Căsătoriile gay: scurtă retrospectivă

30 mai 2016
Căsătoriile gay: scurtă retrospectivă jpeg

Inițiativa de revizuire a Constituției în sensul redefinirii noțiunii de „familie” nu este nouă. Acum trei ani, pe vremea comisiei de modificare a Constituției condusă de Crin Antonescu, chestiunea fusese pusă pe tapet de trei deputați PNL – Florica Cherecheș, Grigore Crăciunescu și Mircea Dolha. Ba chiar și formularea era identică cu cea propusă astăzi de Coaliția pentru Familie. Și anume, la articolul 48, aliniatul 1 din Constituție, în loc de „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”, să fie trecut „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.” Nu cred că adunarea constituantă din 1991 a înțeles prin „soți” altceva decît un bărbat și o femeie, dar după 25 de ani, iată că sîntem în situația de a medita asupra oportunității acestei precizări.

În 2013, propunerea nu a stîrnit așa de multe valuri ca acum. Modificarea înțelesului termenului de „familie” se pierdea printre alte schimbări constituționale vizate, cu miză conjuncturală mai importantă. Pe subiect a venit la acel moment și și-a pus ștampila și Consiliul de Combatere a Discriminării, care, prin președintele său, a susținut că avem de-a face cu „un amendament de campanie publică, ce răspunde la prejudecățile din România”. Interesante au fost și pozițiile principalelor partide. Președintele PSD din acea perioadă, premierul Victor Ponta, a declarat că nu e de acord „să tot punem restricții în Constituție”. „Este o mare problemă de percepție și pentru mine este important să fim priviți cu această modificare (de ansamblu, n.r.) a Constituției ca modernizînd România și mergînd spre un trend european, nu întorcîndu-ne, nu sîntem republică fundamentalistă”, declara Victor Ponta. În vreme ce președintele PNL Crin Antonescu afirma că „dacă vorbim despre matricea ei (a familiei, n.r.), despre baza, despre modelul ei, acela este, dacă am ajuns să discutăm și să trebuiască să precizăm lucrul acesta, cea bazată pe căsătoria între un bărbat și o femeie, din motive de natură biologică pînă la motive de natură culturală și istorică. Pot exista, nota bene, cupluri care își desfășoară viața, care conviețuiesc, care împart tot ce au de împărțit, de la sentimente pînă la bunuri patrimoniale, dar nu în forma familiei, fie că vorbim de căsătoria civilă, fie că vorbim de căsătoria religioasă.” Din prisma acestor declarații divergente, PSD a apărut drept partidul mai progresist, mai modern, mai liberal decît înșiși liberalii, care adoptaseră o linie conservatoare, specifică mai degrabă urmașilor partidelor continuităților și specificităților locale, FSN și PDSR. Nu e de mirare, degringolada ideologică a partidelor românești este notorie. Puseul modernist al PSD se înscrie, e drept, pe linia stîngii ceva mai radicale, iar în cazul PNL mă pot gîndi că era vorba de ceea ce liderii lui gîndeau a fi acțiunile pregătitoare părăsirii bărcii liberale și trecerii la popularii europeni, fapt care s-a și consfințit un an mai tîrziu, în 2014.

Dar nici măcar propunerea liberală de inspirație conservatoare nu era, la rîndul ei, originală. Cu aproximativ un an înainte, mai precis la 1 ianuarie 2012, în Ungaria intrase în vigoare o nouă constituție (prima, de altfel, de după cea comunistă datînd din 1949). În constituția ungară, la capitolul „Fundamente”, articolul L, se stipulează că „Ungaria protejează instituția căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, stabilită pe baza unei decizii voluntare, precum și familia ca bază a supraviețuirii națiunii. Relațiile de familie au la bază căsătoria și/sau raportul dintre părinți și copii.” Noua constituție ungară a fost criticată de unii oficiali europeni, dar, ca și în cazul disputelor din România din 2013, nu înțelesul familiei era în miezul controverselor, ci cu totul alte aspecte, mai ales cele legate de libertatea presei și de independența Curții Constituționale de la Budapesta. La rîndul ei, definirea familiei ca „uniune dintre un bărbat și o femeie” era doar o parte a amprentei pronunțat conservatoare din noua constituție ungară; de exemplu, documentul începe cu „Dumnezeu să îi binecuvînteze pe unguri!” și continuă cu o referire la originile creștine ale civilizației europene: „Sîntem mîndri că regele nostru Sfîntul Ștefan a construit statul maghiar pe un teren solid și a integrat țara noastră în Europa creștină acum o mie de ani.” Unii ar spune că pasajul e un bobîrnac dat Europei occidentale, care, vrînd să își elaboreze propria constituție, s-a împotmolit printre altele și la capitolul menționării propriilor origini creștine.

