Campionul mondial, ca jucător și ca om (II)

20 noiembrie 2018
Campionul mondial, ca jucător și ca om (II) jpeg

În partea a doua a rememorărilor succinte ale marelui maestru Florin Gheorghiu despre campionii mondiali cu care a jucat de-a lungul carierei sale sînt menționați Spasski, Fischer, Karpov, Kasparov și Kramnik. În prima parte, campionii mondiali au fost Botvinnik, Smîslov, Tal și Petrosian. Rememorările sînt făcute cu ocazia meciului pentru titlul mondial la șah, aflat în plină desfășurare la Londra, între campionul mondial en-titre Magnus Carlsen (Norvegia) și șalangerul său, americanul Fabiano Caruana.

Spasski, cel mai bun produs al școlii sovietice de șah pînă la Karpov și Kasparov. „Spasski a fost un jucător foarte periculos din punct de vedere tactic. Dovada agresivității lui e și în deschiderile ascuțite pe care le-a preferat, cum ar fi Gambitul Regelui. Pe undeva, Spasski era asemănător lui Tal, cu diferența că a jucat combinații mai corecte decît campionul leton. Îmi amintesc că jucam cu el o Siciliană la Manila, la Interzonal, cînd m-am trezit că îmi sacrifică un turn pe g7. Nu a obținut nimic decisiv, ba chiar la joc liniștit poate ar fi avut mai multe șanse. L-am întrebat după partidă ce l-a apucat. „Nu m-am putut abține”, mi-a răspuns, „ai văzut ce partidă frumoasă a ieșit!” Este un om căruia i-a plăcut să trăiască, poate de aceea a avut de pierdut din punct de vedere sportiv, dar a avut suficiente succese.”

Fischer, geniul șahului. „Este considerat cel mai bun șahist al vremii sale, dar eu cred că a fost cel mai bun jucător din istorie. Singurul dintre toți campionii mondiali cu care am jucat cu care am avut senzația că vrea să mă „omoare” din punct de vedere șahist. Îl caracteriza o dorință neobosită de victorie. De exemplu, a jucat cu Uhlmann dintr-o poziție inferioară, dar nu a acceptat propunerea de remiză a adversarului. Sau la Buenos Aires în 1970, unde cîștigase deja turneul iar la ultima rundă oficialitățile orașului și ale federației se adunaseră să îl laude pentru victorie. Dar Fischer nu a acceptat propunerea de remiză a lui Smîslov și a jucat cinci ore contra rusului, pînă la ultimul pion, deși era deja pe locul întîi, în vreme ce toți îl așteptau cu bucatele și șampania pregătite. L-au aplaudat toți cei 3.000 de spectatori. Cred că a premeditat handicapul de două partide pe care i l-a oferit lui Spasski la Reykjawik. Și spun asta pentru că l-a provocat în 1962, într-o conferință de presă comună, pe însuși campionul mondial al vremii, Mihail Botvinnik, căruia i-a oferit două puncte handicap dintr-un meci de zece partide. Felul în care a fost deposedat de titlu a fost incorect. Știu de la șeful Federației americane de șah de atunci, Ed Edmondson, că rușii au vrut să schimbe regula potrivit căreia la meci egal titlul de campion mondial era păstrat de deținător. Fischer nu a acceptat, dar Federația internațională le-a făcut pe plac sovieticilor și i-a dat titlul la masa verde lui Karpov. Tot Edmondson spunea că Fischer le-a spus apoi să joace un meci pentru titlu cu Karpov, după regulile rusești, dar că Federația internațională i-a transmis să joace mai întîi în meciurile candidaților și să se califice. Fischer s-a simțit jignit, s-a retras din șah și noi am rămas fără el. A făcut enorm de multe lucruri pentru lumea șahistă. Condițiile mai bune în care șahiștii de azi joacă și își construiesc carierele sportive i se datorează lui Fischer și propunerilor lui care pe atunci păreau excentrice.”

Karpov a dus jocul pozițional pînă aproape de perfecțiune. Cel care a profitat de retragerea lui Fischer a fost Karpov. A demonstrat că în absența lui Fischer și pînă la apariția lui Kasparov, a fost cel mai bun șahist al timpului. Partidele sale sînt bijuterii poziționale de acumulare și convertire a micilor avantaje făcute cu migală, pas cu pas. A fost considerat omul sistemului, după cum Kasparov a fost considerat drept șahistul care s-a opus sistemului. Dar nu pot să îmi explic cum a reușit să nu recîștige titlul mondial de la Kasparov, cînd a fost atît de aproape de acest lucru. De altfel, cei doi au jucat aproximativ 100 de partide pentru titlul mondial, iar Kasparov are în plus o singură victorie.”

Kasparov, un stil strălucitor. „Urmașul lui Tal. A făcut combinații fantastice. Stilul său combinativ i-a atras simpatia tinerilor. Este mai impulsiv, mai nervos, e vulcanic în joc și prin prezență, dar nu depășește limita politeții. Ca și opozant politic, a organizat multe manifestații împotriva conducerii de la Moscova, iar la ora actuală trăiește la New York.

Kramnik, campion surpriză. „Nu îmi explic ușurința cu care Kramnik s-a impus în fața lui Kasparov în meciul pentru titlul mondial. Atunci, Kasparov nu a reușit să cîștige în meci nici o partidă. E un jucător pozițional, unul dintre cei mai buni din toate timpurile, care și acum încearcă să recîștige titlul. Nu cred că are însă prima șansă în fața unor șahiști mai tineri, cum sînt cei ce joacă acum cu titlul pe masă, Carlsen sau Caruana.”

diagram134 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 134 va fi publicată în articolul următor. Soluția diagramei 133 de data trecută: 1. Txd5+! Txd5 2. Txd5+ Dxd5 3. e7+ Txe7 4. Dxd5+ și cîștigă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Marele maestru Florin Gheorghiu pregătindu-se să arate o partidă de șah jucată împotriva unui campion mondial, București, septembrie 2017.

vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.