Calitatea lucrurilor

5 noiembrie 2014
Calitatea lucrurilor jpeg

De curînd, am participat la Forumul Naţional ONG. Unul dintre evenimentele reprezentative din domeniul organizaţiilor neguvernamentale, organizat de Centrul de Asistenţă pentru Organizaţiile Neguvernamentale (CENTRAS).

Are loc în fiecare an şi dezbate diverse subiecte legate de situaţia ONG-urilor din România. Două zile de discursuri, ateliere, seminarii cu invitaţi şi participanţi din domenii ce au legătură cu acest domeniu, nonprofit. După discursurile de deschidere, m-am oprit la atelierul Reconstruirea solidarităţii în sectorul asociativ. Iniţial, denumirea atelierului mi s-a părut contradictorie. Adică un sector ce reprezintă şi promovează solidaritatea are nevoie de... solidaritate? Participasem la discuţii şi auzisem argumente potrivit cărora ONG-urile ar fi bine să lucreze mai mult împreună. Ştiam că Fondul ONG are o componentă prin care sînt finanţate dezvoltarea de reţele şi coaliţii. S-a vorbit despre vizibilitate, schimb de experienţă şi influenţarea politicilor publice. Despre reprezentarea celor pentru care luptă, politici reale şi adaptate la nevoile grupurilor. Printre toate aceste „vechi şi nouă toate”, am aflat că o coaliţie înseamnă valori şi principii comune şi, mai ales, calitatea lucrurilor făcute. Ea presupune şi impune nişte standarde. Atît din partea membrilor cît şi din partea instituţiilor publice şi a altor stakeholderi cărora li se adresează. Un lucru la care nu mă gîndisem.

Asociaţia Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii din Braşov, a fost nevoită să sesizeze autorităţile publice locale atunci cînd au început lucrările pentru micşorarea trotuarelor de pe strada Castelului, din Centrul Vechi al Braşovului. Canalele de scurgere rămîneau în mijlocul străzii, iar apa se strîngea pe marginea străzii atunci cînd ploua. Cum trotuarele urmau să fie mai mici de cincizeci de centimetri, cînd maşinile treceau, apa se împroşca pe pereţii caselor şi infiltra în beciurile acestora. Dacă autorităţile publice ar fi întrebat şi locuitorii de pe strada Castelului ce părere au de această schimbare ar fi luat în calcul, probabil, şi aceste lucruri. Decizia de a face modificări pe stradă a fost anunţată, însă anunţul a fost afişat la Primărie. Locuitorii au aflat de lucrări cînd circulaţia a fost oprită pentru începerea lor.

Înainte de a lua această decizie, ar fi avut în vedere şi părerea omului ai căror pereţi erau infiltraţi cu apă. Anul trecut, Academia de Advocacy a publicat Studiul privind existenţa sau nu a unor proceduri minimale de consultare publică la nivelul administraţiei publice centrale şi locale din România despre implementarea Legii 52/2003, a transpareţei decizionale. Au fost consultate peste două sute de primării de oraşe şi municipii, din toate judeţele ţării. Potrivit studiului, autorităţile publice, atît locale cît şi centrale, “nu au conştientizat avantajele pe care le pot obţine” de pe urma folosirii întîlnirilor publice. Cunosc mai mult sau mai puţin prevederile acestei legi. Aplică şi mai puţin din ce cunosc. Consultările publice au loc mai mult la solicitările societăţii civile decît din iniţiativa autorităţilor.

Pornind de la această situaţie Academia de Advocacy a înfiinţat în anul 2012 Coaliţia 52, ce monitorizează aplicarea transparenţei decizionale, cu scopul de a crea o procedura mai suplă de consultare publică. Astfel, Legea transparenței a fost modificată de Parlamentul României în decembrie 2013.  Din coaliţie fac parte peste patru sute de organizaţii, sindicate, patronate, camere de comerț și asociații de IMM în acest moment iar studiul amintit mai sus este realizat în cadrul acesteia. Prin proiectul Campaniile Coaliției 52, finanţat prin Fondul ONG (granturile SEE, 2009 – 2011), urmează să promoveze acest concept al consultărilor publice.

Din Ghidul construirii, conducerii şi menţinerii coaliţilor am aflat că dincolo de importanţa consultărilor publice, mai important este felul în care acestea sînt făcute. Modalitatea de informare şi consultare a grupurilor vizate trebuie să fie cea mai potrivită pentru grupul respectiv. Anunţul afişat de autorităţile din Braşov era conform normelor în vigoare, dar nu ajunsese la oamenii cărora li se adresa. Tot studiul amintit mai sus arată că unul dintre motivele pentru care autorităţile centrale nu iau în calcul solicitările cetăţenilor este “pertinenţa sugestiilor primite”. Probabil că există destul de multe cereri  a căror soluţionare ce nu ţine de competenţele autorităţilor sau nu sînt o prioritate la nivel local. Cert este că scopul coaliţiilor este să facă propuneri în cunoştinţă de cauză. Pe baza unor studii sau a experienţei în domeniul respectiv.

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.