C─âs─âtoriile gay: scurt─â retrospectiv─â

30 mai 2016
C─âs─âtoriile gay: scurt─â retrospectiv─â jpeg

Ini╚Ťiativa de revizuire a Constitu╚Ťiei ├«n sensul redefinirii no╚Ťiunii de ÔÇ×familieÔÇŁ nu este nou─â. Acum trei ani, pe vremea comisiei de modificare a Constitu╚Ťiei condus─â de Crin Antonescu, chestiunea fusese pus─â pe tapet de trei deputa╚Ťi PNL ÔÇô Florica Chereche╚Ö, Grigore Cr─âciunescu ╚Öi Mircea Dolha. Ba chiar ╚Öi formularea era identic─â cu cea propus─â ast─âzi de Coali╚Ťia pentru Familie. ╚śi anume, la articolul 48, aliniatul 1 din Constitu╚Ťie, ├«n loc de ÔÇ×Familia se ├«ntemeiaz─â pe c─âs─âtoria liber consim╚Ťit─â ├«ntre so╚Ťi, pe egalitatea acestora ╚Öi pe dreptul ╚Öi ├«ndatorirea p─ârin╚Ťilor de a asigura cre╚Öterea, educa╚Ťia ╚Öi instruirea copiilorÔÇŁ, s─â fie trecut ÔÇ×Familia se ├«ntemeiaz─â pe c─âs─âtoria liber consim╚Ťit─â ├«ntre un b─ârbat ╚Öi o femeie, pe egalitatea acestora ╚Öi pe dreptul ╚Öi ├«ndatorirea p─ârin╚Ťilor de a asigura cre╚Öterea, educa╚Ťia ╚Öi instruirea copiilor.ÔÇŁ Nu cred c─â adunarea constituant─â din 1991 a ├«n╚Ťeles prin ÔÇ×so╚ŤiÔÇŁ altceva dec├«t un b─ârbat ╚Öi o femeie, dar dup─â 25 de ani, iat─â c─â s├«ntem ├«n situa╚Ťia de a medita asupra oportunit─â╚Ťii acestei preciz─âri.

├Än 2013, propunerea nu a st├«rnit a╚Öa de multe valuri ca acum. Modificarea ├«n╚Ťelesului termenului de ÔÇ×familieÔÇŁ se pierdea printre alte schimb─âri constitu╚Ťionale vizate, cu miz─â conjunctural─â mai important─â. Pe subiect a venit la acel moment ╚Öi ╚Öi-a pus ╚Ötampila ╚Öi Consiliul de Combatere a Discrimin─ârii, care, prin pre╚Öedintele s─âu, a sus╚Ťinut c─â avem de-a face cu ÔÇ×un amendament de campanie public─â, ce r─âspunde la prejudec─â╚Ťile din Rom├óniaÔÇŁ. Interesante au fost ╚Öi pozi╚Ťiile principalelor partide. Pre╚Öedintele PSD din acea perioad─â, premierul Victor Ponta, a declarat c─â nu e de acord ÔÇ×s─â tot punem restric╚Ťii ├«n Constitu╚ŤieÔÇŁ. ÔÇ×Este o mare problem─â de percep╚Ťie ╚Öi pentru mine este important s─â fim privi╚Ťi cu aceast─â modificare (de ansamblu, n.r.) a Constitu╚Ťiei ca moderniz├«nd Rom├ónia ╚Öi merg├«nd spre un trend european, nu ├«ntorc├«ndu-ne, nu s├«ntem republic─â fundamentalist─âÔÇŁ, declara Victor Ponta. ├Än vreme ce pre╚Öedintele PNL Crin Antonescu afirma c─â ÔÇ×dac─â vorbim despre matricea ei (a familiei, n.r.), despre baza, despre modelul ei, acela este, dac─â am ajuns s─â discut─âm ╚Öi s─â trebuiasc─â s─â preciz─âm lucrul acesta, cea bazat─â pe c─âs─âtoria ├«ntre un b─ârbat ╚Öi o femeie, din motive de natur─â biologic─â p├«n─â la motive de natur─â cultural─â ╚Öi istoric─â. Pot exista, nota bene, cupluri care ├«╚Öi desf─â╚Öoar─â via╚Ťa, care convie╚Ťuiesc, care ├«mpart tot ce au de ├«mp─âr╚Ťit, de la sentimente p├«n─â la bunuri patrimoniale, dar nu ├«n forma familiei, fie c─â vorbim de c─âs─âtoria civil─â, fie c─â vorbim de c─âs─âtoria religioas─â.ÔÇŁ Din prisma acestor declara╚Ťii divergente, PSD a ap─ârut drept partidul mai progresist, mai modern, mai liberal dec├«t ├«n╚Öi╚Öi liberalii, care adoptaser─â o linie conservatoare, specific─â mai degrab─â urma╚Öilor partidelor continuit─â╚Ťilor ╚Öi specificit─â╚Ťilor locale, FSN ╚Öi PDSR. Nu e de mirare, degringolada ideologic─â a partidelor rom├óne╚Öti este notorie. Puseul modernist al PSD se ├«nscrie, e drept, pe linia st├«ngii ceva mai radicale, iar ├«n cazul PNL m─â pot g├«ndi c─â era vorba de ceea ce liderii lui g├«ndeau a fi ac╚Ťiunile preg─âtitoare p─âr─âsirii b─ârcii liberale ╚Öi trecerii la popularii europeni, fapt care s-a ╚Öi consfin╚Ťit un an mai t├«rziu, ├«n 2014.