Ce este însă nou și semnificativ în recenta actualizare a redefinirii constituționale a familiei este corpul inițiatorilor modificării. De această dată, în 2016, nu mai avem de-a face cu partide sau politicieni, ci cu un compost inedit, alcătuit din enoriașii-alegători. Problema nu mai e pe masa unei comisii parlamentare, nu mai nici doar un subiect de presă eventual bulevardieră, ci a căpătat un cadru semnificativ mai mare de dezbatere. Oficial, inițiatorii modificării sînt membrii Coaliției pentru Familie, care se autodefinește drept „o structură civică formată din zeci de asociații ce promovează valorile familiei”. Schimbarea constituțională vizată, care a ajuns la stadiul depunerii unui proiect legislativ susținut, spun inițiatorii, prin trei milioane de semnături strînse de la populație, are în cadrul Coaliției un așa-numit comitet de inițiativă, „format din 16 membri, oameni de cultură, antreprenori, jurnaliști, medici din principalele culte din România: creștini ortodocși, catolici, greco-catolici, baptiști și penticostali”. Dar de fapt, fără nici un efort de camuflare, cultele religioase s-au raliat complet inițiativei Coaliției pentru Familie. Semnăturile au fost strînse și prin aportul personalului clerical al bisericilor menționate, iar liderii cultelor coparticipante au intervenit public pe subiect. Ca să îl menționez doar pe cel mai important, iată ce afirma în ianuarie anul acesta Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române: „Cînd Dumnezeu a făcut lumea, coroana creaţiei Sale a fost familia: bărbatul şi femeia, care au primit binecuvîntarea de a creşte, a se înmulţi şi a stăpîni pămîntul. Deşi a trecut prin multe încercări şi pericole abătute asupra societăţii umane, totuşi familia a fost instituţia cea mai stabilă a umanităţii, asigurînd continuitatea acesteia în istorie. De aceea, trebuie să susţinem efortul Bisericii de a apăra familia naturală, tradiţională, universală şi de a rezista în faţa unor «modele» noi de familie, care consideră că uniunea firească bărbat – femeie ar fi doar un model printre altele.”

Principalele contestări ale schimbării definiției familiei în Constituție au venit din partea unor organizații de apărare a drepturilor omului și mai ales a reprezentanților comunității LGBT. PSD, care altădată, prin fostul său președinte, se exprimase că „textul actual (al Constituției, n.r.) e suficient și bun, de ce să schimb ceva ce e bun?”, acum tace și probabil așteaptă să treacă furtuna. Reprezentanții LGBT și-au organizat contraofensiva pe două aliniamente: ei spun că, pe de o parte, modificarea Constituției e inutilă, oricum legea actuală nu le permite întemeierea de familii între ei și, pe de altă parte, denunță inițiativa ca pe o încercare de a pune piedici și mai grele pe traseul către legalizarea căsătoriilor gay.

Partida conservatoare, aparent conștientă de direcția oarecum inexorabilă de evoluție pe termen mediu a statului român, pare să fi trasat limita concesiei dispuse să o facă: chiar dacă parteneriatele civile vor deveni cîndva realitate și în România (după ce ele au fost legiferate în unele țări europene, printre care Spania, Franța, Marea Britanie și chiar și Grecia stîngii radicale a domnului Tsipras), monopolul asupra familiei îl vor avea doar cuplurile heterosexuale. Cu alte cuvinte, partenerii homosexuali vor putea să facă eventual un credit împreună, să se moștenească reciproc, să fie trecuți în registrul de stare civilă – dar nu vor putea înfia și crește copii, acesta fiind atributul și apanajul familiei tradiționale, singura formă de familie care duce la nașterea copiilor. În acest sens, Crin Antonescu declara că poate fi de acord cu parteneriatele civile între persoanele de același sex. Iar Patriarhul Daniel afirma că „parteneriatele sociale sau de convieţuire între persoane nu pot fi asimilate familiei tradiţionale şi orice atentat la identitatea tradiţională a acesteia constituie o inovaţie artificială care nu poate purta numele realităţii naturale de care se îndepărtează.” Dar pînă una-alta, cu toată simpatia declarativă pesedistă sau penelistă pentru parteneriatul civil, inițiativele deputatului Remus Cernea privind acest mod de conviețuire trenează în Parlament din același an 2013 al primei inițiative privind redefinirea constituțională a familiei.

Ce nu am înțeles – dar probabil nu am eu toate datele și „contrainformațiile” problemei – este timing-ul agendei apărătorilor familiei tradiționale: de ce a fost nevoie ca semnalul săpării tranșeelor și agitarea spiritelor să vină tocmai din partea conservatoare? Echilibrul actual o favoriza, în sensul că oricum căsătoriile gay nu erau permise, iar din cîte am sesizat, cei interesați eventual de ele, în cel mai bun caz, le mai făceau doar un lobby anemic, de întreținere. Situația nu se compară nici cu Ungaria, unde curentul tradiționalist este puternic și stabil, reprezentat solid în parlament, spre deosebire de România, unde politicienii sensibili la subiect au de fapt mai mult un interes electoral. Aici e pusă la bătaie de la început artileria grea a cultelor, expuse acum, pe bună dreptate, la acuza atentării la laicitatea statului. De fapt, din perspectiva unei tactici conservatoare, bisericile probabil ar fi trebuit să intervină la final și doar în caz de nevoie, cînd eventual lupta din Parlament s-ar fi aflat la apogeu. Apoi, cruciada mai vine și pe un fond de homofobie întreținut de unii politicieni în privința emigranților. Dar dacă s-au gîndit să sincronizeze cele două aversiuni autohtone față de minorități – cu scuze pentru procesul de intenție – conservatorii ar trebui totuși să știe că la cum se prezintă populația, referendumul constituțional e ultima lor problemă, esențial e să ajungă acolo.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: adevarul.ro

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.