Carlsen – Caruana, meci cu prelungiri

27 noiembrie 2018
Carlsen – Caruana, meci cu prelungiri jpeg

Toate cele 12 partide de șah clasic din meciul pentru titlul mondial de la Londra s-au încheiat remize. Deși nu au fost partide anoste, publicul se simte trădat. Vrea sînge, vrea victorie și înfrîngere, vrea să vadă suferința învinsului și jubilația învingătorului. Momentul acesta s-a amînat, pentru partidele de șah rapid și de blitz, programate începînd de azi. Stabilirea campionului mondial la șah clasic va depinde astfel de abilitățile combatanților la șah rapid și la blitz, „discipline” șahiste care au campionate separate. Dar astfel se va putea spune că într-adevăr campionul mondial la șah este cel mai bun la toate versiunile.

Pînă la deznodămînt, iată mai jos cum s-a scris istoria părții clasice a acestui meci.

Primele două partide. Deși Caruana a suferit mult în prima partidă, se poate spune că în ansamblu americanul a ieșit psihologic pe plus. A supraviețuit torturei scandinave, demonstrînd că face față cu brio pe terenul în care Carlsen excelează: partide lungi, grele, cu manevre și mici ciupeli de avantaje poziționale care ulterior să poată fi speculate și eventual convertite. Plus că în partida a doua, Caruana a fost cel care a avut inițiativa și prima șansă la obținerea întregului punct pus în joc. N-a fost cazul pînă la urmă, nici în prima, nici în cea de-a doua partidă a meciului.

Rundele 3-4. Scenariul din rundele inaugurale se repetă, într-o formă atenuată. Partide relativ lungi, dar niciun avantaj dobîndit la un moment dat de vreun jucător nu a mai fost la fel de mare precum cel avut de Carlsen în prima partidă. Cei doi sînt ca boxerii de categorie grea din rundele finale ale partidei: schimbă reciproc lovituri, dar nici una nu reușește knock-out-ul. Etapa e însuflețită de un episod din afara sălii de joc. Pentru scurt timp, pe contul de YouTube al clubului lui Caruana au apărut fragmente din antrenamentul online al șalangerului. Nu e clar dacă e o intoxicare sau o scurgere autentică de informații, dar mai mulți specialiști au remarcat că deschiderile jucate de Caruana se regăsesc în filmulețul de două minute de pe YouTube.

Rundele 5-6. E jumătatea meciului și scorul e egal, după șase remize. S-a intrat în rutină: Caruana a acceptat să joace tipul de partidă de uzură al lui Carlsen, astfel că rezultă partide lungi, cu cei doi făcînd mutări asimptotic la jocul de computer, cu variații mici, subunitare, ale avantajului, de o parte și de alta, albă sau neagră, nu contează. Că lui Caruana îi merge bine pe terenul lui Carlsen s-a văzut în partida a șasea, în care a avut șanse să obțină un avantaj decisiv și care totuși s-a încheiat tot remiză, în 80 de mutări și aproape șapte ore de joc. Dar să nu ne plîngem; la vremea lor, tot într-un meci pentru titlul mondial, Karpov și Kasparov au făcut la un moment dat 17 remize consecutive într-un meci care a durat cinci luni. Tot previzibil, în ziua liberă dintre o pereche de runde, Carlsen iese la un fotbal, iar Caruana probabil face plimbări mai lungi. Rutina a fost spartă probabil doar de o declarație a lui Carlsen care a fost întrebat care e jucătorul lui preferat de șah. A răspuns că... el însuși, dar acum trei ani. Narcisism șahist sau ce?!

