Carlsen ÔÇô Caruana, meci cu prelungiri

27 noiembrie 2018
Carlsen ÔÇô Caruana, meci cu prelungiri jpeg

Toate cele 12 partide de ╚Öah clasic din meciul pentru titlul mondial de la Londra s-au ├«ncheiat remize. De╚Öi nu au fost partide anoste, publicul se simte tr─âdat. Vrea s├«nge, vrea victorie ╚Öi ├«nfr├«ngere, vrea s─â vad─â suferin╚Ťa ├«nvinsului ╚Öi jubila╚Ťia ├«nving─âtorului. Momentul acesta s-a am├«nat, pentru partidele de ╚Öah rapid ╚Öi de blitz, programate ├«ncep├«nd de azi. Stabilirea campionului mondial la ╚Öah clasic va depinde astfel de abilit─â╚Ťile combatan╚Ťilor la ╚Öah rapid ╚Öi la blitz, ÔÇ×disciplineÔÇŁ ╚Öahiste care au campionate separate. Dar astfel se va putea spune c─â ├«ntr-adev─âr campionul mondial la ╚Öah este cel mai bun la toate versiunile.

P├«n─â la deznod─âm├«nt, iat─â mai jos cum s-a scris istoria p─âr╚Ťii clasice a acestui meci.

Primele dou─â partide. De╚Öi Caruana a suferit mult ├«n prima partid─â, se poate spune c─â ├«n ansamblu americanul a ie╚Öit psihologic pe plus. A supravie╚Ťuit torturei scandinave, demonstr├«nd c─â face fa╚Ť─â cu brio pe terenul ├«n care Carlsen exceleaz─â: partide lungi, grele, cu manevre ╚Öi mici ciupeli de avantaje pozi╚Ťionale care ulterior s─â poat─â fi speculate ╚Öi eventual convertite. Plus c─â ├«n partida a doua, Caruana a fost cel care a avut ini╚Ťiativa ╚Öi prima ╚Öans─â la ob╚Ťinerea ├«ntregului punct pus ├«n joc. N-a fost cazul p├«n─â la urm─â, nici ├«n prima, nici ├«n cea de-a doua partid─â a meciului.

Rundele 3-4. Scenariul din rundele inaugurale se repet─â, ├«ntr-o form─â atenuat─â. Partide relativ lungi, dar niciun avantaj dob├«ndit la un moment dat de vreun juc─âtor nu a mai fost la fel de mare precum cel avut de Carlsen ├«n prima partid─â. Cei doi s├«nt ca boxerii de categorie grea din rundele finale ale partidei: schimb─â reciproc lovituri, dar nici una nu reu╚Öe╚Öte knock-out-ul. Etapa e ├«nsufle╚Ťit─â de un episod din afara s─âlii de joc. Pentru scurt timp, pe contul de YouTube al clubului lui Caruana au ap─ârut fragmente din antrenamentul online al ╚Öalangerului. Nu e clar dac─â e o intoxicare sau o scurgere autentic─â de informa╚Ťii, dar mai mul╚Ťi speciali╚Öti au remarcat c─â deschiderile jucate de Caruana se reg─âsesc ├«n filmule╚Ťul de dou─â minute de pe YouTube.

Rundele 5-6. E jum─âtatea meciului ╚Öi scorul e egal, dup─â ╚Öase remize. S-a intrat ├«n rutin─â: Caruana a acceptat s─â joace tipul de partid─â de uzur─â al lui Carlsen, astfel c─â rezult─â partide lungi, cu cei doi f─âc├«nd mut─âri asimptotic la jocul de computer, cu varia╚Ťii mici, subunitare, ale avantajului, de o parte ╚Öi de alta, alb─â sau neagr─â, nu conteaz─â. C─â lui Caruana ├«i merge bine pe terenul lui Carlsen s-a v─âzut ├«n partida a ╚Öasea, ├«n care a avut ╚Öanse s─â ob╚Ťin─â un avantaj decisiv ╚Öi care totu╚Öi s-a ├«ncheiat tot remiz─â, ├«n 80 de mut─âri ╚Öi aproape ╚Öapte ore de joc. Dar s─â nu ne pl├«ngem; la vremea lor, tot ├«ntr-un meci pentru titlul mondial, Karpov ╚Öi Kasparov au f─âcut la un moment dat 17 remize consecutive ├«ntr-un meci care a durat cinci luni. Tot previzibil, ├«n ziua liber─â dintre o pereche de runde, Carlsen iese la un fotbal, iar Caruana probabil face plimb─âri mai lungi. Rutina a fost spart─â probabil doar de o declara╚Ťie a lui Carlsen care a fost ├«ntrebat care e juc─âtorul lui preferat de ╚Öah. A r─âspuns c─â... el ├«nsu╚Öi, dar acum trei ani. Narcisism ╚Öahist sau ce?!