Dar nici m─âcar propunerea liberal─â de inspira╚Ťie conservatoare nu era, la r├«ndul ei, original─â. Cu aproximativ un an ├«nainte, mai precis la 1 ianuarie 2012, ├«n Ungaria intrase ├«n vigoare o nou─â constitu╚Ťie (prima, de altfel, de dup─â cea comunist─â dat├«nd din 1949). ├Än constitu╚Ťia ungar─â, la capitolul ÔÇ×FundamenteÔÇŁ, articolul L, se stipuleaz─â c─â ÔÇ×Ungaria protejeaz─â institu╚Ťia c─âs─âtoriei ca uniunea dintre un b─ârbat ╚Öi o femeie, stabilit─â pe baza unei decizii voluntare, precum ╚Öi familia ca baz─â a supravie╚Ťuirii na╚Ťiunii. Rela╚Ťiile de familie au la baz─â c─âs─âtoria ╚Öi/sau raportul dintre p─ârin╚Ťi ╚Öi copii.ÔÇŁ Noua constitu╚Ťie ungar─â a fost criticat─â de unii oficiali europeni, dar, ca ╚Öi ├«n cazul disputelor din Rom├ónia din 2013, nu ├«n╚Ťelesul familiei era ├«n miezul controverselor, ci cu totul alte aspecte, mai ales cele legate de libertatea presei ╚Öi de independen╚Ťa Cur╚Ťii Constitu╚Ťionale de la Budapesta. La r├«ndul ei, definirea familiei ca ÔÇ×uniune dintre un b─ârbat ╚Öi o femeieÔÇŁ era doar o parte a amprentei pronun╚Ťat conservatoare din noua constitu╚Ťie ungar─â; de exemplu, documentul ├«ncepe cu ÔÇ×Dumnezeu s─â ├«i binecuv├«nteze pe unguri!ÔÇŁ ╚Öi continu─â cu o referire la originile cre╚Ötine ale civiliza╚Ťiei europene: ÔÇ×S├«ntem m├«ndri c─â regele nostru Sf├«ntul ╚śtefan a construit statul maghiar pe un teren solid ╚Öi a integrat ╚Ťara noastr─â ├«n Europa cre╚Ötin─â acum o mie de ani.ÔÇŁ Unii ar spune c─â pasajul e un bob├«rnac dat Europei occidentale, care, vr├«nd s─â ├«╚Öi elaboreze propria constitu╚Ťie, s-a ├«mpotmolit printre altele ╚Öi la capitolul men╚Ťion─ârii propriilor origini cre╚Ötine.

