Cărţi cu 5% TVA. E suficient?

9 mai 2015
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Strigătura “aţi minţit poporul cu televizorul”, pe care o rosteau protestatarii din Piaţa Universităţii acum 25 de ani, s-a dovedit profetică. Pe atunci aveam o singură televiziune, acum avem cu zecile, iar poporul le frecventează asiduu. Mai bine ar citi ceva.

Sînt ultimul care să reia obişnuitul refren “moare cultura”, cu care ne tot autoflagelăm în interminabila noastră tranziţie. Nu moare, nici nu se predă. Dar nici nu se face mare brînză pentru a o transforma – aşa cum merită – într-o componentă esenţială a societăţii. N-avem politici culturale consistente şi pe termen lung. Iar cînd se mai drege busuiocul cu vreo măsură “punctuală”, aşteptările sînt mari, iar rezultatele – nesigure.

Bunăoară, ministrul Culturii a anunţat scăderea TVA-ului la cărţi de la 9% la 5%. E foarte bine. Dar e insuficient. Cumpărătorii de cărţi s-au bucurat, desigur; editorii s-au întrebat de ce nu s-a eliminat complet TVA-ul la cărţi, cum e în Marea Britanie. Unii jurnalişti au dat ştirea şi au comentat şi ei cîte ceva, dar despre această măsură s-a discutat mult mai puţin decît despre legiferarea bacşişului. Orice reducere a preţului cărţii e un lucru bun, dar mă tem că asta nu va rezolva mare lucru. Ar trebui gîndite programe coerente şi pe termen lung care să stimuleze practica lecturii, căci aici stăm prost.

În primul rînd, ar trebui făcut un studiu serios despre lectură şi cititori. După 25 de ani, nu ştim cine citeşte, care sînt motivaţiile lecturii, ce fel de cărţi se citesc mai mult ş.a.m.d. Avem doar cîteva cifre adunate de prin sondaje şi din barometrele culturale, dar nu un studiu amplu. Ştim, de pildă, că bibliotecile – unde se poate citi gratis – sînt foarte puţin frecventate. Aşa că, pe lîngă studiul cu pricina, am putea gîndi şi nişte politici pentru “înviorarea” bibliotecilor. Programul Biblionet a demonstrat că se poate: în multe oraşe şi comune, bibliotecile care au fost dotate cu computere şi Internet au devenit adevărate centre culturale comunitare, iar bibliotecarii s-au transformat în personaje-cheie ale comunităţii.

Ar mai trebui, pe lîngă scăderea TVA-ului – iar asta o ştie orice mic negustor, că nu-i suficient să micşorezi preţul, trebuie să mai şi comunici – făcute campanii în favoarea lecturii, bine ţintite către anumite categorii de public (nu aşa, “în general”, pe ideea că cititul e un lucru bun). Ar fi nevoie, poate, să terminăm cu povestea asta stupidă cum că “tineretul stă la calculator, nu mai citeşte” (mai ales că n-avem habar cîţi tineri citesc, ce fac ei în faţa calculatorului etc.) şi să stimulăm cititul în formate electronice, căci tot citit se cheamă. Zic şi eu ca omu’ prost, nepriceput într-ale economiei şi finanţelor: aşa cum s-au găsit, în tranziţie, tot felul de facilităţi fiscale şi administrative pentru diverse scopuri (de pildă, pentru crearea de parcuri industriale sau pentru salvarea ineficientelor întreprinderi de stat), nu se poate găsi ceva pentru a-i stimula pe cei care vor să deschidă librării, inclusiv (sau mai ales) librării online? Ba se poate. Şi, în loc să ne ciondănim atîta pe legea timbrului cultural care ar aduce bani nemeritaţi uniunilor de creaţie, n-ar fi mai bine să găsim soluţii pentru a-i stimula pe oameni să citească, să meargă la spectacole, la concerte şi la muzee?

Nici măcar n-ar trebui să inventăm apa caldă: ne ajunge să ne inspirăm din experienţa altor state. Bunăoară, ştiţi de ce se citeşte mult în Suedia (ţară foarte săracă şi nedezvoltată acum o sută de ani)? Pentru că a existat un amplu program guvernamental de stimulare a lecturii prin anii ’50-’60: între altele, se mergea cu bibliobuzele în localităţile mici şi îndepărtate din frigurosul Nord pentru a le duce oamenilor cărţi “sub nas”. Rezultatele s-au văzut, în timp, iar acum piaţa de carte din Suedia e dinamică şi puternică.

Cine să facă toate astea, la noi? Instituţiile publice, că de-aia le avem. De ce să facă toate astea? Pentru că – repet, fără să fiu adeptul lamentărilor pe tema “moare cultura” – prostirea în faţa televizorului a atins un prag critic. Mă uit la halul în care sînt scrise comentariile şi postările concetăţenilor noştri pe forumuri şi pe Facebook: agramatismul e la el acasă, incoerenţa e regină, incapacitatea de a articula o idee în cuvinte adecvate strigă dintre rînduri. Prostia de toate felurile se tot lăţeşte în peisaj. Şi nu poate fi combătută prin micşorarea TVA-ului. Dar cu cititul, da.

Articol apărut pe

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.