Carlsen – Caruana, meci cu prelungiri

27 noiembrie 2018
Carlsen – Caruana, meci cu prelungiri jpeg

Toate cele 12 partide de șah clasic din meciul pentru titlul mondial de la Londra s-au încheiat remize. Deși nu au fost partide anoste, publicul se simte trădat. Vrea sînge, vrea victorie și înfrîngere, vrea să vadă suferința învinsului și jubilația învingătorului. Momentul acesta s-a amînat, pentru partidele de șah rapid și de blitz, programate începînd de azi. Stabilirea campionului mondial la șah clasic va depinde astfel de abilitățile combatanților la șah rapid și la blitz, „discipline” șahiste care au campionate separate. Dar astfel se va putea spune că într-adevăr campionul mondial la șah este cel mai bun la toate versiunile.

Pînă la deznodămînt, iată mai jos cum s-a scris istoria părții clasice a acestui meci.

Primele două partide. Deși Caruana a suferit mult în prima partidă, se poate spune că în ansamblu americanul a ieșit psihologic pe plus. A supraviețuit torturei scandinave, demonstrînd că face față cu brio pe terenul în care Carlsen excelează: partide lungi, grele, cu manevre și mici ciupeli de avantaje poziționale care ulterior să poată fi speculate și eventual convertite. Plus că în partida a doua, Caruana a fost cel care a avut inițiativa și prima șansă la obținerea întregului punct pus în joc. N-a fost cazul pînă la urmă, nici în prima, nici în cea de-a doua partidă a meciului.

Rundele 3-4. Scenariul din rundele inaugurale se repetă, într-o formă atenuată. Partide relativ lungi, dar niciun avantaj dobîndit la un moment dat de vreun jucător nu a mai fost la fel de mare precum cel avut de Carlsen în prima partidă. Cei doi sînt ca boxerii de categorie grea din rundele finale ale partidei: schimbă reciproc lovituri, dar nici una nu reușește knock-out-ul. Etapa e însuflețită de un episod din afara sălii de joc. Pentru scurt timp, pe contul de YouTube al clubului lui Caruana au apărut fragmente din antrenamentul online al șalangerului. Nu e clar dacă e o intoxicare sau o scurgere autentică de informații, dar mai mulți specialiști au remarcat că deschiderile jucate de Caruana se regăsesc în filmulețul de două minute de pe YouTube.

Rundele 5-6. E jumătatea meciului și scorul e egal, după șase remize. S-a intrat în rutină: Caruana a acceptat să joace tipul de partidă de uzură al lui Carlsen, astfel că rezultă partide lungi, cu cei doi făcînd mutări asimptotic la jocul de computer, cu variații mici, subunitare, ale avantajului, de o parte și de alta, albă sau neagră, nu contează. Că lui Caruana îi merge bine pe terenul lui Carlsen s-a văzut în partida a șasea, în care a avut șanse să obțină un avantaj decisiv și care totuși s-a încheiat tot remiză, în 80 de mutări și aproape șapte ore de joc. Dar să nu ne plîngem; la vremea lor, tot într-un meci pentru titlul mondial, Karpov și Kasparov au făcut la un moment dat 17 remize consecutive într-un meci care a durat cinci luni. Tot previzibil, în ziua liberă dintre o pereche de runde, Carlsen iese la un fotbal, iar Caruana probabil face plimbări mai lungi. Rutina a fost spartă probabil doar de o declarație a lui Carlsen care a fost întrebat care e jucătorul lui preferat de șah. A răspuns că... el însuși, dar acum trei ani. Narcisism șahist sau ce?!