Rundele 7-8. Aceea╚Öi direc╚Ťie, doar c─â americanul pare s─â se simt─â din ce ├«n ce mai bine ├«n pielea vikingului. Remiza oarecum lini╚Ötit─â din runda a ╚Öaptea a fost urmat─â de remiza chinuit─â, ob╚Ťinut─â in extremis de Carlsen, din runda a opta. Dac─â la partida a ╚Öasea, Carlsen a spus c─â a jucat ÔÇ×prea casualÔÇŁ, aici s-a declarat norocos c─â a supravie╚Ťuit. Comentatorul rus Peter Svidler, el ├«nsu╚Öi un mare maestru de top, a spus c─â p├«n─â ├«n runda a opta doar ├«n prima partid─â a mai fost vorba de o pozi╚Ťie a╚Öa de tensionat─â, cu ╚Öanse de a determina un rezultat f─âr─â virgule. Oricum, dac─â a╚Ö fi somat s─â fac un slalom printre remize ca s─â spun cine are the upper hand p├«n─â acum, a╚Ö spune c─â teoretic Fabiano Caruana e preferatul computerelor, dar c─â psihologic Carlsen (├«nc─â) ├«l domin─â.

Rundele 9-10. Ce se poate spune cu siguran╚Ť─â e c─â Magnus Carlsen ╚Öi Fabiano Caruana s├«nt cei mai ├«n form─â juc─âtori ai momentului. Americanul a avut un an foarte bun, iar Carlsen a fost mai slab, vorba lui, doar fa╚Ť─â de propriile standarde, orice alt ╚Öahist ├«n afar─â de el put├«nd considera c─â a avut un an excelent. Al doilea lucru sigur e c─â norvegianul e s├«c├«it de ascensiunea sigur─â a lui Caruana ╚Öi e cel ceva mai nervos ├«n aceast─â confruntare. Dar altfel, pare s─â se considere avantajat de intrarea ├«n meciurile de ╚Öah rapid, unde diferen╚Ťa de rating dintre el ╚Öi Caruana e mult mai pronun╚Ťat─â. ├Äntrebarea e dac─â ╚Öi americanul g├«nde╚Öte la fel. ├Än rest, alte dou─â remize ÔÇ×str├«nseÔÇŁ, cu un Carlsen mai dispus s─â ri╚Öte, dar nu ├«ndeajuns pentru prudentul Caruana. Uneori, riscul asumat de adversar se speculeaz─â tot cu un risc, ceea ce nu e genul lui Caruana ╚Öi de aici rezultatele de ┬Ż, ┬Ż, ┬Ż,...

Frustrarea fanilor e de ├«n╚Ťeles, s-a ajuns la ultima faz─â ╚Öi niciun rezultat decisiv. E normal ca acum cei doi s─â nu mai caute loviturile spectaculoase, ci s─â se fereasc─â de ele. S─â joace adic─â la remiz─â, av├«nd ├«n vedere c─â un pas gre╚Öit nu mai are c├«nd s─â fie recuperat. ├Äns─â remizele ├«n sine au fost de lupta, cel pu╚Ťin 3-4 partide fiind foarte disputate. A zecea cel pu╚Ťin, putea s─â ├«ncline balan╚Ťa ├«n orice direc╚Ťie, dup─â cum au spus-o speciali╚Öti ca Anand sau Kasparov.

Rundele 11-12. Cum am spus, cine mai risc─â pe ultima sut─â de metri? Ca boxerii de categorie grea, au mai fost schimbate c├«teva lovituri, dar urechile protagoni╚Ötilor s├«nt ciulite la gong. Ultima partid─â nici m─âcar nu a mai fost stoars─â de toate posibilit─â╚Ťile, cum s-a petrecut ├«n toate celelalte. Juc─âtorii s-au a╚Öezat solid ╚Öi c├«nd au v─âzut c─â nimeni nu mai d─â ca s─â nu se expun─â, au remizat, la propunerea lui Carlsen. ├Än pozi╚Ťia final─â, pe tabl─â ├«nc─â erau damele, turnurile, c├«te trei figuri u╚Öoare ╚Öi se schimbase doar o pereche de pioni. Ceea ce mult─â lume estima, s-a ├«nt├«mplat: a fost, cum au spus mucali╚Ťii, un ÔÇ×DrexitÔÇŁ (de la draw, remiz─â ├«n englez─â). Cele 12 remize nu au adus nici m─âcar o schimbare de rating. Ca la ├«nceput, Carlsen are 2835 de puncte Elo, Caruana 2832. Totul se va decide la ╚Öah rapid sau la blitz, unde - e de spus - Carlsen are prima ╚Öans─â teoretic─â.

diagram135 png png

Diagrama săptămînii

Solu╚Ťia diagramei 135 va fi publicat─â s─âpt─âm├«na viitoare. Solu╚Ťia diagramei 134 de data trecut─â: 1. Rg5! (albul merge direct spre ceea ce pare pierderea decisiv─â a turnului) Th5+ 2. Rxg6 Txe5 3. f7 (╚Öi deodat─â se pare c─â pionul alb nu mai poate fi oprit de la transformare) Te6+ 4. Rg5! (la 4. Rg7, urma 4ÔÇŽ Te7 ╚Öi negrul d─â turnul pe pion ╚Öi c├«╚Ötig─â) Te5+ 5. Rg4! (ca ╚Öi acum o mutare, aducerea regelui alb pe coloana f, cu 4. Rf5 sau 5. Rf4 ├«i d─â negrului posibilitatea s─â joace Te1 ╚Öi apoi Tf1, stop├«nd pionul sau c├«╚Ötig├«nd piesa transformat─â de alb) Te4+ 6. Rg3! (acelea╚Öi considerente) Te3+ 7. Rf2 (acum negrul nu mai poate ocupa coloana f ╚Öi pierde) Te7 8. f1D cu c├«╚Ötig.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Nikolai Dunaevski, World Chess.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.