Ce este ├«ns─â nou ╚Öi semnificativ ├«n recenta actualizare a redefinirii constitu╚Ťionale a familiei este corpul ini╚Ťiatorilor modific─ârii. De aceast─â dat─â, ├«n 2016, nu mai avem de-a face cu partide sau politicieni, ci cu un compost inedit, alc─âtuit din enoria╚Öii-aleg─âtori. Problema nu mai e pe masa unei comisii parlamentare, nu mai nici doar un subiect de pres─â eventual bulevardier─â, ci a c─âp─âtat un cadru semnificativ mai mare de dezbatere. Oficial, ini╚Ťiatorii modific─ârii s├«nt membrii Coali╚Ťiei pentru Familie, care se autodefine╚Öte drept ÔÇ×o structur─â civic─â format─â din zeci de asocia╚Ťii ce promoveaz─â valorile familieiÔÇŁ. Schimbarea constitu╚Ťional─â vizat─â, care a ajuns la stadiul depunerii unui proiect legislativ sus╚Ťinut, spun ini╚Ťiatorii, prin trei milioane de semn─âturi str├«nse de la popula╚Ťie, are ├«n cadrul Coali╚Ťiei un a╚Öa-numit comitet de ini╚Ťiativ─â, ÔÇ×format din 16 membri, oameni de cultur─â, antreprenori, jurnali╚Öti, medici din principalele culte din Rom├ónia: cre╚Ötini ortodoc╚Öi, catolici, greco-catolici, bapti╚Öti ╚Öi penticostaliÔÇŁ. Dar de fapt, f─âr─â nici un efort de camuflare, cultele religioase s-au raliat complet ini╚Ťiativei Coali╚Ťiei pentru Familie. Semn─âturile au fost str├«nse ╚Öi prin aportul personalului clerical al bisericilor men╚Ťionate, iar liderii cultelor coparticipante au intervenit public pe subiect. Ca s─â ├«l men╚Ťionez doar pe cel mai important, iat─â ce afirma ├«n ianuarie anul acesta Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Rom├óne: ÔÇ×C├«nd Dumnezeu a f─âcut lumea, coroana crea┼úiei Sale a fost familia: b─ârbatul ┼či femeia, care au primit binecuv├«ntarea de a cre┼čte, a se ├«nmul┼úi ┼či a st─âp├«ni p─âm├«ntul. De┼či a trecut prin multe ├«ncerc─âri ┼či pericole ab─âtute asupra societ─â┼úii umane, totu┼či familia a fost institu┼úia cea mai stabil─â a umanit─â┼úii, asigur├«nd continuitatea acesteia ├«n istorie. De aceea, trebuie s─â sus┼úinem efortul Bisericii de a ap─âra familia natural─â, tradi┼úional─â, universal─â ┼či de a rezista ├«n fa┼úa unor ┬źmodele┬╗ noi de familie, care consider─â c─â uniunea fireasc─â b─ârbat ÔÇô femeie ar fi doar un model printre altele.ÔÇŁ

Principalele contest─âri ale schimb─ârii defini╚Ťiei familiei ├«n Constitu╚Ťie au venit din partea unor organiza╚Ťii de ap─ârare a drepturilor omului ╚Öi mai ales a reprezentan╚Ťilor comunit─â╚Ťii LGBT. PSD, care alt─âdat─â, prin fostul s─âu pre╚Öedinte, se exprimase c─â ÔÇ×textul actual (al Constitu╚Ťiei, n.r.) e suficient ╚Öi bun, de ce s─â schimb ceva ce e bun?ÔÇŁ, acum tace ╚Öi probabil a╚Öteapt─â s─â treac─â furtuna. Reprezentan╚Ťii LGBT ╚Öi-au organizat contraofensiva pe dou─â aliniamente: ei spun c─â, pe de o parte, modificarea Constitu╚Ťiei e inutil─â, oricum legea actual─â nu le permite ├«ntemeierea de familii ├«ntre ei ╚Öi, pe de alt─â parte, denun╚Ť─â ini╚Ťiativa ca pe o ├«ncercare de a pune piedici ╚Öi mai grele pe traseul c─âtre legalizarea c─âs─âtoriilor gay.

