Campionul mondial, ca jucător și ca om (I)
Cum și-i amintește Florin Gheorghiu pe campionii mondiali cu care a jucat de-a lungul carierei sale. În acest articol: Mihail Botvinnik, Vasili Smîslov, Mihail Tal și Tigran Petrosian.
La Londra e în plină desfășurare meciul pentru titlul mondial la șah dintre deținătorul titlului, norvegianul Magnus Carlsen, și șalangerul său, americanul Fabiano Caruana. E un bun prilej ca în timp ce ei joacă, noi să ne amintim de alți campioni mondiali. Dar nu oricum, ci prin filtrul partidelor jucate cu ei de cel mai bun șahist român din toate timpurile, marele maestru Florin Gheorghiu, singurul șahist român care a ajuns vreodată în top 10 mondial. Florin Gheorghiu a jucat în cariera lui cu nouă campioni mondiali: Mihail Botvinnik, Vasili Smîslov, Mihail Tal, Tigran Petrosian, Boris Spasski, Bobby Fischer, Anatoli Karpov, Garry Kasparov și Vladimir Kramnik. Pe Anand și Carlsen nu i-a mai prins – sau mai bine spus, ei nu l-au mai prins pe Gheorghiu.
Botvinnik, stil pozițional desăvîrșit. „Prima mea partidă cu un campion mondial a fost jucată acum o jumătate de secol, cu Mihail Botvinnik. S-a întîmplat la Monte Carlo, în 1968. După partida încheiată remiză, mi-a propus să îi fiu elev. E regretul meu că autoritățile comuniste nu mi-au permis să merg la școala celui ce a creat șahul sovietic. Regretul lui Botvinnik este că nu a jucat un meci pentru titlul mondial cu Alehin, care e singurul campion mondial care a murit deținînd titlul suprem la șah. Prin felul în care exploatează cele mai mici avantaje poziționale și tehnica de finaluri, pe undeva Carlsen se apropie de stilul lui Botvinnnik.”
Smîslov, aparent pașnic, dar foarte periculos. „Multă lume nu l-a apreciat pe Vasili Smîslov la valoarea lui reală. Dar alături de Bronstein, a fost singurul adversar redutabil din epocă al lui Botvinnik. Făcea duete muzicale formidabile cu Taimanov, ca niște profesioniști aproape, dar dincolo de aspectul său pașnic, la masa de joc puteai să ai parte din partea lui de multe surprize neplăcute. Era mai periculos decît Botvinnik din punct de vedere tactic.”
Tal, prototipul jucătorului de atac. „Este considerat, pe bună dreptate, unul dintre cei mai mari tacticieni ai tuturor timpurilor. Dar mai puțină lume știe că multe dintre combinațiile lui Mihail Tal nu erau corecte. În partidele sale pline de sacrificii își urma intuiția, dar combinațiile erau uneori cu găuri. Fuma țigară de la țigară la masa de joc, iar stilul său de viață nesănătos i-a scurtat cariera. A fost însă foarte iubit de jucătorii de șah amatori. Cînd un șahist devenea mai popular, presa îl numea după campionul leton; de exemplu, mie mi s-a spus la un moment dat Tal al României, după cum și Liubojevici a fost Tal al Iugoslaviei. Am făcut numai remize cu Tal, cu excepția unei partide de la interzonalul de la Riga, în care am forțat inexplicabil și am pierdut, fapt care în final m-a costat calificarea în meciurile candidaților.”
Petrosian, un șahist complet. „Tigran Petrosian a fost un formidabil jucător pozițional care ajunsese să piardă foarte greu. Dar stilul său prudent avea și un revers; din generația de după război, a fost singurul care după ce a ajuns campion mondial nu a mai cîștigat niciun turneu de anvergură. Era considerat omul sistemului, dar cu un armean nu poți ști niciodată. Îmi amintesc de o remiză cu el, făcută pe cînd eu eram campion mondial la juniori iar el era campion mondial plin. Atunci mi-am făcut norma de mare maestru. Iar ultima partidă, tot o remiză, am jucat-o în 1981, la Moscova. Era ziua lui de naștere, și după partidă ne-a invitat la el acasă, la masă.”
Amintirile lui Florin Gheorghiu vor continua, numărul viitor, cu ceilalți campioni mondiali cu care marele maestru a jucat. De semnalat că la tîrgul de carte Gaudeamus de săptămîna aceasta, Florin Gheorghiu va lansa al treilea său volum de Partide Alese, o reeditare a confruntărilor din perioada de vîrf a carierei – unele dintre ele menționate mai sus.
Diagrama săptămînii
Soluția diagramei 133 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 132 de data trecută (varianta este forțată): 1. Txd5! cxd5 2. Cd3+! exd3 3. f4#.
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.
Foto: Florin Gheorghiu explicîndu-mi cum a făcut remiză cu Botvinnik, în 1968, București, septembrie 2017 (credit I. Iamandi)