Cartierul ideal

12 septembrie 2014
Cartierul ideal jpeg

Locuiesc în Dristor. Aproape în fiecare zi  trec pe lîngă un teren viran pe care, de cele mai multe ori, sînt aruncate gunoaie. O dată la cîteva zile, trece maşina de gunoi iar cineva curăţă locul. De fiecare dată se umple la loc. Trec pe lîngă acest teren de mai bine de trei ani. Nu m-am gîndit deloc pînă astăzi că ar putea folosit altfel decît pentru depozitarea gunoaielor.

Miruna Tircă, preşedinta Asociaţiei Komunitas, spune că e bine ca “oamenii să-şi imagineze felul în care îşi doresc să arate cartierul lor. Să se conecteze la spaţiul în care trăiesc.” Miruna este antropolog. Alături de alţi antropologi, arhitecţi şi sociologi, activează spaţii urbane. Revitalizează spaţii de joacă deja existente, contruiesc unele noi, amplasează mobilier urban, îmbunătăţesc curţile şcolilor sau amenajează spaţii verzi. Momentan, organizează în parteneriat cu grupul de arhitecţi studioBasar în trei cartiere din Bucureşti, Tei, Tineretului, Timpuri Noi, Acumulatorul Urban Mobil.

AcUM este un pavilion modulabil realizat în principal din lemn, care poate fi folosit în diverse configuraţii şi care acţionează ca o platformă deschisă de întîlniri şi discuţii, fiind totodată şi o portavoce a proiectului ”Spaţii Urbane în Acţiune” . În cadrul AcUM, locuitorii sînt chemaţi să discute despre problemele din zonă. Şi să găsească soluţii pentru ele. Au loc mese rotunde, tururi de cartier ghidate, ateliere de pictură pentru copii şi nu numai. Împreună cu locuitorii sînt contruite “hărţi mentale” ale cartierului. Pe ele marchează zonele în care sînt probleme sau cele ce merită protejate. Totodată, Asociaţia Komunitas organizează în cartiere şi evenimente comunitare de tip ”Ziua Cartierului”.

Un eveniment AcUM are loc între 11 şi 14 septembrie, în cartierul Tineretului. Pentru oameni e important “să se întîmple lucruri în cartier”, spune Miruna. Se crează “sentimentul de comunitate şi de apartenenţă”. Dacă se cunosc între ei şi au ocazia să se exprime, locuitorii lucrează mai bine împreună la rezolvarea nemulţumirilor din cartier. Cuvîntul de bază este participativ. Toate schimbările sînt făcute cu sprijinul şi implicarea locuitorilor cartierului. În funcţie de nevoile şi dorinţele acestora, arhitecţii din studioBasar vor amenaja într-o etapă viitoare a proiectului diverse spaţii personalizate.

Tot participativă este şi pictura colectivă pe care locuitorii cartierului Tineretului o vor face pe 14 septembrie. La “Paint Party”, de la ora doisprezece, lîngă skate park-ul din Tineretului, cincisprezece metri de panouri, cincizeci de litri de vopsea şi multe pensule îşi aşteaptă vizitatorii. Redesenează cartierul “într-un mod ideal”, cum spune Miruna. Printre vizitatori vor fi şi pictori voluntari. Îi vor încuraja şi ghida şi pe cei care vor să deseneze.

Miruna mi-a povestit că aceste metode de implicare a cetăţenilor sînt, de fapt, metode  de cercetare. Percepţia oamenilor despre spaţiile în care locuiesc este importantă atunci cînd proiectează amenajările spaţiilor. O parte dintre metode au mai fost folosite, altele sînt experimentate pentru prima oară în Bucureşti. Toate vor fi însă incluse într-un Ghid de activare urbană ce va apărea în cursul anului viitor. 
În zona din Dristor unde locuiesc eu, nu am văzut printre blocuri niciun loc de joacă. Majoritatea mamelor probabil că merg în parcul Al. I. Cuza cu copiii. Îmi imaginez însă, că pentru o ieşire scurtă, un părculeţ cu bănci şi leagăne, aproape de scara blocului, le-ar fi de folos.

Proiectul ”Spaţii urbane în acţiune” este finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG in Romînia.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.