Rundele 7-8. Aceeași direcție, doar că americanul pare să se simtă din ce în ce mai bine în pielea vikingului. Remiza oarecum liniștită din runda a șaptea a fost urmată de remiza chinuită, obținută in extremis de Carlsen, din runda a opta. Dacă la partida a șasea, Carlsen a spus că a jucat „prea casual”, aici s-a declarat norocos că a supraviețuit. Comentatorul rus Peter Svidler, el însuși un mare maestru de top, a spus că pînă în runda a opta doar în prima partidă a mai fost vorba de o poziție așa de tensionată, cu șanse de a determina un rezultat fără virgule. Oricum, dacă aș fi somat să fac un slalom printre remize ca să spun cine are the upper hand pînă acum, aș spune că teoretic Fabiano Caruana e preferatul computerelor, dar că psihologic Carlsen (încă) îl domină.

Rundele 9-10. Ce se poate spune cu siguranță e că Magnus Carlsen și Fabiano Caruana sînt cei mai în formă jucători ai momentului. Americanul a avut un an foarte bun, iar Carlsen a fost mai slab, vorba lui, doar față de propriile standarde, orice alt șahist în afară de el putînd considera că a avut un an excelent. Al doilea lucru sigur e că norvegianul e sîcîit de ascensiunea sigură a lui Caruana și e cel ceva mai nervos în această confruntare. Dar altfel, pare să se considere avantajat de intrarea în meciurile de șah rapid, unde diferența de rating dintre el și Caruana e mult mai pronunțată. Întrebarea e dacă și americanul gîndește la fel. În rest, alte două remize „strînse”, cu un Carlsen mai dispus să riște, dar nu îndeajuns pentru prudentul Caruana. Uneori, riscul asumat de adversar se speculează tot cu un risc, ceea ce nu e genul lui Caruana și de aici rezultatele de ½, ½, ½,...

Frustrarea fanilor e de înțeles, s-a ajuns la ultima fază și niciun rezultat decisiv. E normal ca acum cei doi să nu mai caute loviturile spectaculoase, ci să se ferească de ele. Să joace adică la remiză, avînd în vedere că un pas greșit nu mai are cînd să fie recuperat. Însă remizele în sine au fost de lupta, cel puțin 3-4 partide fiind foarte disputate. A zecea cel puțin, putea să încline balanța în orice direcție, după cum au spus-o specialiști ca Anand sau Kasparov.

Rundele 11-12. Cum am spus, cine mai riscă pe ultima sută de metri? Ca boxerii de categorie grea, au mai fost schimbate cîteva lovituri, dar urechile protagoniștilor sînt ciulite la gong. Ultima partidă nici măcar nu a mai fost stoarsă de toate posibilitățile, cum s-a petrecut în toate celelalte. Jucătorii s-au așezat solid și cînd au văzut că nimeni nu mai dă ca să nu se expună, au remizat, la propunerea lui Carlsen. În poziția finală, pe tablă încă erau damele, turnurile, cîte trei figuri ușoare și se schimbase doar o pereche de pioni. Ceea ce multă lume estima, s-a întîmplat: a fost, cum au spus mucaliții, un „Drexit” (de la draw, remiză în engleză). Cele 12 remize nu au adus nici măcar o schimbare de rating. Ca la început, Carlsen are 2835 de puncte Elo, Caruana 2832. Totul se va decide la șah rapid sau la blitz, unde - e de spus - Carlsen are prima șansă teoretică.

diagram135 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 135 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 134 de data trecută: 1. Rg5! (albul merge direct spre ceea ce pare pierderea decisivă a turnului) Th5+ 2. Rxg6 Txe5 3. f7 (și deodată se pare că pionul alb nu mai poate fi oprit de la transformare) Te6+ 4. Rg5! (la 4. Rg7, urma 4… Te7 și negrul dă turnul pe pion și cîștigă) Te5+ 5. Rg4! (ca și acum o mutare, aducerea regelui alb pe coloana f, cu 4. Rf5 sau 5. Rf4 îi dă negrului posibilitatea să joace Te1 și apoi Tf1, stopînd pionul sau cîștigînd piesa transformată de alb) Te4+ 6. Rg3! (aceleași considerente) Te3+ 7. Rf2 (acum negrul nu mai poate ocupa coloana f și pierde) Te7 8. f1D cu cîștig.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Nikolai Dunaevski, World Chess.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.