Rundele 7-8. Aceeași direcție, doar că americanul pare să se simtă din ce în ce mai bine în pielea vikingului. Remiza oarecum liniștită din runda a șaptea a fost urmată de remiza chinuită, obținută in extremis de Carlsen, din runda a opta. Dacă la partida a șasea, Carlsen a spus că a jucat „prea casual”, aici s-a declarat norocos că a supraviețuit. Comentatorul rus Peter Svidler, el însuși un mare maestru de top, a spus că pînă în runda a opta doar în prima partidă a mai fost vorba de o poziție așa de tensionată, cu șanse de a determina un rezultat fără virgule. Oricum, dacă aș fi somat să fac un slalom printre remize ca să spun cine are the upper hand pînă acum, aș spune că teoretic Fabiano Caruana e preferatul computerelor, dar că psihologic Carlsen (încă) îl domină.

Rundele 9-10. Ce se poate spune cu siguranță e că Magnus Carlsen și Fabiano Caruana sînt cei mai în formă jucători ai momentului. Americanul a avut un an foarte bun, iar Carlsen a fost mai slab, vorba lui, doar față de propriile standarde, orice alt șahist în afară de el putînd considera că a avut un an excelent. Al doilea lucru sigur e că norvegianul e sîcîit de ascensiunea sigură a lui Caruana și e cel ceva mai nervos în această confruntare. Dar altfel, pare să se considere avantajat de intrarea în meciurile de șah rapid, unde diferența de rating dintre el și Caruana e mult mai pronunțată. Întrebarea e dacă și americanul gîndește la fel. În rest, alte două remize „strînse”, cu un Carlsen mai dispus să riște, dar nu îndeajuns pentru prudentul Caruana. Uneori, riscul asumat de adversar se speculează tot cu un risc, ceea ce nu e genul lui Caruana și de aici rezultatele de ½, ½, ½,...

Frustrarea fanilor e de înțeles, s-a ajuns la ultima fază și niciun rezultat decisiv. E normal ca acum cei doi să nu mai caute loviturile spectaculoase, ci să se ferească de ele. Să joace adică la remiză, avînd în vedere că un pas greșit nu mai are cînd să fie recuperat. Însă remizele în sine au fost de lupta, cel puțin 3-4 partide fiind foarte disputate. A zecea cel puțin, putea să încline balanța în orice direcție, după cum au spus-o specialiști ca Anand sau Kasparov.

Rundele 11-12. Cum am spus, cine mai riscă pe ultima sută de metri? Ca boxerii de categorie grea, au mai fost schimbate cîteva lovituri, dar urechile protagoniștilor sînt ciulite la gong. Ultima partidă nici măcar nu a mai fost stoarsă de toate posibilitățile, cum s-a petrecut în toate celelalte. Jucătorii s-au așezat solid și cînd au văzut că nimeni nu mai dă ca să nu se expună, au remizat, la propunerea lui Carlsen. În poziția finală, pe tablă încă erau damele, turnurile, cîte trei figuri ușoare și se schimbase doar o pereche de pioni. Ceea ce multă lume estima, s-a întîmplat: a fost, cum au spus mucaliții, un „Drexit” (de la draw, remiză în engleză). Cele 12 remize nu au adus nici măcar o schimbare de rating. Ca la început, Carlsen are 2835 de puncte Elo, Caruana 2832. Totul se va decide la șah rapid sau la blitz, unde - e de spus - Carlsen are prima șansă teoretică.

diagram135 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 135 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 134 de data trecută: 1. Rg5! (albul merge direct spre ceea ce pare pierderea decisivă a turnului) Th5+ 2. Rxg6 Txe5 3. f7 (și deodată se pare că pionul alb nu mai poate fi oprit de la transformare) Te6+ 4. Rg5! (la 4. Rg7, urma 4… Te7 și negrul dă turnul pe pion și cîștigă) Te5+ 5. Rg4! (ca și acum o mutare, aducerea regelui alb pe coloana f, cu 4. Rf5 sau 5. Rf4 îi dă negrului posibilitatea să joace Te1 și apoi Tf1, stopînd pionul sau cîștigînd piesa transformată de alb) Te4+ 6. Rg3! (aceleași considerente) Te3+ 7. Rf2 (acum negrul nu mai poate ocupa coloana f și pierde) Te7 8. f1D cu cîștig.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Nikolai Dunaevski, World Chess.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.