Partida conservatoare, aparent con╚Ötient─â de direc╚Ťia oarecum inexorabil─â de evolu╚Ťie pe termen mediu a statului rom├ón, pare s─â fi trasat limita concesiei dispuse s─â o fac─â: chiar dac─â parteneriatele civile vor deveni c├«ndva realitate ╚Öi ├«n Rom├ónia (dup─â ce ele au fost legiferate ├«n unele ╚Ť─âri europene, printre care Spania, Fran╚Ťa, Marea Britanie ╚Öi chiar ╚Öi Grecia st├«ngii radicale a domnului Tsipras), monopolul asupra familiei ├«l vor avea doar cuplurile heterosexuale. Cu alte cuvinte, partenerii homosexuali vor putea s─â fac─â eventual un credit ├«mpreun─â, s─â se mo╚Öteneasc─â reciproc, s─â fie trecu╚Ťi ├«n registrul de stare civil─â ÔÇô dar nu vor putea ├«nfia ╚Öi cre╚Öte copii, acesta fiind atributul ╚Öi apanajul familiei tradi╚Ťionale, singura form─â de familie care duce la na╚Öterea copiilor. ├Än acest sens, Crin Antonescu declara c─â poate fi de acord cu parteneriatele civile ├«ntre persoanele de acela╚Öi sex. Iar Patriarhul Daniel afirma c─â ÔÇ×parteneriatele sociale sau de convie┼úuire ├«ntre persoane nu pot fi asimilate familiei tradi┼úionale ┼či orice atentat la identitatea tradi┼úional─â a acesteia constituie o inova┼úie artificial─â care nu poate purta numele realit─â┼úii naturale de care se ├«ndep─ârteaz─â.ÔÇŁ Dar p├«n─â una-alta, cu toat─â simpatia declarativ─â pesedist─â sau penelist─â pentru parteneriatul civil, ini╚Ťiativele deputatului Remus Cernea privind acest mod de convie╚Ťuire treneaz─â ├«n Parlament din acela╚Öi an 2013 al primei ini╚Ťiative privind redefinirea constitu╚Ťional─â a familiei.

Ce nu am ├«n╚Ťeles ÔÇô dar probabil nu am eu toate datele ╚Öi ÔÇ×contrainforma╚ŤiileÔÇŁ problemei ÔÇô este timing-ul agendei ap─âr─âtorilor familiei tradi╚Ťionale: de ce a fost nevoie ca semnalul s─âp─ârii tran╚Öeelor ╚Öi agitarea spiritelor s─â vin─â tocmai din partea conservatoare? Echilibrul actual o favoriza, ├«n sensul c─â oricum c─âs─âtoriile gay nu erau permise, iar din c├«te am sesizat, cei interesa╚Ťi eventual de ele, ├«n cel mai bun caz, le mai f─âceau doar un lobby anemic, de ├«ntre╚Ťinere. Situa╚Ťia nu se compar─â nici cu Ungaria, unde curentul tradi╚Ťionalist este puternic ╚Öi stabil, reprezentat solid ├«n parlament, spre deosebire de Rom├ónia, unde politicienii sensibili la subiect au de fapt mai mult un interes electoral. Aici e pus─â la b─âtaie de la ├«nceput artileria grea a cultelor, expuse acum, pe bun─â dreptate, la acuza atent─ârii la laicitatea statului. De fapt, din perspectiva unei tactici conservatoare, bisericile probabil ar fi trebuit s─â intervin─â la final ╚Öi doar ├«n caz de nevoie, c├«nd eventual lupta din Parlament s-ar fi aflat la apogeu. Apoi, cruciada mai vine ╚Öi pe un fond de homofobie ├«ntre╚Ťinut de unii politicieni ├«n privin╚Ťa emigran╚Ťilor. Dar dac─â s-au g├«ndit s─â sincronizeze cele dou─â aversiuni autohtone fa╚Ť─â de minorit─â╚Ťi ÔÇô cu scuze pentru procesul de inten╚Ťie ÔÇô conservatorii ar trebui totu╚Öi s─â ╚Ötie c─â la cum se prezint─â popula╚Ťia, referendumul constitu╚Ťional e ultima lor problem─â, esen╚Ťial e s─â ajung─â acolo.

Ionu╚Ť Iamandi este jurnalist la Radio Rom├ónia Actualit─â╚Ťi.

Foto: adevarul.ro

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.