui accident de mare impact emoţional. Uneori, despre cetăţenii de onoare făcuţi în grabă s-au aflat ulterior chestii nu tocmai onorabile, aşa că s-a “pus batista pe ţambal”.

O dată, un primar a anunţat cu mare pompă că o va face cetăţean de onoare pe o campioană la înot; era ridicol, căci în oraş nu exista un bazin de înot (de-aia şi plecase biata sportivă de acolo, că nu se putea antrena). Prin oraşele patriei există străzi sau şcoli care poartă numele unor oameni în viaţă, ceea nu se mai găseşte nicăieri în lumea normală. (Mi se pare ridicol să reamintesc că intitularea unor şcoli, străzi sau instituţii după numele unor oameni se face post-mortem, ca modalitate de a păstra în memoria colectivă faptele şi meritele respectivilor).

Chiar şi la nivel mai înalt, unde te-ai aştepta la o anume rigoare şi la ceva criterii, se întîmplă cam la fel: universităţile noastre  au dat cu ghiotura titluri de “doctor honoris causa”. Inclusiv unor oameni care n-aveau titlul de doctor (ceea ce e un nonsens). Un celebru şi îndelungat rector s-a lăudat acum cîţiva ani că vrea să-l facă doctor honoris causa pe însuşi Papa (deşi ar fi trebuit să ştie din capul locului că Papa nu poate accepta astfel de titluri; dar deh, a vrut omul să-şi “facă imagine” pe chestia asta).

O asemenea inflaţie de “onoruri” – fără protocol, fără solemnitate, fără criterii – nu arată altceva decît lipsă de aşezare şi de maturitate. Sau oportunism (“hai să-i dăm lu’ cutare un titlu, ceva, că poate mai avem nevoie de el şi al’dată”). Sau rămăşiţe ale instinctului de omagiere şi ale pornirilor de cult al personalităţii de pe vremea lui Ceauşescu (care era de toate, inclusiv preşedinte de onoare al Academiei RSR). “Onorurile” la grămadă nu fac decît să pulverizeze ideea de onoare şi valoarea meritelor cu adevărat excepţionale. Iar cei care acceptă tot felul de “onorificenţe” la kilogram sînt la fel de oportunişti ca şi cei care le oferă.

Prin refuzul titlului propus de primăriţa Sibiului, preşedintele Klaus Iohnnis n-a schimbat, evident, mare lucru. Dar măcar, cum se spune, “a dat un semnal” că bunul-simţ e, încă, necesar şi util în societatea românească.

Articol apărut pe

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Ce îl leagă pe un fost miner și republican de-o viață de regele Charles al III-lea? Răspunsul surprinzător, așa cum a relatat The Guardian, este că averea fostului miner face parte acum dintr-un fond care generează venituri private pentru monarh.
image
Fenomen inedit în Vârtop: aurora boreală albastră a luminat seara în Apuseni FOTO VIDEO
Un fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, şi a fost imortalizat de un fotograf amator.
image
Pericolele care îi pândesc pe români într-o destinație exotică de lux. „Paza bună nu e suficientă ca să treacă primejdia”
Tot mai mulți români cu bani aleg destinații exotice, însă unele implică anumite riscuri. O familie de români a aflat acest lucru pe propria piele, iar la final părinții au aflat că cei doi copii ai lor s-au aflat într-un pericol imens, fără măcar ca ei să bănuiască.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic